Kijk scherp! Een geschiedenis van Button Badges

Button Badges, ook wel bekend als Pin Badges, hebben een lange en rijke geschiedenis in de Britse cultuur. Om de introductie van Button Badges In het enorme assortiment promotioneel drukwerk van Solopress gaan we in op de geschiedenis van badges, van de Victoriaanse tijd tot de Victoria Line. 

De geboorte van de badge

De Button Badge zoals we die nu kennen ontstond aan het eind van de negentiende eeuw. Broches van gegoten of gestempeld metaal en emaille bestonden al eerder, maar het kostte veel tijd en geld om ze te maken. Button badges kregen hun naam omdat ze op dezelfde manier en door dezelfde fabrikanten werden gemaakt als stoffen beklede knopen.

Speld Badge ontwerp

In 1894 en 1896 vroeg het Amerikaanse bedrijf Whitehead & Hoag Co. patenten aan voor een 'Badge Pin of button' die bestond uit een ontwerp gedrukt op papier, geperst op een metalen drager en beschermd door een coating van heldere cellulosefilm. Een metalen ring hield het geheel op zijn plaats en een speld aan de achterkant bevestigde de badge aan de kleding van de drager. Dit ontwerp bestaat nog steeds met kleine variaties in materiaal en ontwerp. Het is dit type badge dat Solopress aanbiedt in Rond, Vierkant en Rechthoek opties.

Een Victoriaanse opvoeding

In hetzelfde jaar dat het tweede patent werd aangevraagd, zat koningin Victoria 60 jaar op de troon en werden diamanten jubileumbadges populair in het hele Britse Rijk. Er volgde een golf van populaire badges in Groot-Brittannië, zowel ter ondersteuning van het Rijk tijdens de Boerenoorlog, als in verzet ertegen tijdens de campagne voor Indiase Onafhankelijkheid, geleid door Mahatma Gandhi.

Boerenoorlogspeld
Speld uit de Boerenoorlog met het merk Whitehead & Hoag Co. zichtbaar op de achterkant.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden speldjes gebruikt om mensen hun steun voor de oorlog te tonen. Veel speldjes waren voorzien van patriottische slogans of afbeeldingen en werden gedragen door zowel mannen als vrouwen om hun loyaliteit aan hun land te tonen.

Vrede en liefde

In de jaren 1960 werden speldjes een populair accessoire in de tegencultuur van de jeugd. De opkomst van de hippiebeweging zorgde voor een toename in het gebruik van speldjes als een manier voor jonge mensen om hun individualiteit en non-conformisme uit te drukken. Op veel speldjes uit deze tijd stonden vredessymbolen, bloemen en andere symbolen van de tegencultuur. 

De CND Badge werd in 1958 bedacht door ontwerper, kunstenaar en pacifist Gerard Holtom. Het ontwerp, gebaseerd op een figuur die de letters 'N' en 'D' uitdrukt met behulp van semafoor, werd overgenomen en aangepast door de hippiebeweging op plakkaten, posters, kleding en natuurlijk Button Badges.

Emoji's uitvinden

Het was ook in de jaren 60 dat een Button Badge per ongeluk de emoji uitvond. Volgens deze uitgebreide geschiedenisHet verhaal begint in 1963, toen de State Mutual Life Assurance Company in Massachusetts op zoek was naar een vrolijk symbool om het moreel onder werknemers te verbeteren. 

Ze namen een grafisch ontwerper genaamd Harvey Ball in dienst, wiens oplossing een cirkelvormige speldbadge was met twee ovale ogen en een stralende glimlach afgebeeld in zwart op een gele achtergrond. De 'Smiley' was geboren en bracht niet alleen speldjes voort, maar ook stickers, posters, T-shirts en na verloop van tijd de meest gebruikte emoji ter wereld.

Punkspelden

De punk, new wave en two tone ska bewegingen van de jaren 1970 en 1980 maakten ook gebruik van pin Badges als een vorm van zelfexpressie. Punk pinbadges hadden vaak gewaagde, anti-establishment boodschappen en afbeeldingen, en werden gedragen als een manier om een statement te maken en maatschappelijke normen te trotseren.

