De ultieme gids voor papierrecycling

Ultieme gids voor papierrecycling

Het recyclen van papier is onderdeel geworden van onze dagelijkse routine. Het is vreemd om te bedenken dat het pas in 2010 wettelijk verplicht werd voor lokale overheden om ten minste twee soorten recyclebaar materiaal van onze stoepranden te verzamelen.

In de tien jaar daarna zijn we allemaal milieubewuster geworden, maar velen van ons hebben nog steeds hiaten in onze kennis. Weten we echt hoe papierrecycling werkt? En welke soorten papierproducten we precies in onze recyclingbakken kunnen doen?

In onze ultieme gids voor papierrecycling willen we de hiaten in onze kennis opvullen en een breder begrip geven van hoe, wat en waarom we recyclen.

Wat staat er in dit artikel?

 

Hoe wordt papier stap voor stap gerecycled?

Er zijn verschillende stappen nodig om oud papier om te zetten in een product dat opnieuw gebruikt kan worden. Hier volgt een overzicht van de meest gebruikte processen:

1. Inzameling en transport

Voor huishoudelijk papierrecyclingafval wordt de inzameling uitgevoerd door lokale gemeenschappen in het Verenigd Koninkrijk, terwijl bedrijven een beroep kunnen doen op particuliere bedrijven. Het materiaal wordt dan naar een recyclingbedrijf gebracht.

2. Sorteren

Bij aankomst in de recyclingfabriek wordt het materiaal gesorteerd in kwaliteiten. In Europa worden de standaardsorteringen van oud papier en karton onderverdeeld in vijf groepen, zoals gedefinieerd door de Confederation of European Paper Industries (CEPI):

 • Groep 1: Lage kwaliteiten. Dit omvat gebruikt surrogaat- en golfkarton zoals verpakkingsmateriaal, tijdschriften, kranten en telefoongidsen.
 • Groep 2: Medium Kwaliteiten. Onverkochte kranten, printerafval, kantoorafval, houtvrije boeken enz.
 • Groep 3: Hoge Kwaliteiten. Onbedrukt en licht bedrukt oud papier en karton.
 • Groep 4: Kraft Kwaliteiten. Ongebruikt golfkarton en ongebruikt golfkarton, ongebruikt of gebruikt kraftpapierafval.
 • Groep 5: Speciale kwaliteiten. Diverse gemengde, beklede, gespoten en gelamineerde materialen, met uitzondering van materialen die behandeld zijn met was of bitumen.

Niet-papieren componenten en papier en karton die schadelijk worden geacht voor de productie worden in dit stadium verwijderd. Hoe hoger de kwaliteit van het teruggewonnen materiaal, hoe hoger de papierkwaliteit die uit die groep kan worden geproduceerd.

3. Voeg gewoon water toe...

Het papierafval wordt in een grote kuip geplaatst waar water en chemische reagentia worden toegevoegd om het materiaal zacht te maken en af te breken. Het mengsel wordt dan typisch gemengd en vermengd terwijl warmte wordt toegepast om het proces verder te helpen. Wanneer het materiaal uiteengevallen is in een vloeibaar mengsel van cellulosevezels en water, is het resultaat een substantie die pulp of slurry genoemd wordt.

4. Neem de spanning op

De slurry wordt vervolgens gezeefd om alle niet-papieren materialen zoals nietjes, plakband en andere vreemde voorwerpen eruit te zeven.

5. Een ritje maken

In een alternatief proces wordt de slurry rondgedraaid in conische vaten waar centrifugale krachten zware verontreinigingen zoals nietjes en pinnen naar de rand duwen waar ze verwijderd kunnen worden.

6. Ontinkten

Volgens één autoriteit1inkt is goed voor 2% van het totale gewicht van oud papier. Dat is een substantieel bestanddeel dat uit de secundaire vezel moet worden verwijderd voordat het klaar is voor de volgende fase.

Omdat de inkten en lijmen die we willen verwijderen waterafstotend zijn en de slurry nu voornamelijk uit water bestaat, is het eigenlijk gemakkelijker dan je zou denken om ze te scheiden. Ze hebben alleen een helpende hand nodig om zich van elkaar te ontwarren. Dit wordt bereikt door een proces dat flotatie-ontinkting wordt genoemd, waarbij een chemische oppervlakteactieve stof wordt toegevoegd en bellen door de slurry worden geleid.

