Hoe ontwerp je flyers en folders?

Folder ontwerpen

Hier is je ultieme gids voor het ontwerpen van Vliegers en folders klaar voor druk. In deze gids vind je onze beste tips voor het maken van een effectieve Flyer om van je nieuwste campagne een marketingtriomf te maken.

 

Video-handleiding

Om te beginnen laat onze grafisch ontwerper Matt Bruty je in deze videotutorial zien hoe je folders ontwerpt voor drukwerk. Houd je oren open voor professionele tips!

Matt heeft ook specifieke tutorials gemaakt over Flyers ontwerpen in Photoshop en hoe maak ik folders in Illustrator als je een van deze Adobe-bewerkingsprogramma's gebruikt. Je kunt hier ook een volledige transcriptie van deze tutorial bekijken.

Voor meer informatie over hoe je het meeste uit de ontwerp-apps van Adobe kunt halen, kun je je hier op ons YouTube-kanaal abonneren en een hele reeks video-tutorials bekijken:

abonneer knop

 

Onze 10 beste tips voor het ontwerpen van flyers

Nu je hebt gezien hoe Matt een Flyer ontwerpt, lees je onze 10 beste tips voor het maken van een effectieve Leaflet om van je nieuwste campagne een marketingtriomf te maken.

 1. Kies de juiste maat
 2. Plan uw inhoud
 3. Volg de richtlijnen van het merk
 4. Schrijf een sterke kop
 5. Gebruik taal die verkoopt
 6. Maak je tekst scanbaar
 7. Kies een krachtig beeld
 8. Zorg dat het er professioneel uitziet
 9. Stel je kunstwerk correct in
 10. De resultaten bijhouden

 

1. Kies de juiste maat

Vrouw krijgt folder

Custom Flyers zijn er in veel verschillende formaten, elk geschikt voor verschillende doeleinden. Hier zijn de meest voorkomende formaten en hun effectiviteit voor elk type marketingcampagne:

 • A7 Populair voor flyerdistributie op straat en klein genoeg om in je zak te passen.
 • A6 Postkaartformaat en ideaal om Flyers uit te delen of door brievenbussen te bezorgen.
 • A5Dit is het meest voorkomende formaat en wordt vaak gebruikt als marketingmateriaal om zowel kleine bedrijven als grotere organisaties te promoten.
 • A4Standaard papierformaat, meestal gebruikt als menu's of gidsen om een grote hoeveelheid informatie weer te geven.
 • A3Meer voor displaydoeleinden, zoals een poster of een opgeprikte advertorial.

Houd rekening met de verschillende Afmetingen flyer wanneer je een specifieke promotie organiseert of de verschillende distributiemethoden overweegt. Er zijn ook veel verschillende soorten Gevouwen folders beschikbaar waarmee je je informatie op allerlei interessante en boeiende manieren kunt presenteren.

 

2. Plan uw inhoud

Voordat je zelfs maar begint met ontwerpen, moet je ervoor zorgen dat je een duidelijk beeld hebt van het werk dat je Flyer moet doen. Gebruik je je Flyers voor reclame een product of dienst? Wat is de boodschap die je wilt overbrengen? Welke actie moet iemand ondernemen na het lezen van de flyer? De doel van een folder moet je belangrijkste focus zijn voordat je begint met het maken van je ontwerp.

Houd rekening met de ruimte die je hebt voordat je een ontwerp voor je Flyer maakt. Het is verleidelijk om je potentiële klanten alles te vertellen over je bedrijf terwijl je de moeite neemt om een folder te maken. Vermijd die verleiding, want dit gaat vaak ten koste van het uiterlijk en de prestaties van de Flyer.

Te veel informatie kan op rommel lijken en resulteert vaak in een weggegooide flyer. Je hebt maar een paar seconden om iemands aandacht te trekken, dus het is beter om één of twee aantrekkelijke berichten te hebben die de aandacht van mensen trekken en hen verwijzen naar een website of social media-kanaal waar ze meer informatie kunnen vinden als ze dat willen.

