Verhalen over een startende onderneming: Ancoats gitaren kerstkaarten & kalenders

Kopregel kerstkaarten en kalenders

Ons jaar van ondersteuning Ancoats Gitaren in de eerste twaalf maanden van haar bestaan nu een heel eind op weg is. Met Kerstmis voor de deur voelde oprichter Dave Roberts, zoals de meeste bedrijfseigenaren, de behoefte om het seizoen te vieren en zijn beste wensen te sturen naar klanten, contacten en leveranciers.

Seizoensgroeten

A Kerstkaart op maat design is standaard geworden bij bedrijven van alle groottes. Het is niet alleen een kans om de banden aan te halen met de mensen die er toe doen, het is ook een geweldige kans om indruk te maken met je ontwerp. 

Als je in een creatieve branche werkt, kun je met een eenmalig kunstwerk laten zien wat je in huis hebt. Voor andere bedrijven is de aanpak met teamfoto's misschien wat ouderwets, maar als je geen persoonlijk contact met klanten hebt, is het nog steeds een goede gelegenheid om te laten zien met wie ze te maken hebben. Fabrikanten kunnen ervoor kiezen om een nieuw product te laten zien, met het voorbehoud dat dit een wenskaart is, geen reclame!

Kerstmis Concepten

Voor het ontwerp van de Ancoats Guitars Christmas Card werkte Dave samen met Solopress-ontwerper Matt Bruty om zijn ideeën te ontwikkelen en te verfijnen. De aanvankelijke briefing werd open gelaten, waarbij Dave Matt de vrije hand gaf om met verschillende concepten te komen.

Kerstmis artwork concepten

Matt was in staat om ruwe schetsen te maken die een aantal thema's rond Ancoats Guitars en Kerstmis verkenden. Zijn ideeën waren geïnspireerd op bestaande merkelementen, abstracte kerstthema's, de locatie Ancoats en de kenmerkende rode bakstenen architectuur, en natuurlijk de gitaren zelf.

Deze aanpak van het verfijnen van je concept uit een aantal ideeën is geweldig als je tijd en budget hebt om aan grafisch ontwerp te besteden. Als je vertrouwt op een extern bureau of een ontwerper, kun je kosten besparen door van tevoren je concept te bepalen en een strakke briefing aan te leveren, samen met artwork zoals logo's, woordmerken en hoogwaardige fotografie.

Verfijnen en afronden

Dave besloot twee ontwerpen te maken: één waarin het logo van Ancoats Guitars een sneeuwvlok was en één waarin een gitaar prominent aanwezig was. Een eerste concept waarin de gitaar als kerstcadeau was ingepakt, werd terzijde geschoven omdat het de kenmerkende uitstraling van de gitaar niet tot zijn recht liet komen. 

Ontwerp sneeuwvlokkenkaart

In plaats daarvan kwamen ze uit op een ontwerp waarbij een rood model van de New Islington gitaar van Ancoats als kerstboom werd gebruikt, compleet met feeërieke lichtjes en een ster bovenop. Een product op deze manier in je kerstthema verwerken is een leuke manier om het product uit te lichten zonder dat je kaart in een advertentie verandert.

Grootte, Vorm, Afwerking

Toen de concepten klaar waren, kon Matt zijn twee drukklare ontwerpen maken. Het ontwerp van de sneeuwvlok werkte goed als een vierkant, dus Matt maakte een kaart van 148 x 148 mm, net iets minder dan 6 inch in het vierkant. Om het glinsterende sneeuwvlokontwerp te complementeren, koos Dave voor een glanzende laminaatafwerking.

Ontwerp gitaar kerstboomkaart

Het gitaar-als-kerstboom ontwerp was staand, dus Dave koos voor een A5-kaart met de vouw aan de lange linkerrand. Ancoats gitaren worden afgewerkt met verf op waterbasis en een satijnen vernis op waterbasis. Dave vond dat het uiterlijk van de kaart moest overeenkomen met de kenmerkende afwerking van de gitaren. Matt stelde een mat gelamineerde kaart voor die leek op de satijnen lak en een stijlvol contrast vormde met de kaart met sneeuwvlokken.

