Glosar de termeni de imprimare

Termeni de glosar pentru imprimare


Aici, la Solopress, cunoaștem industria tipografică pe dinafară, dar suntem conștienți că poate fi o lume confuză. Dacă nu deosebiți luciul de ștanțare sau credeți că CMYK este o etichetă de designer, consultați câțiva dintre termenii cheie de tipărire în secțiunea noastră utilă. glosar de termeni tipograficis de mai jos:

Termeni de glosar pentru imprimare

A
A0 - Dimensiunea ISO a hârtiei 1189mm x 841mm, utilizată pentru postere și alte lucrări de imprimare de format mare.
A1 - format de hârtie ISO 841 mm x 594 mm, cel mai frecvent utilizat pentru afișe, pancarte și bannere.
A2 - hârtie ISO de 594 mm x 420 mm, utilizată pentru postere și pancarte.
A3 - Dimensiunea ISO a hârtiei 420mm x 297mm, folosită adesea pentru postere și pancarte.
A4 - format de hârtie ISO de 297 mm x 210 mm, utilizat de obicei pentru antet, meniuri, pliante, fluturași, carnete și broșuri.
A5 - Dimensiunea ISO a hârtiei 210 mm x 148 mm, utilizată pentru pliante, fluturași, meniuri, broșuri, cupoane, vouchere și cărți poștale mai mari.
A6 - Dimensiunea ISO a hârtiei de 148 mm x 105 mm, adesea folosită pentru pliante, fluturași, cupoane, vouchere, cărți de întâlnire, cărți promoționale, cărți poștale și etichete swing
A7 - hârtie ISO cu dimensiunea de 105 mm x 74 mm, utilizată pentru pliante, fluturași, cupoane, tichete, cupoane, etichete și etichete.
A8 - Dimensiunea ISO a hârtiei de 74 mm x 52 mm, utilizată de obicei pentru pliante, fluturași, etichete, etichete, bonuri, cupoane și bilete.
A9 - Dimensiunea ISO a hârtiei 52 mm x 37 mm, utilizată pentru lucrări tipărite mai mici, cum ar fi invitații și etichete.
A10 - format de hârtie ISO 37mm x 26mm, adesea folosit pentru etichete.
Acrobat - Un program de calculator de la Adobe (a se vedea mai jos) care permite utilizatorilor să vizualizeze un fișier în formatul și aspectul său original.
Adobe - Companie americană de software pentru calculatoare responsabilă pentru o gamă de produse software multimedia și de creativitate, inclusiv Adobe Flash, Adobe InDesign și Adobe Photoshop.
Lucrare - Copie originală, inclusiv imagini, caractere, fotografii și ilustrații, destinată tipăririi.

B
Banding - Un mod de ambalare a materialelor tipărite folosind benzi de cauciuc.
Bannere - Un document tipărit de mari dimensiuni, care conține de obicei un slogan și detalii de afaceri pentru a fi afișat într-un loc public sau la evenimente și expoziții.
Imprimare la comandă - Imprimare personalizată în funcție de cerințele specifice ale clientului.
Legătură - O metodă folosită pentru a lega hârtiile împreună pentru a forma un document.
Bitmap - Pixeli generați de calculator pentru a reprezenta text și imagini.
Sângerare - Imprimare care se extinde până la capătul documentului sau al foii după tăiere.
Cărți de vizită - Un mic document tipărit care conține informațiile de contact ale unei persoane (de obicei, titlul postului, adresa, numărul de contact, site-ul web și rețelele de socializare) și care se înmânează contactelor de afaceri.
Bond - O categorie de hârtie folosită în mod obișnuit pentru imprimare, considerată pe scară largă ca fiind o hârtie rezistentă și durabilă.

C
CMYK - O abreviere pentru cele patru culori de procesare: cyan, magenta, galben și cheie.
Buletine de complimente - Un document subțire tipărit (dimensiunea standard este de 210 mm x 99 mm) care conține detalii de afaceri și este utilizat de obicei pentru a confirma primirea unui lucru.
Drept de autor - Proprietatea unui document de către persoana care l-a creat
Hârtie de copertă - Hârtie grea utilizată pentru paginile exterioare ale unui document, cum ar fi o broșură.
Crease - Linie făcută într-un document tipărit prin pliere.
CTP - înseamnă "Computer To Plate", o tehnologie de imagistică prin care imaginile create pe o aplicație de editare de birou sunt procesate direct pe o placă de imprimare.

D
Deboss - Atunci când o imagine este presată astfel încât să se afle sub suprafață (opus la gofrare).
Matriță - Un dispozitiv utilizat pentru a tăia, marca, ștampila, ștanța și debossarea.
Die Cut - Pentru a tăia forme neregulate cu ajutorul unei matrițe
Tipărire digitală - O metodă de tipărire prin care o imagine digitală (prin formate precum PDF) este imprimată direct pe o varietate de materiale. Prin urmare, nu sunt necesare plăci de imprimare.
Față-verso - Material care a fost tipărit pe ambele fețe ale documentului (spre deosebire de o singură față).
DPI - Puncte pe inch pătrat. O măsură a rezoluției, 300 dpi fiind cerința minimă pentru lucrările de imprimare.
Manechin - O machetă pentru a ilustra cum va arăta articolul tipărit finit, folosind toate caracteristicile documentului final (cum ar fi culorile, dimensiunea și materialul de hârtie).

