5 dingen die je misschien nog niet wist over Helvetica

Voor de eerste aflevering in onze nieuwe serie korte films over typografie en verschillende lettertypes, viert Solopress het alomtegenwoordige lettertype Helvetica...

Lettertypes beheersen praktisch de wereld, niet in letterlijke zin, maar ze maken overal deel van uit - van het typen van je schoolopdracht tot een oorlogsverklaring. Bij Solopress vieren we een van 's werelds belangrijkste uitvindingen met een reeks korte films over verschillende lettertypes.

Deze video behandelt 5 dingen die je misschien niet weet over Helvetica:

Helvetica is waarschijnlijk het populairste lettertype op aarde, na zijn uitvinding in 1957 door Max Meidinger en Eduard Hoffman in de Haas Type Foundry, Zwitserland.

Hass Type Gieterij

Oorspronkelijk heette het Neue Haas Grotesk, maar al snel werd het omgedoopt tot Helvetica, naar de Latijnse naam van het thuisland. Zwitserland gebruikt het lettertype als kenmerk - alle overheidsdocumenten worden bijvoorbeeld in Helvetica gedrukt.

Het werd al snel door bedrijven over de hele wereld gebruikt als woordmerk en logo. Vandaag de dag gebruiken meer dan 40 wereldwijde bedrijven het als onderdeel van hun logo, waaronder 3M, BMW, Lufthansa, Jeep en American Apparel. American Apparel is zelfs een van de meest opvallende gebruikers van het lettertype. Ze gebruiken de strakke en eenvoudige letters meestal boven controversiële beelden (zoals te zien is in deze advertentie hieronder).

Amerikaanse kledingadvertentie

Het meest iconische gebruik van het lettertype kwam in 1980, toen de MTA (Metropolitan Transit Authority) de vermoeide en verwarrende bewegwijzering van de New Yorkse metro wilde veranderen, die op dat moment bestond uit een wirwar van verschillende lettertypes en stijlen. Alle bewegwijzering in de New Yorkse metro, voltooid in 1989, is nu consistent met het iconische gebruik van witte letters op een zwarte achtergrond en de eenvoudige gekleurde cirkels voor het weergeven van verschillende lijnen.

New York metro bord

Zoals alle beroemde historische figuren kreeg Helvetica zijn eigen doorbraak in Hollywood in 2007 met een eigen documentaire film over de geschiedenis van het lettertype geregisseerd door Gary Hustwitt. De film werd gemaakt ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Helvetica en onderzocht de voor- en nadelen van het lettertype vanuit het perspectief van ontwerpers. Hoewel het geen grote kaskraker was die overal in de bioscopen draaide, kreeg de film na vertoning op het South by Southwest Festival in 2007 lovende kritieken.

Helvetica Film

Maar met roem komt ook haat, dus sommige ontwerpers houden gewoon niet van Helvetica. Het wordt meestal meegeleverd met besturingssystemen en basisproductiviteits- en ontwerpsoftware, dus ontwerpers beweren dat het "te mainstream" is en gebruiken uit protest liever aangepaste lettertypes.

Dus of je het nu leuk vindt of niet, Helvetica is een blijvertje en zijn ontwerpkracht wordt steeds sterker.Helvetica

Wat is jouw favoriete lettertype? Of is er een lettertype dat je absoluut haat? Stuur ons een berichtje in de comments!

Deze korte stop-motion animatie is gemaakt van meer dan 750 foto's en de muziek is: Crazy Glue (Instrumentale versie) door Josh Woodward -. http://www.joshwoodward.com