Modern studentenbedrijf: De nieuwe medewerker

Modern studentenbedrijf

Meer dan de helft van de studenten wil afstuderen inruilen voor zelfstandig ondernemerschap

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat afgestudeerden hun baan verliezen ten gunste van zelfstandig ondernemerschap.

Meer dan de helft (56%) van de studenten, wat neerkomt op 1,2 miljoen mensen die universitair onderwijs volgen1, overwegen om hun eigen bedrijf op te zetten in plaats van op de carrièreladder van het bedrijfsleven te klimmen.

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de toonaangevende drukkerij Solopress, naar de trend van moderne studentenbedrijven, bleek dat het starten van een eigen bedrijf een aantrekkelijkere levensstijl is voor de nieuwste generatie werknemers.

Verrassend genoeg overweegt bijna een derde (32%) van de studenten om een eigen bedrijf te starten in de eerste 12 maanden van hun studie, waarbij 38% ervan overtuigd is dat ze dan meer kans op succes hebben.

Het onderzoek gaat ook in op de voordelen die zelfstandig ondernemerschap volgens studenten biedt en die werkgevers niet bieden. Bijna de helft (47%) zegt dat het te maken heeft met flexibel werken, 45% wil eigen baas zijn en meer dan een vijfde (28%) denkt dat voor zichzelf werken een betere balans tussen werk en privéleven biedt.

Voor meer dan een derde (36%) zijn het echter de financiële voordelen die hen ertoe aanzetten te kiezen voor zelfstandig ondernemerschap. Ondanks het gemiddelde salaris voor afgestudeerden in het Verenigd Koninkrijk van £19k-£22k[1], verwacht meer dan een kwart (27%) rond de £25k, terwijl één op de tien minstens £30k verwacht, wat betekent dat de beroepsbevolking achterop raakt als het gaat om het startinkomen.

Ondanks de toegenomen internettoegang en de mogelijkheid om op afstand te werken, denkt bijna de helft (45%) van de studenten dat het opzetten van een bedrijf tijdens het studeren nu moeilijker is dan voor vorige generaties. Meer dan twee derde (68%) denkt dat dit te wijten is aan te veel concurrentie en meer dan de helft (57%) denkt dat het probleem ligt bij een gebrek aan beschikbare financiering en ondersteuning.

Het is duidelijk dat studenten gemotiveerd zijn om hun eigen bedrijf op te starten, aangezien meer dan driekwart (78%) zegt dat ze graag spaargeld investeren om van start te gaan. Als alternatief zou twee vijfde (40%) graag een lening aangaan en één op de vijf (21%) zou zich tot de bank van mama en papa wenden.

Aron Priest, medeoprichter van Solopress, licht toe: "Nu meer studenten en afgestudeerden freelancen en hun eigen bedrijf starten in plaats van op de carrièreladder te springen, wilden we erachter komen wat deze nieuwe manier van werken echt stimuleert. Het is interessant om te zien dat ondanks de initiële investeringskosten, de risico's van het starten van een bedrijf en de concurrentie, de meerderheid van de studenten overweegt om een eigen bedrijf te starten in plaats van een baan als afgestudeerde.

"Het is duidelijk dat hard werken en risico's nemen de nieuwe generatie werknemers er niet van weerhoudt om een bedrijf te runnen. Jonge afgestudeerden zijn ambitieus en bedrijven in het Verenigd Koninkrijk moeten echt te weten komen wat hen motiveert om te blijven werken. We willen per slot van rekening geen getalenteerde werknemers verliezen."

Solopress heeft een whitepaper gelanceerd: Modern Student Business: The New Co-worker in een poging om de noodzaak te benadrukken voor bedrijven in het Verenigd Koninkrijk om zich aan te passen aan een moderne manier van werken om ervoor te zorgen dat talent aan het werk blijft.

Download je gratis exemplaar hier >>> Modern studentenbedrijf - De nieuwe medewerker

Bronnen:

[1] https://www.graduate-jobs.com/gco/Booklet/graduate-salary-salaries.jsp