Giclée afdrukken begrijpen

Een Giclee Print van het werk van een illustrator


Voor digitale kunstenaars die tastbare afdrukken van hun werk maken, is de term Giclée kunnen zijn ontstaan bij het overwegen van de verschillende afdruktechnieken die hun kunst het beste zullen presenteren. Zelfs als je er nog nooit van hebt gehoord of het nog nooit hebt gebruikt, heb je misschien wel eens een miniatuurversie van de betrokken machines gebruikt die algemeen bekend staat als een inkjetprinter.

Een Giclee Print van het werk van een illustrator

Sora door Alberto Cerritino - 1 van 20 gelimiteerde oplage Giclée prints

Omdat er ontelbare diepgaande artikelen zijn die deze uitstekende drukvorm proberen uit te leggen, hebben we besloten onze lezers een makkelijk te verteren versie te geven van wat Giclée drukken is, de toepassingen ervan en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw Giclée het helemaal maakt.

Wat is Giclée afdrukken?

Giclée afdrukkenook wel bekend als inkjetprinten van beeldende kunstwerd voornamelijk gebruikt voor de reproductie van beeldende kunst die eind jaren 80 tot begin jaren 90 begon, maar het toegenomen gebruik van digitale softwarepakketten voor beeldende kunst en DSLR-camera's heeft deze traditionele afdrukmethode toegankelijk gemaakt voor meer dan alleen de traditionele producenten van beeldende kunst.

Vergelijkbare grootformaatprinters gebruiken die we gebruiken om enorme gigabytes te printen posters Giclée afdrukken houdt het gebruik in van speciale inkten en substraten (papier, canvas, enz.) om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke afdruk gegarandeerd lang meegaat - iets meer dan gewoon een afdruk maken met je desktopprinter.

Het Giclee afdrukproces

Beeldkrediet: Flickr

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom die mooie Franse naam als je het ook gewoon inkjetprinten kunt noemen? Volgens WikipediaIn het begin van de jaren 90 noemde een printmaker, Jack Duganne, het proces Giclée om de lelijke connotaties die de term "inkjet" als marketingtactiek had te verbergen. Hij was er wel slim in. Als je "gicler" - het Franse werkwoord "spuiten" - met Google vertaalt, begrijp je hoe al die pracht en praal tot stand kwam, die simpelweg de naam van de spuitende actie van de printer vertaalde.

Archiefinkt en canvas

De "speciale inkten" die worden gebruikt in Giclée-printers worden over het algemeen archival inkten genoemd vanwege hun lange levensduur, die op een fijner niveau kunnen worden geïdentificeerd als inkten op pigmentbasis. In vergelijking met de goedkopere wateroplosbare inkten op basis van kleurstoffen die in de meeste inkjetprinters worden gebruikt, is bewezen dat inkten op pigmentbasis beter bestand zijn tegen water en UV (Fotopapier direct) - ideaal voor een fine art print (vooral als het een gelimiteerde oplage is).

CMYK-pigmentinkten in water

Beeldkrediet: Flickr

Het substraat, of het nu papier of canvas is, moet minstens 250 gsm wegen en zo weinig mogelijk zuur in de vezels hebben (PH 7-10). Deze richtlijnen zijn opgesteld door de Fine Art Trade Guild om ervoor te zorgen dat consumenten van kunstdrukken een eerlijke deal krijgen. Om een betrouwbare producent van fine art prints te zijn, moet je ervoor zorgen dat de drukkerij die je gebruikt voor je Giclée-afdrukken de volgende certificering heeft:

Logo Fine Art Trade Guild

Als consument van fine art kun je er zeker van zijn dat je een gecertificeerde Giclée-afdruk krijgt als bovenstaand logo wordt weergegeven op of bij de afdruk die je hebt gekocht.

Het gebruik van een giclée-afdruk door de kunstenaar

Vanuit het oogpunt van een kunstenaar moet het werk dat je wilt reproduceren digitaal worden gekopieerd, ofwel vanuit een digitaal formaat (drukklare PDF), ofwel via een of ander scanproces, ofwel via een digitale foto. Welk formaat je ook kiest, de resolutie van je werk moet minimaal 300 DPI zijn.

Giclée drukken is ideaal voor kunstenaars omdat een afdruk op een just-in-time basis kan worden geproduceerd - vermoedelijk de manier waarop kunstenaars hun werk verkopen. Als het werk van een kunstenaar echter erg populair is en grote oplages vereist, bijvoorbeeld voor een souvenirwinkel in een galerie, dan is Giclée een dure druktechniek. Lithografie of standaard inkjetdruk zijn geschikter voor grotere oplagen, maar de kwaliteit is dan natuurlijk heel anders.

