De Pantone-kleuren van het jaar 2021

In afwijking van de traditie heeft het Pantone Instituut dit jaar niet één, maar twee kleuren van het jaar gekozen. De geselecteerde kleuren voor 2021 zijn PANTONE 17-5104 Ultiem grijs en PANTONE 13-0647 Verlichtend. Ultimate Gray is een sobere maar kalmerende grijstint, terwijl Illuminating een zacht maar vrolijk geel is.

Ultiem grijs en Verlicht zijn niet echt 'gezamenlijke winnaars'. In plaats daarvan zijn het de specifieke combinatie van deze twee kleuren die Pantone samen aanbiedt als een combinatie om 2021 te vertegenwoordigen. De enige andere keer dat Pantone twee kleuren koos was met de combinatie van Rozenkwarts en Sereniteit in 2016.

Wat is Pantone?

Velen van ons zijn het woord 'Pantone' wel eens tegengekomen in verband met kleur. Misschien zijn we zelfs wel eens de prachtige boeken met kleurstalen tegengekomen die de naam Pantone dragen. Ontwerpers van alle gezindten zullen bekend zijn met het Pantone Matching System® dat hen helpt kleurconsistentie te garanderen tussen inkten, verven en materialen.

Achter dit systeem zit het bedrijf Pantone Color Institute, dat eigendom is van de Danaher Corporation en zijn hoofdkantoor heeft in Carlstadt, New Jersey. Het bedrijf werd opgericht in de jaren 1950 en het beroemde Pantone Matching System® werd geïntroduceerd in 1963. Sindsdien is het een standaardreferentie onder ontwerpers, drukkers en fabrikanten.

De allereerste kleur van het jaar was Cerulean Blue, die het instituut voor 2000 benoemde. In de twee decennia die sindsdien zijn verstreken, wordt elke aankondiging van Pantone opgemerkt door de designwereld.

Trendsettend

En dat zou best eens kunnen, want Pantone heeft een griezelige gave om de tijdgeest te raken. Vaak zal hun jaarlijkse kleurkeuze resoneren met de wereldgebeurtenissen in het komende jaar.

Toen Pantone 18-3838 Ultra Violet aankondigde als de kleur van het jaar 2018, stelden ze voor dat het symbool zou staan voor ruimteverkenning en meditatie. En inderdaad, in dat jaar vlogen de eerste Amerikaanse astronauten sinds 2011 en bloeiden ideeën rond mindfulness op in het populaire bewustzijn.

De reden voor de keuze van 16-1546 Living Coral in 2019 was de toenemende aandacht voor milieukwesties. In de daaropvolgende 12 maanden sprak Greta Thunberg in Davos en kwam de Extinction Rebellion-beweging op.

Hoewel het Pantone Institute de gebeurtenissen van 2020 waarschijnlijk niet had voorzien, was de keuze van 19-4052 Classic Blue voor dat jaar prominent aanwezig in eindeloze nieuwsbeelden - als de populairste kleur voor medische operatiekleding.

Waarom twee?

Door te kiezen voor een kleurencombinatie voor 2021 lijkt Pantone ideeën van samenwerking, partnerschap en eenheid te promoten. Dat is zeker een welkome houding in deze onrustige tijden. Het roept ideeën op van verzoening en genezing die hard nodig zijn na een jaar van dodelijke ziektes en verdeeldheid zaaiende politiek.

Maar naast saamhorigheid benadrukt deze dubbele benadering ook contrast. De twee kleuren staan voor de ernst van onze huidige ervaringen tegenover de helderheid van ons optimisme. De standvastigheid Ultiem grijs staat voor vastberadenheid in tegenspoed, maar dat gaat gepaard met het vrolijke geel van Verlichtdie hoop op een betere toekomst uitdrukt. Leatrice Eiseman, uitvoerend directeur van het Pantone Color Institute, verwoordt het als volgt:

"De vakbonden van een duurzame Ultiem grijs met het levendige geel Verlicht drukt een boodschap uit van positiviteit ondersteund door standvastigheid. Praktisch en rotsvast, maar tegelijkertijd verwarmend en optimistisch, is dit een kleurencombinatie die ons veerkracht en hoop geeft. We moeten ons aangemoedigd en opgebeurd voelen; dit is essentieel voor de menselijke geest."

