Verhalen over startende ondernemingen: Ancoats gitaren gaat naar de Gitaarbeurs

Ancoats Gitaren Blog

De Guitar Show in Birmingham was het tweede handelsevenement waar gitaarbouwer Dave Roberts de kans kreeg om te exposeren. Ancoats Gitaren. Deze keer was Dave gewapend met een tweede serie drukwerk en merchandise om zijn merk te promoten. We hebben het wel en wee van Ancoats Guitars gevolgd in onze Blogreeks StarterverhalenDus we waren benieuwd hoe het er op gitaarshow nummer twee aan toe ging. We spraken met Dave om uit te vinden of hij de beursgeheimen die hij de eerste keer had geleerd in de praktijk kon brengen.

Voorbereiding voor afdrukken

Een ding dat deze keer anders was, was het uitgebreide assortiment drukwerk dat Dave tot zijn beschikking had. Voor zijn bezoek aan de North East Guitar Show, die we in onze vorige Start Up Verhalen blogartikelDave had al samengewerkt met Solopress voor de productie van Rolbanners en een Bedrukt tafelkleed om zijn stand te verbeteren, naast Vliegers, Visitekaartje en Comp Slips. 

Sinds het laatste evenement waren we weer hard aan het werk om nieuwe elementen te maken. Op de North East Guitar Show moest Dave improviseren met productlabels van de Comp Slips die we hadden gemaakt. Voor een meer gepolijste oplossing konden we merketiketten ontwerpen en afdrukken. Schommel Tags om aan de instrumenten zelf te hangen. 

Swag voor beurzen

Als promotionele weggeefartikelen produceerden we A3 posters met een gestileerde weergave van het logo van Ancoats Guitars in een eigentijds blokpatroonontwerp. Op de posters stond ook een QR-code zodat iedereen die ze bekijkt de code kan scannen en direct naar de website kan navigeren. 

We kozen ook voor een nieuw product van Solopress: Aangepaste vormstickers. Deze opwindende nieuwe optie maakt gebruik van onze geavanceerde Motioncutter 23 machine, waarover u meer kunt lezen in onze blog met details over onze mogelijkheden voor lasersnijden. De stickervellen die we voor Ancoats Guitars produceerden, bevatten verschillende uitgesneden versies van het woordmerk en logo, evenals een dankbaar gruizig beeld van Dave's werkplaats in zeecontainers en een waarop trots 'Made in Manchester' staat. 

Authentiek spelen

We konden een andere speciale afdruktechniek toepassen toen we echtheidscertificaten voor Dave maakten die bij elke aankoop van een Ancoats gitaar zaten. Het gebruik van goudfolie op deze certificaten geeft ze een premium uitstraling en draagt bij aan de ervaring bij het uitpakken voor klanten die hun op maat gemaakte instrument ontvangen. Deze techniek dient ook een meer praktisch doel, omdat folie maakt het certificaat moeilijker te vervalsen.

dav

Als de dop past

Naast de papieren en grootformaat elementen werkten we ook samen aan de productie van bedrukte T-shirts en geborduurde Caps. De T-shirts hebben hetzelfde ontwerp als de A3 posters en de 6-panel baseballpetten zijn in klassiek zwart met het Ancoats Guitars woordmerk geborduurd in wit. Naast het feit dat ze Dave een uniform van een merk gaven toen hij de stand bemande, dienen ze ook als perfecte prijzen voor social media-wedstrijden. 

Weer op weg

Met nieuwe prints en merchandise was het tijd voor Dave om in te pakken en via de M6 naar de New Bingley Hall in Birmingham te gaan. 

De Gitaarshow is het grootste evenement in het Verenigd Koninkrijk gewijd aan gitaren, gitaristen en gear. Het wordt georganiseerd door evenementenbedrijf Torn and Frayed Ltd, toepasselijk vernoemd naar het gelijknamige nummer van de Rolling Stones. Na de ondergang van een eerder handelsevenement genaamd Music Live, zagen enkele organisatoren een kans om een evenement te creëren dat volledig gewijd was aan gitaren, en The Guitar Show was geboren. 

Grote namen

De show van dit jaar was gastheer voor een grote verscheidenheid aan high-profile exposanten. Wereldwijde supermerken Ibanez, Danelectro en Dunlop waren aanwezig, evenals de vijf absolute titanen van de Britse versterkers: Marshall, Laney, Orange, Ashdown en Blackstar. Innovatieve technische merken zoals Focusrite/Novation, Zoom en Eventide showden hun nieuwste snufjes en fabrikanten van hoogwaardige onderdelen zoals Lollar en Bare Knuckle pickups waren aanwezig om je instrument te upgraden. 

Gemaakt in het Verenigd Koninkrijk

Ancoats Guitars was in goed gezelschap.afgerond door in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bouwers die gespecialiseerd zijn in high-end, handgebouwde, elektrische gitaren. Andere kleine Britse gitaarbouwers zoals Stonewolf, Reiver en Maybury hadden stands, net als gevestigde namen in de Britse elektrische gitaarbouw zoals Gordon Smith en Patrick James Eggle. 

Onder invloed

Naast producenten van instrumenten en accessoires waren er exposanten uit de wereld van de detailhandel, media, uitgeverijen en muziekeducatie. Steeds belangrijker op dergelijke evenementen is echter de aanwezigheid van online beïnvloeders. Hoewel ze niet noodzakelijkerwijs hun eigen stands hebben, lieten ze hun aanwezigheid op de show wel voelen. Veel bekende namen zoals Chris Buck, Dave Simpson, Dan en Mick van That Pedal Show en Danish Pete van Andertons TV deden hun ronde, ontmoetten en begroetten fans terwijl ze bekeken wat er nieuw is op het gebied van gitaarspullen. 

