Een folder schrijven

Een brochure schrijven

Zakelijke folders kunnen de voordelen van je nieuwste product, promo of spektakelstuk benadrukken en zo je boodschap duidelijk onder de aandacht van je publiek brengen.

Maar wat maakt een foldercampagne succesvol? Slimme inhoud, beknopte berichtgeving en een goede tone of voice zijn allemaal belangrijk. Ontdek hoe je in zes eenvoudige stappen een folder schrijft:

Stap 1: Bepaal je eigen toon

De tone of voice is kort samengevat de manier waarop een merk communiceert met zijn klanten en de rest van de wereld. Alle content die je maakt - van persadvertenties en blogposts tot siteteksten en sociale media - moet consistent klinken qua woordgebruik, zinsbouw, babbelzucht, culturele verwijzingen enz.

De meest succesvolle merken hebben de tone of voice helemaal onder de knie. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop Apple spreekt. Of de onconventionele charme van Innocent smoothies - allemaal Fruit Towers en de Banana Phone.

Denk na over de taal waar je doelgroep het meest ontvankelijk voor zal zijn en gebruik deze om hun interesse te wekken met overtuigende en overtuigende bewoordingen die trouw zijn aan je merk.

Stap 2: Maak opvallende koppen

Elke dag worden we gebombardeerd met honderden marketingboodschappen. Dus hoe kan jouw boodschap boven het achtergrondlawaai uitsteken?

Trek de aandacht van je publiek met een pakkende, relevante en voordeelgerichte kop. Een belangrijke tip is om het belangrijkste voordeel van wat je adverteert in de kop te plaatsen, omgeven door ondersteunende taal. Dit wordt benefit-led genoemd. Bijvoorbeeld:

 • Verkoop: leiden met het aanbod zelf
 • Evenement: gebruik de details van waar en wanneer
 • Product: focus op het belangrijkste voordeel

Stap 3: Focus op de USP's

Plaats ze op opvallende plaatsen in het ontwerp van je folder. Genummerde lijsten en opsommingstekens zijn een briljante manier om de belangrijkste punten van je folder duidelijk te benadrukken en aanvullende USP's te groeperen. Je nieuwe telefoon heeft tenslotte meer te bieden dan alleen een nieuw scherm.

Bouw je folder op rond deze kenmerken en vertaal ze naar voordelen voor je levensstijl. Stel bijvoorbeeld dat je een smartphone verkoopt met een beter scherm dan andere smartphones. Dan zeg je niet simpelweg 'het heeft een beter scherm'.

Je zegt iets als: 'Netflix op je telefoon ziet er net zo scherp uit als op je tv met het scherm op de...' Maak van functies voordelen.

Plaats ze op opvallende plaatsen binnen je Folder ontwerp. Genummerde lijsten en opsommingstekens zijn een briljante manier om de belangrijkste punten van je folder duidelijk te maken en om extra USP's te groeperen. Je nieuwe telefoon heeft tenslotte meer te bieden dan alleen een nieuw scherm.

Stap 4: Belangrijke details opnemen

De essentie van je promotie moet worden opgenomen in de structuur van je folder. Nieuwsberichten worden bijvoorbeeld altijd geschreven met het wie, wat, wanneer, waar, waarom en hoe. En jouw folder moet hetzelfde principe volgen.

Contactgegevens van het bedrijf, data van evenementen, locaties, productprijzen en promotionele kortingen zijn allemaal van vitaal belang. Dit zijn de stukjes informatie die je lezers nodig hebben om te reageren op de oproep tot actie in je folder.

Hoewel de titel voorrang heeft om de lezer aan te trekken, zullen deze stukjes informatie helpen om de lezer naar de gewenste actie te leiden.

Stap 5: Kom meteen ter zake

Houd het beknopt als je belangrijke informatie over je promotie vermeldt. Wees expressief, maar zorg er ook voor dat wat je zegt relevant is.

Maak duidelijk wat je aanbiedt en spreek de klant rechtstreeks aan. Je probeert ze over te halen om te bellen, te e-mailen, een QR-code of de website bezoeken, dus spreek ze aan met taal als "jij" en "jij bent".

Benadruk de voordelen die ze zullen krijgen van wat je adverteert en voed hun honger om er meer over te weten te komen door beschrijvend te zijn.

Stap 6: Sluit af met een oproep tot actie

Wat is de doel van de brochure? Moedig potentiële klanten aan om te reageren op uw marketingmateriaal door een duidelijke call-to-action op te nemen, die precies aangeeft wat ze moeten doen om...

 • Profiteer van je aanbod
 • Meer informatie over het product
 • Reserveer tickets voor je evenement

Welke actie je ook wilt dat ze ondernemen, wees duidelijk. De meest effectieve bijsluiter schrijfvoorbeelden gebruiken gewoon Engels en verwarren niet met bloemrijke taal of metaforen.

Zinnen als "Bezoek onze website op..." "Ontdek meer door je bij ons aan te sluiten op..." en "Verken ons assortiment op..." zijn perfecte voorbeelden van CTA's die expressief zijn en de lezer naar het volgende punt leiden.

Een sterke CTA kan het verschil maken voor het succes van je foldercampagne.

Folders schrijven: Do's en don'ts

Doen:

 • Doe gebruik korte, bondige zinnen om de aandacht van de lezer vast te houden
 • Doe toon je geloofwaardigheid door gewonnen prijzen of kwalificaties op te nemen
 • Doe overtuigende taal gebruiken

Don'ts:

 • Niet doen de lezer overladen met veel informatie
 • Niet doen afval van de achterpagina - dubbelzijdig afdrukken

Als je Leaflets laat drukken bij Solopress, ben je verzekerd van een product van hoge kwaliteit dat voldoet aan je ontwerpdoelstellingen. Upload gewoon je ontwerp via onze online Sjabloon voor folder en wij zorgen voor het afdrukken met levendige kleuren.

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.