Een snelle handleiding voor beeldresolutie

beeldresolutie

Voor degenen die goed op de hoogte zijn, is DPI of 'Dots Per Inch' een van de eenvoudigste concepten van ontwerpen. Maar voor degenen die net beginnen in de ontwerpwereld kan het een beetje verwarrend zijn. Hier volgt een korte samenvatting om het leven gemakkelijker te maken.

resolutie ontwerpafbeelding

Om meteen duidelijk te zijn: een afbeelding openen in Photoshop en de resolutie-instellingen aanpassen naar 300 dpi zal de kwaliteit van je afbeelding niet verbeteren. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de DPI van een afbeelding, hoe meer informatie er is. Dit betekent dat er meer details worden vastgelegd en dat de afbeelding er veel duidelijker uitziet dan een afbeelding met een lagere resolutie. Voormalig grafisch ontwerper en technologiejournalist, Christopher Phin legt dit perfect uit.

"Als je een foto op een muur zou maken met gekleurde tegels die elk een inch in het vierkant zijn, zou je beeld een resolutie van 1dpi hebben en zou je een heel eind achteruit moeten staan om het beeld als vloeiend en samenhangend te zien. Als je in plaats daarvan tegels van een halve inch aan elke kant zou gebruiken, zou je iets produceren dat 2dpi is en waar je minder ver vanaf hoeft te staan voordat het er niet meer blokkerig uitziet."

Wat vaak vergeten wordt, is het probleem dat de afbeeldingsgrootte bepaald wordt door de pixelgrootte. Als je bijvoorbeeld een afbeelding hebt ingesteld op A4-formaat in 72 dpi en je wijzigt de afbeelding naar 300 dpi, dan wordt de afbeelding veel kleiner. De twee elementen van de afbeelding, het aantal dots per inch en de totale grootte, zijn volledig van elkaar afhankelijk. Je kunt je voorstellen dat een afbeelding op een bepaalde grootte wordt getekend, door de dpi te verhogen wordt het aantal dots per inch verhoogd, de afbeelding moet dan kleiner worden omdat er meer dots in elke inch passen. Het totale aantal pixels in het origineel is eindig en verandert niet.

resolutie ontwerpafbeelding

Hoewel een afbeelding van 72 dpi prima is voor gebruik op het web, is het voor de beste kwaliteit van je drukwerk raadzaam om te ontwerpen op 300 dpi (en niet te vergeten in CMYK-kleur).