De ultieme gids voor posters

De ultieme gids voor posters

Posters zijn het originele gedrukte marketingmiddel. Ze worden gebruikt om reclame te maken voor evenementen, producten en diensten met behulp van opvallende afbeeldingen, grafieken en tekst.

Enkele van de meest iconische ontwerpen in de popcultuur zijn te vinden op posters. Obama's 'Hope' ontwerp, het 'We Can Do It!' artwork van de VS in oorlogstijd en de Jaws filmposter - om er een paar te noemen.

Door een creatieve compositie te combineren met een slimme tekst kun je een opvallende poster voor je bedrijf maken.

Ontdek alles wat je moet weten over hoe je je volgende opvallende poster ontwerpt, maakt en verspreidt met onze ultieme gids.

Wanneer je klaar bent om te gaan, Poster afdrukken van Solopress biedt eersteklas ondersteuning, productie en levering om je campagne in stijl van start te laten gaan.

 

Wat staat er in dit artikel?

 

Wat is een poster?

Een poster is een gedrukte advertentie die wordt gebruikt om een evenement, product of dienst te promoten. Het combineert tekst en afbeeldingen om ervoor te zorgen dat het door veel mensen wordt opgemerkt en wordt meestal op een openbare plaats opgehangen.

Ze omvatten meestal:

 • Een gewaagde kop of slogan.
 • Beknopte tekst met de belangrijkste boodschappen.
 • Belangrijke informatie voor evenementen of aanbiedingen.
 • Toonaangevende afbeelding of grafiek die de tekst ondersteunt.
 • Een mix van kleuren of een monotoon schema, met verschillende tinten van dezelfde tint.

Door deze elementen te mengen kan je poster de aandacht trekken van voorbijgangers. Beroemde en iconische posters zijn onder andere:

 • Filmaffiches zoals Jaws en Vertigo.
 • Reclameposters zoals de Guinness toekan.
 • Evenementaffiches zoals de advertenties van Théophile Steinlen voor "Le Chat Noir".
 • Politieke posters zoals Rustig blijven en doorgaan'.

 

Waarom zijn posters belangrijk?

Posters zijn overal om ons heen. Als je een stad binnenloopt, zie je overal kleurrijke displays.

Het is duidelijk dat marketeers hun invloed waarderen. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom:

 • Kosteneffectief. Een poster voor een evenement hoeft niet veel te kosten om de kosten van het drukken te dekken. Ze zijn goedkoop om te drukken en zorgen voor een aanzienlijke return on investment voor de meeste bedrijven.
 • Onderdeel van een multichannelcampagne. Onderzoek toont aan dat wanneer een publiek advertenties in verschillende formaten ziet, dit helpt om merkbekendheid en autoriteit op te bouwen. Een poster is de perfecte manier om je marketingcampagnes nog meer te diversifiëren.
 • Drukt je merk uit. Met de nadruk op grafisch ontwerp kun je opwinding beloven, een levensstijl oproepen en emoties opwekken. De verfijnde kunsttraditie van het ontwerpen van posters geeft je de vrije hand om je merk op creatieve nieuwe manieren te laten gelden.
 • Wordt van je verwacht. Binnen bepaalde branches is een poster de hoeksteen van een campagne. Als je een muziekevenement of een filmrelease promoot, verwacht je publiek dat een poster het belangrijkste marketingmateriaal is.

 

Hoe maak je een effectief posterontwerp?

We zijn dieper ingegaan op een aantal basisprincipes voor het samenstellen van een poster.

Kleur gebruiken

Kleuren kunnen verschillende emoties oproepen. Warmere tinten zoals rood, oranje en geel staan voor energie en dynamiek. Terwijl monochrome kleuren resulteren in een meer serieuze en rechtlijnige poster.

Wat je ook adverteert, kies kleuren die:

 • Geschikt zijn voor het soort promotie dat je voert.
 • Leid je publiek naar de juiste actie die je wilt ondernemen.
 • Vertegenwoordig je branding en huisstijl - bekende kleurstellingen.

