5 lucruri pe care s-ar putea să nu le știți despre Helvetica

Pentru primul episod din noua noastră serie de filme scurte despre tipografie și diferite caractere tipografice, Solopress celebrează omniprezentul font Helvetica...

Tipografiile domină practic lumea, nu în sensul propriu, dar fac parte din orice - de la dactilografierea unei teme școlare până la o declarație de război. La Solopress sărbătorim una dintre cele mai importante invenții care au existat vreodată în lume cu o serie de filme scurte despre diferite fonturi.

Acest videoclip prezintă 5 lucruri pe care poate nu le știi despre Helvetica:

Helvetica este, probabil, cel mai popular tip de caractere de pe Pământ în prezent, după ce a fost inventat în 1957 de Max Meidinger și Eduard Hoffman la Haas Type Foundry, Elveția.

Turnătoria de tip Hass

Denumită inițial Neue Haas Grotesk, a fost redenumită în scurt timp Helvetica, după numele latin al țării sale de origine. Elveția folosește acest font ca marcă distinctivă - de exemplu, toate documentele guvernamentale sunt tipărite în Helvetica.

Acesta a fost rapid preluat de companii din întreaga lume pentru a forma mărci verbale și logo-uri. În prezent, peste 40 de întreprinderi din întreaga lume îl folosesc ca parte a logo-ului lor, inclusiv 3M, BMW, Lufthansa, Jeep și American Apparel. De fapt, American Apparel este unul dintre cei mai remarcabili utilizatori ai acestui tip de caractere. Aceștia impun de obicei litere simple și curate peste imagini controversate (așa cum se vede în reclama de mai jos).

American Apparel Ad

Cea mai emblematică utilizare a fontului a avut loc în 1980, când MTA (Metropolitan Transit Authority) a vrut să schimbe semnalizarea obosită și confuză a metroului din New York, care, la acea vreme, era alcătuită dintr-o amestecătură de caractere și stiluri diferite. Finalizată în 1989, toată semnalizarea de la metroul din New York este acum consecventă cu utilizarea emblematică a literelor albe pe fundal negru și a cercurilor simple colorate pentru afișarea diferitelor linii.

New York Subway Sign

La fel ca toate figurile istorice celebre, Helvetica a avut parte de un succes la Hollywood în 2007, cu propriul film documentar despre istoria fontului, regizat de Gary Hustwitt. Filmul a fost realizat pentru a coincide cu cea de-a 50-a aniversare a Helvetica și a explorat avantajele și dezavantajele tipografiei din perspectiva designerilor. Deși nu a fost un mare blockbuster care să ajungă în cinematografele de pretutindeni, după ce a fost proiectat la Festivalul South by Southwest din 2007, a fost aclamat de critici.

Helvetica Film

Dar odată cu faima vine și ura, așa că unora dintre designeri pur și simplu nu le place Helvetica. De obicei, este inclusă în pachetele de sisteme de operare și în programele de productivitate și de design de bază, astfel încât designerii susțin că este "prea convențională" și preferă să folosească caractere tipografice personalizate în semn de protest.

Deci, fie că o iubești, fie că o urăști, Helvetica este aici pentru a rămâne, iar puterea sa de design devine din ce în ce mai puternică.Helvetica

Care este fontul tău preferat? Sau există vreunul pe care îl urăști cu desăvârșire? Trimiteți-ne un mesaj în comentarii!

Această scurtă animație stop-motion a fost realizată din peste 750 de fotografii, iar muzica folosită este: Crazy Glue (versiune instrumentală) de Josh Woodward - http://www.joshwoodward.com