E
Cerneală ecologică - cerneală pe bază de ulei vegetal fără materiale toxice pentru mediu
Emboss - Când o imagine este presată pe hârtie, astfel încât rezultatul final este că este ridicată deasupra suprafeței (opusul deboss-ului).

F
Finisaj - Se poate referi la caracteristicile unui articol finit, de exemplu, finisaj mat. Alternativ, poate fi folosit ca termen pentru operațiuni ulterioare presei, cum ar fi plierea sau tăierea.
Flyers - Un document tipărit care servește unei varietăți de scopuri, inclusiv: lansări promoționale, invitații, detalii de schimbare a adresei, precum și corespondență directă.
Folie - Un tip de finisaj aplicat pe un document tipărit, de obicei pe anumite elemente specifice ale unui design, ajutând la atragerea atenției asupra acestor părți.
Dosare - O broșură sau un pamflet care este de obicei confecționat din hârtie/carton mai gros și folosit pentru a păstra alte documente tipărite
Pliere - Procesul de îndoire a unui document astfel încât o parte să apară deasupra celeilalte și astfel să se reducă dimensiunea totală.

G
Luciu - Un tip de finisare care utilizează o hârtie acoperită pentru a oferi o textură lucioasă și netedă documentului tipărit.
GSM - Măsură pentru greutatea hârtiei (grame pe metru pătrat). Gsm depinde de tipul de imprimare, de exemplu, o carte de vizită va avea de obicei 400 g/m2, ceea ce reprezintă o greutate mai mare decât alte materiale tipărite, cum ar fi un antet, care poate fi de 100 g/m2.

H
Heidelberg - Un furnizor de top de mașini de imprimare, care oferă o gamă de mașini de imprimare

I
Illustrator - Un pachet de software Adobe care este folosit pentru a edita tipărirea și designul de logo-uri, adesea folosit împreună cu Photoshop.
InDesign - Un pachet software Adobe care permite crearea și proiectarea de machete de pagină și este adesea folosit pentru a crea afișe, pliante, fluturași și alte materiale tipărite.
Imprimantă cu jet de cerneală - Imprimantă fără placă care transferă imagini direct pe hârtie prin picături de cerneală.
Inserție - O broșură sau un alt material tipărit legat într-o publicație tipărită (cum ar fi o revistă), mai degrabă decât în vrac.

J
Număr lucrare - Un număr unic atribuit fiecărei lucrări de imprimare. Acest lucru permite urmărirea cu ușurință a lucrării și, de asemenea, permite ca lucrările vechi să fie recuperate/relucrate de către client.

L
Laminat - Un strat de acoperire aplicat pe materialul de imprimare pentru a oferi protecție și un finisaj neted produsului finit.
Hârtie garantată cu laser - Hârtie care a fost special concepută pentru pretipărire litografică și imprimare cu laser
Imprimantă laser - Imprimantă care utilizează aceleași principii ca și un fotocopiator, prin care un fascicul laser proiectează o imagine pe suportul de imprimare.
Pliante - Un document tipărit care este adesea utilizat pentru a promova sau a face publicitate unui produs, serviciu sau eveniment. Pliantele sunt adesea distribuite printr-o varietate de canale de marketing, inclusiv prin inserții în reviste și prin poștă directă.
Antete de scrisori - Un titlu tipărit pe hârtie de scris care include adesea numele, sigla și adresa firmei și poate fi imprimat pe o singură față sau pe două fețe.
Litografie - O formă de imprimare în care plăcile cu zone de imagine atrag cerneala și zonele fără imagine resping cerneala.

M
Mat - Un finisaj fără luciu pe un document tipărit

O
Offset - O tehnică de imprimare prin care cerneala este transferată de pe o placă pe o pătură și apoi pe hârtie (spre deosebire de direct pe hârtie).
Hârtie offset - Hârtie care nu a fost acoperită cu argilă.