Opkomen, klaarzetten, vlag omhoog

Na een zeer vroege start arriveerde Dave ruim op tijd op het terrein om alles op te zetten en zich klaar te maken voor de komende dag. De eerste indrukken van de locatie van zijn stand lieten Dave echter enigszins verbijsterd achter: 

"Toen ik onze stand vond, was ik een beetje teleurgesteld dat hij een beetje in de hoek was weggestopt. De volgende keer dat ik van plan ben om op een beurs te exposeren, zal ik zeker goed op de plattegrond letten en ervoor zorgen dat ik een stand boek die niet te ver van de gebaande paden af ligt!"   

Hulp kwam in de vorm van de Gedrukte vlag die we eerder hadden geleverd. Dave had de vlag meegenomen naar de North East Guitar Show, maar hij was gewoon te groot om op die kleinere locatie te gebruiken. Maar hier in de New Bingley Hall zag de vlag er niet alleen goed uit, hij hielp ook om de aanwezigheid van de Ancoats Guitars-stand duidelijk te maken aan bezoekers die hem anders misschien niet hadden opgemerkt. 

Opvallen in de massa

Het effect van al dat Ancoats Guitars materiaal was om een indruk te wekken van een bedrijf dat het meent. Dave voelde het voordeel van zijn pro-standaard marketingmateriaal, zowel in termen van het aantrekken van bezoekers naar de stand als in termen van het verhogen van hun perceptie van het bedrijf: 

"Veel mensen waren verbaasd dat ik nog maar relatief kort bezig was, omdat de branding er zo professioneel uitzag. Vooral de stickers vielen in de smaak. Ik heb een aantal vellen versneden en verspreid neergelegd, maar veel mensen waren blij met een volledig vel." 

Vliegende kleuren

Dave had al sterke ideeën over de branding voor Ancoats Guitars lang voordat hij begon samen te werken met Solopress en huisontwerper Matt Bruty. Zijn visie van een merk dat bepaalde normen in de gitaarwereld trotseert lijkt zijn vruchten af te werpen: 

"Ik had de meest kleurrijke stand. Er lijkt momenteel een trend te zijn voor 50 tinten bruin in gitaren!" 

In de drukke omgeving van een beurs loont het om op te vallen, en de gedurfde en onderscheidende merkidentiteit van Ancoats Guitars doet precies dat. 

Veelbelovende contacten

Het leggen van waardevolle contacten in de industrie is een belangrijk onderdeel van de beurservaring. Het live podium op het evenement werd gesponsord door Reverb.com, een bekende en hoog aangeschreven gear trading site. Terwijl Reverb zijn reputatie opbouwde met de verkoop tussen consumenten, een soort eBay voor muzikanten, is het nu een gevestigde retailer voor gloednieuwe muziekapparatuur. Inkoopspecialisten van Reverb waren zeer geïnteresseerd in de stand van Ancoats Guitars en Dave is nu in gesprek om zijn instrumenten via de site te verkopen. 

"Uiteindelijk ging ik ook wat drinken met Matt van Fidelity, Joe van guitar nerds en de Brand Relations manager van Reverb. Het was allemaal een beetje onwerkelijk, maar ik vond het geweldig en heb veel nuttige informatie gekregen. Reverb gaat proberen me te helpen met internationale distributie." 

Dave x Dave

Tijdens de show maakte Dave Roberts ook een connectie met de populaire Youtuber Dave Simpson. Dave S heeft naam gemaakt met zijn lo-fi, laagdrempelige houding bij het bespreken van gitaarspullen. Tegenwoordig treedt hij ook regelmatig op als gast op het Andertons TV-kanaal, dat uitzendt naar hun 770K abonnees. In een sector die nogal elitair kan aanvoelen, is Simpson nooit bang om te pleiten voor betaalbare producten en hij komt altijd over als een zeer sympathieke kerel.

De twee Daves konden het goed met elkaar vinden en wisselden contactgegevens uit. We hopen Dave Simpson binnenkort te zien vloggen met een Ancoats gitaar. Zo'n ontmoeting laat zien dat je mee moet doen om te winnen en laat zien dat het bezoeken van handelsevenementen en jezelf promoten onverwachte en waardevolle resultaten kan opleveren. 

De essentie

Het verspreiden van naamsbekendheid, het leggen van contacten in de branche en het leggen van contacten met beïnvloeders, retailers en klanten zijn allemaal zeer waardevolle doelen voor elk bedrijf dat deelneemt aan een beurs.  

Maar hoe zit het met de verkoop? Dave was niet per se van plan om zijn instrumenten ter plekke te verkopen, maar toch was er goed nieuws op dat front... 

"Het bepalen van alle specificaties en het in opdracht geven van een op maat gemaakt instrument is een grote verplichting, dus ik bleef realistisch over het vooruitzicht van het aannemen van bestellingen op de show zelf. Ik was echter blij dat ik ter plekke bij mijn stand een verkoop kon doen. Niet alleen dat, maar een van de bezoekers met wie ik sprak heeft nog geen week later contact opgenomen om een bestelling te plaatsen!"  

We zijn erg bemoedigd door de manier waarop Ancoats Guitars blijft groeien en zich blijft vestigen binnen de industrie na zo'n korte tijd in het bedrijfsleven. Deze beursoptredens, samen met de gedrukte merchandise en displaymaterialen waar we samen aan hebben gewerkt, lijken Ancoats Guitars op een succesvol pad te zetten!