Verhalen over een startende onderneming: Ancoats Guitars - de sprong wagen

Ancoats gitaren header afbeelding

Het kan een verstandig plan zijn om je nieuwe onderneming als bijbaantje te beginnen. Er kan echter een moment komen waarop je de sprong moet wagen en je aanzienlijk moet inzetten voor je start-up.

Het goede nieuws is dat je niet per se meteen in het diepe hoeft te springen. Dave Roberts van Ancoats Gitaren is het hele jaar door bezig geweest met deze reis, waarbij hij steeds grotere sprongen heeft gemaakt in de richting van een leven gewijd aan zijn gitaarbouwbedrijf. Zoals Dave ons onlangs vertelde op de London International Guitar Show:

"Het begon als een bijbaantje, maar het heeft mijn leven overgenomen!"

Investeren

De eerste verplichting die je jonge bedrijfje vraagt, kan de vorm aannemen van een flinke investering. Dat kan het ondertekenen van het huurcontract voor een werkruimte zijn, de bulkaankoop van materialen of de aankoop van apparatuur. Dergelijke verzonken kosten, in de bedrijfswereld bekend als 'capex' of kapitaaluitgaven, kunnen je aan je project binden zolang het duurt om je investering terug te verdienen.

Gereedschap van het vak

Voor Dave was het op dit punt dat de dingen echt begonnen te worden:

"Het eerste angstige moment voor mij was waarschijnlijk het investeren in de gereedschappen die ik nodig had om op een fatsoenlijke schaal te beginnen met produceren. Ik wist op dat moment dat ik een flink aantal gitaren zou moeten maken voordat ik mijn kosten zou kunnen dekken en winst zou kunnen maken."

Voor veel ondernemers kan een dergelijke investering de eerste test zijn van hun toewijding aan hun onderneming. Het vergt geduld, een dikke huid en een fatsoenlijk pensioenspaarpotje om de eerste jaren door te komen. Gemiddeld hebben nieuwe bedrijven in het Verenigd Koninkrijk immers handel voor ongeveer drie jaar voordat er winst wordt gemaakt.

Ancoats Gitaarworkshop

Externe investeringen zijn een optie en kunnen gemakkelijker aan te komen dan veel kleine bedrijven zich realiseren, maar het gaat wel gepaard met eigen verplichtingen op het gebied van terugbetaling of zelfs het opofferen van een belang in het nieuwe bedrijf.

Als je kiest voor een zakelijke lening, kan de bank vragen om persoonlijke eigendommen en activa als onderpand te geven voor de lening, zodat ze eventuele verliezen kunnen terugverdienen als het misgaat. Een ontnuchterend vooruitzicht dat elke ondernemer in spe aan het denken zou moeten zetten over de wijsheid van hun onderneming en of ze bereid zijn de gevolgen onder ogen te zien als deze mislukt.

Zonder deze sprong kan je bedrijf echter moeite hebben om op te schalen. Weeg je opties op dit punt zorgvuldig af: steun jezelf zeker, maar ga niet te ver. Begin klein als dat mogelijk is en investeer net genoeg om je teen in de markt te zetten. Als je de vraag op kleine schaal kunt peilen, geef je jezelf de ruimte om je product aan te passen of je plan om te gooien als dat nodig is.

Een werkplek

Vanaf het begin was het duidelijk dat Dave voor zijn gitaarbouwactiviteiten een permanent onderkomen nodig had. Het antwoord kwam in de vorm van een omgebouwde scheepscontainer in het traditionele industriegebied van Manchester waaraan zijn bedrijf zijn naam ontleent. Dit bleek een geïnspireerde keuze te zijn:

"Het huidige hoofdkantoor van Ancoats Guitars is perfect voor mijn behoeften. Het is groot genoeg om alles te huisvesten wat ik nodig heb voor productie op het huidige niveau, zonder extra duur te zijn. En omdat het tussen andere fabrikanten ligt, kan ik al het lawaai maken dat ik wil!"