Dit is de belangrijkste fase van het ontwerpen van een Flyer. Als je dit voor elkaar krijgt, zal de rest van het ontwerp veel gemakkelijker gaan.

Er kan ook essentiële informatie zijn die je niet kunt missen. Als je bijvoorbeeld een flyer voor een evenement maakt, zijn informatie zoals de datum, tijd, locatie en ticketprijzen allemaal belangrijke details. Maak hier een lijst van voordat je begint en vink ze af voordat je klaar bent.

 

3. Volg de richtlijnen van het merk

Merkrichtlijnen zijn er om je te vertellen welke lettertypes, kleuren en regels je moet gebruiken bij het ontwerpen in het imago van het bedrijf. Als je geen merkrichtlijnen hebt om mee te werken, dan is het aan jou als ontwerper om je eigen regels te creëren om je meesterwerk te maken naar het beeld van je merk.

Creëer een kleurenpalet voor je zakelijke Flyer. Misschien heb je alleen het logo van je bedrijf als aanwijzing voor de huisstijl. Van hieruit kun je de kleuren uit het logo kiezen en dan kun je de kleurengids van Adobe gebruiken om complementaire kleuren te vinden. Probeer het bij drie of vier kleuren te houden.

Probeer het lettertype van je logo te evenaren en gebruik lettertypes die passen bij die koptekst of logotekst.

Kies bij voorkeur geen lettertype dat op elkaar lijkt maar niet hetzelfde is, want dat kan visueel botsen en er onprofessioneel uitzien. Probeer ook lettertypes te kiezen die passen bij de persoonlijkheid van je merk. Als je een traditionele begrafenisondernemer zou zijn, zou je geen comic sans gebruiken bij het ontwerpen van een flyer.

 

4. Schrijf een sterke kop

De meeste mensen zullen een folder die door hun deur komt oppakken en na een snelle blik weer weggooien.

Dat betekent dat je maar weinig tijd hebt om hun aandacht te trekken. Gebruik niet je bedrijfsnaam of productcategorie als kop. Maak in plaats daarvan een tagline die interesse opwekt.

Zoek uit wat belangrijk is voor je klanten en verwerk dat in je kopregel. Pakkende koppen werken, maar ze moeten wel verband houden met je bedrijf en de inhoud in de rest van het ontwerp.

Bovendien werken kortingen of uitverkoop goed om de lezer te verleiden even te pauzeren en je Flyer in meer detail te lezen.

 

5. Gebruik taal die verkoopt

Taal is een krachtig hulpmiddel. De juiste tekst kan het verschil maken tussen een verkoop en een mislukking, dus Folders schrijven is een belangrijk onderwerp.

De taal die je kiest moet bepaalde gevoelens oproepen bij je publiek en overbrengen hoe jouw bedrijf het beste bij hen past.

Of dat nu eten bestellen is met een afgedrukt menuoverweegt op wie te stemmen na het lezen van politieke foldersof beslissen over iets te doen in het weekend - gebruik de formulering die jou als de oplossing plaatst.

Voor verkoopflyers wil je misschien aandachttrekkende tekst toevoegen zoals "exclusief", "gratis", "koopje" of "verdienen".

 

6. Maak je tekst scanbaar

Lezende vrouw

Informatie op een gemakkelijk leesbare manier weergeven is een trefzekere manier om je punt snel over te brengen. Opsommingstekens zijn een goed begin - ze geven de lezer de informatie die hij nodig heeft op een verteerbare manier:

 • Voeg een Call-to-Action (CTA) toe - Klik op de CTA. Wat wil je dat mensen doen nadat ze je folder hebben gelezen? Vermeld een telefoonnummer van je bedrijf of informatie over hoe je betrokken kunt raken bij je programma of evenement.
 • Overweeg afstand - Maak ruimte in je tekst. Als je tekst in een klein hoekje van je ontwerp propt, wordt het onleesbaar en onaantrekkelijk.

 

7. Kies een krachtig beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, zoals het oude gezegde luidt. In het oog springende beelden zijn effectiever dan 500 woorden tekst.