In veel promoties helpt het om opvallende kleurenom de aandacht van de kijker naar belangrijke informatie te leiden.

Als je reclame maakt voor een nieuw product of aankomend evenement, gebruik dan een fris, helder palet. Dit trekt de aandacht en bouwt anticipatie op.

Overweeg tot slot contrasterende kleuren. Deze kunnen een grote impact hebben, vooral als je het bij twee of drie houdt. Deze poster van gerenommeerd grafisch ontwerper Peter Saville maakt fantastisch gebruik van zwart, wit en geel.

Peter Saville Poster

Onze blog over het belang van kleuren in printmarketing beschrijft in detail wat je kleurkeuze zegt over je campagne en de fascinerende psychologie erachter.

Illustratie gebruiken

Door origineel artwork te gebruiken op een poster kun je illustraties mixen met levendige kleuren om tot de verbeelding van het publiek te spreken.

Wanneer je illustraties maakt, wees je dan bewust van de plaatsing en zorg dat je ruimte overhoudt voor tekst - het is de moeite waard om van tevoren het formaat van je poster te weten, zodat je weet hoeveel ruimte je hebt om mee te werken.

Een tentoonstelling promoten? Probeer de stijl van je evenement weer te geven door unieke illustraties te gebruiken die het thema volgen.

Fotografie gebruiken

Fotografie biedt een visuele snelkoppeling om de sfeer van je poster in een oogwenk te bepalen. Je ziet het vaak op filmposters of advertenties voor kleding- en lifestylemerken.

Door de juiste foto te gebruiken, met de juiste kopij en afgedrukt op het juiste papier, krijg je een poster die de aandacht trekt.

Als je een foto in je ontwerp gebruikt, voeg dan alleen essentiële tekst toe en beperk andere ontwerpelementen tot een minimum. Zo kan de foto centraal staan.

Tekst gebruiken

De toon, het lettertype en de grootte van je tekst zijn van grote invloed op het ontwerp van je poster. Deze elementen beïnvloeden de uitstraling, de toegankelijkheid en uiteindelijk het succes van je campagne.

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je lettertype van een afstand leesbaar is. Miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk hebben te maken met visuele en cognitieve problemen, zoals dyslexie, kleurenblindheid, visuele beperkingen, dementie en lees- en schrijfproblemen.

Dit betekent dat bepaald schriftelijk materiaal minder toegankelijk is voor hen.

Zorg ervoor dat je je hele publiek erbij betrekt door toegankelijke posters te maken. U kunt meer te weten komen over ontwerpen voor toegankelijkheid in onze blog.

In de meeste gevallen moet je het aantal woorden tot een minimum beperken. Gebruik zo weinig mogelijk tekst om je boodschap over te brengen en laat het daarbij.

Denk ook aan de locaties waar je poster zal worden opgehangen. Denk aan:

 • Wordt het van dichtbij bekeken op een prikbord?
 • Op afstand over een treinperron?

Deze overwegingen hebben invloed op het aantal woorden waar je naar streeft.

Lettertypen gebruiken

Kies voor een vet lettertype in een groot formaat om maximale aandacht te trekken voor je boodschap. Gebruik een krachtige kop en vermeld alle belangrijke details over je evenement of product.

Speel met verschillende lettertypes om te zien wat werkt. Een mix van stijlen, meestal van dezelfde lettertypefamilie, kan helpen om de ogen van de kijker langer op je poster te houden. Maar meer dan twee of drie verschillende lettertypes kunnen er rommelig en amateuristisch uitzien.

Slanke lettertypes, zoals cursief of graffiti, kunnen stilistisch erg aantrekkelijk zijn, maar maken je poster minder leesbaar.

Voor absolute duidelijkheid zijn schreefloze lettertypes het neusje van de zalm. Helvetica is bijvoorbeeld zo'n iconisch, modern en leesbaar schreefloos lettertype dat er een film over is gemaakt.

Helvetica Poster

Als je van filmposters houdt, bekijk dan onze gids met de meest populaire lettertypen voor filmposters.

