Hi-Tec wandelschoenen getest tijdens Wetlands-wandeling

beproefd-wandelen-hikinglaarzen-voetpad-landschap-england-essex-estuarium-solopress-team-leden-hond-pleasent
Het begin van de wandeling

We review Hi-Tec wandelschoenen tijdens een van onze loopt langs de waterkant.

Hoe het allemaal begon

Beproefde-wandeltochten-route-route-landschap-zonneschijn-mooie-foto-hutten-moerassen
Het uitzicht over de moerassen bij een oude hut op weg naar Wallasea Island

Het begon allemaal met een verlaat kerstcadeau voor een vriend - een OS-kaart van het Blackwater estuarium. Om precies te zijn een papieren verkenningskaart (het papieren gedeelte zal later belangrijk worden). Het kwam aan in een alledaagse manilla jiffy bag, zoals veel glimmende nieuwe dingen tegenwoordig.

Medewerkers van Solopress bestuderen de OS Map en bepalen de gewenste routes
De kaart bestuderen

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan urenlang een kaart bestuderen. Natuurlijk is het eerste wat je doet zoeken waar je woont (als dat op die kaart staat) of misschien een plaats die je hebt bezocht. Maar als dat eenmaal voorbij is, gaan je ogen op onderzoek uit en volg je ruiter- en voetpaden - door plaatsen waarvan je altijd dacht dat je er niet mocht komen; over boerenvelden, MOD-land of zelfs landingsbanen! Op deze specifieke kaart zijn er zijn twee wandelpaden die aan de vorige beschrijving voldoen. Eén daarvan heet de 'BroomwayHet pad loopt ongeveer anderhalve kilometer de zee in en brengt de dappere reiziger uiteindelijk in de MOD gevarenzone en, als je het overleeft, op het eiland Foulness. De andere loopt dwars over de landingsbaan van London Southend Airport en komt uit bij het hoofdkantoor van Hi-Tec, een pad dat later in dit verhaal letterlijk de weg zou wijzen naar onze keuze van wandelschoenen! Dus na enige tijd naar deze kaart te hebben gestaard (wijzend op de wandelpaden waarvan we het bestaan niet wisten), werd het idee geopperd: laten we alle wandelpaden op deze kaart lopen.

Prachtige foto van een roze en paarse zonsopgang boven het estuarium van Essex
Zonsopgang boven Wallasea Island. De kranen die je rechts in het midden ziet, maken deel uit van een houtwerf.

Er was iets vreemd bevredigends aan het idee om te kunnen zeggen dat we alle wandelpaden op deze kaart hebben gelopen. Er werd gesuggereerd dat we, nadat we elk pad hadden "veroverd", de kaart op de een of andere manier zouden markeren. Maar helaas (geen atlas), vond de eigenaar van de kaart deze suggestie van beschadiging van zijn kostbare nieuwe cartografische wonder te veel om te verdragen en snoof deze motie snel af voordat het te populair werd. En zo was het geregeld, we zouden alle wandelpaden op de kaart lopen.

Dit zijn enkele van de basisregels die we hebben opgesteld:

 1. Elke reis moet beginnen in een stad of dorp en eindigen in een andere stad of een ander dorp.
 2. Elke tocht moet meer dan 5 mijl lang zijn (ervaren wandelaars die dit lezen denken misschien dat dit een erg laag minimum is, maar sommigen van onze groep zijn niet zo fit).
 3. We moeten voor zonsopgang vertrekken. (we hebben een Sunrise-o-phile in onze groep die minstens 1 foto van een zonsopgang per dag op Instagram moet posten)!

