Meubels voor filmsterren: de rol van de regisseursstoel

Bestuurdersstoel

Hoe symbolisch is de directeursstoel als een symbool van Hollywoodfilmmaken? Als je een film zou maken over het maken van een film, hoe zou je de set dan inrichten?

Naast het filmklapperbord en de filmcamera's, weet ik zeker dat je je fictieve cast en crew in regisseursstoelen zou zetten. Veel grote regisseurs hebben dat gedaan toen ze de filmindustrie op het scherm brachten.

regisseursstoelen in films
Met de klok mee van linksboven: Ralph Fiennes in Hail, Caesar! (2016), Brad Pitt en Leonardo DiCaprio in Once Upon a Time in Hollywood (2019), Susan Sarandon en Jessica Lange in Feud (2017) en Anthony Hopkins in Hitchcock (2012).

In Heil Caesar!De Coen Brothers lieten personages ontspannen in regisseursstoelen tijdens de pauze, net als Quentin Tarantino in Er was eens een tijd in Hollywood. De Netflix-serie Vete, met Susan Sarandon en Jessica Lange als Bette Davis en Joan Crawford, zag de hoofdrolspelers geparkeerd staan in gepersonaliseerde stoelen. En toen Anthony Hopkins in 2012 de hoofdrol speelde in de biopic Hitchcockrustte hij zijn kunstmatig gewatteerde achterwerk uit in dit typische meubelstuk op de set.

Hoe is dit bekende ontwerp ontstaan? En hoe werd het zo nauw geassocieerd met de films?

Structuur met drie bedrijven

Het economische ontwerp van de regisseursstoel is de belichaming van het praktische achter de schermen. Twee canvas delen houden tegelijkertijd het scharnierende houten frame onder spanning terwijl het de gebruiker comfortabel wiegt. Ze zijn gemakkelijk in te klappen en mee te nemen door de schaarbeweging van de gekruiste poten, perfect om van locatie te wisselen. Het is dan ook geen verrassing dat deze elegante en eenvoudige stoel een steunpilaar wordt bij het maken van films.

Oorsprong verhaal

Er zijn voorbeelden van opvouwbare stoelen opgegraven van meer dan drie millennia geleden op locaties zo ver weg als Deense moerassen en Egyptische graven. Hoewel we stoelen met een kruisframe kunnen traceren tot in het oude Egypte, pre-Romeins Etrurië en elders, is de Romeinse 'curule', of strijdwagenstoel, misschien wel de meest gedocumenteerde oude inklapbare stoel.

Het ontwerp had de kenmerkende scharnierende 'X'-structuur, maar had gebogen poten en soms geen rugleuning. Dergelijke opvouwbare meubels waren voorbehouden aan hoge ambtenaren en militaire leiders, dus ze waren in die tijd een statussymbool.

Romeins curule stoelontwerp met rugleuning, vermoedelijk al in gebruik vanaf 494 v. Chr.

In de donkere middeleeuwen gaat het er voorspelbaar donker aan toe, maar tegen het einde van de middeleeuwen lijkt Europa vol te zitten met draagbare zitplaatsen. Van vorst tot horige, iedereen zat op een klapstoel, met voorbeelden van bronzen en vergulde tronen evenals houten basisversies die tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven.

Tegen de 15e eeuw vinden we de meer herkenbare 'koffiemakersstoel' waarvan de zitting en rugleuning bestaan uit stof dat aan beide uiteinden aan het frame is bevestigd.

Naar de States

De regisseursstoel in zijn huidige vorm maakte zijn Amerikaanse debuut toen The Gold Medal Camp Furniture company hem introduceerde op de wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago. Het bedrijf bracht zijn nieuwe product op de markt als kampeeraccessoire en de stoel won een Gold Medal for Excellence in Design.

De eerste film die ooit in Hollywood, Californië is opgenomen, is waarschijnlijk De graaf van Monte Cristo in 1908. De productie van de film begon in Chicago, dus wie weet reisde de stoel van de regisseur samen met de crew naar Tinsel Town!

De graaf van Monte Cristo, 1908.
De graaf van Monte Cristo, 1908.