Vervagen naar grijs

Op het eerste gezicht lijkt grijs niet de meest inspirerende keuze. Weinig mensen zouden grijs vrijwillig als hun favoriete kleur opgeven. Eerlijk gezegd, tenzij er vijftig tinten van zijn, is het gewoon niet zo spannend. De naam Ultiem grijs doet zijn best om een beetje buzz te injecteren, maar echt, het is wat het is - een middentint grijs.

Pantone vergelijkt het met "kiezels op het strand en natuurlijke elementen", en misschien zit er een suggestie van geaarde, minerale kalmte in de kleur. Het belangrijkste doel van deze keuze, moet gezegd worden, is als springplank voor de meer charismatische Verlicht geel - als een contrapunt dat zijn partner laat pingen.

Geel

Verlicht geel neigt meer naar pastel dan de zure gelen of alomtegenwoordige mosterdtinten die we de afgelopen jaren zo vaak hebben gezien. Het is geen assertief, opvallend geel. Zijn zachtheid suggereert eerder voorzichtig optimisme.

Pantone geeft ietwat ambitieuze credits aan Verlicht met "zonne-energie". Hoewel het moeilijk is om je tuinverlichting ermee te laten werken, is het moeilijk om de associaties die deze kleur heeft met nieuwe dageraad, hoop, het potentieel voor wedergeboorte en al die jazz van je af te schudden.

Kritisch gaan

De keuze voor deze combinatie viel niet bij iedereen in de smaak en leidde tot een golf van kritiek op sociale media. Cynische waarnemers hebben de combinatie vergeleken met van alles, van het decor van een parkeergarage tot Dyson handdrogers, van dubbelgele lijnen op een grijze weg tot reflecterende grijze strips over een hi-vis jas.

Veel van deze vergelijkingen zijn echter een beetje oneerlijk. In werkelijkheid, Verlicht is een veel ingetogener tint dan het waarschuwingsgeel waarnaar in deze kritiek wordt verwezen!

De werkelijkheid is veel soberder. Het huwelijk van middengrijs en zachtgeel is zowel genderneutraal als politiek neutraal. Dat is niet slecht, maar het voelt ook een beetje emotioneel neutraal aan. Het resultaat kan worden gezien als vrijblijvend, saai en flauw.

De kijk van een ontwerper

Dit specifieke schema is niets nieuws voor grafisch ontwerper Matt Bruty van Solopress:

"Geel en grijs maken hun 20-jarige cyclische opwachting. Het is onbewust, maar het is een kleurencombinatie die ik altijd zal associëren met de jaren 80 en de garderobe-keuzes van TV-AM presentator Mike Morris! Later werd het weer populair tijdens mijn studie aan de kunstacademie, rond het eind van de jaren negentig."

Het is een esthetiek die komt en gaat, maar afwezigheid doet het hart groeien:

"Ondanks dat het een goede combinatie is, denk ik dat de onderbreking gerechtvaardigd is. Het heeft een korte houdbaarheid, maar dat is OK. Of het nu gewoon zeitgeist is of zorgvuldig onderzocht, de timing van de terugkeer is perfect. We leven in een grijze tijd en we hebben behoefte aan iets dat helder en zonnig is, nietwaar?"

Mix en match

Pantone-kleuren bereiken in drukwerk door middel van het 4-kleuren proces kan een kunst op zich zijn. Matt Bruty heeft weer wat tips:

"De meest overeenkomende Pantones voor ons drukkers en ontwerpers is Cool Gray 7c (CMYK uitsplitsing = c42, m32, y32, k10) en voor geel 106c (c56, m5, y80, k10) of 113c (c4, m9, y76, k0)."

Het filter ophalen

Ter gelegenheid van de kleur van het jaar 2021 heeft het Pantone Instituut een speciale Instagram-filter toegevoegd aan hun aankondiging. Matte die volgens de app de beste aanpak benadrukt wanneer je deze kleurencombinatie wilt toepassen:

"Ik denk dat het meest succesvolle gebruik van dit duo het best wordt geïllustreerd door de Pantone Instagram-filter met een fotografische afbeelding in grijstinten op een gele achtergrond. Al het andere lijkt me gewoon te retro."

Een gemengd palet

Is het de meest frisse of inspirerende kleurkeuze die we ooit hebben gezien? Misschien niet, maar terwijl Pantone's keuze van Ultiem grijs en Verlicht lijkt een beetje veilig en een beetje achterlijk, maar misschien is een beetje veiligheid en comfort wel waar de wereld op dit moment naar hunkert.