De populairste GRATIS filmposterlettertypen

Met het oog op het komende filmfestival in Cannes zijn er overal filmposters. Deze spelen een grote rol bij het adverteren van films. Je wilt dat het indruk maakt, interesse wekt en memorabel is.

Een opvallend en spannend lettertype, waardoor je zin krijgt om de filmtitel te lezen, is een must. Er zijn een paar lettertypes waar ontwerpers dol op lijken te zijn en we zien ze overal. Daarom hebben we 5 van de populairste gratis lettertypes verzameld en de redenen opgesomd waarom ze volgens ons zo goed werken. Misschien kun je ze gebruiken voor je eigen ontwerpen!

Oké, het eerste lettertype dat we hebben gevonden is Bodoni.

Lettertypen voor filmposters

Dit is een heerlijk vet lettertype met sterke contrasten tussen de dikkere en dunnere strepen van het lettertype. Het is gebruikt als hoofdlettertype voor veel filmposters, zoals hierboven te zien is voor Mamma Mia. Andere voorbeelden van dit lettertype zijn 20 Feet From Stardom, Prisoners en Water for Elephants.

Het volgende lettertype dat we laten zien is Garamond.

Garamond was een van de eerste lettertypes die afweek van handgeschreven stijlen. Er is veel ruimte tussen de letters waardoor de leesbaarheid goed is. Zoals in de bovenstaande afbeelding te zien is, heeft de film The Worlds End zijn filmposter met succes van dit lettertype voorzien. Dit lettertype is ook verschenen op de posters van Nottinghill, Mr. and Mrs. Smith en Marley and Me.

Een ander lettertype dat veel wordt gebruikt is Futura.

Futura is het resultaat van een idee om een modern lettertype te creëren. Het is helder, schoon en zeer gemakkelijk te lezen. Dit komt doordat de geometrie van het lettertype gebaseerd is op een cirkel. De zeer populaire film The Hangover gebruikte dit lettertype in zijn marketing voor een strakke hoofdtitel. Futura stond ook op de posters van Life of Pi, The Help en Gravity.

Het volgende lettertype dat we populair vinden is Trajanus.

Dit lettertype wordt meer gebruikt in horror- of thrillerfilms. Het lettertype dankt zijn naam aan de Trajanuszuil met een inscriptie in dit lettertype. Black Swan gebruikt dit lettertype goed, met zijn puntige randen en hoofdletters, wat een verontrustend gevoel geeft. Andere films die je misschien kent die dit lettertype hebben gebruikt zijn The Final Destination, The Cabin In The Woods en Memoirs of a Geisha.

Tot slot is een van de populairste, zo niet het populairste lettertype dat we op filmposters hebben gezien Helvetica.

Dit lijkt de favoriet te zijn in de designwereld. Helvetica, latijn voor Zwitsers, is een heel neutraal lettertype. Het is gemakkelijk te lezen en heeft kleine ruimtes tussen de letters, waardoor tekst mooi overloopt. Zoals te zien is op de poster hierboven, is het lettertype duidelijk, sterk en verleidelijk. Je hebt dit lettertype misschien ook gezien op de posters voor 12 Years a Slave, Captain Phillips en Zombieland.

Er staan duizenden lettertypes tot onze beschikking en er worden er steeds meer gemaakt, maar de hierboven genoemde zijn enkele van de meest gebruikte en succesvolle. Een lettertype kan een project echt maken of breken, dus het kan veel tijd kosten om het juiste lettertype te vinden.

Hier bij Solopress drukken we een breed scala aan posters en lichtbakken. Misschien kunnen we helpen bij het drukken van de volgende nummer één filmposter!