18 beste gratis lettertypen voor je drukwerk

Ben je ooit uren bezig geweest met het uitzoeken van de beste letterstijl voor je drukwerk?

Elke letterstijl is fantastisch, maar niet elke stijl is geschikt voor elk type drukwerk. Sommige typografie is meer geschikt afhankelijk van de kopie en de context.

Hier zijn de 18 beste gratis lettertypes om te gebruiken voor je drukwerk en een aantal dingen waar je aan moet denken bij het kiezen van de ideale typografiestijl voor je bedrijf!

Stijl of inhoud?

Het is belangrijk om na te denken over welke letterstijl het meest geschikt is voor je drukwerk. Als je bedrijf bijvoorbeeld bekend staat als creatief of innovatief, dan is het belangrijk om een letterstijl te gebruiken die dit weerspiegelt, in plaats van een standaard lettertype zoals Times New Roman.

Tenzij je op zoek bent naar een specifiek uiterlijk, ziet een schreeflettertype zoals Times New Roman er meestal gewoon uit als saaie, ongeformatteerde tekst.

Sommige lettertypes zien eruit alsof je geen moeite hebt gedaan...

Stuur de juiste boodschap

Bedenk op welk formaat drukwerk je lettertype zal worden gebruikt. Wat voor soort kopij ga je ontwerpen en wat is het doel ervan?  

Als je een Rolbanner voor een eenmalig evenement of om een speciale aanbieding onder de aandacht te brengen, kun je een gedurfder, opvallender lettertype kiezen dat je zou gebruiken voor formelere literatuur zoals briefhoofden. 

Er is niets mis mee om de dingen af en toe door elkaar te gooien. Het kan een opvallend effect creëren en interesse wekken. Maar als je te veel verschillende lettertypes of stijlen gebruikt voor elk item, wordt het effect inconsistent en amateuristisch.Bewaar de wilde en gekke lettertypes voor speciale gelegenheden voor een grotere impact op je klanten!

Te veel lettertypes kunnen de alfabetsoep bederven. 

Niets om over naar huis te schrijven

Vermijd stijl boven inhoud. It kan gemakkelijk zijn om je te laten meeslepen in je lettertypeselectie en soms, originele lettertypes kan blijken te zijn onleesbaar. Het is essentieel om afdrukken toegankelijkheid in gedachten, dus moet u altijd controleren dat jij en je klanten kan het document gemakkelijk lezen.

"Toegankelijkheid"

Problemen met lage resolutie

Bedenk hoe je lettertype zich zal vertalen op je afdruk. Als je afdrukt vanaf een printer met een lage resolutie, worden subtiele kenmerken van het lettertype, zoals fijne serifs of fijne lijnen, niet afgedrukt, wat betekent dat het uiteindelijke document er misschien niet precies uitziet zoals je had verwacht.

De 18 beste gratis lettertypes voor elke gelegenheid

beste gratis lettertypen

Aller is een vet, gezaghebbend lettertype dat tegelijkertijd niet te formeel is. Het is een geweldig conversatielettertype om je klanten mee aan te spreken en perfect om te gebruiken op je Folders en leaflets.

Deze variant van het bovenstaande lettertype, Aller Light, biedt een strakkere typografie. Omdat dit lettertype dunner is, biedt het een delicatere aanpak om met je klanten te communiceren.

Arial is een klassiek lettertype. Formeel maar toch gemoedelijk, vet maar niet in je gezicht, deze typografie kan worden gebruikt voor een breed scala aan drukwerk. Dit is een lettertype dat je klanten gemakkelijk leesbaar en overdraagbaar zullen vinden voor een breed scala aan onderwerpen.

Bree Serif is een lettertype dat de aandacht van je klant opeist. Perfect voor een opvallende kop op een van je UitnodigingenDit lettertype zal op het eerste gezicht niet onopgemerkt blijven.

Clear Sans is een makkelijk te lezen lettertype. Het lijkt op een gerijpte versie van zijn neefje, Comic Sans. Als je wilt dat je klanten je drukwerk gemakkelijk kunnen lezen, is deze typografie een uitstekende keuze.

