Verklarende woordenlijst voor drukkerijtermen

Verklarende woordenlijst voor afdrukken


Hier bij Solopress kennen we de drukkerij-industrie door en door, maar we begrijpen dat het een verwarrende wereld kan zijn. Als je het verschil niet weet tussen glans en reliëfdruk, of denkt dat CMYK een designerlabel is, bekijk dan een aantal belangrijke druktermen in onze handige woordenlijst van druktermens hieronder:

Verklarende woordenlijst voor afdrukken

A
A0 - ISO-papierformaat 1189 mm x 841 mm, gebruikt voor posters en ander drukwerk op groot formaat
A1 - ISO-papierformaat 841 mm x 594 mm, meestal gebruikt voor posters, plakkaten en spandoeken
A2 - ISO papierformaat 594mm x 420mm, gebruikt voor posters en plakkaten
A3 - ISO papierformaat 420mm x 297mm vaak gebruikt voor posters en plakkaten
A4 - ISO papierformaat 297mm x 210mm, meestal gebruikt voor briefhoofden, menu's, folders, flyers, notitieblokken en brochures.
A5 - ISO papierformaat 210mm x 148mm gebruikt voor flyers, folders, menu's, brochures, vouchers, coupons en grotere ansichtkaarten
A6 - ISO papierformaat 148mm x 105 mm, vaak gebruikt voor flyers, folders, coupons, vouchers, afspraakkaarten, promotiekaarten, ansichtkaarten en slingertags.
A7 - ISO papierformaat 105mm x 74mm, gebruikt voor flyers, folders, vouchers, coupons, swing tags en labels
A8 - ISO papierformaat 74mm x 52mm, meestal gebruikt voor flyers, folders, zwaailabels, labels, vouchers, coupons en tickets.
A9 - ISO papierformaat 52mm x 37mm gebruikt voor kleiner drukwerk zoals uitnodigingen en labels
A10 - ISO papierformaat 37mm x 26mm vaak gebruikt voor labels
Acrobat - Een computerprogramma van Adobe (zie hieronder) waarmee gebruikers een bestand in het oorspronkelijke formaat en uiterlijk kunnen bekijken
Adobe - Een Amerikaans computersoftwarebedrijf dat verantwoordelijk is voor een reeks multimedia- en creativiteitssoftwareproducten, waaronder Adobe Flash, Adobe InDesign en Adobe Photoshop.
Artwork - De originele kopij, inclusief afbeeldingen, letters, foto's en illustraties, bedoeld voor drukwerk

B
Banderolleren - Een manier om bedrukt materiaal te verpakken met behulp van elastiekjes
Banners - Een groot gedrukt document dat meestal een slogan en bedrijfsgegevens bevat om op een openbare plaats of op evenementen en tentoonstellingen op te hangen.
Afdrukken op maat - Afdrukken die zijn aangepast aan de specifieke eisen van de klant
Binden - Een methode om papieren aan elkaar te bevestigen tot een document
Bitmap - Pixels gegenereerd door een computer om tekst en afbeeldingen weer te geven
Aflopend - Afdrukken die doorlopen tot het einde van het document of vel na het bijsnijden.
Visitekaartjes - Een klein afgedrukt document met contactgegevens van een persoon (meestal functietitel, adres, contactnummer, website en sociale netwerksites) dat wordt uitgedeeld aan zakelijke contacten.
Bond - Een categorie papier die vaak wordt gebruikt voor drukwerk en algemeen wordt beschouwd als sterk en duurzaam papier.

C
CMYK - Een afkorting voor de vier proceskleuren: cyaan, magenta, geel en key.
Compliment slip - Een dun afgedrukt document (standaardformaat is 210 mm x 99 mm) dat bedrijfsgegevens bevat en meestal wordt gebruikt om de ontvangst van iets te bevestigen.
Copyright - Eigendom van een document door de persoon die het heeft gemaakt
Omslagpapier - Zwaar papier dat wordt gebruikt voor de buitenste pagina's van een document, zoals een boekje.
Vouw - Een lijn die in een gedrukt document wordt gemaakt door vouwen
CTP - staat voor Computer To Plate, een beeldvormingstechnologie waarbij afbeeldingen die zijn gemaakt met een desktop publishing-toepassing direct op een drukplaat worden verwerkt.