De komst van een Kalender...

Een kerstkaart is niet weg te denken, maar een gepersonaliseerde kalender kan een slimme aanvulling zijn op je seizoensdrukwerk. Als je bedrijf een designaspect heeft, of als je product een sterke visuele aantrekkingskracht heeft, is het een fantastische manier om meerdere afbeeldingen in één promotioneel drukwerk te krijgen. Dertien afbeeldingen om precies te zijn: één voor elke maand en een omslagfoto.

Maar afgezien van het esthetische vertoon is een kalender een echt nuttig drukwerk dat je boodschap twaalf hele maanden zendtijd geeft. Voor Dave en Ancoats Guitars leent het product in kwestie zich zo goed voor fotografie dat een Kalender een ideaal cadeau is voor gitaarliefhebbers, vooral als geheugensteuntje voor wie een aankoop overweegt.

Van kaft tot kaft

Voor de voorkant van de kalender koos Dave voor een merk dat Matt eerder had gemaakt: een compositiefoto van een gitaar, op Bauhaus geïnspireerde kleuren en het woordmerk dat al op de voorkant van de kalender staat. Flyers, posters en ander onderpand voor Ancoats Guitars. Met de simpele toevoeging '2023' kon Matt een elegant voorblad maken.

Kalenderbeelden

Een liggende kalender vereist portretfoto's naast het rooster met data op de pagina van elke maand. Hoewel Dave meer dan genoeg prachtige foto's van zijn werk had om de kalender te vullen, was er wat aanpassingen en schikking nodig om het beste uit het beeldmateriaal te halen.

Beeldmateriaal invoegen

Ten eerste wilde Matt de foto's zo samenstellen dat ze overeenkwamen met de seizoenen. Dit is een goed idee als je wilt dat je beelden het verstrijken van het jaar weerspiegelen. Als dit een plan is dat je wilt nastreven, is vooruitdenken essentieel. Zorg ervoor dat je het hele jaar door de juiste foto's verzamelt, zodat je een volledige set hebt voor de kalender van volgend jaar. 

In dit geval koos Matt zonovergoten foto's voor de zomer, een afbeelding met herfstbladeren voor oktober enzovoort. Veel ontwerpers bewaren ook een extra speciale foto voor december om het jaar goed af te sluiten.

De samenstelling beoordelen

Een andere ontwerptaak voor Matt was ervoor te zorgen dat elke afbeelding de juiste compositie had voor de pagina. Voor sommige pagina's was dit zo simpel als het bijsnijden van de afbeelding. Elders moest Matt echter Photoshop gebruiken om achtergronden uit te breiden om ervoor te zorgen dat de afbeeldingen in de ruimte pasten.

Kalenderpagina april

Een creatief idee voor als je geen enkele foto hebt die in de ruimte past, is om een compositie te maken van meer dan één foto. Matt deed dit met foto's van een gele NQ model gitaar voor de afbeelding van april. Deze aanpak lost niet alleen het compositieprobleem op, maar stelt ons ook in staat om een close-up van Dave's werk te laten zien.

Van sjabloon tot eindproduct

Om te zorgen voor merkconsistentie heeft Matt in de InDesign-sjabloon het lettertype voor elke maand veranderd in het lettertype dat Ancoats Guitars gebruikt. Dit is iets wat jij ook kunt doen als je onze downloadbare kalendersjablonen om je ontwerp te maken.

De 2023 Ancoats Guitars Kalender is een A4, Wirobound Muurkalender, maar we hebben een groot aanbod aan stijlen en maten voor zowel muren als desktops. Seizoensprints zoals kalenders en kerstkaarten zijn een geweldige manier om je zakelijke relaties te verstevigen en je publiek te bereiken voor de feestdagen en daarna.