Terwijl de bubbels op natuurlijke wijze door de slurry omhoog bewegen, nemen ze de hydrofobe inktdeeltjes met zich mee. De chemische oppervlakte-actieve stof helpt bij het proces door de oppervlaktespanning in de slurry te verlagen, waardoor de ongewenste deeltjes zich kunnen afscheiden van de vloeistof. De inkt en lijm verzamelen zich dan als een schuim op het oppervlak dat kan worden afgeschept en weggegooid.

7. Reinigen en bleken

De slurry ondergaat meestal nog een laatste spoelproces om verdere verontreinigingen te verwijderen. Als de slurry bestemd is om wit papier te worden, dan moet het gebleekt worden met behulp van een reeks chemicaliën. Zelfs als het eindproduct gekleurd papier is, moet de slurry worden gebleekt om een kleurloos basismateriaal te creëren.

De meest gebruikelijke volgorde van bleekmiddelen bij het moderne bleken met slurry staat bekend als CEDED, wat staat voor chloor (C), alkali-extractie (E), chloordioxide (D), opnieuw alkali-extractie (E) en opnieuw chloordioxide (D).

8. Een andere fijnmazige...

De gereinigde slurry wordt op een metalen gaas gespoten waardoor het zich in één enkele laag verzamelt terwijl veel van het vocht wegvloeit. De vezels beginnen zich te binden naarmate de laag droogt en het slib begint samen te smelten tot een enkel vel.

9. Laten we rollen

De met water doordrenkte laag is nu klaar om door een reeks walsen te gaan. De rollen persen het vel samen, drukken het vocht eruit en consolideren de vezels. Verwarmde rollen zetten het droog- en drukproces voort tot het vel een papierrol is geworden.

 

Papier recyclen

Thuis kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan het goede doel. Papierinzameling langs de weg bestaat in het hele Verenigd Koninkrijk om huishoudelijk papierafval weg te brengen voor recycling. Met een beetje kennis en toewijding kunnen we zoveel mogelijk van ons afval recyclen en voorkomen dat we het materiaal dat we doorgeven vervuilen.

De verschillende lokale autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk gebruiken verschillende aanbieders en hebben verschillende systemen, dus het is altijd de moeite waard om hun website te bezoeken om te zien wat de regels zijn voor papierrecycling in jouw gebied. Als je niet zeker weet welke instantie jouw afval behandelt en wat hun richtlijnen zijn, kun je je postcode invoeren op de website Pagina over recyclinginzamelingen op de website van de Britse overheid om erachter te komen.

Als je de recyclingrichtlijnen hebt gevonden die je nodig hebt, is het een goed idee om ze af te drukken of op te schrijven. Hang ze in de keuken als geheugensteuntje voor het hele huishouden over welke spullen waar moeten. Ongeschikte items kunnen een hele partij bederven, dus het is belangrijk dat we allemaal leren om de verantwoordelijkheid te nemen om afval in de juiste bak te doen.

Voor bedrijven: zoek een geschikte lokale afvalverwerker die namens jou commerciële recycling kan uitvoeren. De kosten variëren afhankelijk van de frequentie en het volume van de inzamelingen en de soorten afval die je produceert. Zorg ervoor dat je ten minste drie offertes verzamelt, zodat je zeker weet dat je een concurrerende deal krijgt.

 

Wat voor soort papier kan ik recyclen?

Hoewel papierrecycling al heel lang bestaat, zijn er nog veel hiaten in onze kennis over wat wel en wat niet recyclebaar is. Hier proberen we een licht te schijnen in die grijze gebieden en een paar mysteries te ontrafelen over welke papiersoorten wel en niet gerecycled kunnen worden.

Papiersoorten

Kun je bedrukt papier recyclen?

JA. Wanneer je bedrukt papier recyclet, kan het ontinktingsproces de inkt uit de pulp verwijderen. Na het bleekproces kan het zelfs weer wit papier worden.

Kun je inpakpapier recyclen?