 

Wat is de beste ontwerpsoftware voor posters?

Er zijn verschillende programma's die je kunnen helpen bij het ontwerpen van je poster, waaronder de Adobe Suite van apps en Microsoft Publisher. Met deze ontwerpprogramma's kun je tekst, afbeeldingen en illustraties samenbrengen om je kunstwerk te maken.

Sjablonen voor posters

Download om te beginnen de juiste postersjabloon van onze website om je te helpen je poster volgens de juiste specificaties te ontwerpen met de software van je keuze.

Elke sjabloon is beschikbaar in de volgende bestandsindelingen:

 • Photoshop
 • Illustrator
 • InDesign
 • PDF

Welke Adobe-app is het beste voor posters?

Dit hangt af van de software die je het beste kunt gebruiken. Elke software is gespecialiseerd in een ander gebied van digitaal ontwerpen:

 • Hiermee kunnen ontwerpers fotografisch beeldmateriaal bewerken. Het kan je ook helpen om tekst en illustraties in je posterontwerp te verwerken.
 • Speciaal ontwikkeld om grafische kunstenaars de tools te geven om vectorafbeeldingen (illustraties gebaseerd op digitaal gedefinieerde lijnen en vormen) te maken en te manipuleren. Illustrator kan ook ander beeldmateriaal en tekst bevatten.
 • Meer een app voor desktop publishing. Hiermee kunnen ontwerpers pagina's opmaken met blokken tekst en beeldmateriaal. Het is gericht op het produceren van publicaties met meerdere pagina's, maar kan ook nuttig zijn bij het produceren van een poster, vooral wanneer tekst en beeld beperkt zijn tot duidelijk gedefinieerde secties.

Gratis software voor het ontwerpen van posters

Als je geen toegang hebt tot een van deze programma's, zijn er gratis alternatieven. Hoewel het niet zo geavanceerd of krachtig is als Photoshop, biedt GimpFX vergelijkbare functies.

En met de vele instructievideo's op YouTube kun je in een mum van tijd posters ontwerpen - zonder extra kosten.

 

Welke ontwerpideeën voor posters kan ik gebruiken?

We behandelen de algemene principes voor het ontwerpen van een indrukwekkende poster in ons stuk over posterontwerpen die de aandacht trekken.

In onze blog hub hebben we inspiratie uit een hele reeks bronnen onderzocht. Postergenres zo divers als deze zijn allemaal wel eens aan bod gekomen:

Kijk voor meer inspiratie eens naar posterontwerpen uit je eigen sector. Kies de meest succesvolle uit en kijk wat ze gemeen hebben.

Probeer te bepalen welke elementen het beste werken en waar je je eigen originaliteit in kunt brengen.

Voor een meer algemene toolkit met ontwerpideeën en apps kun je onze round-up van nuttige gratis bronnen voor ontwerpers.

 

Zo ontwerp je een poster voor een evenement

Welk evenement je ook organiseert, je moet mensen door de deur krijgen. Affiches zijn een van je belangrijkste hulpmiddelen om dit te bereiken.

Bij het ontwerpen van een poster moet je het volgende doen:

 • Trek hun aandacht. Origineel ontwerp dat mensen ophoudt.
 • Stel ze in staat om aanwezig te zijn. De informatie die ze nodig hebben om op tijd te komen.

Wat een succesvolle poster is, hangt af van het soort evenement dat je promoot. Wat de aandacht trekt van een typische concertbezoeker is misschien niet hetzelfde voor iemand die een zakelijke conferentie wil bijwonen.

Ons ontwerpteam noemde deze Glastonbury-poster een 'hit' en benadrukte de grotere typografie en het sterke kleurenpalet als redenen voor het ontwerpsucces.

