Offset lithodruk - hoe het werkt videogids

Solopress video gids voor offset lithodruk

Solopress presenteert onze 'Hoe het werkt'-videogids voor Offset Lithografisch Drukken...

Offset Lithografisch Drukproces

Eerst wordt het ontwerp van de afbeelding en tekst met een laser geëtst en overgebracht op meerdere vellen aluminium, de zogenaamde persplaat. In elke drukeenheid wordt één persplaat op een cilinder gemonteerd.

Deze Heidelberg machine heeft zes afdrukeenheden - elke eenheid drukt één kleur af. Voor het afdrukken in kleur wordt meestal inkt in vier kleuren gebruikt - cyaan, magenta, geel en zwart - dit staat bekend als het kleurmodel CMYK.

Heidelberg offset lithografische drukpers

De stapel papier wordt in positie getild, een vellenscheidingseenheid scheidt het papier met luchtstralen of een vacuüm om ervoor te zorgen dat er slechts één vel tegelijk door de pers wordt gestuurd.

Als de persplaat draait, is het eerste contactpunt de dempingseenheid. Deze bevat een mengsel van water en andere chemicaliën en bevochtigt het niet-beeldgedeelte van de persplaat.

De persplaat passeert dan de inktunit, beginnend bij de inktfontein gaat de inkt door meerdere rollen, een zogenaamde rollentrein, die zich vervolgens vasthechten aan het beeldgebied van de persplaat.

Vervolgens wordt het doorgegeven aan de dekencilinder, die het water samenperst en het geïnkte beeldgebied oppakt.

De persplaat wordt dan naar de laatste cilinder gevoerd, de indrukcilinder. Het papier loopt tussen de drukcilinder en de dekencilinder en drukt het beeld op het papier.

Het papier loopt dan door de Transfer Drums. Elke cilinder is uitgerust met grijpers die het papier van de vorige cilinder oppakken en naar de volgende overbrengen.

Nadat de afdrukken door elke eenheid zijn gegaan, worden ze gedroogd met hete en koele lucht en op de stapel gelegd.

En zo werkt offsetdruk!

Als je opmerkingen of vragen hebt over het lithografische drukproces, gebruik dan het commentaarveld hieronder en we zullen ons uiterste best doen om je vragen te beantwoorden.

Bedankt voor het bekijken van onze videogids.

Solopress video gids voor offset lithodruk

Abonneer je op ons YouTube-kanaal op http://www.youtube.com/solopress voor nog veel meer video tutorials, tips en andere GRATIS artikelen over printen en ontwerpen.