Verhalen over een startende onderneming: Ancoats gitaren

Ancoats gitaren. Deel 2

Print biedt een effectieve toolkit voor bedrijven wanneer ze voor het eerst beginnen. Het helpt hen de wereld te vertellen dat ze er zijn, hun identiteit vast te stellen en een gevoel van professionaliteit en geldigheid rond hun merk te cultiveren. Voor 2022 besloten we dat we een nieuw bedrijf wilden volgen om te zien hoe drukwerk hun inspanningen in de begindagen kon ondersteunen. We peilden de markt en waren verheugd toen we in contact kwamen met Ancoats Guitars, fabrikant van handgebouwde elektrische gitaren uit Manchester.

Ancoats Gitaren

Ancoats Guitars is de handelsnaam van Dave Roberts, die bijna 25 jaar geleden als hobby aan gitaren begon te sleutelen. De afgelopen zes jaar heeft hij gitaren vanaf nul gebouwd. Nu hij de vaardigheden, apparatuur en werkruimte heeft verzameld om high-end custom-built instrumenten te produceren, is Dave eindelijk in staat om zijn droom te verwezenlijken en zijn gitaren in productie te nemen.

2022 wordt het jaar waarin Ancoats Guitars een volwaardig productiebedrijf wordt, en Solopress zal elke stap op de voet volgen, verslag doen van de hoogte- en dieptepunten van het opstarten van een nieuw merk en veel tips geven over hoe drukwerk een nieuw merk een kickstart kan geven.

Waarom Ancoats?

Dave heeft besloten het bedrijf de naam te geven van het gebied in Manchester waar hij zijn werkplaats heeft. Ancoats is een voormalig centrum voor de textielindustrie van de stad die ontstond tijdens de industriële revolutie en bloeide tot ver in de vorige eeuw.

Het gebied staat bekend om zijn imposante rode bakstenen molengebouwen, maar de meeste zijn nu omgebouwd tot luxe flats en trendy loft-appartementen. Dave's werkplaats is een scheepscontainer die opnieuw is gebruikt, wat goed past bij het industriële verleden van het gebied.

De gitaren zelf krijgen ook namen die verwijzen naar gebieden in de stad. De New Islington is het eerste model dat wordt aangeboden en de NQ, die staat voor Manchester's Northern Quarter, nadert het einde van de ontwikkeling.

Uitdagingen voor een nieuw gitaarmerk

Een belangrijke vraag aan het begin van elke commerciële onderneming is: wat onderscheidt dit product van de concurrentie?

Als het gaat om het vestigen van een nieuw merk elektrische gitaren, zijn er twee zeer imposante olifanten in de kamer.

De eerste is dat elektrische gitaren uit het Verre Oosten, die altijd aanzienlijk goedkoper zijn geweest dan gitaren van eigen bodem, nu een inhaalslag maken wat betreft kwaliteit.

De tweede is dat elektrische gitaristen, ondanks hun rock and roll houding, een verrassend conservatieve groep zijn! Ontwerpen en merken die populair werden in de jaren 1950 domineren nog steeds de markt.

Het antwoord van Ancoats

Ancoats Guitars kan deze uitdagingen aan met een handvol unieke verkoopargumenten die het product onderscheiden en de doelgroep sterk aanspreken. Daartoe behoren bouwkwaliteit, een uniek ontwerp, maatwerk en een milieuvriendelijk bedrijfsethos.

Bouwkwaliteit

Eerst en vooral is er de kwaliteit van de instrumenten. Hoewel massageproduceerde gitaren de laatste jaren een lange weg hebben afgelegd, gaat er nog steeds niets boven handgebouwde kwaliteit. Alleen deskundige bouwers, met hun eigen merken of die high-end Custom Shop-modellen bouwen voor de grote merken, kunnen dit niveau van zorg en aandacht aan elk instrument geven.

Naast het nauwgezette houtwerk dat in Ancoats Guitars wordt verwerkt, gebruikt Dave het soort hout, hardware, elektrische onderdelen en afwerkingen van topkwaliteit waar gitaristen waarde aan hechten.

Gedurfd ontwerp, verankerd in traditie

Maar hoe zit het met die conservatieve gitaarkopers en hun loyaliteit aan originele Amerikaanse ontwerpen? Hoe kan iemand innoveren en toch die esthetiek aanspreken?

Het is zeker een lastige uitdaging, maar Ancoats Guitars bewandelen een perfecte lijn tussen moderne en retro stijlen, wat resulteert in unieke en opvallende ontwerpen die nog steeds goed passen tussen de groten uit het verleden.
Dave's ontwerpen combineren esthetiek uit de gouden eeuw van de Amerikaanse gitaarproductie met Europese invloeden uit de Art Deco en Bauhaus bewegingen. Het resultaat is te zien in het debuutmodel van Ancoats Guitars, de New Islington. Terwijl gitaarliefhebbers misschien een vleugje Rickenbacker zien in de hoorns, Gibson in de onderste bout, Fender in de bodycontouren en Gretsch rond de hardware, hebben Ancoats Guitars een duidelijk karakter, met Art Deco motieven die de vorm van de slagplaat en de kop bepalen.