De wandelaars

In volgorde van leeftijd (en levenservaring).   Jon Kenyon

 •  Leeftijd: 50 iets
 • Hobby's: Knoeien met zijn Kindle, technische dingen, wandelen met zijn hond en herinneringen ophalen aan reizen aan de Nijl.
 • Fitness: Goed, gezien
 • Wandelervaring: Als voormalig koopvaardijman heeft hij veel gewandeld. Hij is de meest ervarene in de groep - hij draagt eigenlijk altijd wandelschoenen - en is het soort man dat zijn nieuwe laarzen mee naar kantoor neemt. "gewoon om ze in te slapen"

Andy Smith

 •  Leeftijd: 40
 • Hobby's: Instagram (fotografie), auto's, Solopress, rugby.
 • Fitness: Matig (vreemd snel in een rechte sprint)
 • Wandelervaring: Voornamelijk stedelijk

  Shaun Slater

 • Leeftijd: 32(ish)
 • Hobby's: Amerika, Amerikaans eten, voetballen (en manager), films
 • Fitness: Mooie pasvorm
 • Wandelervaring: Houdt van een wandeling in de avond en is goed getraind in het rondwandelen in Amerikaanse themaparken (legt gemakkelijk 15 mijl op een dag af) - en winkelcentra in een poging om de beruchte Winkelcentrum wandelaars

Adam Wilson-Bowen

 • Leeftijd: 28
 • Hobby's: Tuinieren, wandelen met de hond, doe-het-zelven, fietsen, dieetwensen.
 • Fitness: Niet slecht
 • Wandelervaring: Laat graag de hond uit, maar rijdt liever

Mycroft 

 • Leeftijd: 18 maanden
 • Hobby's: Katten likken, houten lepels stelen, eten
 • Fitness: Zeer fit, tot aan de lijn
 • Wandelervaring: Is overal geweest, voornamelijk met zijn glanzende zwarte mopshond Fry.

Onze wandeluitrusting

Foto van de vier verschillende wandelschoenen van Hi-Tec
Het schoeisel van het team (van links naar rechts) Jon, Shaun, Adam en Andy

Zoals je waarschijnlijk al hebt begrepen, zijn we verre van geharde, ervaren wandelaars. Dus de meesten van ons (behalve Jon) hebben alleen de basisuitrusting en de 'coolere' jongere wandelaars helemaal aan het begin hadden alleen canvas sportschoenen aan. Het was een natte, winderige, ploeterende, modderige mijl in de eerste wandeling. We besloten om te investeren in goede wandelkleding voor de volgende keer!

Het Solopress-team kijkt uit over de mistige vlaktes van hun wandeling
We genieten allemaal van het uitzicht

Toen we terugkeerden naar de basis, was onze eerste aanroep Google, maar toen drong het tot ons door, want er doken meteen honderd verschillende merken op in de zoekresultaten, Als we deze kaart als onze belangrijkste inspiratiebron gebruiken, moet hij ons toch zeker helpen ons schoeisel te vinden? - en met die vreemde (ietwat new age) mantra in ons hoofd gingen we op zoek. Het duurde niet lang voordat een van ons zich herinnerde dat Hi-Tec was gevestigd in Southend, denk aan het pad dat naar Hi-Tec leidde? Perfect, dachten we, maar verkoopt Hi-Tec ook goede wandelschoenen? We hadden allemaal wazige herinneringen aan algemene, witte klittenbandschoenen... het soort dat je moeder je gaf voor gym. Dus we logden met enige aarzeling in op de site en werden meteen verrast door de enorme keuze aan wandelschoenen, hardloopschoenen en zelfs trendy canvas sportschoenen. Uitstekend! Nu moesten we alleen nog een paar vinden dat we allebei leuk vonden. Op dat moment drong de last van de keuze zich op: soms maken te veel opties beslissingen moeilijk, vooral voor de van nature besluiteloze mensen.

Beslissingen, beslissingen...

We besloten allemaal dat we verschillende schoenen zouden kopen. Zo konden we beoordelen welke schoen het beste was om mee te lopen. Bovendien dachten we dat het er oncool als we bijpassend schoeisel hadden.