MAYBE. Sommige inpakpapieren zijn recyclebaar en andere niet. Sommige cadeaupapier is al gemaakt van gerecycled materiaal, wat nog beter is, maar er zijn ook producten die helemaal niet gerecycled kunnen worden. Als jij degene bent die het inpakpapier koopt, kun je dit het beste controleren voordat je het koopt, maar de aard van het product betekent dat degene die het papier koopt misschien niet degene is die het papier moet weggooien. Waar begin je op kerstochtend als je een stapel papier hebt klaarliggen om te sorteren?

Hier is een snelle checklist om op te letten wanneer je beslist of je inpakpapier kunt recyclen:

 • Zit er glitter op het papier? Zo ja, dan kan het niet worden gerecycled.
 • Is het papier metallic of zijn er metallic versieringen op aangebracht? Zo ja, dan kan het niet worden gerecycled.
 • Als je het papier in een bal schroeft, blijft het dan zo of rafelt het? Als het rafelt, is het papier waarschijnlijk niet gemaakt van recyclebaar materiaal.

Kun je wenskaarten recyclen?

MAYBE. Net als inpakpapier zijn sommige wenskaarten gemaakt van gerecycled materiaal, sommige kunnen worden gerecycled en sommige niet. Nogmaals, kaarten met glitters, metalen versieringen of kaarten met niet-papieren elementen in het ontwerp kun je niet recyclen.

Kun je gekleurd papier recyclen?

MAYBE. Op een paar uitzonderingen na is gekleurd papier meestal recyclebaar. Papier dat licht genoeg is om op te schrijven of dat aan de binnenkant wit is als het gescheurd is, kan over het algemeen gerecycled worden. Zeer sterk gekleurd papier waarbij de kleur het hele materiaal verzadigt, is echter mogelijk niet recyclebaar.

Kun je catalogi en brochures recyclen?

JA. Laat je niet afschrikken door hun vaak glanzende uiterlijk. Catalogi en brochures kunnen bijna altijd worden gerecycled. Zelfs zwaar bedrukt materiaal kan na recycling opnieuw worden gebruikt.

Kun je tijdschriften recyclen?

JA. Hoe glanzend ze er ook uitzien of hoe ze ook zijn samengebonden, tijdschriften kunnen over het algemeen worden gerecycled met behulp van moderne processen.

Kun je papier met nietjes erin recyclen?

JA. Je kunt brochures, tijdschriften en kantoorafval met nietjes recyclen zonder ze eerst te verwijderen. Dat komt omdat het recyclingproces is uitgerust om de nietjes eruit te zeven zodra het papier tot slurry is gereduceerd.

Kun je dozen met een plastic venster recyclen?

JA. Je koopt een nieuw speeltje, een stukje techniek of gewoon wat lasagnevellen. De doos is gemaakt van karton, maar heeft een plastic kijkvenster. In deze situatie moet je het plastic gedeelte verwijderen en ergens anders weggooien, maar ja - je kunt het kaartgedeelte gewoon recyclen.

Kun je enveloppen met vensters recyclen?

JA. De meeste recyclingbedrijven kunnen enveloppen zeven en het venster verwijderen als onderdeel van hun standaard zeefproces. Je kunt vensterenveloppen dus rechtstreeks in de recycling doen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het verwijderen van de doorzichtige folie.

Kun je kassabonnen recyclen?

MAYBE. Het materiaal waar kassa's, automatische kassa's, kaartlezers en geldautomaten op afdrukken staat bekend als thermisch papier. Als het thermisch papier niet gecoat is, kan het gerecycled worden. Maar soms is het gecoat met een chemische stof genaamd BPA om het hittebestendiger te maken en minder vatbaar voor vervaging.

Gelukkig wordt het gebruik van BPA steeds strenger gecontroleerd vanwege bezorgdheid over het milieu en verbanden met gezondheidsrisico's. Een EU-breed verbod op het gebruik van BPA in thermisch papier werd van kracht in 2020, dus we kunnen er binnenkort zeker van zijn dat alle kassabonnen recyclebaar zullen zijn.

Kun je faxpapier recyclen?

NEE. Faxpapier is meestal thermisch papier dat BPA bevat. Dat komt omdat deze verouderde technologie warmte gebruikt om een kleurstof te activeren die de afdruk op het papier vormt. Zoals besproken wordt BPA in de meeste landen geleidelijk afgeschaft vanwege gezondheidsredenen, dus het kan zijn dat BPA en faxapparaten zelf binnenkort tot het verleden behoren. Tot die tijd moet faxpapier niet worden gerecycled.

