Hoe je je marketingmateriaal fris houdt

Houd je marketingmateriaal fris

Je marketingmateriaal opfrissen is als nieuwe kleren kopen of je haar veranderen. In de basis ben je hetzelfde, maar je hebt alleen de buitenkant een beetje opgefrist. Alle trends hebben een houdbaarheidsdatum en dat geldt ook voor je marketingmateriaal. Je kunt het je niet veroorloven dat ze afgezaagd en ineffectief worden. De enige manier om dit tegen te gaan is met een marketing make-over.

Een marketing makeover betekent niet per se een complete rebranding (hoewel een rebranding in sommige gevallen nuttig zou zijn). Het gaat eerder om het opfrissen van materialen om uw communicatie nieuw leven in te blazen. Een revisie van uw marketing kan bestaan uit een aantal veranderingen op al uw contactpunten, zoals opnieuw ontworpen visitekaartjes of een nieuwe direct mail campagne.

Er zijn veel verschillende redenen en mogelijkheden om je marketingmateriaal fris te houden, maar uiteindelijk gaat het erom wat je als bedrijf wilt bereiken. Er zijn verschillende factoren waardoor je je kunt realiseren dat de tijd rijp is, zoals hieronder beschreven.

 

Problemen om de aandacht van de klant te krijgen?

De meest voor de hand liggende reden om je marketingmateriaal te vernieuwen is natuurlijk als het gewoon niet meer voldoet. Alles evolueert met de tijd, en je klanten ook. Als je exact dezelfde boodschap op exact dezelfde manier aan exact dezelfde mensen blijft geven, wordt het na een tijdje gewoon witte ruis en wordt het genegeerd.

Als je merkt dat je boodschap niet meer aanslaat, dan moet je de dingen door elkaar gooien en iets vinden dat dat wel doet. Een verandering trekt de aandacht van mensen die gewend zijn hetzelfde te zien en moedigt hen aan om opnieuw te kijken. Sites zoals Pinterest zijn geweldig om inspiratie op te doen en dingen een beetje op te frissen.

 

Meervoudige persoonlijkheden  

Het kan zijn dat je op verschillende marketingkanalen een andere tone of voice gebruikt of een andere indruk wekt, waardoor je merk op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd. Dit komt vaak doordat meerdere teamleden aan verschillende projecten werken.

Het samenstellen van een effectieve merkidentiteit zal helpen bij het opbouwen van een coherente en consistente stijl, ongeacht wie het materiaal maakt of leest. Je kunt je merkstem zelf bepalen of een brand manager inhuren om dit voor je te doen.

 

Geen persoonlijkheid

Er is maar één ding erger dan meerdere merkpersoonlijkheden hebben - helemaal geen persoonlijkheid.

Probeer je je merk voor te stellen als een persoon. Hoe zouden ze zijn? Welke dingen zouden ze leuk vinden om te doen? Hoe zouden ze praten? Met wat voor soort mensen zouden ze willen omgaan? Als je deze vragen niet kunt beantwoorden (of de antwoorden zijn ongelooflijk saai), dan is een opfrissing op zijn plaats.

Je zou met je merk moeten willen omgaan en dat zouden andere gelijkgestemde mensen ook moeten willen. Als je je merk niet leuk vindt, waarom heb je het dan?

 

Niets zegt meer marketingmateriaal dan seizoenen

Veel merken zien een seizoenswisseling als een goed moment om hun artwork op te frissen, vooral als hun producten per seizoen verschillen.

Subtiele veranderingen, zoals het kleurenpalet of het thema, kunnen het verschil maken wanneer je je aanpast aan een nieuw seizoen. In de zomer wil je bijvoorbeeld dat je communicatie licht en luchtig is in plaats van donker en winters - en omgekeerd.

 

Merk afgunst

Als je kijkt naar andere merken die vergelijkbaar zijn met het jouwe en je jaloers voelt over hoe ze worden neergezet of het gevoel hebt dat je een beetje vastzit en achterblijft, komt dat misschien omdat je dat niveau nog niet helemaal hebt bereikt.

Houd in gedachten dat het zo belangrijk is om trouw te blijven aan je eigen kernwaarden en geen andere merken te kopiëren. Laat ze je in plaats daarvan inspireren om het volgende niveau te bereiken.

 

Gaat er een belletje rinkelen?

Als een van de bovenstaande punten je bekend in de oren klinkt, dan is een marketing make-over precies wat je nodig hebt.

De voordelen van een opknapbeurt van je marketingmateriaal zijn veel groter dan de kosten. Het vernieuwen van je uiterlijk zal een geweldige indruk achterlaten bij je klanten en doelgroep, omdat het laat zien dat je met de tijd meegaat en trots bent op je merk. Bovendien laat het zien dat je ernaar streeft het beste uit jezelf te halen en op je beurt hard werkt om het beste voor hen te zijn. Betrokkenheid bij je eigen merk is de beste manier om betrokkenheid bij je klanten te tonen. 

Het uitvoeren van een marketing opfrisbeurt is eenvoudiger dan je zou denken. Nogmaals, we hebben het hier strikt over een make-over, niet over een rebrand. Kleuren, logo's, lettertypen en de tone of voice kunnen hetzelfde blijven omdat dit een herkenbare identiteit opbouwt. Maar het artwork en de stijl kunnen worden aangepast om het fris te houden.

Een nieuw visitekaartje kan een wereld van verschil maken, zelfs voor iemand die je al hebt ontmoet. Het gebruik van verschillende bewegwijzering kan iemands aandacht trekken en hem helpen een boodschap op te vangen die hij eerder misschien over het hoofd had gezien. En een mooi ontworpen, fris ogende folder zal opvallen in de massa.

Door een betere, duidelijkere indruk te geven van wie je bedrijf echt is, zul je weerklank vinden bij potentiële klanten waardoor ze zullen geloven dat jij het juiste bedrijf voor hen bent. Je branding laat zien wie je in essentie bent en laat je klant zien waarom ze je nodig hebben - als het niet laat zien wie je bent (of de verkeerde jij laat zien) zal het mensen ontmoedigen om contact op te nemen. Dus fris je marketingmateriaal op en zie het verschil dat het maakt.

 

Wij kunnen helpen

Voel je je geïnspireerd en klaar om iets te veranderen, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? We hebben een uitgebreid assortiment dat elke week blijft groeien. Van de gebruikelijke materialen, zoals folders en posterstot meer unieke items, zoals promotionele pennen, magneten en USB-sticks. Ze bieden gegarandeerd het perfecte platform om je frisse, nieuwe imago te benadrukken.