Jon's wandelschoenen

Hi-Tec Altitude Pro RGS Waterdichte Herenschoenen
Hi-Tec Altitude Pro RGS Waterdichte Herenwandelschoenen gekozen door Jon

Hi-Tec Altitude Pro RGS Waterdichte Herenwandelschoenen, VERKOOPPRIJS € 119,99

Jon houdt van techniek en deze schoen zit er vol mee. Hij was vooral enthousiast over het "rolling gate system". De laars is ontworpen om je te helpen bij het lopen, door letterlijk de zool van je voet te rollen om je te helpen bewegen. Hij heeft ook een Dri-Tec waterdicht membraan, en als er iets is dat je van een laars wilt, dan is het de mogelijkheid om droog te blijven. Het is niet waarschijnlijk dat je loopgraafvoet krijgt tijdens een 4 uur durende wandeling, maar het is wel een stuk comfortabeler als je niet in je eigen voetkuuroord loopt. Deze laarzen hebben ook de top 10 beste wandelschoenen door de onafhankelijke.

Andy's wandelschoenen

Hi-Tec Sierra Duck Waterdichte Heren Winterschoen
Hi-Tec Sierra Duck Waterproof Heren Winterlaars gekozen door Andy

Hi-Tec Sierra Duck Waterdichte Heren Winterlaarzen € 99,99

Oké, het is misschien een vreemde keuze om voor een wandelschoen iets te kiezen wat als een winterlaars wordt omschreven, maar Andy vond de laars er echt mooi uitzien, vooral de bontvoering. Het feit dat ze er cool uitzagen en waterdicht zouden zijn, maakte dat hij verkocht was.

Shaun's wandelschoenen

Hi-Tec Bergamo Waterdichte Heren Wandelschoen
Hi-Tec Bergamo Waterproof Herenwandelschoen gekozen door Shaun

Hi-Tec Bergamo Waterdichte Herenwandelschoen ADVIESPRIJS € 179,99

Jon had dus de kritische keuze gemaakt en, zo bleek, Shaun's eerste keuze. Maar omdat we hadden afgesproken dat we elk een andere stijl zouden nemen, moest Shaun terug naar de tekentafel. Hij wilde niet overtroffen worden en sorteerde de lijst op prijs (hoogste naar laagste) en werkte zich naar beneden. Het duurde niet lang voordat hij op deze schoonheden stuitte - de grip op de zool zag er fantastisch uit en ze hadden een beetje technologie die Jon's laarzen niet hadden: een "Ortholite" binnenzool voor ultiem comfort.

Adam's wandelschoenen

Hi-Tec V-Lite Peak Waterdichte Heren Wandelschoen
Hi-Tec V-Lite Peak Waterdichte Herenwandelschoen gekozen door Adam

Hi-Tec V-Lite Peak Waterdichte Herenwandelschoen € 99,99

Ik moest als laatste beslissen over mijn laarzen. Ik wilde wachten tot iedereen zijn keuze had gemaakt voordat ik de mijne maakte, in de hoop dat de kleinere keuze zou helpen om de selectie te verkleinen. Maar het benadrukte alleen maar de technologie die ze hadden en die ik niet wilde missen! Uiteindelijk sprongen deze laarzen eruit als de voor de hand liggende keuze. De 'V-Lite' technologie is een speciale constructie waardoor deze laarzen heel licht zijn en ze hebben Ortholite inlegzolen voor sponsachtig comfort. Ook de "Vibram" bracht me een paar jaar terug in de tijd toen ik en een paar vrienden nog oefenden. Parkour (voor degenen die het niet weten, het is een sport waarbij mensen zich voor de lol omhoog, over gebouwen en naar beneden slingeren). We waren nooit erg goed, maar het was erg leuk en we hadden de juiste uitrusting. De reden dat ik het noem is dat een Vibram zool iets was waar je specifiek naar zocht in de schoen, omdat al dat springen van gekke hoogtes je voeten in de war brengt zonder de juiste bescherming.

en...