Op bericht

Een van de producenten achter het brengen van De graaf van Monte Cristo van Hollywood was industrie-legende Sam Goldwyn, die de beroemde uitspraak deed "foto's zijn voor entertainment; berichten moeten worden afgeleverd door Western Union".

We weten weinig van het standpunt van de studiomagnaat over meubels, maar we weten wel dat de regisseursstoel perfect ontworpen is om een boodschap over te brengen.

De stoffen rugsteun biedt niet alleen structuur en comfort, maar is ook het perfecte canvas voor tekst en logo's. Het horizontale, liggende paneel leent zich voor het weergeven van de namen van cast- en crewleden, maar het is ook een geweldige brandingmogelijkheid voor bedrijven.

Scène

De grote regisseurs zijn meesters in "mise en scène", de kunst van het plaatsen van objecten in omgevingen om de actie in scène te zetten. Als je overweegt om regisseursstoelen toe te voegen aan je brand toolkit, kan het lonen om te denken als een regisseur en na te denken over hoe en waar je ze kunt inzetten. Een aantal geweldige ruimtes waar stoelen met een merknaam voor je kunnen werken, zijn onder andere:

 • Ontvangstruimtes. Creëer een eigentijdse eerste indruk voor klanten en bezoekers die
  zal je merk versterken.
 • Beurzen. Zorg voor zitplaatsen en trek publiek. Je gedrukte logo zal
  helpen je om eigenaar te worden van de ruimte op je evenement.
 • Gastvrije ruimtes. Als een onconventioneel alternatief voor conventionele zitplaatsen, is de regisseursstoel
  stoelen kunnen cafés en bars een themasfeer geven.
 • Vergaderzalen. Creëer de sfeer voor productieve ideeënsessies met inspirerende stoelen
  die de creatieve geest van de film oproept.
 • Relatiegeschenken. Als je je vrijgevig voelt, kun je met een regisseursstoel een impactvolle
  Een weggevertje dat zeker veel gebruikt zal worden en tegelijkertijd je merk zal laten zien.
 • Merchandising van producten voor wederverkoop. Als je werkt met een sterke, ambitieuze
  merk waar je publiek in gelooft, waarom zou je daar dan niet op inspelen met exclusief drukwerk?
  regisseursstoelen?
 • Op het podium bij presentaties. Als je een panel op een seminar hebt, waarom laat je ze dan niet
  comfortabel in regisseursstoelen die gemakkelijk op en van het podium te krijgen, op te bergen en te vervoeren zijn.
Mark Hamill Bestuurdersstoel
Presentaties op het podium: Mark Hamill met leden van het Star Wars productieteam.

De juiste richting?

Een regisseursstoel, ingezet in een van deze scenario's, is een culturele knipoog naar de filmwereld. De merkassociaties die je opbouwt weerspiegelen spanning, verbeelding en glamour. Een bedrukte regisseursstoel met je naam of logo markeert je als een cultureel merk dat creativiteit en autoriteit uitstraalt.

De op maat gemaakte directeursstoelen van Solopress worden bedrukt op de rugleuning, het zitgedeelte of beide, zodat je voldoende mogelijkheden hebt om je boodschap te laten zien. Deze twee drukgebieden zijn 390 x 440 mm op de zitting en 500 x 160 mm over de rugleuning.

De directe dye printmethode die we gebruiken produceert een scherpe, full-colour afbeelding waarmee je kleurmengsels, kleurverlopen en zelfs fotografische afbeeldingen kunt maken. En omdat ze all-over geverfd zijn, hoef je niet te kiezen uit een beperkt aantal achtergronden. In plaats daarvan kun je de zit- en rugpanelen precies afstemmen op de kleuren van je merk.

De frames zijn gemaakt van duurzaam eucalyptushout dat zowel stevig als milieuvriendelijk is. Samen met de duurzame canvas stof zijn ze ontworpen om lang mee te gaan en duurzaam te zijn voor binnen- en buitengebruik. Zowel de doeken van de zitting als van de rugleuning zijn afneembaar en wasbaar, dus je regisseursstoelen zullen hun filmsterrenlook behouden tijdens een lange carrière in de publieke belangstelling.