P
Pantone - Un sistem utilizat pentru a potrivi culorile în cernelurile de imprimare.
PDF - Înseamnă Portable Document Format, creat de Adobe, un PDF captează formatul, inclusiv textul, fontul, grafica și orice alte informații necesare pentru a afișa fișierul, indiferent de sistemul de operare, hardware-ul sau software-ul de aplicație utilizat pentru a-l vizualiza.
Photoshop - Un program de editare grafică care permite editarea, redimensionarea și manipularea fotografiilor digitale în funcție de cerințe.
Pregătirea plăcilor - Procesul de pregătire a unei plăci de tipar sau a unui alt suport de imagine pentru presă.
Postere - Un document tipărit de mari dimensiuni care conține de obicei imagini și text pentru a atrage atenția și a face publicitate unui eveniment sau produs.
Lucrări pregătite pentru imprimare - Lucrări care conțin toate elementele finale și care au fost supuse unor verificări astfel încât să fie gata pentru a fi tipărite.
Dovada - Exemplu de probă al unui document tipărit, folosit pentru a face ajustări și corecții înainte de tipărirea finală.
Pulpă - Material fibros preparat prin separarea mecanică sau chimică a fibrelor din hârtie, de obicei 400 g/m2 sau 380 mm. A nu se confunda cu trupa rock britanică Pulp.
Pre-imprimare - Orice proces efectuat pe un produs înainte de a merge la tipar (fie litografic, fie digital).
Imprimare procesată - O metodă de imprimare care utilizează patru plăci (Cyan, Magenta, Galben și Cheie) care sunt aplicate pe materialul de imprimat una câte una (cealaltă metodă de imprimare principală este imprimarea punctuală).

Q
Cod QR - Un tip special de cod de bare, care poate fi citit de camere speciale și de telefoane inteligente. Codul de bare conține informații codificate, cum ar fi URL, text și alte informații și poate fi afișat pe o serie de materiale tipărite, cum ar fi cărți de vizită, pliante și bannere.
QuarkXPress - O aplicație de calculator pentru crearea și editarea de machete complexe de pagini, considerat pe scară largă programul standard de machetare pentru industria tipografică.
Ofertă - O estimare a costului pentru o anumită lucrare, pentru a fi aprobată de către client.

R
Ream - 500 de coli de hârtie, a nu se confunda cu adjectivul inventat de Joey Essex în popularul serial de televiziune The Only Way is Essex
Reciclare - Procesul de transformare a materialelor uzate într-un material nou pentru a răspunde problemelor de mediu.
Rezoluție - Numărul de puncte pe inch (DPI) dintr-un document procesat pe calculator.
RIP (raster image processor) - Un computer utilizat pentru a crea o hartă electronică de biți pentru ieșirea efectivă.

S
Capsare cu sila/graifiere/graifiere cu sila - Metodă de legare a unui document prin capsarea pliului central.
Sigiliu/Sigiliu - Un desen în relief într-un document tipărit
Coasere laterală/coasere prin capsare - Un mod de îmbinare a paginilor unui document prin capsarea foilor de-a lungul unei margini.
Mătase - Un tip de carton utilizat în tipărire care oferă un finisaj neted articolului în ansamblu.
O singură față - Când un document este tipărit doar pe o singură față (spre deosebire de față-verso).
Imprimare în culori punctuale - Adesea utilizată pentru lucrări mai mici și mai precise, imprimarea punctuală utilizează o singură cerneală (diferită) pentru fiecare culoare utilizată (a se vedea imprimarea prin procesare pentru cealaltă metodă de imprimare utilizată).
Spot UV - Un finisaj aplicat pe anumite părți ale materialelor tipărite (cum ar fi textul cheie de pe o carte de vizită) care oferă un finisaj lucios și mai atrăgător pentru ochi.
Autocolante - O etichetă adezivă care conține adesea informații tipărite și poate fi utilizată pe o varietate de materiale.
Stocul - Tipul de hârtie care urmează să fie utilizat pentru imprimare pe
Etichete Swing - Un document tipărit care este adesea atașat la un alt articol pentru a ajuta la identificare și etichetare.

T
TCF (Totally Chlorine Free) - Hârtie care a fost produsă fără niciun fel de clor sau care nu a fost înălbită.
Șablon - Un fișier care servește ca punct de plecare pentru un nou document, permițând altora să copieze caracteristicile mai degrabă decât să înceapă proiectarea și aspectul noului document de la zero.
TIFF - (Tagged Image File Format) Un format de fișier grafic bitmap care gestionează monocromia, scara de gri, culoarea pe 8 și 24 de biți. Utilizat pe scară largă în industria tipografică, deoarece permite personalizarea
Tint - O nuanță/variantă de culoare
Timp de răspuns - Timpul necesar pentru ca un document tipărit să fie procesat, de la trimiterea la articolul complet. Aici, la Solopress, ne mândrim cu faptul că suntem o tipografie rapidă, cu un termen de predare de 24 de ore.

V
Hârtie virgină - Hârtie fabricată în întregime din pastă din copaci sau bumbac, spre deosebire de hârtia reciclată.

W
Filigran - Desen slab prezent în unele forme de hârtie, de obicei pentru a identifica producătorul, vizibil atunci când hârtia este ținută în lumină.

Sperăm că toți termenii de care ați putea avea nevoie sunt enumerați mai sus, dar dacă nu sunteți sigur de ceva, nu ezitați să sunați unul dintre consilierii noștri la numărul de telefon 01702 460047.