Culori Pantone vs CMYK - care sunt cele mai bune pentru imprimare?

Culori Pantone vs culori CMYK

Procesul de imprimare

Atunci când un fișier este pregătit pentru imprimare, acesta este configurat folosind un sistem de patru culori cunoscut sub numele de CMYK (cyan, magenta, galben și negru). Dar, pentru anumite cerințe, pot fi luate în considerare și culorile Pantone.

La imprimare, o imagine este formată din sute de combinații diferite ale acestor culori. Acestea sunt construite prin trecerea printr-o presă, care preia diferitele culori în mod individual pentru a forma nuanța dorită. Indiferent dacă se imprimă pe o imprimantă digitală sau pe o imprimantă litografică offset, culorile sunt alcătuite exclusiv din CMYK, cunoscută și sub numele de imprimare în patru culori sau imprimare prin procesare.

Dar există unele culori care pur și simplu nu pot fi recreate folosind procesul de colorare CMYK. Pentru acestea, puteți opta pentru utilizarea unei culori punctuale sau a culorilor Pantone.

Culori Pantone

Culorile Pantone sunt foarte asemănătoare cu eșantioanele de vopsea pe care le vedeți în magazinele de bricolaj. Există sute de nuanțe și intensități diferite ale culorilor, fiecare având un număr atribuit pentru identificare. Aceste nuanțe sunt create prin amestecarea dintr-o paletă de 14 culori de bază - ca și cum ai amesteca vopsea, dar procesul este foarte specific. Fiecare culoare vine cu o rețetă specială, care presupune că cerneala este cântărită într-o cantitate precisă și într-o anumită ordine și amestecată manual de către operatorul de imprimare. Alternativ, majoritatea culorilor pot fi achiziționate preamestecate.

Pro și contra

Pentru a crea culori, o mașină de imprimat trebuie să cunoască echilibrul exact al CMYK pentru a crea nuanța corectă. Unul dintre avantajele utilizării culorilor Pantone este că ghicitul este complet eliminat, deoarece este deja amestecat și va imprima exact nuanța dorită. Standardizarea culorilor înseamnă că, de la o imprimantă la alta, puteți fi siguri de consecvența și continuitatea imprimărilor, mai ales dacă folosiți o anumită nuanță. Asta nu înseamnă că imprimarea CMYK este inferioară. Deoarece tehnologia de imprimare a devenit atât de avansată, este ușor pentru CMYK să obțină rezultate corecte în majoritatea cazurilor.

Culorile punctuale sunt benefice în cazul în care doriți să creați un aspect specific al mărcii. Luați McDonald's, de exemplu - roșul aprins folosit în imaginea de marcă este o culoare punctată. Acest lucru face ca logo-ul lor să fie ușor de recunoscut. Prin utilizarea culorilor punctuale în brandingul dvs. puteți crea o paletă de culori definitivă și consecventă la nivel general.

Dezavantajul utilizării culorilor Pantone este că, din cauza materialelor și a procedurii necesare pentru a le utiliza, acestea costă semnificativ mai mult decât imprimarea în patru culori și pot prelungi termenele de execuție. La Solopress credem în tipărirea cu costuri reduse și în execuția rapidă. Atunci când este posibil, vom încerca să recreăm culorile Pantone folosind CMYK. Este foarte posibil, dar este puțin probabil ca culoarea să fie exact aceeași. Oferim un serviciu de probă, astfel încât să puteți vedea potrivirea culorilor noastre înainte de a continua cu comanda dvs.

Pentru tine

Decizia de a folosi culori Pantone sau CMYK nu este ușoară. Ambele au avantaje și dezavantaje. Pantone vine la un cost mai mare, în timp ce CMYK nu poate garanta o acuratețe completă a culorilor. Dacă aveți întrebări sau doriți să aflați mai multe despre utilizarea sistemului de potrivire a culorilor Pantone, intrați în contact cu echipa, care va fi bucuroasă să vă ajute să vă consilieze.