Waanzinnige hightech print

geleidende inkt high tech print poster

De QR-code werd in 2013 "doodverklaard". Hoewel het arme, onbegrepen ding nooit echt zijn volledige potentieel heeft waargemaakt, wordt er nog steeds vooruitgang geboekt op het gebied van hightech drukwerk.

Ondanks de technologische vooruitgang van de afgelopen jaren is er nog steeds veel vraag naar drukwerk. Van visitekaartjes tot flyers, de persen draaien 24 uur per dag, 7 dagen per week om te voldoen aan de behoeften van bedrijven, liefdadigheidsinstellingen en particulieren. Toch zijn consumenten op zoek naar iets "meer" om indruk te maken en hun aanbod te verbeteren. Hightech drukwerk biedt in dit opzicht veel mogelijkheden.

geleidende inkt high tech print poster

Disclaimer: sommige ideeën die in deze blog worden gedeeld, bevinden zich in een experimenteel of bètastadium en zijn nog niet algemeen beschikbaar. Maar blijf kijken!

QR en NFC

Ik vind het jammer dat de QR-code nog niet echt van de grond is gekomen. Ondanks het feit dat miljoenen mensen de hele dag aan hun smartphone gekluisterd zitten, hebben nog niet genoeg mensen gezien hoe handig ze kunnen zijn. Zie je bijvoorbeeld een filmposter terwijl je op de bus wacht? Scan de QR-code en met de combinatie van geo-tagging kan je worden doorverwezen om kaartjes te kopen om de film in je plaatselijke bioscoop te zien. Helaas zijn er nog te veel mensen die het voordeel van QR codes of het proces van het scannen en gebruiken ervan niet volledig begrijpen. Dit heeft ertoe geleid dat QR codes verbijsterend worden weergegeven op websites of in te grote formaten worden afgedrukt en opgenomen in digitale vinyl car wraps voor reclame. Waarom zou iemand een QR-code scannen als hij al op de site is? Waar brengt het ze naartoe? En waarom zou je een enorme oversized QR-code afdrukken op de auto van een makelaar? Wil je dat mensen het van heel ver weg scannen?

NFC is aantoonbaar populairder geworden, maar wordt nog steeds meer gezien als een nieuwigheid dan als een onderdeel van het dagelijks leven. Met behulp van een energiezuinig bluetooth-signaal kan het worden geïmplementeerd om locatiegebaseerde diensten uit te breiden en micro-locatiegebaseerde deals aan te bieden in winkels, de ervaringen van fans bij concerten of sportevenementen te verbeteren of informatie te delen in kantoren of openbare gebouwen. Een goed voorbeeld van hightech drukwerk is NFC-technologie die kan worden geïmplementeerd op posters voor locatiegebaseerde diensten, zoals onthouden waar je je auto hebt geparkeerd op een grote parkeerplaats.

nfc high tech print parkeerplaats poster

Geleidende inkt

Geleidende inkt is nog geen gemeengoed in printmedia, maar gaat wel die kant op. Het zou wel eens de toekomst van hightech drukwerk kunnen zijn. Het kan worden gebruikt om alles, van reclameborden tot visitekaartjes, direct te verbinden met de digitale wereld. Geleidende inkt laat iedereen die ermee in contact komt gedenkwaardige, multizintuiglijke ervaringen beleven. Toepassingen zijn onder andere posters die muziek afspelen van de band die ze promoten, flyers die informatie delen met smartphones en coupons die exclusieve informatie geven aan gewaardeerde klanten. De toekomst van het drukken van tijdschriften kan ook liggen in geleidende inkt, die de manier kan verbeteren waarop lezers elk nummer doorbladeren. Bovendien kan geleidende inkt een extra niveau van technologische interactie bieden aan augmented reality.

Bare Conductive uit Londen is een ontwerp- en technologiestudio die betaalbare elektrische verf heeft ontwikkeld. Het kan worden gebruikt op karton om circuits te tekenen en te beschilderen en behoudt zijn eigenschappen zelfs wanneer het met ander materiaal wordt bedekt. Door het te gebruiken kunnen we papier gaan zien als een potentieel touchscreen; de mogelijkheden zijn eindeloos.

bare conductive verlicht de wereld van hightech drukwerk

Elektronische print

In Brazilië heeft C&A hightech drukwerk gebruikt om Facebook in traditionele tijdschriften te brengen, dankzij ontwerpbureau DM9DDB in São Paulo. Op dit moment is het meer een technologisch experiment: lezers registreerden zich vooraf op Facebook voor een speciale editie van het tijdschrift, dat werd geleverd met een op maat gemaakte elektronische chip. Als ze in het tijdschrift inhoud ontdekten die ze leuk vonden, konden ze fysiek een "vind ik leuk"-knop aanraken die verbinding maakte met het sociale netwerk. Deze elektronische ontwikkeling, die werd geprezen als een andere potentiële ontwikkeling in de toekomst van gedrukte media, benadrukte ook sociale media als een geschikt promotiemiddel voor de detailhandel.

Geweldige voorbeelden van hightech drukwerk

TouchBase

Een startup van MIT-studenten in Amerika, TouchBase genaamd, maakt gebruik van hightech afdrukken die een revolutie kunnen betekenen voor visitekaartjes. Elk kaartje is bedrukt met geleidende inktcircuits die het elektronische signaal van een vingerafdruk nabootsen. Tik gewoon met het visitekaartje tegen het scherm van een smartphone en het geeft binnen enkele seconden digitale profielgegevens door. Innovatieve kaarten zoals deze kunnen ook worden gekoppeld aan sociale profielen of andere informatie delen, naast het feit dat ze de gebruiker naar een TouchBase gepersonaliseerd profiel brengen.

touchbase visitekaartjes een geweldig voorbeeld van hightech drukwerk

Ons denken veranderen

Al deze voorbeelden, van het soms komische gebruik van QR-codes tot geleidende inkt, bewijzen dat de technologie, het vermogen en de creativiteit bestaan om een aantal uitstekende hightech printmaterialen te maken. Terwijl ze zich blijven aanpassen en verbeteren, moet ook de manier waarop wij als consumenten denken veranderen. Misschien dat naarmate meer mensen gewend raken aan de ontwikkelingen op het gebied van hightech drukwerk, ze het minder als een gimmick gaan zien en meer als een levensvatbaar en nuttig hulpmiddel om de ervaringen van de consument te verbeteren en informatie te delen.

Creatief worden met je afdruk

Solopress biedt een overvloed aan printopties op maat. Dus als je een creatief en ongebruikelijk idee in je hoofd hebt, neem contact op! Ons team op maat zal zijn best doen om met je samen te werken en het te realiseren.