Kun je gelamineerd papier recyclen?

NEE. Een vel papier dat in plastic is gelamineerd, kan met de huidige methoden niet worden gescheiden en gerecycled.

Kun je versnipperd papier recyclen?

MAYBE. Je zou denken dat versnipperd papier het perfecte recyclebare materiaal is - we hebben het toch al een voorsprong gegeven door het te beginnen afbreken?

Het probleem ontstaat omdat het recyclingproces afhankelijk is van het behoud van papiervezels in lange strengen. Dit geeft het eindproduct zijn sterkte. Door het versnipperen worden te veel van die vezels gebroken, wat resulteert in een zwakker gerecycled papier. De versnipperde aard van versnipperd papier maakt het ook moeilijker voor bedrijven om het in te zamelen en te verwerken.

Hoewel je versnipperd papier niet op één hoop moet gooien met je gewone papierrecycling, zijn er bedrijven die het accepteren en recyclen. Als je een bedrijf hebt dat gebruikmaakt van een commerciële aanbieder, vraag hen dan wat de mogelijkheden zijn voor versnipperd papier en of ze liever hebben dat het apart wordt verpakt in doorzichtige zakken, papieren zakken of dozen.

Kun je nat papier recyclen?

NEE. Hoewel water een cruciale rol speelt in het recyclingproces, is het slecht nieuws om je papierrecycling nat te maken. De reden hiervoor is dat vocht, net als bij versnipperen, de vezels in het papier beschadigt. Deze vezels zijn essentieel voor het gerecyclede papier om samen te binden tot een nieuw vel. Zelfs als het papier nat is geworden en vervolgens is opgedroogd, zijn de vezels verzwakt, dus zorg ervoor dat je papier en karton droog houdt.

Kun je tissuepapier recyclen?

NEE. Het goede nieuws is dat het meeste tissuepapier gemaakt is van gerecycled materiaal. Het kan zelfs meer dan een half dozijn keer gerecycled zijn. Tegen de tijd dat het tissue wordt, zijn de vezels echter te versnipperd om een samenhangend gerecycled product te vormen. Dus dat is het, tissue is het einde van de lijn voor papierrecycling.

Het spreekt ook voor zich dat vuil van welke aard dan ook niet kan worden gerecycled - dat spul moet worden weggegooid of doorgespoeld!

Kun je papieren handdoeken recyclen?

NEE. Voor papieren handdoeken is het hetzelfde verhaal als voor tissues. De vezels zijn te gefragmenteerd om te worden gerecycled tot nieuw materiaal, en vuile papieren handdoeken zouden toch naar de stortplaats moeten.

Kun je lege toiletrollen en keukenhanddoekkokers recyclen?

JA. Je afgewerkte kokers kunnen net als elk ander karton gerecycled worden. Eventuele lijmresten op de kaart worden verwijderd tijdens het reinigingsproces zodra de kaart slurry is geworden.

Kun je vetvrij papier recyclen?

NEE. Elk materiaal dat besmet is met voedsel kan niet worden gerecycled, maar zelfs ongebruikt vetvrij papier kan niet worden gerecycled. Dat komt omdat het een siliconenlaag heeft die voorkomt dat voedsel aan het oppervlak blijft plakken.

Kun je waspapier recyclen?

NEE. Papier met een waslaag kan niet meer gerecycled worden, omdat de papiervezels niet van de was gescheiden kunnen worden. Elk proces dat ontworpen is om het papier waterdicht te maken, zal problemen opleveren voor recycling, omdat het proces afhankelijk is van water om het papier af te breken.

Sommige papiersoorten met een bijenwascoating zijn composteerbaar en kunnen in voedselafvalcontainers, maar terug recyclen tot papier is geen optie.

Kun je papieren rietjes recyclen?

MAYBE. Als reactie op de recente publieke verontwaardiging over plastic voor eenmalig gebruik zijn veel bars en restaurantketens overgestapt op papieren rietjes. Toen de media aandacht besteedden aan het feit dat veel papieren rietjes niet gerecycled konden worden, leidde dit tot een tweede golf van bezwaren.