Hi-Tec Sierra Lite Original Waterdichte Heren Wandelschoen
Hi-Tec Sierra Lite Original Waterdichte Herenwandelschoen gekozen door Adam

Hi-Tec Sierra Lite Original Waterdichte Herenwandelschoen ADVIESPRIJS € 54,99

Ik moest kiezen tussen deze laars en de Vi-Lite Peak. Terwijl de andere laars meer functies had, zag deze er gewoon cool uit. Ik hou van de retrostijl, ze zijn gebaseerd op de eerste wandelschoen van Hi-Tec, een Brits ontwerp uit 1978. Dus dat gecombineerd met het DRI-TEC waterdichte membraan maakte de keuze bijna onmogelijk! Uiteindelijk besloot ik dat als Shaun €179,99 aan één paar laarzen kon uitgeven, ik er wel €154,98 aan twee kon uitgeven... dus dat deed ik! We hadden dus onze keuzes gemaakt, onze bestellingen geplaatst en snel onze leveringen ontvangen. Het was tijd om onze laarzen te testen. We dachten dat het een goed idee zou zijn om onze nieuwe wandelschoenen na elke wandeling te beoordelen, omdat we het gevoel hadden dat er een gebrek is aan amateur-, hobby-beoordelingen op het web - hoewel er veel goede sites zijn met 'echte' beoordelingen, hadden we moeite om iemand te vinden die nieuw was in het wandelen en die zijn mening gaf.

Wandeling van Wallasea Island naar South Fambridge

Sattelietfoto van de route van Wallasea Island naar South Fambridge Walk
Adams route

Ik liep van Wallasea Island naar South Fambridge, Hockley.

 • Afstand: 6,8 mijl
 • Gemiddelde snelheid: 2,4 mph
 • Verbrande calorieën948 (dat is 1,93 Big Macs!)

Tegen de tijd dat we onze schoenen hadden uitgekozen, hadden we al twee van onze geplande wandelingen gemaakt. Onze eerste wandeling in Hi-Tecs was dus van Wallasea Island naar South Fambridge. We besloten dat de beste manier om de wandelschoenen te beoordelen zou zijn om ons op elke wandeling op een ander paar te richten, te beginnen met mijn Hi-Tec V Lite's.

Prachtige foto van Mycroft de hond snuffelend aan een rots met de riviermonding op de achtergrond
Mycroft verkent de nieuwe geuren

We werden wakker op wat sommigen een goddeloos uur noemen (4:30 uur!) om de zon te zien opkomen boven de rivier de Crouch. Mycroft stond niet graag op, vooral omdat het een mistige en koude dag was en de grond vol dauw zat (hij heeft een hekel aan natte poten). De dichte mist zorgde voor een aantal spectaculaire, maar ietwat griezelige foto's en we spendeerden een groot deel van de wandeling aan het maken van foto's, wat leidde tot een lage gemiddelde snelheid. We openden onze teleurstellende supermarktboterhammen rond 0800 uur. Ik zou tonijn niet aanraden voor 10 uur 's ochtends. Mycroft heeft echter de restanten geïnhaleerd. Kort daarna waren we aangenaam verrast toen we de glanzende zwarte kop van een zeehond langs de rivier zagen dobberen. De opwinding was van korte duur want hij verdween snel in het modderige grijze water. (Mogelijk omdat ik opgewonden "SEAL!!" riep). Gelukkig heb ik een kort filmpje van het kleine kereltje.

Tegen 09.00 uur waren we terug in Fambridge, met een aangenaam moe gevoel. Hoewel het geen bijzonder lange wandeling was, zorgden de mist in de lucht en het water op de grond voor een bijzonder sfeervolle tocht.

Adams review van de Hi-Tec V Lite waterdichte wandelschoenen voor heren

Hi-Tec V-Lite heren waterdichte wandelschoenen droog voor modder
Hi-Tec V Lite waterdichte wandelschoenen voor heren vóór modder
wandelschoenen tijdens de modder
Hi-Tec V Lite waterdichte wandelschoenen voor heren worden aan de tand gevoeld (enigszins wazige foto, ik raakte in paniek toen ik hem nam!)
wandelschoenen bedekt met modder maar die Adams voeten droog houden
Hi-Tec V Lite waterdichte wandelschoenen voor heren na hun beproeving

