Print i skyttegravene - vores industris rolle i 1. verdenskrig

træd ind på din plads print i skyttegravene ww1 plakater

Medlemmer af den britiske trykkeribranche ydede et betydeligt bidrag til krigsindsatsen under Første Verdenskrig.

Da det er 100-året for Første Verdenskrig, ville vi gerne se nærmere på den indflydelse, de modige trykkere havde, og de udfordringer, de stod over for, samt vise eksempler på Print i skyttegravene.

Indvirkning på industrien

I begyndelsen led den grafiske industri, da krigen brød ud. Der var betydelig mangel og nedskæringer, stigende arbejdsløshed, og folk søgte over i andre krigsrelaterede erhverv. Men blandt trykkerne var der i høj grad en patriotisk holdning til krigen, og tusindvis af mænd meldte sig frivilligt. Mange af dem blev feltprintere.

Første verdenskrigs print i skyttegravene
Et eksempel på en trykpresse fra 1. verdenskrig.

Print i skyttegravene

Med lange arbejdsdage, stramme budgetter og strenge deadlines var det måske en udfordring at arbejde med civilt tryk, men tryk i skyttegravene var en helt anden historie. Ubehagelige og forræderiske forhold og trange faciliteter var forventelige, og det samme var det at trykke i mudder, i al slags vejr, mens artilleriet lød over hovedet.

Hærens felttrykkeri blev officielt startet i 1915 af det britiske ekspeditionskorps og dannede grundlag for Army Printing and Stationery Service. Den oprettede flere lejre i Europa i 1916 og 1917. Trykkerierne producerede og distribuerede primært manualer, regulativer, ordrer, feltpostkort, telefonbøger og oversættelser af erobrede tyske dokumenter.

Første verdenskrigs print i skyttegravene træningsmanual
Britisk træningsmanual fra 1. verdenskrig.

 The Wipers Times

I 1916 begyndte feltprintere også at producere Wipers Times på vegne af kaptajn Roberts og Sherwood Foresters. De havde opdaget et udbombet trykkeri i Frankrig og bestilte det til at trykke et divisionsblad. Det blev i vid udstrækning distribueret langs Vestfronten under hele krigen.

vinduesviskere gange WW! print i skyttegravene
Avisen Wipers Times.

Hjemme igen

Den anden side af mønten fra Print i skyttegravene er, at der igen kom gang i trykkeriet herhjemme. Trykpresserne fik travlt, når de blev brugt til rekrutteringsformål, og effekten af de berømte Plakater var et vidnesbyrd om reklamens magt. Trykkerier fik en varm velkomst, når de vendte hjem fra fronten, og deres bidrag blev hyldet ved militære og civile arrangementer. Desværre kom mange ikke tilbage, men deres børn blev hjulpet af organisationer i Storbritannien. The Printers Pension Corporation of 1918 og flere andre fagforeninger og forbund tog sig af dem, oftest med økonomisk støtte.

Rekrutteringsplakater fra første verdenskrig trykt
Rekrutteringsplakat for Første Verdenskrig.

I dag er behovet for print i konfliktområder lige så stort som nogensinde. Den britiske hærs felttryk er i øjeblikket hos 42 Ingeniørregiment fra Denison Barracks i Berkshire. De har spillet en vigtig rolle i alle de seneste operationer, herunder Falklands-, Golf-, Bosnien- og Kosovo-konflikterne. 100 år efter 1. verdenskrig har teknologien måske ændret sig, men det har nødvendigheden ikke.