Verhalen van klanten: Manchester Modelspoorwegvereniging

Sinds eind 19th eeuw zijn modeltreinen gewild bij kinderen over de hele wereld. Lockdown in 2020 zag veel mensen, jong en oud, hun passie voor hun modelspoorbaan opnieuw aanwakkeren of ontdekken.

Als de op twee na oudste modeltreinvereniging ter wereld had de Manchester Model Railway Society geen lockdown nodig om haar liefde voor treinmodelbouw te herontdekken.

We spraken met Philip Sweet van de vereniging om te zien hoe drukwerk de brandstof blijft die hen op het goede spoor houdt.

Het spoor van binnenuit: Manchester Modelspoorwegvereniging

De Manchester Model Railway Society werd opgericht in 1925 en heeft momenteel ongeveer 140 leden, waaronder twee enthousiastelingen die in het buitenland wonen!

Groepen van ongeveer een dozijn leden komen wekelijks samen in Sale, in het zuidwesten van Manchester, om te socialiseren, bouwen en plannen te maken, vooral nu het volle kracht vooruit is voor hun jaarlijkse tentoonstelling.

Philip Sweet, de tentoonstellingsmanager van de vereniging, is al 15 jaar lid. Toen hij naar Solopress voor hulp met hun 83rd Philip's trots en passie voor zijn gemeenschap waren duidelijk voelbaar.

Track record

Modeltreinen werden voor het eerst gedocumenteerd in 1859, met de Steiger van de keizerlijke prins gebouwd voor de zoon van keizer Napolean III. Het was een klokkenspel dat zich bevond in Chateau de Saint-Cloud, Parijs.

Modeltreinen werden eind 19th eeuw en zijn sindsdien niet meer weg te denken van het kerstlijstje van elk kind. Oorspronkelijk werden ze gemaakt van tin, lood of hout.

Niet-aangedreven treinen met trekkracht op de vloer werden in Duitsland op de markt gebracht door de gebroeders Märklin, die ze nogal slim zagen als het perfecte cadeau voor onder de kerstboom.

Opwindbare, of meer technisch bekend, uurwerkmodellen werden de volgende vooruitgang in de modeltreinbouw in 1891.

Een dure gewoonte

In 1895 produceerde Märklin zijn eerste elektrische model dat werd aangedreven door 50 volt elektriciteit, geleverd door een 220 volt hoofdleiding. In die tijd hadden de meeste steden nog niet eens elektrisch aangedreven treinen, laat staan elektrische modellen.

In het Verenigd Koninkrijk was Bassett-Lowke de belangrijkste modelspoorfabrikant. Bassett-Lowke werd opgericht in 1899 en produceerde uurwerkmodellen die redelijk nauwkeurig waren, maar erg duur. Om hun modellen te laten werken hadden ze een ruimte nodig die veel groter was dan de meeste gezinnen ter beschikking hadden.

Dit toont aan dat het verzamelen van modeltreinen oorspronkelijk voorbehouden was aan de rijken, vanwege de kosten en de benodigde ruimte.

Philip legde uit: "Omdat ze zo duur waren, konden veel gewone mensen geen modeltreinen kopen."

In 1910 werd 's werelds eerste club voor liefhebbers opgericht in Londen, The Model Railway Club.

De Eerste Wereldoorlog brak echter uit en pas eind 1924 werd de tweede club in Wimbledon opgericht.

Enkele weken later werd Wimbledon gevolgd door de Manchester Model Railway Society. Philip zei: "Wimbledon schortte hun bijeenkomsten op tijdens WO2, maar wij niet!"

De gouden jaren in

Na de Eerste Wereldoorlog was er weinig animo om Duitse producten te kopen, zoals de modellen van Märklin. Dit opende de deur voor Hornby, die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1920, tot groot nadeel van de bankrekeningen van veel ouders! Tri-ang kwam er ongeveer 10 jaar later bij en beide nieuwe bedrijven produceerden modellen in een nieuwe "OO" schaal in 1920,

Na de Tweede Wereldoorlog werd Hornby Dublo de dominante serie. Deze set was alleen elektrisch en de uurwerkmodellen waren nu gericht op jonge kinderen. Hornby is nu de grootste modelspoorfabrikant van Groot-Brittannië en vierde zijn 100e verjaardag tijdens de pandemie van het coronavirus.

Hornby blonk uit in een overvolle markt door hun aandacht voor detail. Ze legden veel nadruk op materialen, verf en afwerking, hoewel ze duurder waren dan Tri-ang.

In de jaren 1950 werden speelgoedtreinen het populairste cadeau voor jonge jongens toen het modellenwerk voor treinen internationaal groeide.

In de afgelopen dertig jaar zouden de normen die zijn bereikt door Hornby, Bachmann en de andere moderne fabrikanten modelbouwers van de "Gouden Eeuw" versteld doen staan.

Oog voor detail

Philip en de rest van de Manchester Model Railway Society's aandacht voor detail is een belangrijke factor geweest in het zo lang in stand houden van de Society.

Hij zei: "De drijvende kracht achter het zo lang in stand houden van de vereniging zijn juist de obsessieve eigenschappen die nodig zijn om deze ingewikkelde treinmodellen te maken en te bouwen!

"We hebben de grenzen van nauwkeurigheid bij het modelleren van treinen verlegd om onze tentoonstellingen zo realistisch mogelijk te maken."

Hij voegde eraan toe: "Onze maatschappij is perfect voor de liefhebber die naar de hoogst mogelijke graad van nauwkeurigheid wil gaan!"