Hoe ging het met de laarzen? Ik droeg de Hi-Tec V Lite waterdichte wandelschoen voor heren. Ze waren licht aan de voet - veel lichter dan mijn gewone sportschoenen. Ze gaven veel steun aan de enkels, waar ik eerlijk gezegd een beetje aan moest wennen voor een man die nog nooit een wandelschoen had gedragen. Maar na een goede tien minuten dragen was ik gewend aan deze extra ondersteuning en vond ik het zelfs geruststellend toen ik over nat en vaak zeer oneffen terrein liep. Gezien het feit dat de grond positief verzadigd was van de dauw (mijn spijkerbroek was al na een paar passen tot op enkelhoogte doorweekt), bleven mijn voeten de hele 6,8 mijl behaaglijk droog.

Ze deden echt wat ze op het blikje zeiden en gaven me net zoveel bescherming tegen water als regenlaarzen zonder het ongemak dat je krijgt als je langer dan een half uur in regenlaarzen loopt. Mijn voeten voelden tijdens de hele wandeling comfortabel aan, dankzij de Ortholite-inlegzool, en ze voelden op geen enkele manier pijnlijk aan toen ik thuiskwam, zelfs niet na 4 uur lopen.

Hi-Tec v-lite waterdichte wandelschoenen voor heren houden de voeten droog, maar niet de benen!
De Hi-Tec V Lite waterdichte wandelschoenen voor heren hielden mijn voeten droog... jammer dat hetzelfde niet gezegd kan worden van mijn jeans!

Ik vond de algehele kwaliteit van de laarzen goed, hopelijk gaan ze nog jaren mee. Als ik weer de keuze had, zou ik zeker voor deze laarzen kiezen - het feit dat ze mijn voeten droog hielden is een groot pluspunt - er is echt niets dat een wandeling zo kan bederven als een doorweekte voet. Ik kijk ernaar uit om deze nog vele wandelingen te dragen en ik moet toegeven dat ik een beetje zelfvoldaan ben met mijn keuze! Ik ben benieuwd hoe de andere laarzen het doen tijdens onze volgende wandeling.

Ik geef deze schoenen een 9/10. De enige reden waarom ik ze een 9 heb gegeven, is omdat ik even moest wennen aan de extra enkelsteun.

Zuid-Fambridge naar Hullbridge

Satellietbeeld van South Fambridge naar Hullbridge route
Jon's route

Ik liep van South Fambridge naar Hullbridge

 • Afstand: 8,2 mijl
 • Gemiddelde snelheid: 2,7 mph
 • Verbrande calorieën: 1.144 (2,33 Big Macs!)

Ik moet hierbij vermelden dat de zonsopgang steeds vroeger werd en nadat we tijdens onze laatste wandeling om 4.30 uur wakker werden om er een te zien (met als gevolg dat onze lichaamsklokken voor de rest van het weekend opnieuw werden ingesteld), besloten we de zonsopgang over te slaan. Dat gezegd hebbende, besloten we toch vroeg te beginnen en spraken we af dat we met z'n vieren om ongeveer 5.30 uur zouden beginnen aan de wandeling.

Het begin van de wandeling op het betonnen pad over de riviermonding
Het begin van de wandeling

We begonnen onze wandeling in South Fambridge. We volgden het voetpad langs de kust. Opnieuw werd de route geplaagd door lang (nat) gras, maar we werden nu vergezeld door een wolk bloeddorstige muggen. Maar uiteindelijk kwamen ze je altijd weer op het spoor. Na ongeveer 45 minuten lopen naderden we Brandyhole Reach. Op dit punt moet ik vermelden dat we eerder in de week wat tijd hadden besteed aan het bekijken van de kaart en het vergelijken van onze route met enkele satellietbeelden. Tijdens dit onderzoek was het ons opgevallen dat sommige van de gepubliceerde wandelpaden over grote watervlakten leken te lopen. We lachten dit echter weg en zeiden dat het op de dag zelf wel goed zou komen, want de kaarten moesten wel kloppen.

Wandelschoen wijst in de richting van waar een brug had moeten zijn, maar in plaats daarvan is er water en een drassige oever
Geloof het of niet, maar het gemarkeerde wandelpad gaat rechtdoor.