2003 Glastonbury Poster
Bron: https://www.glastonburyfestivals.co.uk/

Welke informatie toevoegen

Evenementposters moeten het volgende bevatten:

 • Datum - de lezer moet precies weten wanneer je evenement plaatsvindt.
 • Tijd - wanneer je aankomt, wanneer de deuren opengaan en de hoofdact begint.
 • Locatie - Als ze niet weten waar je bent, hoe kunnen ze dan aanwezig zijn?
 • Leeftijdsbeperkingen - hoe vervelend zou je het vinden als dit er niet bij zat en je er niet bij kon zijn?

Probeer de lezer niet te overstelpen met informatie. In plaats daarvan, houd het zo kort mogelijk. Voeg een link naar je website of sociale media toe zodat mensen meer te weten kunnen komen.

Multi-versie poster afdrukken

Als je evenement plaatsvindt op verschillende data, of rondreist tussen verschillende locaties, kun je profiteren van de multi-versie posters van Solopress. Hiermee kunt u meerdere sets met details op posters zetten als onderdeel van dezelfde bestelling. Meer informatie over uw multi-versie posteropties hier.

 

Goed ontworpen printadvertenties blijven bij de lezer hangen, trekken nieuwe klanten aan en zorgen voor enorme verkoopvolumes. Denk aan de iconische Guinness 'toekan' posters of de Coca Cola Kerstman.

Mooie dag voor een Guinness retro poster
Bron: Guinness Archief

Zorg ervoor dat je boodschap duidelijk en aantrekkelijk is. mensen moeten weten wat je verkoopten waarom ze het nodig hebben. Ontwikkel slogans en korte teksten die de kenmerken van je product omzetten in lifestyle-voordelen of tot de verbeelding spreken met slimme woordspelingen.

Neem een oproep tot actie op - wat wil je dat iemand doet als hij of zij je advertentie heeft gezien? Maak een overtuigende zin die inspireert hen tot actie.

 

Wat zijn de verschillende posterindelingen en -formaten?

Posters zijn er in alle soorten en maten. Maar de afmetingen die je kiest, hebben invloed op:

 • Hoe goed je publiek met de poster omgaat.
 • Hoe het wordt waargenomen.
 • Of het effectief communiceert in de ruimte waarin het wordt weergegeven.

Moet je poster staand of liggend zijn?

Als je reclame maakt voor een optreden of een eenmalig evenement, portret posters zijn de traditionele keuze. Ze zijn bij uitstek geschikt om ontwerpen met veel tekst toegankelijk te maken voor lezers.

Landschap posters zijn over het algemeen geschikt voor op fotografie gebaseerde ontwerpen. Ze zijn een industriestandaard geworden voor kunstwerken zoals filmposters.

Je keuze voor liggend of staand heeft geen invloed op hoe je afdruk wordt geproduceerd of op de kosten.

Voor iets anders dan de norm zijn onze stripposters staand, maar met extra ruimte om mee te werken. Ze zijn verkrijgbaar in A3-, A2- en A1-formaat.

Lay-out inhoud

Het is belangrijk om een hiërarchie van informatie te volgen bij het ontwerpen van een poster. Schrijf elk element op dat je moet overbrengen en rangschik ze dan in een top-down lijst op prioriteit.

Een typische lijst ziet er als volgt uit:

 • Naam evenement/product/dienst.
 • Het merk erachter.
 • Een korte beschrijving/tagline.
 • Verdere details, zoals tijd, datum, reviewscore of statistiek.
 • Locatie.
 • Waar vind je meer informatie - telefoonnummer, URL, QR-code.

Denk eraan dat je je poster niet overlaadt met informatie. Probeer het leesbaar en toegankelijk te houden voor iedereen.

Welke posterformaten zijn er?

Een poster kan variëren van een klein A4-tje tot een volledig scherm van vloer tot plafond. Het formaat dat het beste past bij je merk en ontwerp hangt af van de impact die je hoopt te bereiken en waar het bekeken gaat worden.

Als je een binnenlocatie voor je poster plant, kun je het beste kiezen voor een meer compact formaat om in de kleinere ruimte te passen.

Grotere posterszoals onze B-serie hebben alleen al door hun formaat een grotere impact op het publiek. Bovendien heb je een groter canvas voor je ontwerp.

