Hoe CMYK werkt

CMYK

Wanneer je een opdracht bij een professionele drukker indient, wordt je gevraagd om je artwork in CMYK aan te leveren.

Maar wat is CMYK afdrukken? En waarom is het belangrijk? Onze gids beantwoordt de volgende vragen:

 • Wat is CMYK?
 • Hoe werkt CMYK?
 • Wat zijn de verschillen tussen CMYK en RGB?
 • Waarom is CMYK-printen beter dan RGB

 

Wat is CMYK?

CMYK is een term die wordt gebruikt door drukkerijen, uitgevers, kunstenaars en grafisch ontwerpers. De kleurenstandaard voor professioneel drukwerk - het wordt gebruikt om tijdschriften, kranten, visitekaartjes, flyers en vrijwel al het andere drukwerk te maken.

Het is een acroniem van de vier kleuren die worden gebruikt in drukwerk, waarbij elke letter staat voor een kleur.

C: Cyaan

M: Magenta

Y: Geel

K: Zwart

De afkorting van zwart is K, wat staat voor Key. Wanneer de andere drie kleuren op één lijn liggen, vermengen ze zich tot een zwarte plaat of keyline.

Je ziet de vier gekleurde stippen op de zijkant van je krant in een verticale lijn.

 

Hoe werkt CMYK?

CMYK-kleuren

Bij het afdrukken op een lege witte achtergrond vermindert CMYK het licht dat gewoonlijk wordt gezien door een lichtere kleur - door het te maskeren met inkt. Dit staat bekend als een subtractief modelomdat deze inkten de rode, groene en blauwe kleuren uit wit halen.

Dit resulteert in:

 • Wit - Rood = Cyan
 • Wit - Groen = Magenta
 • Wit - Blauw = Ygel

Het CMYK afdrukproces werkt gedeeltelijk door middel van halftonen.

Wat is halftonen?

Halftonen is een grafische techniek waarbij puntjes worden gebruikt om een verloopachtig effect te creëren bij het afdrukken van kleur. Hierdoor is minder dan de volledige verzadiging van primaire kleuren mogelijk.

Wanneer toegepast op CMYK-afdrukken, halftonen repliceert deze kleine puntjes van kleur en drukt ze af in een patroon dat klein genoeg is om er voor het menselijk oog solide uit te zien.

Verschillende percentages halftoon produceren verschillende kleuren. Magenta met een halftoon van 20% produceert bijvoorbeeld roze, omdat de kleine puntjes op de witte achtergrond lichter en minder verzadigd lijken dan pure, heldere magenta inkt.

Halftonen wordt vaak gebruikt voor afdrukken in kleur, omdat elke tint of toon kan worden gerepliceerd door de dichtheid van de vier kleuren waaruit CMYK bestaat te wijzigen.

In de war door de puntjes? Meer informatie over afdrukken en beeldresolutie

Waarom staat zwart bekend als de 'belangrijkste' kleur?

Er zijn verschillende redenen waarom zwart de 'belangrijkste' kleur is in het CMYK-palet.

Zwart...

 • Speelt een belangrijke rol in het afdrukproces en dient als een schets en kleurindicator
 • Hiermee kan de ontwerper afdrukken tekst met fijne detailszonder vervaging
 • Absorbeert meer licht om veel donkerdere tinten dan een combinatie van cyaan, magenta en geel
 • Is minder duur dan de overeenkomstige hoeveelheden van andere inkten

Het is ook essentieel om te voorkomen dat het papier doordrenkt raakt met inkt, omdat afdrukken met alleen cyaan, magenta en geel het droogproces langzaam en onpraktisch zou maken - dit kan er ook voor zorgen dat de inkt uitloopt.

 

Wat zijn de verschillen tussen CMYK en RGB?

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen het CMYK- en RGB-kleurenpalet. Terwijl CMYK de gouden standaard is voor drukwerk, is RGB de keuze voor kleuren die worden gebruikt op computerschermen. Andere belangrijke verschillen worden hieronder beschreven.

CMYK

CMYK gebruikt een subtractief proces om kleuren te creëren. Het canvas is eerst helemaal wit, voordat er kleuren op worden aangebracht om een deel van het spectrum te blokkeren. De inkt vermindert het licht dat anders gereflecteerd zou worden.

Het staat bekend als subtractief omdat de inkten trekken helderheid af van de witte achtergrond.

RGB-kleuren gebruiken een additief proces. Ze nemen een zwart canvas en leggen er kleuren overheen om de uiteindelijke afbeelding te maken.

RGB

RGB maakt gebruik van een kleurbeheersysteem dat rood-, groen- en blauwtinten mengt om kleurenafbeeldingen te ontwikkelen. Kunstwerken ontworpen in RGB kunnen veranderd wanneer geconverteerd naar CMYK voor afdrukken.

Hoewel het omzetten van kleuren van het ene palet naar het andere mogelijk is met Adobe Photoshop, is er geen eenvoudige methode om dit te doen.

Daarom, kleuren zullen waarschijnlijk veranderen wanneer een creatie wordt afgedrukt, nadat deze is omgezet van RGB naar CMYK.

Voor degenen die niet het risico willen lopen dat kleuren er anders uitzien, raden we aan om vanaf het begin in CMYK te ontwerpen.

 

Waarom is CMYK-printen beter dan RGB

Hoewel RGB een groter kleurenspectrum heeft, waardoor het gemakkelijker is om fluorescerende en neonkleuren te reproduceren, heeft CMYK de voorkeur van ontwerpers en drukkers omdat het kleuren kan reproduceren zoals het origineel bedoeld is.

CMYK is ook gekozen door professionele drukkers omdat dit de beste resultaten oplevert. Kleuren zijn scherper en afbeeldingen levendiger omdat ze bedoeld zijn voor een wit canvas. De meeste kaarten en papiersoorten beginnen hun leven als wit.

 

Klaar om je kunstwerk aan te leveren?

Lees meer over het instellen van je bestanden voor CMYK en andere dingen die je moet doen voordat je je artwork indient voor drukwerk op onze pagina over het aanleveren van je kunstwerk.

 

Klaar om af te drukken?

Van visitekaartjes naar flyers en folders vind je alles wat je nodig hebt bij Solopress.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.