Studies tonen aan dat informatie in afbeeldingen sneller wordt opgenomen door de lezer. Het is dus belangrijk om afbeeldingen en logo's op te nemen in het ontwerp van je flyer of folder, omdat dit de tekst breder maakt.

Top tip: Zorg ervoor dat de afbeeldingen relevant zijn voor wat er wordt gezegd of voor het merkimago dat je wilt uitstralen. Diensten zoals Shutterstock of iStock bieden een enorme selectie stockfoto's als je deze afbeeldingen niet zelf kunt maken.

 

8. Zorg dat het er professioneel uitziet

Investeren in een professioneel ontworpen flyer of folder van hoge kwaliteit kan het verschil maken tussen een nieuwe klant binnenhalen of een klant verliezen. Onprofessioneel ogende Flyers en Folders die overladen zijn met informatie, slecht ontworpen zijn of je huisstijl niet uitstralen, kunnen een negatief effect hebben op je bedrijf.

Door tijd en geld te besteden aan moderne ontwerpen en professioneel drukwerk kun je je imago verbeteren en het vertrouwen opbouwen dat je de juiste keuze bent voor je klanten. Om je hierbij te helpen, hebben we een gids gemaakt om je te helpen de voor- en nadelen van verschillende papiersoorten en kies degene die het beste bij je merk past.

 

9. Stel je kunstwerk correct in

Maak het juiste formaat canvas voor de Afmetingen bijsluiter die je hebt gekozen om je sjabloon op zijn plaats te krijgen. In onze video nemen we je mee door deze fase. Onze ontwerper Matt gebruikte een A5 flyerdoek van 148 mm breed en 210 mm hoog.

Als je op dit punt hulp nodig hebt, bekijk dan onze ondersteunende gidsen op onze website die vol staan met nuttige informatie om je ontwerp klaar te maken om af te drukken.

Je moet een afloop van 3 mm toevoegen aan elke rand van je Flyer-ontwerp, omdat deze gebieden worden afgesneden als ze worden afgedrukt. Zorg er dus voor dat je niets belangrijks binnen de afloop van je Flyer hebt.

Stel de kleurmodus voor je ontwerp in op CMYK. Dit is belangrijk, want als je bijvoorbeeld een Flyer in RGB hebt ontworpen, krijg je niet dezelfde levendige kleuren als de opdracht wordt afgedrukt.

We bieden verschillende gratis foldersjablonen die je kunt downloaden en gebruiken om je kunstwerk correct in te stellen.

 

10. De resultaten bijhouden

Een goed ontworpen folder kan de aandacht van een potentiële klant trekken, maar de enige manier om de effectiviteit ervan te controleren is door middel van tracking.

Je kunt het succes van elke Flyer of Folder volgen door een ander telefoonnummer, promotiecode of zelfs QR-code aan het ontwerp.

Alleen door je campagne te volgen, kun je zien wat voor respons je krijgt en of je distributie een succes is.

Je kunt zelfs verschillende versies van je Flyer maken met unieke ontwerpen om te bepalen welke stijl de beste resultaten oplevert.

 

Samenvatting

Dus nu heb je alles wat je nodig hebt om de perfecte Flyer te maken, waar wacht je nog op! Als je klaar bent en het is tijd om te gaan drukken, vergeet dan niet dat ons assortiment tot de laagste prijzen en snelste levertijden in het Verenigd Koninkrijk behoort!

 

Video transcriptie

Deze video maakt deel uit van een driedelige serie waarin ik je de principes en technieken laat zien die ik gebruik om een visueel aantrekkelijke en effectieve Flyer te maken die ook nog eens printklaar is.

Deze video geeft een overzicht van de voorbereidingen voor het afdrukken en de beste ontwerppraktijken. Als je wilt doorgaan naar hoe je een Flyer ontwerpt in Photoshop of Illustrator, gebruik dan de beschikbare links hier of hieronder. In dit gedeelte ga ik niet in op de technische details van Adobe Illustrator of Photoshop, maar geef ik een kort overzicht van het opzetten voor drukwerk.