Hier zijn de verschillende posterformaten die beschikbaar zijn bij Solopress, en waar ze vaak voor gebruikt worden.

Meerdere locaties

Kleine posters zijn een kosteneffectieve manier om op verschillende locaties reclame te maken. Deze formaten zijn perfect om op te hangen in en rond de gemeenschap:

 • A4 - 210 x 297 mm of 3 x 11,7 inch
 • A3 - 297 x 420 mm of 7 x 16,5 inch

Opvallen

Middelgrote posters hebben meer ruimte voor grotere tekst en afbeeldingen, zonder buitenissig te zijn. Deze formaten kunnen helpen om je promotie op te laten vallen:

 • A2 - 420 x 594 mm of 16,5 x 23,4 inch
 • A1 - 594 x 841 mm of 23,4 x 33,1 inch
 • A0 - 841 x 1189 mm of 1 x 46,8 inch

Veel informatie overbrengen

Grote posters vragen om aandacht. Hun formaat geeft je veel ruimte om alle details over je evenement, promotie of product op te nemen:

 • B2 - 500 x 707 mm of 19,7 x 27,8 inch
 • B1 - 707 x 1000 mm of 8 x 39,4 inch
 • B0 - 1000 x 1414 mm of 39,4 x 55,7 inch

De Solopress line-up

Hier is een uitgebreide gids voor de posterformaten die we afdrukken:

Posterformaat Afmetingen Gebruik
A4 297 x 210 mm Perfect voor deuren en ramen - of om te gebruiken als flyer
A3 420 x 297 mm Geweldig voor prikborden of in kleinere ruimtes
A2 594 x 420 mm Maak indruk in winkels, huizen en galerieën
A1 841 x 594 mm Ons populairste formaat - een klassieke opvallende poster
A0 1189 x 841 mm Een grootschalige poster die veel indruk maakt
A3 594 x 210 mm Perfect om weer te geven op zuilen in winkels
A2 841 x 297 mm Een opvallende vorm - geweldige portretbanner
A1 1189 x 420 mm Een ideale schaal voor het uitbeelden van mensen en personages
B2 707 x 500 mm Presteert uitstekend in Windows
B1 1000 x 707 mm Kan over grote afstanden communiceren
B0 1400 x 1000 mm Oversized theaterposters met de 'wow'-factor
20 X 30 508 x 762 mm Een handig formaat tussen A2 en A1 in
30 X 40 762 x 1016 mm Het klassieke landschap, posterformaat
40 X 60 1016 x 1524 mm Een populaire grootschalige raamposter

 

Als je een poster nodig hebt in een niet-standaard formaat, contact met ons opnemen en we zullen ons best doen om aan je wensen te voldoen. Voor meer informatie over posterformaten, inclusief niet-metrische afmetingen, kun je onze complete gids voor posterafmetingen.

Als je de grootte hebt bepaald, kun je een postersjabloon om je kunstwerk op je posterformaat te laten passen.

 

Welke papiersoorten kunnen worden gebruikt voor posters?

Je papierkeuze kan veel zeggen over wat je promoot. De sleutel is om je papiersoort af te stemmen op je onderwerp, niet alleen op je budget.

Als we het hebben over papiersoorten, bedoelen we een combinatie van drie dingen:

 • Voorraad - het materiaal waarvan het posterpapier is gemaakt.
 • Afwerking - een coating of vernis die op het oppervlak wordt aangebracht om textuur en duurzaamheid te geven.
 • Gewicht - de dikte van het papier, meestal gemeten in gram per vierkante meter (gsm).

Wat zijn de beste papiersoorten en afwerkingen voor posters?

We hebben posters in verschillende materialen en afwerkingen, elk met zijn eigen gebruik en voordelen.

Glans

Premium, hoogglanzend oppervlak die kwaliteit en luxe uitstraalt. Glans beschermt ook de papiervoorraad en geeft duurzaamheid op je poster.