Aanpassing - niet-standaard als standaard

Gitaristen kunnen kieskeurig zijn over alle aspecten van hun gitaar. Halsvorm en bodycontouren beïnvloeden hoe het instrument aanvoelt onder de handen. Hardware zoals de stempinnen (of 'machine heads') en de brugopstelling waar de snaren aan de body zijn verankerd beïnvloeden de betrouwbaarheid en prestaties. De houtsoorten en de 'pickups' (magnetische apparaten die de trillingen van de snaren omzetten in een elektrisch signaal) hebben een enorme invloed op het geluid.

Hoewel het voor een kieskeurige speler moeilijk kan zijn om de perfecte gitaar van de plank te vinden, biedt het bestelproces op ancoatsguitars.co.uk de koper de mogelijkheid om elk detail te specificeren, waardoor de droomgitaar gegarandeerd wordt afgeleverd. Naast de aanpassingen die de meeste bouwers aanbieden, biedt Dave ook de zelden geziene optie van een 'German carve'. Dit is een gebogen afschuining rond de rand van de body, onlangs nieuw leven ingeblazen door de Amerikaanse gitaarbouwer Fano.

De aangeboden afwerkingen gaan ook verder dan de verwachte reeks traditionele gitaarkleuren. Als je een kleur vindt die je mooi vindt en die wordt aangeboden door Little Green Paint Company of als houtbeits van Crimson Gitarendan zal Ancoats Guitars je gitaar in die kleur afwerken.

Milieuvriendelijk ethos

Dave heeft een passie voor het milieu en daarom wordt elke Ancoats-gitaar gebouwd van duurzaam hout. Omdat de gitaarbouw in de vorige eeuw afhankelijk was van tropische houtsoorten zoals palissander en mahonie, is verantwoord hout een belangrijke overweging geworden voor gitaarbouwers en -kopers. Dave werkt samen met G&S Specialist Timber in het Lake District om aan de beste kwaliteit hout te komen en tegelijkertijd de impact op de planeet te minimaliseren.

De gitaarindustrie heeft ook geen geweldige staat van dienst als het gaat om afwerkingsmaterialen. Traditionele en gewilde nitrocellulose afwerkingen kunnen bijzonder schadelijk zijn. Vanaf de jaren zeventig schakelden massaproducenten over op polyurethaan afwerkingen. Hoewel goedkoper en veiliger om aan te brengen, zijn het in wezen kunststoffen, dus niet perfect.

De afwerkingen die worden gebruikt op Ancoats gitaren zijn echter allemaal op waterbasis, wat betekent dat ze vriendelijker zijn voor het milieu en gemakkelijker bij te werken als de gitaar een stootje krijgt.

Dave heeft ook zijn best gedaan om ervoor te zorgen dat zijn leveranciers allemaal lokaal zijn, zodat de leveringsafstanden tot een minimum beperkt blijven. En als je je gitaar in Groot-Brittannië bestelt, hoeft hij natuurlijk niet de halve wereld over om bij jou te komen!

De wereld vertellen

Net zoals een elektrische gitaar een versterker nodig heeft om zijn muziek uit te zenden, heeft een nieuw merk met een heleboel geweldige verkoopargumenten een harmonieuze marketingstrategie nodig om gehoord te worden.

Je kunt Dave Ancoats gitaren zien demonstreren op hun YouTube-kanaal

Naast een mooie website een steeds groter wordende YouTube-kanaal en een groeiend aantal social media content, zal Dave nauw samenwerken met Solopress om een prachtige set drukwerk te creëren om Ancoats Guitars te promoten.

Gloednieuw: een logo klaarmaken voor lancering

Voordat onze eerste drukwerkprojecten van start gingen, wilde Dave het logo van Ancoats Guitars onder handen nemen. Hij vond het belangrijk om het merkontwerp te verfijnen voordat we van start gingen met activiteiten op de lange termijn. Dit is een verstandige tactiek voor elk bedrijf dat aan de vooravond staat van een grote marketingcampagne en de artworkers bij Solopress zijn er altijd om te helpen als je een logo wilt laten ontwikkelen, aanpassen of in een ander formaat wilt laten weergeven.

Omdat het ontwerp zo'n belangrijk deel uitmaakt van de identiteit van Ancoats Guitars, was het belangrijk dat het logo-ontwerp aan dezelfde standaard zou voldoen. Dave werkte samen met onze ontwerper om het logo van Ancoats Guitars te ontwikkelen met behoud van zijn oorspronkelijke visie. Het resultaat is een reeks logo-iteraties die werken op het scherm, in drukwerk en op de instrumenten zelf, waaronder een woordmerk, een rondel voor sociale media en een gitaarkopsticker.

Als je logo wat werk nodig heeft, is de eerste stap om contact met ons op te nemen via Live chate-mail [email protected] of bel 01702 7460047, dan brengen we je in contact met een artworker van ons toegewijde ontwerpteam.

Een spannend jaar in het verschiet

Met Dave aan boord en het nieuwe logo dat er geweldig uitziet op ancoatsguitars.co.ukWe kunnen niet wachten om aan de slag te gaan en ervoor te zorgen dat print een effectieve rol speelt bij het vestigen van Ancoats Guitars als opkomend merk. Blijf dit blogverhaal volgen op solopress.nl/blog/start-up-verhalen voor regelmatige updates terwijl het jaar vordert.