Wat is GSM papiergewicht?

GSM papiergewicht

Bij het kiezen van je drukwerk is het belangrijk om rekening te houden met het papiergewicht en de papiersoort. Beide spelen een grote rol bij de uitstraling van het eindresultaat. Het juiste papier kan helpen die cruciale eerste indruk te creëren nog voordat je klant de boodschap begint te lezen.

De kwaliteit van het papier dat je kiest is ook een weerspiegeling van je bedrijf. Als je de standaard zet voor een geweldige service met uitstekende producten, versterk die waarden dan met promotiemateriaal dat je aandacht voor kwaliteit weerspiegelt.

Maar wat is papiergewicht en hoe wordt papiergewicht bepaald? We gaan dieper in op wat het betekent en op de beste toepassingen voor verschillende papiersoorten op basis van hun dikte en gewicht. Onze gids geeft je een idee van de opties en het assortiment dat beschikbaar is bij het ontwerpen van je perfecte gedrukte promotie.

Wat betekent GSM-papier?

Papier wordt gemeten in gram per vierkante meter (GSM). Hoe hoger de GSM, hoe zwaarder en dikker het papier. Er zijn verschillende gewichten GSM-papier, wat betekent dat je het juiste papier kunt vinden voor een aantal verschillende toepassingen.

GSM-papierdikte kiezen

Het is makkelijker om te begrijpen hoe verschillende papierdiktes aanvoelen als je begint met de dikte van een standaard stuk papier. Een standaard kantoorpapier, gebruikt in een kopieermachine of printer, is bijvoorbeeld ongeveer 90 g/m².

Gebruikelijke GSM-papiergewichten zijn:

  • 80 g/m
  • 90gsm
  • 100gsm
  • 120gsm
  • 130gsm
  • 150gsm
  • 170gsm

Elk papiergewicht van 170 g/m² en meer staat bekend als karton. Een tweede maat wordt gebruikt om de dikte van het vel aan te geven. Deze maat wordt uitgedrukt in micron, waarbij 1 micron = 1/1000 van een millimeter.

Gewone plankgewichten:

GSM Papiergewicht 200gsm 250 gsm 300gsm 350gsm 400gsm
GSM Papierdikte 150 tot 220 microfoons 190 tot 285 microfoons 237 tot 342mics 284 tot 395 microfoons 315 tot 460 microfoons

 

Welk papiergewicht past het beste bij jou?

Met uitleg over het papiergewicht is het ook handig om inzicht te krijgen in de verschillende soorten papier die verkrijgbaar zijn op basis van hun gewicht. Deze voorbeelden zullen je helpen om het papiergewicht te vinden dat het beste bij je past.

90-120gsm

Gewoon kantoorpapier voor kopieerapparaten en printers is meestal 80-100 g/m². Kantoorbenodigdheden zoals briefhoofden en compliment glijdt worden meestal afgedrukt op papier van 100-120 g/m². Dit veelgebruikte papier, bekend als offsetpapier, neemt goed kleur op dankzij de hoge helderheid en het ruwe oppervlak zonder coating en kan keer op keer worden bedrukt en beschreven.

130-170gsm

Deze papiersoort biedt het beste papiergewicht voor posters en de UV-bestendigheid. Het is ook geschikt voor buitengebruik dankzij de slijtvaste weersbestendige eigenschappen. Dikker 130-170 gsm kunstpapier biedt het beste papiergewicht voor flyers, folders en brochurepagina's. Het heeft een coating op waterbasis die zorgt voor een glad, dichter oppervlak dat moeilijk beschrijfbaar is. Dit type afwerking verzegelt de kleur en geeft extra stabiliteit, waardoor een papier ontstaat dat ideaal is voor het afdrukken van afbeeldingen van hoge kwaliteit - perfect voor visuele marketingproducten.

200-300gsm

Dit assortiment biedt een mooie dikke stevige papiersoort met een gewichtige uitstraling. Ideaal voor het maken van hoogwaardige flyers en het beste papiergewicht voor brochureomslagen. Het is nog niet helemaal karton, maar het begint een zwaardere afwerking te krijgen. Als je direct mail overweegt, kun je misschien beter kiezen voor lichter drukwerk, omdat het gekozen papiergewicht van invloed kan zijn op je verzendkosten. Als je je ook afvraagt welk papiergewicht het beste is voor banners, deze robuuste maar lichte producten worden geproduceerd op 225mics, wat overeenkomt met ongeveer 200-250gsm.

300-400gsm

Deze platen van zwaarder gewicht zijn ideaal voor een schitterende afwerking van hoogwaardige bedrukte visitekaartjes, ansichtkaartenFolders, presentatiemappen en briefpapier voor bruiloften. Dit uitstekende kwaliteitspapier is indrukwekkend dik, kan tegen zijn eigen gewicht en zal zeker indruk maken. Als je op zoek bent naar een superieure afwerking, dan is papier van 300-400 gsm een goede keuze.

Inzicht in het GSM-papiergewicht zou je keuze gemakkelijker moeten maken als het gaat om het selecteren van opties voor onze drukwerkproducten. Hoewel het soms moeilijk kan zijn om het juiste papiergewicht te kiezen, maakt het wel het verschil voor de uiteindelijke kwaliteit van het product. Om je te helpen de juiste keuzes te maken bij het kiezen van je drukwerk, vraag ons proefpakket aan om een duidelijk beeld te krijgen van de verschillende papiersoorten en papiergewichten.

Flyer afdrukken