Traditionele kunstenaar aan het werk

Beeldkrediet: Flickr

Traditionele kunstenaars zullen waarschijnlijk Giclée afdrukken gebruiken om hun originele kunstvorm te reproduceren, wat kan resulteren in kopieën die hetzelfde materiaal gebruiken als waarop het origineel is gemaakt om de afdruk zo dicht mogelijk bij het origineel te brengen. De inkt met lange levensduur die voor de afdruk wordt gebruikt, imiteert ook tot op zekere hoogte het origineel, omdat het origineel hopelijk bedoeld is om lang mee te gaan. Olieverfschilderijen zoals "De Sterrennacht" van Vincent van Gogh gaan bijvoorbeeld al sinds 1889 mee.

Digitale kunstenaars en fotografen zullen waarschijnlijk Giclée afdrukken gebruiken om dezelfde redenen als een traditionele kunstenaar. Er kan echter een perceptie bestaan dat het origineel dat door een kunstenaar is gemaakt met behulp van een eeuwenoud medium meer waard is dan een foto of digitale afbeelding, wat ook de waarde van een afdruk zou kunnen beïnvloeden - discutabel.

Bovendien kan het gebruik van Giclée voor moderne kunstvormen een bepaalde textuur van het canvas en de afdrukkwaliteit toevoegen, waardoor ze op de beeldende kunst lijken.

Problemen met Giclée afdrukken

Hoe wenselijk deze drukvorm ook lijkt, er zijn een paar problemen waar je je bewust van moet zijn bij deze anders zo geweldige druktechniek.

Zorg er allereerst voor dat je zeker weet dat je een Giclée print wilt voordat je er een laat maken, want dat kan een kostbaar proces zijn. Zoals we al eerder zeiden is het perfect voor kunstenaars die just-in-time kopieën van hun werk nodig hebben, maar zorg ervoor dat je een gecertificeerde kunstdrukker kiest, anders betaal je misschien wel te veel voor een nep-Giclée.

Ten tweede hebben de pigmentinkten die voor Giclée worden gebruikt een beperkte kleurengamma vergeleken met andere inkten op kleurstofbasis, die meer subsets van kleuren hebben. Dit betekent dat de subtonen van het origineel mogelijk niet zo goed gedefinieerd zijn in de afdruk in vergelijking met een afdruk gemaakt met vloeibare kleurstofinkten. Het gaat echter meerdere malen langer mee en is beter bestand tegen de natuurlijke elementen.

Samenvatting

Om Giclée afdrukken voor kunstenaars of kopers samen te vatten, zijn hier 3 belangrijke punten om mee te nemen:

  • Het is een grootformaat inkjetdrukproces dat beeldende kunst reproduceert, maar ook kan worden gebruikt voor andere visuele kunstvormen;
  • Het is de bedoeling dat het heel lang meegaat om de creatie van de kunstenaar te bewaren - tot wel 100 jaar en langer;
  • Gebruik altijd een gecertificeerde fine art drukker als je een kopie maakt of koopt, herkenbaar aan het logo en andere specificaties van de Fine Art Trade Guild.

We hopen dat je dit artikel informatief en nuttig hebt gevonden als je overweegt een fine art print te maken of te kopen en je je afvraagt wat Giclée inhoudt. Als je opmerkingen of discussiepunten hebt naar aanleiding van dit artikel, laat ze dan achter in het commentaargedeelte hieronder. 

9 REACTIES

  1. Dit is echt interessant om te lezen en roept veel herinneringen op! Ik heb in 2003-2005 een hele productieruimte voor Giclee ingericht om een heleboel kunst die ons bedrijf in bezit had, om te zetten in prints van hoge kwaliteit. Heel interessant om alles te leren over archiefinkten, kleuraanpassing en de vele verschillende soorten papier en mediums. We mochten ook een fantastische Epson 4000 inkjet kopen - die geschikt was voor papier van 17″ bij 22″ of elke lengte via een papierrol. (Ik raak nogal opgewonden van grootformaat printers. Het is echt verbazingwekkend als iets dat je 8″ x 10″ hebt afgedrukt ineens 17″ x 22″ wordt - Zoveel meer impact!) Toen ik wegging kreeg ik een prachtige Giclee afdruk op zijde - die is ingelijst en hangt nu naast me aan de muur.

  2. Zeer informatieve blog over giclee afdrukken. Ik wist er nog niet veel over en vond het erg interessant.

  3. Ik ben echt blij dat je over Giclee hebt geschreven, want ik heb de naam wel eens gezien toen ik naar kunsttentoonstellingen ging, maar ik heb het proces nooit helemaal begrepen, tot nu. Hartelijk dank

  4. Een zeer interessante blog. Tijdens mijn studie heb ik een ontwerp laten maken door mijn vader (een commercieel kunstenaar) en ik heb nooit begrepen waarom bedrijven zijn overgestapt op prints. Maar na het lezen over Giclee afdrukken ben ik gaan inzien dat dit ook "kunstwerken" zijn.

Reacties zijn gesloten.