Dus voordat je iets doet, moet je het juiste formaat canvas maken. In dit geval ontwerp ik een enkelzijdig portret, A5 flyer die 148 mm breed en 210 mm hoog is. We hebben handige ondersteuningsgidsen op onze website. Hieronder vind je een link die je helpt met documentformaten.

Vervolgens voeg je een afloop van 3 mm toe aan elke rand van je Flyer-ontwerp. Al deze gebieden worden afgedrukt en vervolgens bijgesneden. Dus alles in je ontwerp dat naar de rand van de pagina gaat, moet doorgaan voor die extra 3 mm. Als het is bijgesneden, houd je een mooie afbeelding over tot aan de rand van de Flyer. Als je die afloop niet had en de snede er iets naast zat, zou je een heel dunne, lelijke witte lijn aan de rand van je Flyer kunnen overhouden.

Het volgende dat je moet doen is de kleurmodus voor je ontwerp instellen op CMYK. Dit is cruciaal, want als je bijvoorbeeld een Flyer in RGB hebt ontworpen, zul je niet dezelfde kleuren krijgen als die opdracht wordt afgedrukt. In dit voorbeeld worden met name neonblauwe en -roze kleuren niet afgedrukt. Ze verdwijnen gewoon bijna. Het is dus het beste om in CMYK te ontwerpen, zodat je een veel beter idee krijgt van de uiteindelijke afdruk die je gaat krijgen.

Ontwerpbenadering - wat is het doel van een Flyer? Voordat je zelfs maar begint met ontwerpen, moet je ervoor zorgen dat je een heel duidelijk idee hebt van het doel van deze Flyer. Wat is de boodschap die hij moet overbrengen? En welke actie moet iemand ondernemen die de Flyer leest?

Denk aan de ruimte die je hebt, het is heel verleidelijk om je potentiële klanten alles te vertellen over wat je bedrijf doet terwijl je de moeite neemt om een folder te maken, maar dat gaat vaak ten koste van de manier waarop de Flyer eruitziet en presteert. Te veel informatie kan eruit zien als rommel en zou, stel ik me zo voor, vaak resulteren in een weggegooide Flyer. Het is beter om één of twee aansprekende boodschappen te hebben die de aandacht trekken en mensen doorverwijzen naar een website of sociaal kanaal waar ze veel meer informatie kunnen vinden als ze dat willen.

Als je alle informatie hebt verzameld die op de Flyer moet komen, is het tijd om de elementen op de pagina te plaatsen. In dit stadium maak ik me nog geen zorgen over lettertypes, het uitsnijden van de afbeelding of iets dergelijks. Het belangrijkste doel in dit stadium is om een hiërarchie aan te brengen in de berichten op de Flyer - waar je wilt dat de ogen van de mensen het eerst naartoe gaan en dat gevoel van ruimte.

Dit is de belangrijkste fase van het ontwerpen van een folder. Als je dit voor elkaar krijgt, komt de rest van het ontwerp vanzelf. Als het in dit stadium niet werkt, zul je het tot het einde moeten forceren. Als het nu niet werkt, moet je waarschijnlijk iets veranderen. Misschien moet je naar een nieuwe afbeelding kijken of de hoeveelheid tekst op de flyer verminderen.

Dus nu zit je op een goede plek. Je hebt de boodschap die je wilt overbrengen. Je hebt de elementen die je nodig hebt. Je hebt een heel goed idee dat gaat werken op het formaat Flyer dat je hebt. Nu is het tijd om het ontwerp te verfijnen.

Voor welk merk de Flyer ook is, ze hebben een uiterlijk of merkrichtlijnen die ze moeten volgen. Merkrichtlijnen vertellen je welke lettertypen je moet gebruiken, kleuren en regels voor het gebruik van het bedrijfslogo. Als je geen merkrichtlijnen hebt om mee te werken, dan is het jouw rol als ontwerper om je eigen regels te maken zodat de Flyer er goed uitziet.