Het personage Rik (gespeeld door Rik Mayall) in de baanbrekende jaren 80-komedie 'The Young Ones' droeg gewoonlijk een heleboel Button Badges vol slogans. Een ijverige fan ging zelfs zo ver om Rik's collectie in zijn geheel reproduceren.

Onder Rik's buit waren Badges die zowel de Labour Party als de SDP Liberal Alliance steunden, evenals verschillende nucleaire ontwapening, anti-apartheid, pro-revolutie boodschappen en, enigszins onlogisch, een Blue Peter Badge. Deze satirische kijk op Button Badges is een weerspiegeling van hun populariteit als zelfexpressiemiddel tijdens de Thatcher-jaren en het late tijdperk van de Koude Oorlog.

Britse bands en Britse literatuur

In de jaren 90 kon het echter alleen maar beter gaan! De rave scene omarmde het gebruik van pinbadges en de "Smiley" was terug, deze keer als een manier om iemands lidmaatschap van de Acid House subcultuur te tonen. Rave pinbadges hadden vaak felle, neonkleuren en psychedelische afbeeldingen en werden gedragen als een manier om jezelf te identificeren als deel van de posse.

Pin Badges sierden ook de revers van de Britse popsterren uit de jaren negentig. Ze namen nauwelijks een pauze voordat ze weer terug waren tijdens de new-wave Punk revival van de vroege jaren 2000 aangevoerd door de Strokes en The Libertines.

Ook films en literatuur hebben hun aandeel gehad. Het gebruik en de betekenis van speldjes is zo uitgebreid als je zou verwachten, bijvoorbeeld in de tovenaarswereld van Harry Potter. Zowel de boeken als de films leven met verwijzingen naar badges die helpen personages te definiëren en de plot te bevorderen.

Politieke spelden

Speldjes worden ook gebruikt in de politiek als een manier voor politici en politieke partijen om hun boodschap te promoten en steun te verwerven. Veel politieke speldjes zijn voorzien van de afbeelding van een kandidaat of het symbool van een politieke partij, en worden gedragen door supporters om te laten zien dat ze achter een bepaalde kandidaat of partij staan. Sommige speldjes zijn ook voorzien van een slogan, zoals Donald Trump's beruchte "Make America Great Again" die werd tegengesproken door Hilary Clinton's "I'm With Her" lijn in de Amerikaanse presidentscampagne van 2016, en Joe Biden's "Build Back Better" in 2020.

Terug in het Verenigd Koninkrijk zouden de lokale verkiezingen van 4 mei in een aantal opzichten interessant moeten zijn. Zullen de kiezers de Tory-regering afstraffen? Is Starmer er niet in geslaagd links te inspireren? Hebben de Lib Dems nog steeds de kracht om munt te slaan uit de chaos? Wat de uitkomst ook is, je kunt er zeker van zijn dat we veel partijpolitieke badges op tv en bij de stemlokalen zullen zien.

Ter overweging

Londenaren die met de metro en bus reizen zullen bekend zijn met de Baby On Board pinbadge van TFL. Deze badges werden in 2005 geïntroduceerd om medepassagiers bewust te maken van zwangere vrouwen aan boord die misschien een zitplaats nodig hebben. De prinses van Wales werd zelfs gefotografeerd met een van de badges toen ze zwanger was van prins George. De badges duiken vaak op op eBay, maar laat je niet misleiden! Ze zijn verkrijgbaar gratis van TFL.

 

Button Badges zijn vaak omarmd door andere groepen die een aandoening kenbaar willen maken aan hun omgeving. Bijvoorbeeld, het dragen van een badge die aangeeft dat je een hoog risico op infectie hebt, geeft anderen de mogelijkheid om attent te handelen, zonder dat het nodig is om het onderwerp direct met hen te bespreken.

Vandaag de dag zijn speldjes nog steeds een populair accessoire onder mensen van alle leeftijden. Vanaf hun uitvinding in de late 19e eeuw tot hun gebruik in de Tweede Wereldoorlog, de tegencultuur van de jaren 1960, de punk- en rave-bewegingen en vandaag de dag, zijn speldjes een belangrijke manier voor mensen om hun overtuigingen, affiliaties en individualiteit uit te drukken. Speldjes worden gebruikt als promotieartikelen door bedrijven, organisaties en bands, en jij kunt ook meedoen met je eigen speldjes. op maat gemaakte badges.