D
Deboss - Wanneer een afbeelding wordt geperst zodat deze onder het oppervlak ligt (tegenovergesteld aan emboss)
Matrijs - Een apparaat dat wordt gebruikt om te snijden, snijden, stempelen, embossen en debosseren
Stansen - Onregelmatige vormen uitsnijden met een matrijs
Digitaal afdrukken - Een afdrukmethode waarbij een digitale afbeelding (in formaten zoals PDF) rechtstreeks op verschillende materialen wordt afgedrukt. Hierdoor zijn er geen drukplaten nodig
Dubbelzijdig - Materiaal dat aan beide zijden van het document is afgedrukt (in tegenstelling tot enkelzijdig)
DPI - punten per vierkante inch. Een maat voor resolutie, waarbij 300 dpi de minimumvereiste is voor drukwerk.
Dummy - Een mock-up om te illustreren hoe het uiteindelijke drukwerk eruit zal zien, met alle kenmerken van het uiteindelijke document (zoals kleuren, formaat en papier)

E
Eco-inkt - inkt op basis van plantaardige olie zonder giftige stoffen voor het milieu
Emboss - Wanneer een afbeelding op papier wordt geperst zodat het eindresultaat is dat het boven het oppervlak uitsteekt (tegenovergesteld aan deboss)

F
Afwerking - Kan verwijzen naar de kenmerken van een afgewerkt artikel, bijv. matte afwerking. Kan ook worden gebruikt als term voor bewerkingen na het persen, zoals vouwen of bijsnijden.
Vliegers - Een gedrukt document dat verschillende doelen dient, zoals: promoties, uitnodigingen, adreswijzigingen en direct mailings.
Folie - Een soort afwerking die wordt aangebracht op een gedrukt document, meestal op specifieke elementen van een ontwerp, om de aandacht op deze onderdelen te vestigen.
Mappen - Een boekje of pamflet dat meestal is gemaakt van dikker papier/karton en wordt gebruikt om andere gedrukte documenten in te bewaren.
Vouwen - Het proces van het buigen van een document zodat het ene deel boven op het andere komt te liggen en zo de totale grootte verkleint.

G
Glans - Een type afwerking waarbij een gecoat papier wordt gebruikt om het afgedrukte document een glanzende en gladde textuur te geven.
GSM - De maat voor papiergewicht (gram per vierkante meter). Het gsm-gewicht hangt af van het soort drukwerk. Een visitekaartje is bijvoorbeeld meestal 400 g/m², wat een dikker gewicht is dan ander drukwerk zoals briefpapier, dat 100 g/m² kan zijn.

H
Heidelberg - Een toonaangevende leverancier van drukmachines, die een reeks drukmachines aanbiedt

I
Illustrator - Een softwarepakket van Adobe dat wordt gebruikt voor het bewerken van zetwerk en logo-ontwerpen, vaak gebruikt in combinatie met Photoshop
InDesign - Een softwarepakket van Adobe waarmee paginalay-outs kunnen worden gemaakt en ontworpen en dat vaak wordt gebruikt om posters, flyers, folders en ander drukwerk te maken.
Inkjetprinter - Een plateloze printer die afbeeldingen rechtstreeks op papier overbrengt door middel van inktdruppels.
Bijsluiter - Een bijsluiter of een ander stuk drukwerk dat in een gedrukte publicatie (zoals een tijdschrift) wordt ingebonden in plaats van los te worden geplaatst

J
Jobnummer - Een uniek nummer dat aan elke afdruktaak wordt toegewezen. Hierdoor kan het werk gemakkelijk worden gevolgd en kunnen oude opdrachten door de klant worden opgehaald/bewerkt.

L
Laminaat - Een coating die op printmateriaal wordt aangebracht om bescherming te bieden en het eindproduct een gladde afwerking te geven.
Papier met lasergarantie - Papier dat speciaal is ontworpen voor litho-voorbedrukking en laserprinten.
Laserprinter - Een printer die dezelfde principes gebruikt als een fotokopieerapparaat, waarbij een laserstraal een afbeelding op de media projecteert.
Folders - Een gedrukt document dat vaak wordt gebruikt om een product, dienst of evenement te promoten of er reclame voor te maken. Folders worden vaak verspreid via verschillende marketingkanalen, zoals bijsluiters in tijdschriften en direct mail.
Briefhoofden - Een gedrukt opschrift op briefpapier dat vaak de bedrijfsnaam, het logo en het adres bevat en dat enkel- of dubbelzijdig kan zijn.
Lithodruk - Een vorm van drukken waarbij platen met beeldgebieden inkt aantrekken en niet-beeldgebieden inkt afstoten

M
Mat - Een niet-glanzende afwerking van een afgedrukt document

O
Offset - Een druktechniek waarbij inkt van een plaat wordt overgebracht op een deken en vervolgens op papier (in tegenstelling tot direct op papier).
Offsetpapier - Papier dat niet is gecoat met klei

