Fitzwilliam Museum vernieuwt klassieke schilderijen met een 2020 twist

De dochters
De Dochters 2020 editie, oorspronkelijk door Jan van Meyer, 1718. FOTO: Het Fitzwilliam Museum

Sinds 1816 is de Fitzwilliam Museum in Cambridge heeft een aantal van de mooiste kunstwerken van het Verenigd Koninkrijk gehuisvest. Meesterwerken van onder andere Picasso, Monet en Constable maken deel uit van de collectie die tegenwoordig in het museum te zien is in het Grade I gebouw.

Maar zoals alle musea en kunstgalerijen moest ook het Fitzwilliam zijn deuren sluiten voor het publiek toen het land werd afgesloten vanwege de COVID-19 uitbraak. Hoewel de toegang tot het museum normaal gesproken gratis is, zijn de donaties die het ontvangt van de 400.000 jaarlijkse bezoekers en die helpen om de galerie open te houden, opgedroogd.

In reactie hierop heeft het museum een serie wenskaarten gelanceerd die te koop zijn op hun website. Ze nemen vijf klassieke kunstwerken en geven er een draai aan die voor altijd geassocieerd zal worden met 2020.

Schilderijen van Alfred Stevens, John Everett Millais, Jan van Meyer en Titiaan zijn allemaal bijgewerkt door gezichtsmaskers toe te voegen aan de onderwerpen van het schilderij, wat een satirisch randje toevoegt aan deze kunstwerken die al honderden jaren oud zijn.

La Liseuse
Voor en na: La Liseuse door Alfred Stevens, ca 1860. FOTO: Het Fitzwilliam Museum

Het Fitzwilliam beschrijft de kaarten als een "sympathiek ontworpen reeks die een speels perspectief biedt op ons huidige leven door middel van de kunst die we kennen en waar we van houden".

De kaarten kosten £ 3,20 en kunnen hier op hun website worden bekeken en gekocht: https://www.fitzwilliammuseumshop.co.uk/museum/fitzwilliam-masterpieces-2020/

Dit innovatieve idee combineert twee producten waarmee we hier bij Solopress zeer vertrouwd zijn; wenskaarten en gezichtsmaskers. We wensen het Fitzwilliam veel succes met hun fondsenwerving en kijken ernaar uit om de originelen te gaan bekijken als het museum in de toekomst weer open kan.