Hoe je een verbluffend boekomslagontwerp maakt

Ontwerp boekomslag

Is jouw Boek smekend om uit de schappen gehaald te worden?

Kan iemand er langs lopen zonder de drang te voelen om het van kaft tot kaft te lezen?

De harde realiteit is dat we allemaal een boek beoordelen aan de hand van de omslag.

Een prachtig boekomslagontwerp dat onmogelijk te negeren is, is het beste marketinginstrument dat een auteur kan hebben om zijn verhaal te verkopen. Als het niet meteen iemands interesse wekt, dan blijft het stof verzamelen tussen de rest van de stapel.

Hier zijn enkele essentiële tips waarmee je rekening moet houden bij het ontwerpen van je boekomslag om er een groter succes van te maken.

 

Bij het ontwerpen van de omslag van je boek moet je rekening houden met verschillende aspecten:

  • Je doelgroep begrijpen
  • Wat maakt een opvallend ontwerp
  • Hoe typografie gebruiken
  • Vergeet de rug en ruggengraat niet
  • Bewerken met een vlammend zwaard

We dromen er allemaal van dat onze boeken de krantenkoppen van Hollywood halen, maar een succes van de ene dag op de andere is niet realistisch.

Als je echter deze belangrijke trucjes toepast, kun je een krachtig ontwerp maken en in een mum van tijd je naam in de schijnwerpers zetten, met een zere hand van het handtekeningen zetten.

Je doelgroep begrijpen

Het eerste belangrijke punt dat je in gedachten moet houden bij het ontwerpen van je boekomslag is het begrijpen van je doelgroep. Als je weet wie je lezers zijn en wat ze zoeken, kun je het juiste kleurenschema, de juiste typografie en het juiste beeldmateriaal voor je omslag kiezen.

Als je boek bijvoorbeeld een thriller is, wil je misschien donkere en stemmige kleuren gebruiken, zoals zwart of donkerblauw, en beelden die spannend en dramatisch zijn. Aan de andere kant, als je boek een romance is, wil je misschien zachte pastelkleuren gebruiken en beelden die romantisch en dromerig zijn.

Het is heel belangrijk om hier eerlijk te zijn tegen je lezers. Maak op de omslag duidelijk voor wie dit boek bedoeld is. Als het gericht is op een jonger publiek, zorg er dan voor dat de omslag speelser en boeiender overkomt voor die specifieke leeftijdsgroep.

Neem relevante thema's op in overeenstemming met de inhoud van je verhaal. Als het een moordmysterie is, neem dan voorwerpen op in je ontwerp die zowel het geweld als het mysterie laten zien dat je publiek kan verwachten. Lezers zullen je boek snel neerleggen als ze zich realiseren dat het verhaal niet is wat ze zich ervan hadden voorgesteld.

 

Kies een opvallende afbeelding

De afbeelding op je boekomslag is een van de belangrijkste elementen om de aandacht van potentiële lezers te trekken.

Een prachtig ontwerp is ongetwijfeld het beste en meest aansprekende stukje marketing dat je boek kan hebben. Het is het eerste wat mensen zien en het zal vaker wel dan niet de beslissende factor zijn of iemand besluit om verder te lezen.

Het moet relevant zijn, niet misleidend, voor de inhoud die erin staat. Het moet in lijn zijn met je genre en vooral in het oog springen. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken, zoals:

  • Huur een professionele ontwerper of illustrator in om een aangepaste afbeelding te maken die opvalt in het schap
  • Gebruik stockafbeeldingen die relevant zijn voor de inhoud en het genre van je boek
  • Maak een abstract of minimalistisch ontwerp dat visueel interessant is en potentiële lezers zal intrigeren.

Welke benadering je ook kiest, zorg ervoor dat je een afbeelding kiest die visueel opvallend is en waardoor je boek opvalt op de plank.

 

Houd het eenvoudig

Ontwerp boekomslag

Hoewel het verleidelijk kan zijn om zoveel mogelijk informatie op je boekomslag te zetten, kan een onoverzichtelijk ontwerp overweldigend zijn en lezers wegjagen. Houd je ontwerp eenvoudig en concentreer je op de belangrijkste elementen die lezers aantrekken.

Deze sleutelelementen moeten je boektitel, auteursnaam en een opvallende afbeelding bevatten die relevant is voor je inhoud en genre. Misschien wil je ook een korte tagline of ondertitel toevoegen die potentiële lezers een idee geeft waar je boek over gaat.

Een belangrijk onderdeel van elk geweldig ontwerp is ruimte. Als je de essentiële elementen van je ontwerp genoeg ruimte geeft om te ademen, worden je titel en ontwerp gedurfder.

 

Gebruik typografie in je voordeel

Typografie is een krachtig hulpmiddel dat je kunt gebruiken om de aandacht van lezers te trekken en de toon van je boek over te brengen.

Kies een lettertype dat gemakkelijk te lezen is en past bij de toon van je boek. Als je boek bijvoorbeeld een thriller is, wil je misschien een vet, schreefloos lettertype gebruiken dat een gevoel van urgentie en spanning overbrengt.

Overweeg om felle, contrasterende kleuren te gebruiken om je titel en auteursnaam te laten opvallen. Zo valt je boek op in de schappen en trekt het de aandacht van dwalende blikken.

Als je niet zeker weet welk lettertype je moet gebruiken, lees dan onze blog over de beste lettertypen voor drukwerkmet 18 gratis lettertypes!

 

Denk aan de rug en achterkant

Hoewel de voorkant het belangrijkste onderdeel van je boekomslag is, zijn de rug en de achterkant ook essentiële elementen die je niet over het hoofd mag zien.

Afhankelijk van hoe je boek op een plank staat, kan de rug het eerste zijn wat iemand opvalt. Daarom is het belangrijk dat de rug leesbaar is en opvalt tussen de andere boeken.

Gebruik de achterflap om een samenvatting, recensies en andere relevante informatie te geven die lezers zal verleiden om je boek te kopen. Maak een flaptekst die het onmogelijk maakt om niet in het verhaal te worden getrokken.

Zorg ervoor dat je een call-to-action toevoegt die lezers aanmoedigt om je boek te kopen, zoals "Koop nu" of "Bestel vandaag".

 

Bewerken met een vlammend zwaard

Bewerk je voorkant met een vlammend zwaard. Alles wat zijn plaats niet verdient of iets toevoegt aan het feest dat je boek in de volgende stratosfeer brengt, moet je schrappen!

Voordat je je boekomslag definitief maakt, is het belangrijk om feedback van anderen te krijgen. Vraag vrienden, familie of leden van je doelgroep om hun mening over je ontwerp. Dit kan je helpen om je omslag te verfijnen en ervoor te zorgen dat hij goed wordt ontvangen door de lezers.

Je kunt ook overwegen om een professionele omslagontwerper in te huren die ervaring heeft met het maken van boekomslagen in jouw genre. Zij kunnen je waardevolle feedback en begeleiding geven bij het maken van een omslag dat opvalt.

Wat nu?

Nu ken je de tips en trucs om een cover te ontwerpen die je boek onmisbaar maakt.

Als je een plek nodig hebt om je verhaal aan de massa te laten zien, dan is onze Paperback Book drukservice de perfecte plek om je idee werkelijkheid te laten worden.

Elke maat is mogelijk, neem gewoon contact op met [email protected].

Als je ontwerp geen op maat gemaakt formaat vereist, kunnen onze standaardbestellingen worden gedrukt op A4, A5, Royal, Demy of B formaat, met maximaal 700 pagina's en 2000 boeken per aankoop.