Modellen en decors worden gemaakt met computerondersteund ontwerp (CAD) en geproduceerd met behulp van 3D printenDe kaart wordt nu lasergesneden.

Ondergronds gaan

Dit jaar keert de jaarlijkse tentoonstelling van de Manchester Model Railway Society terug, nadat de pandemie van covid-19 de afgelopen twee jaar een halt had toegeroepen.

Hun laatste show, in 2019, trok 3.700 modelbouwers en treinliefhebbers naar Manchester. Philip schat dat 7% van de bezoekers van hun tentoonstellingen meer dan 100 mijl reizen.

Hij zei: "Mensen reizen van heinde en verre om naar onze tentoonstelling te komen omdat ze zo goed aangeschreven staat. Degenen die naar onze tentoonstellingen komen, kunnen een breed scala aan modellen uit het hele land verwachten. Dit jaar bijvoorbeeld hebben 5 van de 25 aanwezige modelbanen meer dan 200 mijl gereisd om deel te nemen. Bovendien zijn twee van de banen voor het eerst in het openbaar te zien."

Print is top!

Tijdens die show bleek uit de vragenlijst van de vereniging dat hun publiek print het meest kosteneffectieve marketingmiddel vond.

Als gevolg hiervan bestelde Filips 10.000 Folders en leaflets om de terugkeer van de Manchester Model Railway Society naar tentoonstellingen te promoten en heeft sindsdien nog eens 15.000 besteld om uit te delen aan liefhebbers in het hele land.

Hij voegde eraan toe: "Ik was erg onder de indruk van Solopress. Ze hebben mijn kunstwerk omgezet in prachtige folders en ze arriveerden binnen 24 uur na bestelling!"

Begeleid door Rolbanners en A4 postersDe tentoonstelling van dit jaar is nu in volle gang!

Terug op schema

In december gaat de Manchester Model Railway Society weer van start met haar eerste tentoonstelling in drie jaar.

Ze verwachten tussen de 3.500 en 4.000 modelbouwers, enthousiastelingen en nieuwelingen op een reis vol nostalgie.

In hun 83rd openbare tentoonstelling, benadrukte Philip twee potentiële problemen waarmee ze worden geconfronteerd:

"Na twee jaar afwezigheid zitten we met twee knelpunten. We moeten mensen vertellen dat onze tentoonstelling terugkeert en waar onze nieuwe, grotere locatie in het stadscentrum is.

"Daarom zijn de Flyers van Solopress zo essentieel voor ons geweest!"

In de snelle steeg

De populaire tv-serie "The Great Model Railway Challenge" gaf de treinmodelbouw een groter platform op televisie.

Dit, in combinatie met verschillende high-profile modelbouwers zoals Sir Rod Stewart, Jools Holland, platenproducer Pete Waterman en tv-presentatoren Peter Snow en Anne Diamond, hebben allemaal het profiel van spoorwegmodelbouw in de afgelopen jaren verhoogd.

Hornby merkte een stijging in nieuwe en oude modeltrein enthousiastelingen door de pandemie. Lockdown inspireerde veel modelbouwers om hun passie te herontdekken of jongere generaties te besmetten met hun hobby.

Treinen worden vaak gezien als een hobby voor later, maar de laatste jaren hebben ze een jeugdinjectie gekregen. De populariteit op sociale media is razendsnel gestegen. Dit is grotendeels te danken aan de Tik Tok treinspotter Francis Bourgeois.

Door klassieke treinen, trainspotting en de geschiedenis van locomotieven mainstream te brengen, heeft Francis zijn passie stevig in de schijnwerpers gezet. Hij filmde zijn hobby samen met sterren als Thierry Henry en werkte samen met merken als Gucci en The North Face.

Deze injectie van jeugd is perfect voor modelspoorclubs, zoals die van Philip, om ze draaiende te houden tot in hun tweede eeuw.

Een 100-jarige staat van dienst

In 2025 viert de Manchester Model Railway Society 100 jaar modelbouw.

Met een paar jaar om voor te bereiden, verzekerde Philip ons dat de organisatie voor hun honderdste verjaardagstentoonstelling in volle gang is.

Hij zei: "Naast onze gebruikelijke mix van lay-outs van zeer hoge kwaliteit, zal er een tijdlijndisplay zijn met treinmodellen door de jaren heen.

"We zijn van plan om een aantal oudere, kwetsbare maar historisch belangrijke modellen mee te nemen, sommige zijn wel 90 jaar oud! Maar we brengen ook enkele van de meest bijzondere, up-to-date modellen die er zijn, waarvan we sommige nog niet eerder aan het publiek hebben laten zien!"

Om de voortdurende injectie van de jeugd aan te moedigen, kunnen kinderen alle tentoonstellingen van MMRS gratis bijwonen.

Jeugd blijft een krachtig element van treinmodelbouw. Philip merkte op dat de meeste leden graag modellen bouwen van treinen die ze zich herinneren van toen ze jonger waren.

Passie en expertise

Hij benadrukte hoe de club en hun tentoonstellingen worden gemaakt en beheerd door amateurs met een brandende passie voor modelbouw.

De Manchester Model Railway Society heeft door de jaren heen ongelooflijk gedetailleerde modellen gebouwd. Begrijpelijkerwijs zou je denken dat het labelen van de vereniging als amateurs hun toewijding geen goed doet.

Wij vinden experts een passendere titel.

Als je op zoek bent naar experts met een even brandende passie voor drukwerk, dan kan Solopress aan al je printbehoeften voldoen.