Deze afwerking kan echter licht weerkaatsen en schittering veroorzaken. Houd rekening met de omstandigheden waarin je poster zal worden opgehangen.

In de juiste context kan de visuele aantrekkingskracht van een glanzende poster echt indruk maken.

Obligatie

Bankpostpapier is kosteneffectief en milieuvriendelijk, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. De afwerking is ook minder reflecterend dan glans.

Bond is een standaard papiersoort. Dit betekent dat je een ruime keuze hebt aan klassieke posterformaten in verschillende diktes.

Daglicht

Een populaire keuze voor displays voor buiten. Als je een evenement of product wilt promoten, kan het drukken van Day-glo posters voor een vleugje opwinding zorgen.

Fluorescerend groen, oranje, roze of geel vormen de achtergrond voor een Niet te missen bericht.

Het is echter niet voor bangeriken en je kunt misschien beter twee keer nadenken voordat je Day-glo gebruikt voor luxe goederen.

Bekijk onze blog voor meer informatie hoe je een daglichtposter ontwerpt.

 

Wat is het beste papiergewicht voor posters?

Papier voor posters varieert meestal tussen 130 en 350 g/m². Wij raden een 170gsm voor de meeste posterformaten, omdat het dikker papier is, duurzaam genoeg voor buitengebruik

Als u lichtbak postersDaarvoor bieden we een speciale papiervoorraad.

Het papiergewicht kan ook worden beïnvloed door de afwerking die je kiest. Zo wordt bond papier al beschouwd als sterk en duurzaam, waardoor je de extra dikte misschien niet nodig hebt. Zijdepapier biedt een fluweelzachte afwerking die baat heeft bij een zwaardere papiersoort.

Kies de juiste afwerking en het juiste gewicht met onze gids voor papiersoorten.

 

Hoe posters verspreiden

Bedenk hoe je van plan bent je posters te verspreiden en op te hangen voordat je begint met ontwerpen, want dit kan van invloed zijn op je besluitvormingsproces.

Opties op locatie

Als je bedrijf open is voor het publiek, kun je ter plekke met je publiek communiceren. Gebruik je etalages om bezoekers aan te moedigen. Als ze dan langskomen, trek dan hun aandacht met posters die je ophangt rond je muren, zuilen, deuren en toonbanken.

Off-site posters - zowel binnen als buiten

Plaats je posters op plaatsen waar veel mensen komen, waar veel verkeer is of waar je publiek waarschijnlijk samenkomt. Bepaal de locaties die voor jou werken en verken de mogelijkheden voor je display.

Als je deel uitmaakt van een winkelcentrum, vraag jezelf dan af:

 • Wat biedt het centrummanagement?
 • Zijn er aanplakplaatsen in jouw stad?

Doe wat onderzoek om erachter te komen of ze door de gemeente worden beheerd of door particulieren.

Vergeet niet dat flyposting (het ophangen van reclameposters zonder toestemming) illegaal is. In Engeland en Wales kun je hiervoor een boete krijgen van £80, een fixed penalty notice of een verschijning voor een magistraat, evenals de kosten voor het verwijderen van je posters.

Als je verstrekkende ambities hebt voor je postercampagne - en een bijpassend budget - kun je een bureau inschakelen om je buitenreclame te verzorgen. Zij helpen je om je boodschap te verspreiden op reclameborden, in het openbaar vervoer en daarbuiten.

 

Nu je deze tips en trucs tot je beschikking hebt, kan je poster in een mum van tijd hoofden doen omdraaien.

Met snelle doorlooptijden en gratis standaardlevering in het VK, posters afdrukken met Solopress vandaag.

 

Verwante pagina's

Poster afdrukken

Klaar om te printen? Bekijk ons uitgebreide assortiment verschillende papiersoorten, afwerkingen, vormen en formaten.

Sjablonen voor posters

Download gratis blanco sjablonen die je kunt bewerken in InDesign, Illustrator of Photoshop

Gids voor posterformaat

Duik in onze gids voor Posterformaten om de verschillende beschikbare types te ontdekken en de best passende voor jou te vinden.