In dit stadium kun je een kleurenpalet voor je Flyer maken. Misschien heb je alleen het logo van het bedrijf als aanwijzing voor de huisstijl. Je kunt dus de kleuren uit het logo kiezen en dan kun je de kleurengids van Adobe gebruiken om complementaire kleuren te kiezen of er zijn ook online tools om dat te doen en als algemene regel probeer ik een beperkt kleurenpalet te gebruiken. Het ziet er gewoon gelikter uit, als je het bij drie of vier kleuren kunt houden, misschien vijf, en natuurlijk hangt het af van de branding, vind ik dat je een beter resultaat krijgt.

Dus nu is het tijd om je lettertypes te kiezen en nogmaals, gebruik het logo als uitgangspunt. Als je het lettertype in een logo kunt evenaren, als dat goed werkt voor kopteksten, dan is dat geweldig en probeer dan lettertypen te gebruiken die dat soort koptekst of logotekst aanvullen.

Kies zeker niet iets dat op elkaar lijkt, dat niet helemaal hetzelfde is, want dat kan visueel echt botsen en er heel onprofessioneel uitzien. Probeer ook lettertypen te kiezen die passen bij de persoonlijkheid van je merk. Het is een beetje een extreem voorbeeld, maar je zou geen comic sans gebruiken als je een flyer ontwerpt voor een traditionele begrafenisondernemer.

Bij het kiezen van lettertypes is het de moeite waard om lettertypefamilies te vinden met een breed scala aan gewichten en cursieve tekens. Het variëren van het gewicht van trefwoorden in een alinea kan wonderen doen om een stuk tekst smakelijker te maken. Als algemene regel voor lettergroottes geldt: ga niet onder de negen punten voor alinea's en als je een beetje kleine tekst nodig hebt, probeer dan niet onder de zes punten te gaan.

Voor je afbeeldingen wil je een goede kwaliteit. Idealiter wil je 300 DPI kwaliteit voor afdrukken op het fysieke formaat dat je wilt gebruiken, maar je kunt een goed idee krijgen door in te zoomen op een afbeelding en als je pixels ziet, gebruik het dan niet. Ga ook niet te ver de andere kant op. Als je reusachtige afbeeldingen gebruikt die een enorme bestandsgrootte hebben, zal dit het programma waarin je werkt echt vertragen en het kan later ook heel wat problemen veroorzaken wanneer je gaat afdrukken.

Ik weet dat ik het al over ruimte heb gehad, maar ik denk dat ruimte net zo'n belangrijk ontwerpmiddel is als afbeeldingen, lettertypen en kleur. Voel niet de drang om een gat op te vullen alleen omdat het er is. Ruimte helpt om je Flyer overzichtelijker te maken, met een duidelijk onderscheid tussen berichten.

Kijk nog eens naar deze twee voorbeelden van de rommelige Flyer en de Flyer met meer ruimte. Nu wil ik dat je nadenkt over hoe je oog door het ontwerp met meer ruimte beweegt. Eerst zie ik de afbeelding van de kat en dan lees ik de kop. Dus ik weet wat er wordt aangeboden en dan neem ik langzaam de andere delen van de Flyer in me op.

Als je dan naar de andere Flyer kijkt, gaan mijn ogen alle kanten op en stop ik eigenlijk niet om iets te verwerken. Ik denk dat ik op zoek ben naar de hoofdboodschap en ik vind het echt moeilijk om naar te kijken.

Het laatste stukje over het ontwerp is, als je kunt, om kleine vleugjes professionaliteit toe te voegen, kleine interacties tussen de verschillende ontwerpelementen, dingen die alle elementen als één geheel laten samenwerken en dat kan echt helpen.

Kijk maar naar het voorbeeld hier. Door een klein beetje slagschaduw op de poten van de kat vind ik veel professioneler overkomen. Als je het vergelijkt met de andere versie, ziet het er een beetje uitgesneden uit. Het zit niet helemaal in het ontwerp.

Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Vergeet niet de andere twee video's in de serie te bekijken en we zien je bij de volgende.