5 dingen die je moet weten over groene schermen

Groen scherm

Hier bij Solopress hebben we onlangs een gloednieuwe reeks groene schermen met chromasleutel in onze steeds groter wordende selectie van producten. Met behulp van onze hoogwaardige printmogelijkheden voor rollerbanners hebben we een voordelig green screen kunnen produceren dat een geweldige oplossing is voor zowel beginnende als ervaren gebruikers.

Nu we dit product kunnen aanbieden, leek het ons een goed moment om meer te weten te komen over green screens en de chroma key-techniek die wordt gebruikt om de magie te laten gebeuren. Lees onze top 5 van dingen die je moet weten over green screens en verdiep je in deze steeds populairder wordende trend.

1. Hoe werkt een groen scherm?

Groene schermen werken dankzij een proces dat chroma key compositingof gewoon chroma keying. Hierbij wordt een specifieke kleur geïsoleerd die vervolgens transparant kan worden gemaakt.

In dit geval wordt de achtergrond van het groene scherm geïsoleerd met behulp van speciale effecten in bewerkingssoftware, waardoor de bewerker de groene kleur volledig kan verwijderen. Dit betekent dat het nu transparante gebied kan worden vervangen door elk gewenst beeldmateriaal of afbeelding.

2. Waarom zijn groene schermen groen?

Hoewel soortgelijke technieken al aan het eind van de 19e eeuw werden gebruikt, werd de kleur groen pas echt populair voor dit gebruik in de jaren 1970. Het proces kan plaatsvinden met elke kleur achtergrond, zolang deze maar significant verschilt van al het andere dat ervoor wordt geplaatst.

Blauwe schermen werden aanvankelijk gebruikt in de jaren 1930 vanwege hun contrast met de menselijke huidtinten, maar ze werden uitgefaseerd vanwege de populariteit van blauwe kleding die werd gedragen. De overgang naar groen behield dit onderscheid met de huid, maar was ook veel minder populair in de garderobe-afdeling.

Of je nu een groen of blauw scherm gebruikt, de chromakeyeffecten zijn even succesvol.

3. Hoe gebruik je een groen scherm?

Er zijn veel belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden voordat je een groen scherm gebruikt om optimale resultaten voor afbeeldingen of video's te bereiken. Deze omvatten:

  • Zorg ervoor dat het scherm goed verlicht is, met een consistent helderheidsniveau in het hele gebied dat je gaat gebruiken. Dit voorkomt schaduwen die problematisch kunnen zijn als ze donkere groentinten veroorzaken in bepaalde gebieden. Als het verschil in groen te groot is, kan de bewerkingssoftware die je gebruikt moeite hebben om te begrijpen wat je groene achtergrond is en wat niet.
  • Denk goed na over wat je gaat dragen. Alles wat groen is, wordt transparant tijdens het bewerkingsproces omdat het hetzelfde wordt behandeld als de achtergrond. Dit is niet alleen relevant voor kleding, maar moet ook worden overwogen bij het kiezen van andere dingen zoals brillen, nagellak en haarclips. Donkere kleding presteert het beste en bestaat idealiter uit effen kleuren die een duidelijk contrast vormen met het scherm.
  • Bepaal voordat je begint welk beeld of materiaal je gaat gebruiken om je achtergrond te vervangen. Hierdoor weet je waar je staat in je opname en kun je op een overtuigende manier interageren met je achtergrond, vooral bij het maken van green screen video-inhoud.

Groen scherm

4. Welke software voor groene schermen is beschikbaar?

De bewerkingssoftware die je kiest, hangt af van of je met bewegend of statisch beeld werkt. Hieronder hebben we een aantal van de populairste opgesomd, samen met een link naar een nuttige YouTube-video over hoe je de groene schermfunctionaliteit op elke software gebruikt:

5. Waar kunnen groene schermen voor worden gebruikt?

Groene schermen hebben een aantal toepassingen, van tamelijk alledaags tot spectaculair. Hun rol in de filmwereld is het meest bekend en gevierd. De twee meest succesvolle box office films aller tijden leunden beide zwaar op de kracht van chroma keying, namelijk Avengers: Endgame in 2019 en Avatar in 2009.

Iets minder opwindend dan het gebruik van groene schermen om Infinity Stones te verzamelen is de manier waarop weervoorspellers op tv deze techniek gebruiken om ons te vertellen of we onze paraplu of zonnebrandcrème de volgende dag. Ze gaan vakkundig om met hun virtuele achtergrond om de richting van verschillende weerpatronen op een kaart van het VK te laten zien.

De toename in het gebruik van groene schermen komt echter niet uit de glamoureuze film- en televisiewereld. In plaats daarvan is het van duizenden mensen in hun eigen huis, waaronder:

  • YouTubers die inhoud voor hun kanalen maken
  • Streamers pronken met hun gamevaardigheden op Twitch
  • Zakenmensen die een professionelere videoconferentie-achtergrond willen wanneer ze thuis werken

Al deze mensen kunnen uitstekende resultaten behalen door deze eenvoudige maar effectieve greenscreeneffecten te gebruiken.

Wil je het eens proberen?

Als je er klaar voor bent om chroma keying uit te proberen, zijn onze nieuwe groene schermen een uitstekende optie. Door hun lage prijs zijn ze perfect voor mensen die deze technologie willen uitproberen zonder al te veel te investeren.

We bieden keuze uit drie breedtes, variërend van 1m tot 1,5m, die allemaal terug kunnen worden getrokken in hun stevige basis. Elk green screen wordt ook geleverd met een gratis draagtas om het in op te bergen of om het verplaatsen van locaties te vergemakkelijken.

Je kunt ons product hier bekijken: https://www.solopress.com/roller-banners/chroma-key-green-screens/

Groen scherm product