P
Pantone - Een systeem dat wordt gebruikt om kleuren in drukinkt te matchen
PDF - staat voor Portable Document Format (Portable Document Format), gemaakt door Adobe. In een PDF wordt de indeling vastgelegd, inclusief de tekst, het lettertype, afbeeldingen en alle andere informatie die nodig is om het bestand weer te geven, ongeacht het besturingssysteem, de hardware of de toepassingssoftware die wordt gebruikt om het bestand weer te geven.
Photoshop - Een grafisch bewerkingsprogramma waarmee digitale foto's kunnen worden bewerkt, vergroot en gemanipuleerd volgens de vereisten
Plateren - Het proces van het voorbereiden van een drukplaat of andere beelddrager voor de pers
Posters - Een groot gedrukt document dat meestal afbeeldingen en tekst bevat om de aandacht te trekken en reclame te maken voor een evenement of product
Printklaar artwork - Artwork dat alle eindelementen bevat en controles heeft ondergaan zodat het klaar is om gedrukt te worden.
Proefdruk - Een proefdruk van een afgedrukt document, gebruikt om aanpassingen en correcties aan te brengen voordat het definitief wordt afgedrukt.
Pulp - Vezelachtig materiaal dat wordt gemaakt door vezels mechanisch of chemisch te scheiden van papier, meestal 400gsm of 380mic. Niet te verwarren met de Britse rockband Pulp.
Pre-press - Elk proces dat wordt uitgevoerd op een product voordat het naar de pers gaat (litho of digitaal).
Procesprinten - Een drukmethode waarbij vier platen (cyaan, magenta, geel en key) worden gebruikt die één voor één op het drukmateriaal worden aangebracht (de belangrijkste andere drukmethode is spotprinten).

Q
QR Code - Een speciaal type barcode, leesbaar door speciale camera's en smartphones. De barcode bevat gecodeerde informatie zoals URL, tekst en andere informatie en kan worden weergegeven op allerlei gedrukt materiaal zoals visitekaartjes, folders en banners.
QuarkXPress - Een computerprogramma voor het maken en bewerken van complexe paginalay-outs, algemeen beschouwd als het standaardlay-outprogramma voor de grafische industrie
Offerte - Een schatting van de kosten voor een specifieke taak, ter goedkeuring aan de klant

R
Ream - 500 vellen papier, niet te verwarren met het bijvoeglijk naamwoord bedacht door Joey Essex in de populaire tv-serie The Only Way is Essex
Recyclen - Het proces van het omzetten van gebruikte materialen in een nieuw materiaal om milieukwesties aan te pakken
Resolutie - Het aantal dots per inch (DPI) in een computer verwerkt document
RIP (raster image processor) - een computer die wordt gebruikt om een elektronische bitmap te maken voor daadwerkelijke uitvoer

S
Saddle-stitch/stapled/saddle-wire - Een manier om een document te binden door het middenvouw te nieten.
Seal/Sealer - Een ontwerp in reliëf in een gedrukt document
Zijkantnieten/steeknieten - Een manier om pagina's in een document samen te voegen door vellen langs één rand aan elkaar te nieten
Zijde - Een soort karton dat wordt gebruikt bij het drukken en dat zorgt voor een gladde afwerking van het totale artikel
Enkelzijdig - Wanneer een document slechts aan één kant wordt afgedrukt (in tegenstelling tot dubbelzijdig)
Steunkleurendruk - Vaak gebruikt voor kleinere, preciezere opdrachten. Bij spotprinten wordt één (verschillende) inkt gebruikt voor elke gebruikte kleur (zie procesprinten voor de andere belangrijke drukmethode).
Spot UV - Een afwerking die wordt toegepast op specifieke delen van drukwerk (zoals belangrijke tekst op een visitekaartje) voor een glanzende en meer in het oog springende afwerking.
Stickers - Een zelfklevend etiket dat vaak gedrukte informatie bevat en op verschillende materialen kan worden gebruikt
Voorraad - De papiersoort waarop wordt afgedrukt
Schommel Tags - Een gedrukt document dat vaak aan een ander artikel wordt bevestigd om te helpen identificeren en labelen

T
TCF (Totally Chlorine Free) - Papier dat is geproduceerd zonder enige vorm van chloor of dat niet is gebleekt.
Sjabloon - Een bestand dat als uitgangspunt dient voor een nieuw document, zodat anderen de kenmerken kunnen kopiëren in plaats van het ontwerp en de lay-out van het nieuwe document helemaal opnieuw te beginnen.
TIFF - (Tagged Image File Format) Een bitmapped grafisch bestandsformaat dat monochroom, grijswaarden en 8- en 24-bits kleuren aankan. Wordt veel gebruikt in de grafische industrie omdat het maatwerk mogelijk maakt.
Tint - Een tint/kleurvariëteit
Doorlooptijd - De tijd die nodig is om een gedrukt document te verwerken vanaf het moment van indiening tot het volledige artikel. Bij Solopress zijn we er trots op dat we de snelste drukker zijn, met een doorlooptijd van 24 uur.

V
Maagdelijk papier - Papier dat volledig is gemaakt van pulp van bomen of katoen, in tegenstelling tot gerecycled papier.

W
Watermerk - Een vaag ontwerp op sommige papiersoorten, meestal om de maker te identificeren, zichtbaar als het papier in het licht wordt gehouden.

We hopen dat alle termen die je nodig hebt hierboven staan, maar als je ergens niet helemaal zeker van bent, aarzel dan niet om een van onze adviseurs te bellen op 01702 460047.