Het gebruik van Georgia geeft je drukwerk een hoger niveau van formaliteit. Dit lettertype wekt vertrouwen bij je klanten, versterkt je expertise en wint daardoor hun vertrouwen.

Dit lettertype geeft je drukwerk een unieke uitstraling. Met typografie die er handgeschreven uitziet, zal je Ansichtkaarten geeft een persoonlijk effect. Voor optimaal gebruik kan het een goed idee zijn om je handtekening in dit lettertype te zetten, zodat het lijkt alsof je rechtstreeks met elke individuele klant spreekt.

League Gothic springt er echt uit met zijn vetgedrukte toon, waardoor het gemakkelijk te lezen is voor je klanten. Omdat het gemakkelijk leesbaar is, is dit lettertype geweldig voor koppen, subkoppen of andere stukken tekst die je wilt laten opvallen bij je klanten.

Lobster is een geweldig lettertype om een eigenzinnig tintje te geven aan je Visitekaartjes. Dit lettertype heeft niet dezelfde formaliteit of professionaliteit als andere typografie. Gebruik dit lettertype spaarzaam in je drukwerk voor een maximaal effect.

Montserrat is een ongelooflijk goed leesbare typografie. Gebruik dit lettertype met mate omdat de eenvoud je klanten kan ondermijnen en mogelijk niet de professionele uitstraling geeft die je bedrijf verdient.

beste gratis lettertypen

Muli is een dun, delicaat lettertype. Dit lettertype is geweldig voor de hoofdtekst van je drukwerk, maar zonder een gewaagde look is het misschien niet de optimale keuze voor je koppen, omdat het niet zo opvalt als andere.

beste gratis lettertypen

Niet te vet maar ook niet te dun. Museo Sans heeft de perfecte balans in typografisch uiterlijk, iets wat Goldilock wel zou bevallen. Eenvoudig te lezen maar je lezers niet beledigend, dit lettertype is een lust voor het oog voor elk drukwerk dat je produceert.

beste gratis lettertypen

Ostrich Sans geeft je een uitgerekte typografie, net als zijn naamgenoot. Dunne letters vallen meestal niet zo op, maar dit lettertype wel, omdat de hoge letters allemaal een hoofdletter hebben.

beste gratis lettertypen

Pacifico geeft een klassieke uitstraling, die doet denken aan een vintage strand in Miami uit de jaren 1980. Poster. Deze typografie is perfect voor je grafische ontwerpen en zal echt opvallen in je drukwerk. Dit lettertype is geweldig voor titels of korte stukken tekst, maar te lange kopij kan moeilijk leesbaar worden.

beste gratis lettertypen

Questrial is geweldige typografie voor gesprekken. Dit lettertype is niet te formeel maar ook niet te informeel en biedt een prima balans tussen beide formaten. Als je rechtstreeks tegen je klanten spreekt, is Questrial een geweldige keuze om te gebruiken op je drukwerk.

beste gratis lettertypen

Tex Gyre Adventor is een imposant lettertype waarvan de krachtige, scherpe hoeken de aandacht van uw klanten opeisen. Een goede keuze als je je klanten een duidelijke en beknopte boodschap wilt geven.

beste gratis lettertypen

Tex Gyre Heros is de identieke tweelingzus van Tex Gyre Adventor, probeer het verschil maar eens te zien! Net als zijn tweeling is dit lettertype vet en scherp. Omdat het zo gemakkelijk te lezen is, is het een uitstekende keuze als je je klanten op een duidelijke manier een boodschap wilt meegeven.

beste gratis lettertypen

Times New Roman is zo formeel als typografie maar kan zijn. Dit lettertype heeft een rijke geschiedenis en dankt zijn naam aan De Times krant en was aangenomen voor zijn formele toon in 1929. Dit lettertype is geweldig om je klanten aan te spreken op nieuws en informatie waarvan jij denkt dat het belangrijk voor ze is.

Al deze 18 fantastische lettertypes zijn gratis te gebruiken via onze Creëer je eigen tool op onze website.