Visitekaartjes op het scherm - de HITS en de MISSES

Een goed afgerond fictief personage is iemand die zich volledig in zijn wereld inleeft. Ze hebben vaak een uitgebreid achtergrondverhaal waarin staat welke rol ze spelen in hun samenleving. Dus zolang het mensen of vergelijkbare wezens zijn, die binnen twee of drie eeuwen van de huidige tijd leven, waarom zouden ze dan geen persoonlijk karakter hebben? Visitekaartjes?

Het is echter belangrijk om het goed te doen. Net als in de echte wereld slaan sommige personages in films een homerun met hun visitekaartjes en andere slaan de plank mis. We kijken naar een aantal voorbeelden op het scherm en beslissen wat een HIT en wat is een MISS.

Inktvis Spelletjes (2021) HIT


Met het kenmerkende vormentrio en de belofte van schuldverlichting stuurde de Squid Games Business Card een eenvoudige boodschap, maar wel een die sinistere gevolgen zou hebben. Niet alleen was het kaartje een succes in het verhaal en trok het hordes met schulden beladen hoopvolle mensen aan om zich in te schrijven, maar het werd ook een iconische rekwisiet in Netflix' meest succesvolle wereldwijde serie ooit. Ongeacht de ijzingwekkende uitkomst kun je die mate van betrokkenheid niet ontkennen!

American Psycho (2000) MISS

Amerikaanse psychopaat
Patrick Bateman visitekaartje American Psycho
In een van de meest memorabele scènes van de film komt Christian Bale's personage zo'n beetje als laatste over de finish in de strijd van de American Psycho Business Cards. Het kaartje van Van Patten is eierschaal met Romaanse letters. Timothy Bryce heeft verhoogde letters op bleek nimbuswit. Paul Allen's visitekaartje heeft zelfs een watermerk! Patrick Bateman's visitekaartje is een MISS en dat weet hij. Kijk uit, Paul Allen!

Fight Club (1999) HIT

Visitekaartjes vechtclub
"Je bent niet de inhoud van je portemonnee" verkondigde Tyler Durden, maar hij heeft zijn cosmeticabedrijf goed samengevat op zijn visitekaartje. Het heeft branding, USP's, beeldmateriaal en duidelijke contactgegevens. De eerste regel voor visitekaartjes? Praat over je bedrijf.

Rushmore (1998) HIT

Max Fischer RushmoreVisitekaartje op film Rushmore
Deze vroege klassieker van Wes Anderson volgt Max Fischer, gespeeld door Jason Schwartzman, terwijl hij probeert zijn aanwezigheid op de Rushmore Academy te bestendigen. Het feit alleen al dat deze eeuwige middelbare scholier een visitekaartje heeft, zegt veel meer over het personage dan de tekst die erop staat. Maar ondanks de magere informatie schijnt de eenvoudige helderheid ervan door.

Vijand van de Staat (1998) MISS

Vijand van de Staat Fout
Afbeelding verzorging van moviemistakes.com

Als het om visitekaartjes gaat, is nauwkeurigheid essentieel. Het is altijd de moeite waard om je inhoud na te lezen na een pauze of door een collega te laten nakijken. Dat geldt ook voor de fictieve wereld. Je wilt zeker niet eindigen op moviemistakes.com Zoals Tony Scotts film Enemy of the State uit 1998, waarin Will Smiths personage Robert Dean Clayton niet zeker lijkt te zijn van zijn eigen e-mailadres.

De donkere ridder (2008) MISS

Dark Knight Joker Speelkaart
Nul punten voor moeite. Contactgegevens zijn waarschijnlijk niet de prioriteit als je de politie wilt ontlopen. Aan de andere kant is het direct herkenbaar voor iedereen die het ziet. Maar hoe zit het met personalisatie? Maatwerk? Uniek ontwerp? Deze kant-en-klare oplossing mist niet alleen individualiteit, maar verpest ook een set speelkaarten. Hij had duidelijk onze gids over Wat moet er op een visitekaartje staan?! Sorry Joker, maar deze komt niet aan.

Ace Ventura: Pet Detective (1994) HIT

Visitekaartje op scherm
Opvallend, illustratief en kleurrijk; deze kaart is een gedurfde en accurate weergave van de diensten van Mr Ventura. Contactgegevens ontbreken op de voorkant van de kaart, dus we moeten maar hopen dat ze op de achterkant staan. Behalve een knallend visitekaartje is Ace Ventura niet erg oud geworden. Veel mensen die betrokken waren bij het maken van de film hebben sindsdien spijt betuigd over de
portrettering van transgenders.

