Marketingtips voor stripwinkels

Een jongetje geniet van Batmobile op Londen Comic-Con

Van grote Marvel-films tot internationale conventies, het lijkt wel of alles wat met stripboeken te maken heeft hotter is dan ooit. Maar ondanks de interesse, stripwinkel marketing moet doelbewuster dan ooit zijn om succesvol te zijn. 

Marketing voor stripwinkels kan lastig zijn

Producten promoten vs. De winkel promoten

Net als in elke detailhandel, stripwinkel marketing Vaak draait het om de artikelen die in de winkel te koop zijn - bijvoorbeeld door een nieuwe boekuitgave of een actiefiguurtje te gebruiken om klanten te trekken. Natuurlijk is dat belangrijk, want een winkel die niet de producten bevat die de doelgroep zoekt, zal niet erg succesvol zijn. Het is echter de moeite waard om te overwegen om je winkel te marketen als een bestemming, niet alleen als een plek om binnen te lopen, een exemplaar van "Killing Joke" te kopen en weer weg te gaan. Scheid in gedachten de marketing van je producten en de marketing van de winkel, en benader de twee apart in je algehele reclamestrategie. Een goed idee is om de 80/20 benadering te gebruiken - richt 80% van de tijd je marketinginspanningen op de producten die je verkoopt. De andere 20% van de tijd, zet je winkel in de markt als een gemeenschapslocatie voor gelijkgestemden die nieuwe stripboeken willen ontdekken, hun favoriete stripverhalen willen bespreken, hun collecties willen aanvullen enzovoort.

Van je winkel een "bestemming" maken

Zoals eerder vermeld, is het de moeite waard om je winkel in het algemeen te marketen als de lokale plek voor stripverzamelaars. Maar dan moet het wel een plek zijn die hen aantrekt. Natuurlijk is er een dunne lijn tussen mensen die langskomen en rondkijken zich welkom laten voelen en ze niet aanmoedigen om rond te hangen zonder ooit iets te kopen. Bovendien kunnen strips, graphic novels en aanverwante koopwaar hun waarde verliezen als er te veel mee wordt omgegaan, waardoor de kans kleiner wordt dat ze ooit worden verkocht. Maar als je een evenwicht weet te vinden, kan dat resulteren in een mooie gemeenschap waar stripliefhebbers zich welkom voelen, elkaar aanmoedigen om hun verzameling aan te vullen en zich aangetrokken voelen om steeds opnieuw langs te komen.

Zo'n bestemming moet meer zijn dan een karakterloze, alledaagse winkel. Ongeacht de grootte of fysieke locatie van je winkel of zelfs je budget, kunnen kleine investeringen ervoor zorgen dat een winkel uitnodigend en aantrekkelijk aanvoelt. Gewaagde verfkleuren, stripkunst, een goed doordachte indeling, zitzakken, opvallende displays en zelfs speeltafels of een kleine snackbar zijn allemaal manieren om meer mensen binnen te halen, en dus meer omzet.

Superhelden hangen samen rond in een stripwinkel

Vaardigheden combineren voor succes

Hoeveel mensen zich ook verkleden als Iron Man voor Halloween, nog steeds gepassioneerd zijn door Buffy en Angel of uitkijken naar de nieuwe Star Wars-films, het kost veel moeite om een succesvolle stripwinkel te hebben. Liefde voor strips en popcultuur is niet genoeg - solide zakelijke vaardigheden en weloverwogen, georganiseerde marketingtechnieken zijn essentieel voor je succes. Als je een enorme kennis hebt van het Marvel-universum, maar geen idee hoe je merchandising moet aanpakken, je boeken moet bewaren of reclamecampagnes moet opzetten, zul je het moeilijk krijgen en uiteindelijk anderen moeten inhuren om je te helpen. Of worstelen en je deuren sluiten. Het verbeteren van je algemene kennis van zaken en detailhandel en van je marketingtechnieken voor stripwinkels zal aanzienlijk bijdragen aan je succes.