McDonalds kwam misschien wel het meest in de schijnwerpers te staan toen bleek dat hun rietjes als restafval moesten worden weggegooid. Als reactie hierop heeft het bedrijf de rietjes die ze gebruiken veranderd en werkt het samen met recyclingbedrijven om ervoor te zorgen dat ze gerecycled kunnen worden.

Hoewel rietjes met een bijenwascoating biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn, kunnen ze niet gerecycled worden. Er beginnen echter recyclebare wasvrije alternatieven op de markt te komen. Het Zwitserse bedrijf SIG heeft zelfs een pakje sap geïntroduceerd waarbij het karton, het rietje en zelfs de blister waar het rietje in zit allemaal recyclebaar zijn. Bovendien is het papieren rietje zelfs stevig genoeg om door het karton heen te prikken!

Kun je meeneemkoffiebekers recyclen?

NEE. De meesten van ons zijn zich bewust van de impact van wegwerpkoffiebekers op het milieu sinds voedseluitzender Hugh Fearnley-Whittingstall in 2015 campagne begon te voeren voor deze kwestie.

De plastic voering die wordt gebruikt om conventionele meeneembekers af te sluiten, betekent dat ze niet kunnen worden weggegooid bij de papierrecycling voor huishoudelijk gebruik. Hoewel sommige verkooppunten zijn begonnen met het accepteren van ingeleverde bekers die ze via hun eigen gespecialiseerde leveranciers recyclen, is het gebruik minimaal.

Composteerbare bekers zijn een alternatief dat veel koffiezaken hebben overgenomen. Ze worden niet gerecycled, maar wel biologisch afgebroken. Het probleem is dat ze mee naar huis moeten worden genomen en in voedselafvalcontainers moeten worden gedaan. Veel bekers worden weggegooid in openbare afvalbakken of per ongeluk bij het restafval of andere verkeerde recyclingkanalen gedaan.

Je eigen herbruikbare koffiebeker meenemen is waarschijnlijk de ideale oplossing voor de milieuvriendelijke koffieliefhebber. Sommige koffiezaken gebruiken een Klantenkaart om je aan te moedigen je eigen kopje mee te nemen, zodat je je steentje kunt bijdragen en ook nog eens kunt genieten van een gratis kopje koffie!

Kun je pizzadozen recyclen?

NEE. Als het pizzavet eenmaal in de doos is gedrongen, is er geen weg meer terug! Olie en vocht beschadigen de vezels in het karton en kunnen niet gemakkelijk worden verwijderd, waardoor deze dozen niet kunnen worden gerecycled. Wat nog erger is, is dat een vervuild item zoals een pizzadoos de hele partij recyclingmateriaal kan vervuilen, waardoor het op de stort belandt.

Kun je krijttekeningen en schilderijen recyclen?

NEE. Kinderen kunnen een heleboel kunstwerken maken en hoewel we misschien een selectie meesterwerken voor altijd willen bewaren, zal er altijd een hoeveelheid mindere werken zijn die op een bepaald moment moeten "verdwijnen".

Helaas kan het papier niet meer gerecycled worden als het krijt of de kwast de pagina eenmaal heeft gemarkeerd. Was van krijtjes en olie van bepaalde verven vervuilen het papier. Zelfs verf op waterbasis maakt de vezels vochtig en tast ze aan, waardoor het papier ongeschikt wordt voor recycling.

Kun je papieren zakken recyclen?

JA. Papieren zakken kunnen prima worden gerecycled, zolang alle niet-papieren elementen zoals touwtjes en hengsels worden verwijderd.

Nogmaals, het papier moet droog en vrij van vervuiling zijn, dus als je afhaaljalfrezi een vettige plek op de bodem van de zak heeft achtergelaten, moet het bij het restafval.

 

Maakt papierrecycling een verschil?

Elk jaar wordt er in het VK 12,5 miljoen ton papier verwerkt2. Het is bemoedigend om te zien dat volgens papier.org.ukIn 2019 hebben we als land 3,1 miljoen ton papier en karton ingezameld, en meer dan 70% van het materiaal dat wordt gebruikt om nieuw papier te maken, is afkomstig van gerecyclede bronnen.3.

Andrew Large, directeur-generaal van The Confederation of Paper Industries, schrijft in 2019 in de Guardian dat het Verenigd Koninkrijk meer dan 80% van het karton dat we gebruiken recyclet, en dat de dozen die de meeste online retailers gebruiken gemaakt zijn van 100% gerecycled materiaal.4.