Het sociale netwerk (2010) MISS

Jesse Eisenberg als Mark Zuckerberg
Sociaal Netwerk Film Visitekaartje
Het is goed om te weten dat zelfs de koning van online netwerken de waarde van een visitekaartje kent. Jammer dat hij het niet stijlvol kon houden. Helaas bevestigt de 'grap' op het kaartje, dat de echte Mark Zuckerberg ooit bij zich droeg, wat je al vermoedde over het gevoel voor humor en de sociale vaardigheden van de Facebook-oprichter.

Verblind (2000) HIT

Bedazzled film
Duivels visitekaartje
Liz Hurley's helse personage in Bedazzled rotzooit niet. Dit is precies het soort zelfvertrouwen dat Zuckerbergs kaart nastreeft en mist. En hoewel de beroepsethiek van de Dark One af en toe onderdoet voor die van de social media-magnaat, is haar Business Card-spel beslist rechtvaardiger.

Men In Black (1997) MISS

Men In Black Film Visitekaartje
Agent K MiB
Voortbordurend op het minimalistische thema laat Agent K in Men in Black deze karige poging vallen op Will Smiths James over een brutale Chinees. Terwijl we allemaal weten waar de duivel woont (zie hierboven, of moeten we zeggen hieronder?), heeft K in dit geval een adres met de hand geschreven. Hoewel het toevoegen van een persoonlijk tintje een geweldig idee is, is het niet de juiste manier om dit als bijzaak te doen. Bovendien staan op de kaart alleen de initialen van zijn organisatie en helemaal niet zijn naam. Je vraagt je af waarom hij überhaupt een visitekaartje heeft!

De Simpsons (vanaf 1989) MISS

Net als Agent K heeft ook Lionel Hutz, de ongelukkige advocaat in The Simpsons, zijn visitekaartje met de pen bewerkt. In het geval van Lionel Hutz Vs. het visitekaartje verandert een sprenkeltje interpunctie de betekenis van zijn boodschap volledig. Het kaartje eist niet alleen geld vooraf, maar lijkt ook met een ezelsoor rond de randen te zitten en een hoekje te missen. Bezwaar!

Better Call Saul (2015-2022) HIT

Om het legaal te houden, gaan we verder met advocaat Jimmy McGill, alias Saul Goodman en zijn Better Call Saul visitekaartje. Dit is zeker niet het meest smaakvolle of mooist ontworpen kaartje dat we ooit hebben gezien, maar het heeft een heleboel onmiskenbaar krachtige eigenschappen. Het kan niet duidelijker zijn welke service hier wordt aangeboden. Het beeld is innemend, met de heer Goodman in de houding van Lord Kitchener. En het meest effectief is natuurlijk die krachtige en memorabele tagline: Better Call Saul!

Als je een fan bent van de serie, zul je het leuk vinden om over dit genie te lezen Better Call Saul-marketing campagne die Netflix lanceerde om het te promoten.

Roadrunner (vanaf 1949) MISS

Roadrunner visitekaartje
De voormalige antagonist in deze langlopende cartoon is een coyote, een vleesetende hond die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Hoewel ze hersens hebben, zijn ze iets kleiner dan wolven en de soort migreert niet - feiten die de beweringen op het visitekaartje van Mr Coyote lijken te ondermijnen. Bovendien verzuimt hij specifieke informatie of contactgegevens te vermelden - het toppunt van dwaasheid.

Seinfeld (1989-1998) HIT

Seinfeld Kramer visitekaartje
Jerry Seinfeld's grensverleggende maatje heeft een Ronde hoek visitekaartje die erin slaagt om tegelijkertijd no-nonsense en all-nonsense te zijn. Een voorbode van de 21e-eeuwse functiebenamingen: Cosmo Kramer noemt zichzelf een 'bageltechnicus', een functie die je je nu heel goed kunt voorstellen geadverteerd op indeed.com. Baanbrekend.

Terug naar de realiteit...

We hopen dat je hebt genoten van onze opsomming van visitekaartjes op het scherm. We hebben gezien dat sommige fictieve mensen artistieke vrijheid kunnen uitoefenen als het gaat om alledaagse details zoals bedrijfsgegevens en contactgegevens. In de echte wereld hebben we de plicht om zulke dingen op te nemen, maar er is nog steeds veel ruimte voor creativiteit. 

U kunt ontwerp visitekaartjes online Gebruik onze gratis ontwerptool of download een van onze Sjablonen voor visitekaartjes en bewerk ze met het Adobe-programma van je voorkeur.