Evenementen organiseren om mensen aan te trekken

Een andere manier om stripspeciaalzaken te promoten is door in de winkel evenementen te organiseren die bezoekers aantrekken. Afhankelijk van je uitgevers en connecties kun je signeersessies met auteurs, vraag- en antwoordsessies met tekenaars, lessen in het schrijven van stripboeken, kleine beurzen of ruilbeurzen en zelfs spelletjesavonden organiseren. Dit is een geweldige manier om mensen op je site te krijgen en ze kennis te laten maken met je winkel in een omgeving waar ze niet het gevoel hebben dat ze onder druk worden gezet om te kopen. Tegelijkertijd zal het horen van stripauteurs of het bekijken van de aangeboden producten hen waarschijnlijk verleiden tot een aankoop - als het niet tijdens het evenement is, dan wel wanneer ze later terugkomen om meer te weten te komen.

Een ander idee is om een Meetup-evenement in je winkel te organiseren, als je een kleine vergaderruimte hebt. Er zijn veel strip- en "geek"-groepen die heel geschikt zouden zijn voor jouw winkel en die misschien geen ruimte hebben om samen te komen. Of je een groep opricht of gewoon je faciliteiten aanbiedt aan een bestaande groep is aan jou, maar als je dit doet, kun je de bekendheid vergroten en mensen verleiden om bij je te kopen.

Een jongetje geniet van Batmobile op Londen Comic-Con

Op stap in de gemeenschap

Naast het organiseren van eigen evenementen, zijn het bijwonen van andere evenementen en het deelnemen aan de gemeenschap in het algemeen geweldige manieren om je bedrijf onder de aandacht te brengen. Een stand huren op een stripconventie is nooit een slecht idee, maar er zijn ook meer specifieke, minder dure manieren. Als er in je directe omgeving geen comic-conJe kunt altijd overwegen om er zelf een op te richten. Maar als dat te ontmoedigend is, waarom praat je dan niet met een plaatselijke hogeschool of middelbare school? Organiseer spelletjesavonden of stripgerelateerde evenementen op de campus, neem contact op met studenten van de kunstafdeling die strips ontwerpen en plaats hun werk in je winkel of sponsor een prijs of wedstrijd. Je kunt zelfs samenwerken met kunststudenten om posters reclame voor je winkel waarin hun kunst te zien is en die op de campus wordt tentoongesteld.

Online verbinding maken

Hoewel het niet universeel waar is, is het gebruikelijk dat het soort mensen dat van stripboeken houdt ook redelijk actief is op het internet, waardoor het een uitstekende en goedkope plek is om je doelgroep te vinden. Een goed ontworpen, eenvoudig te navigeren website boordevol informatie is essentieel en het is ook geweldig om je aanwezigheid op sociale media te promoten. Drie punten om te onthouden bij het gebruik van sociale media voor stripwinkelmarketing zijn:

  • Bereik je doelgroep op de plaatsen waar ze al zijn, zoals sociale media
  • Kies zorgvuldig welke sociale mediasites je gebruikt - het is beter om er één of twee uit te kiezen en daar sterk en consistent aanwezig te zijn dan jezelf te veel te verspreiden en berichten over de hele linie te dupliceren of netwerken met verouderde profielen te verlaten.
  • Ga voor kwaliteit boven kwantiteit, zowel bij het betrekken van volgers als bij het maken van posts. Het is beter om een kleiner aantal volgers te hebben die echt betrokken zijn bij je bedrijf op je sociale netwerken dan om wat lijkt op een "populariteitswedstrijd" van volgers te hebben die zich voornamelijk in andere landen bevinden of die geen interactie hebben met je bedrijf. Hetzelfde geldt voor posts - kwalitatieve, originele en interessante content die een paar keer per dag wordt gepost zal het altijd winnen van massa's generieke, nietszeggende spam.

Begin een Facebookpagina, een Instagrampagina en een Twitteraccount, want ze zijn allemaal fantastisch om contacten te leggen. Als je bang bent dat je tijd of inspiratie tekort komt, nodig dan medewerkers, amateurstripmakers of andere gerelateerde mensen uit om af en toe een gastbericht voor je te plaatsen.

Hoe meer je begint te doen op het gebied van marketing voor je stripwinkel, hoe meer creatieve ideeën je zult krijgen. Analyseer wat werkt en wat niet, zodat je je inspanningen gedurende het jaar kunt bijstellen voor optimaal succes.

1 REACTIE

  1. Mijn plaatselijke stripwinkel heeft Rupert The Bear-strips in de etalage. Ik weet niet of dat een goede manier is om mensen aan te trekken...

Reacties zijn gesloten.