Papier wordt dus op grote schaal gerecycled en gerecyclede vezels zijn verreweg de meest gebruikte grondstof bij de productie van nieuwe papierproducten. Maar welke voordelen heeft papierrecycling voor het milieu?

Gerecycled papier

Bomen beschermen, energie besparen en uitstoot verminderen.

Bomen zijn van vitaal belang voor de gezondheid van de planeet en er zijn gemiddeld 24 bomen nodig om één ton papier te maken.2. Daarom is het geruststellend om te weten dat de papier- en printindustrie recycling van harte hebben omarmd.

Volgens grafisch communicatieforum, Twee kanten, Europa recyclet 72% oud papier op een maximum van 78% (de resterende 22% is niet-terugwinbaar papier zoals tissue en vervuild materiaal). 54% van het papier in Europa wordt geproduceerd uit gerecyclede vezels.

Voor consumenten die er zeker van willen zijn dat ze papier gebruiken dat gemaakt is van vezels uit verantwoorde bronnen, zijn er producten zoals die in de Solopress Groen bereik kan worden afgedrukt op 100% gerecycled materiaal. Solopress Groen gaat zelfs nog verder om ervoor te zorgen dat alle koolstofuitstoot als gevolg van papierproductie wordt gecompenseerd door middel van investeringen in klimaatveranderingsprogramma's zoals boomplantprojecten.

Papier maken van gerecycled materiaal is ook veel minder vervuilend dan papier maken van grondstoffen. Zo veroorzaakt de productie van papier uit gerecycled materiaal 73% minder luchtvervuiling dan de productie van papier uit nieuwe houtpulp.2.

Volgens een Amerikaanse universiteitVoor elke ton gerecycled papier die we produceren, besparen we5:

 • 1.728 liter olie
 • 4.000 kilowatt energie
 • 31.823 liter water
 • 3 kubieke meter stortplaats

Onze inspanningen om te recyclen hebben dus echte voordelen, niet alleen voor bomen maar voor het milieu als geheel.

 

Papierrecycling en Solopress

Bij Solopress kan ons beleid voor papierrecycling worden samengevat in drie beloftes:

 • Waar mogelijk papier gebruiken dat gemaakt is van gerecycled materiaal.
 • Als dat niet mogelijk is, zorg dan altijd voor papier uit duurzame bronnen.
 • Waar mogelijk producten produceren die zelf gerecycled kunnen worden.

Gerecycled papier

Al onze pulp visitekaartjes en flyers zijn 100% gerecycled, 380mic en gedrukt in een TCF (totaal chloorvrij) proces, gebleekt zonder elementair chloor, waardoor ze het meest milieuvriendelijke drukwerk zijn dat we aanbieden.

De boswachterij

Sinds juni 2013 werken we samen met de Woodland Trust's Woodland Carbon Programme, waarmee we onze belofte om met gerecycled papier te printen kracht bijzetten. Naast het planten van bomen en het creëren van een nieuw bos hier in het Verenigd Koninkrijk, hebben we toegezegd onze CO2-voetafdruk te verminderen en elk jaar ten minste 60 ton papier met CO2-vrijstelling te kopen.

Solopress Groen

In januari 2021 waren we verheugd om Solopress Green te lanceren - een nieuw assortiment van milieuvriendelijk printen oplossingen. De producten in het assortiment zijn gedrukt op papier van duurzame herkomst, zijn koolstofneutraal en gebruiken geen lijm.

Met een beetje moeite en aandacht kunnen we in de commerciële drukindustrie helpen de planeet te beschermen voor toekomstige generaties en ervoor zorgen dat ons beroep "groen" is - ongeacht de kleuren waarmee we drukken!

 

Bronnen

1 R. McKinney: Technologie van papierrecycling, 1995, blz. 351.
2 https://en.wikipedia.org/wiki/Recycling_in_the_United_Kingdom#Paper
3https://www.theguardian.com/environment/2019/nov/22/uk-boxes-clever-when-it-comes-to-recycling
4https://paper.org.uk/CPI/Content/Information/Recycling.aspx
5https://www.usi.edu/recycle/paper-recycling-facts/