Wat hadden we het mis! Het bleek dat het wandelpad dat de rivieroever zou moeten volgen volledig onbegaanbaar was, met grote waterinlaten en vele hectaren volledig ondoordringbaar moerasland in de weg. Dus besloten we 'off piste' te gaan en ons eigen pad te smeden.

Foto van de gevaarlijk uitziende gammele brug over het water
We hadden geen zin om ons geluk te beproeven met de 'brug' die was voorzien

Dit was misschien niet het beste idee dat we ooit hadden gehad. Het zeer natte gras werd al snel heuphoog en soms moesten we ons een weg banen door wat ondoordringbare jungles leken (maar in werkelijkheid slechts een paar kleine bomen waren). Bovendien ontdekten we verschillende keren dat wat een goede weg leek, uiteindelijk werd geblokkeerd door water en dus moesten we verschillende keren terug.

Wandelen door de overwoekerde graslanden en smalle paden
Toen we het voetpad uiteindelijk verlegden, was het erg overwoekerd

Dit klinkt allemaal als een nachtmerrie, maar het bleek een heel avontuur te zijn en uiteindelijk kwamen we nat en moe, maar over het algemeen tevreden, aan bij Brandy Hole. Het volgende deel van de wandeling bracht ons van Brandy Hole langs de waterkant bij Hullbridge. Het interessante hieraan was hoeveel extreem duur uitziende huizen we passeerden. En nog verbazingwekkender was het feit dat veel van deze huizen onbewoond leken te zijn! Het hoogtepunt van dit gedeelte waren de lunchpakketten die Andy voor ons had gemaakt. De mijne bestonden uit pindakaas en jam en waren gewoon heerlijk. Voor de laatste mars naar Battlesbridge moesten we langs de weg lopen. Dit was erg teleurstellend, want behalve dat het saai was, voelde het ook een beetje gevaarlijk omdat we voortdurend onze ogen open moesten houden voor het verkeer op de vroege zaterdagochtend dat erop uit leek om ons omver te lopen. We maakten allemaal een mentale notitie om te proberen alle toekomstige wandelingen zo te plannen dat ze geen wegen bevatten. We rolden rond 11 uur Battlesbridge binnen, moe en vermoeid, maar met een geweldig gevoel van prestatie. De rivier de Crouch had het ergste op ons afgevuurd en we hadden gezegevierd. En nu op naar de volgende wandeling.

Jon's beoordeling van de Hi-Tec Altitude Pro RGS wandelschoenen voor heren

Jon's indrukwekkende 'gators' hielden zijn benen droog en zijn wandelschoenen ook
Andy's voeten (links) waren droog maar zijn benen waren doorweekt, Jon (rechts) was kurkdroog dankzij zijn stijlvolle (of stijl-) schoenen.ish) krokodillen

Ik moet meteen zeggen dat deze laarzen 'uit de doos' gedragen kunnen worden. Daarmee bedoel ik dat er absoluut geen 'inslijten' nodig is. Ze zaten meteen heel comfortabel. Deze laarzen worden geadverteerd als waterdicht. De wandeling van vandaag was een uitstekende test voor deze bewering en ik ben blij te kunnen melden dat ze met vlag en wimpel geslaagd zijn. Mijn voeten werden de hele tijd volledig droog en warm gehouden - er kwam geen druppel water in de laarzen. Het belangrijkste kenmerk van deze laarzen is het Vibram RollinGait System (RGS). Door middel van een gebogen zool beweert dit systeem spiervermoeidheid en overbelasting van de enkels te verminderen. Ik kan opnieuw zeggen dat deze laarzen op dit gebied bewonderenswaardig presteerden. Tijdens de omwegen die we tijdens deze wandeling moesten maken, hadden mijn voeten altijd goede grip, zelfs als het terrein bijzonder oneffen was. Over het geheel genomen kan ik niets op deze laarzen aanmerken en ik zou niet aarzelen om ze een 10/10 aanbeveling.