Hoe creativiteit in het bedrijfsleven u kan helpen succes te boeken

Het is geen geheim dat creativiteit een essentiële eigenschap is voor zakelijk succes. Kijk terug in de geschiedenis en je zult zien dat de veranderaars die opvallen degenen zijn die de regels hebben gebroken en het spel opnieuw hebben uitgevonden. Simpel gezegd gaat het erom anders te denken.

Een creatieve geest blinkt uit in het oplossen van problemen, het genereren van nieuwe ideeën, het verkennen van mogelijkheden en het nemen van risico's (in de woorden van Richard Branson - 'vergeet het, laten we het doen'.). Met deze eigenschappen kunnen bedrijven en individuen die innovatie superchargen, trends in de sector voor zijn en frisse manieren bedenken om dingen te doen.

Maar gewoon hoe Cruciaal is creativiteit voor uw bedrijf of carrière? We vroegen 500 bedrijfseigenaren uit verschillende sectoren om hun mening.

Waarom creatief zijn loont

Creativiteit op het werk gaat veel verder dan het vermogen om een mooie PowerPoint-presentatie te maken. Het speelt een rol in zowat elk aspect van het bedrijfsleven. Bijna 45% van de bazen aan wie we het vroegen, ziet een sterk verband tussen creativiteit en positieve bedrijfsresultaten in het algemeen.

Als je op zoek bent naar een baan, kan creativiteit een van de belangrijkste kwaliteiten zijn die je meebrengt. Meer dan een derde van de Britse bazen vertelde ons zelfs dat ze werknemers aannemen op basis van hun creatieve aard.

Hoe kan creativiteit helpen in het bedrijfsleven?

Meer dan 68% van de bazen die we hebben ondervraagd geloven sterk dat creatieve mensen in staat zijn om problemen op te lossen in hun carrière.

We spraken met Pete Mosley, een creatieve bedrijfsadviseur, auteur en medewerker van het Queens Young Leaders-programma van Cambridge University, die zei: "Bedrijven die voor een creatievere aanpak kiezen, onderscheiden zich vaak op de markt en krijgen een groter aandeel in de omzet," vertelde hij ons: "Creativiteit is wat bedrijven van elkaar onderscheidt en maakt een groot deel uit van hoe mensen kiezen waar en bij wie ze kopen."

Dat is logisch - of het nu gaat om het bedenken van een gloednieuwe strategie of een slimme manier om de concurrentie voor te blijven, creatieve geesten - en dus creatieve bedrijven - zijn vindingrijk. Wie conventioneel denkt, ziet eenvoudigweg geen nieuwe oplossingen.

Een creatieve cultuur creëren

Het aanmoedigen van meer creativiteit in de hedendaagse werkcultuur is goed voor het bedrijf - 79% van de Britse bazen denkt er zo over, volgens ons onderzoek - net als Pete Mosley.

"Mensen willen werken in een stimulerende omgeving waar creativiteit wordt gewaardeerd," zegt hij. "Ze moeten weten dat er waarschijnlijk naar hun ideeën wordt geluisterd - zo niet, dan raken ze verveeld en gedemotiveerd en daar lijdt het bedrijf op de lange termijn onder."

Om deze creativiteit aan te wenden, gelooft bijna 81% van de bedrijfseigenaren dat het stimuleren van een creatieve omgeving erg belangrijk is voor werknemers - populaire methoden zijn onder andere het introduceren van nieuwe brainstormmethoden op kantoor, het toestaan van regelmatige schermpauzes en het aanmoedigen van werknemers om tijd buiten door te brengen.

Creativiteit in alle sectoren

Typische creatieve functies neigen naar gebieden als design en marketing, maar ons onderzoek toonde een bredere vraag naar creatieve types in minder voor de hand liggende sectoren. Deze omvatten:

 • Financiële diensten

78% van de bazen in financiële sectoren gelooft dat er een sterke correlatie bestaat tussen creativiteit en bloeiende bedrijfsresultaten. Bij het maken van promoties beschouwt hetzelfde percentage van de bazen creativiteit als een belangrijke factor.

 • Professionele diensten

74% van de bazen in de professionele dienstverlening hechtte veel belang aan het stimuleren van creatieve omgevingen voor werknemers. Creativiteit was ook van groot belang bij promoties, volgens bijna 80% van de bazen.

 • Engineering

82% van de ingenieursleiders vindt het belangrijk om medewerkers aan te moedigen hun taken creatief aan te pakken.

 • Organisaties zonder winstoogmerk

Bijna de helft van de bazen van non-profitorganisaties neemt liever iemand aan met creativiteit dan met analytische vaardigheden.

Meer dan een derde van de bedrijfseigenaren die we hebben ondervraagd, gelooft dat het concept dat creativiteit alleen afkomstig is van 'creatieve types' een complete mythe is. Onconventioneel denken is een enorme drijfveer voor bedrijven en een enorme persoonlijke kracht bij het zoeken naar een baan, ongeacht de branche.

UPDATE: Onze wedstrijd is nu gesloten. De winnaars van onze wedstrijd zijn:

 • Raj Patel
 • Valerie Cuthbert
 • Lesley Abbott

Er wordt binnenkort contact opgenomen met onze winnaars, bedankt voor het meedoen!

6 REACTIES

 1. Hé,
  Heel erg bedankt voor deze post! Niet veel mensen beseffen de creativiteit en verbeeldingskracht die bij bepaalde zakelijke beslissingen komt kijken. Ik ben blij dat je dit erkent!
  Het beste,
  Dennis

Reacties zijn gesloten.