Voor mensen met bescheiden ruimtebehoeften en een logeerkamer of garage, kan het huis een goede plek zijn om te beginnen. Als je het gevoel begint te krijgen dat je je comfort of familierelaties opoffert, is het waarschijnlijk tijd om een speciale ruimte te zoeken. Volg het voorbeeld van Dave en zoek een plek die betaalbaar is en past bij de aard van je bedrijf.

Genoeg uren in een dag?

Zolang je nieuwe bedrijf en je bestaande baan een tijdje kunnen samenvallen, kan het een goed idee zijn om ze allebei tegelijk te laten werken. De kans is groot dat je nieuwe onderneming aansluit bij je passies in het leven, dus hopelijk voelt het niet als een te grote last.

Als je deze situatie echter laat uitgroeien tot een langdurige regeling, kan dit leiden tot een burn-out. Zorg goed voor jezelf, blijf je bewust van hoe je je reserves aan tijd en energie besteedt en maak tijd vrij om te ontspannen.

Kruispunt Blues

Naast het bouwen van prachtige instrumenten is Dave een hoogopgeleide medische professional, werkzaam op de radiologieafdeling van een ziekenhuis. Dave verdeelde zijn aandacht tussen een zwaarbevochten carrière en zijn passie voor elektrische gitaren en brandde het grootste deel van zijn eerste jaar aan beide kanten van de kaars.

"Toen de bestellingen echt begonnen, begon ik de druk te voelen. Ik ben het bedrijf begonnen om mijn passie voor het maken van gitaren na te streven. Het idee dat dat een extra stress zou worden, voelde als een stap terug. Dat was voor mij een aanleiding om te kijken of ik mijn werkuren kon verminderen."

In de afgelopen weken heeft Dave besloten om parttime in het ziekenhuis te gaan werken, waardoor hij veel meer tijd heeft voor Ancoats Guitars en zijn weekenden terugkrijgt!

"Ik heb mijn uren nu teruggebracht tot tweeënhalve dag per week, dus Ancoats Guitars is nu mijn parttime baan. Of ik hoop dat het dat wordt als ik genoeg gitaren kan verkopen om het geld op te maken! Maar het ziet er goed uit, ik krijg genoeg bestellingen binnen."

Deeltijds werken is een geweldige optie wanneer de zaken beginnen te lopen. Als je financiële verplichtingen hebt, zoals een hypotheek, kun je de zekerheid van een regelmatig salaris verwelkomen. Tegelijkertijd kun je de extra uren weg van je dagtaak besteden om ervoor te zorgen dat je nieuwe onderneming van de grond komt. Dat kan betekenen dat je een parttime baan moet zoeken of dat je je huidige werkgever moet benaderen met de vraag om minder uren te gaan werken, zoals Dave kon doen.

Je tijd indelen

Parttime gaan kan een tussentijdse stand van zaken zijn. Het kan dienen als een veilige opstap voordat je fulltime aan de slag gaat met je andere bedrijf. Je kunt ook besluiten dat het een blijvende oplossing is waarmee je je tijd kunt verdelen en het risico kunt spreiden.

Steeds meer mensen omarmen een "portfolio carrièrewaarbij ze hun inspanningen verdelen over twee of meer inkomensstromen. Zekerheid in diversiteit en een gevarieerd werkleven maken het een aantrekkelijk alternatief voor de negen-tot-vijf baan. Je nieuwe bedrijf zou kunnen uitmonden in een meer permanente regeling waarbij je meerdere passies nastreeft. Deze aanpak lijkt minder op een sprong in het onbekende en meer op het gelijkmatig verdelen van je gewicht over verschillende platforms.

De volgende sprong voorwaarts

Voor Dave Roberts is dit een tijd waarin hij zich moet aanpassen aan de fifty-fifty verdeling tussen zijn medische carrière en Ancoats Guitars. Het is een gelukkige positie die hem in staat stelt om de vraag naar zijn gitaren te peilen en weloverwogen beslissingen te nemen over hoe hij zijn tijd moet indelen.

"Ik heb mensen gesproken die hun baan hebben opgezegd en er meteen in zijn gesprongen. Ze zeiden dat ze zich er niet op zouden kunnen concentreren of er niet genoeg tijd aan zouden kunnen besteden, maar ik had dat niet gekund. Ik heb een hypotheek!"

Dromen vs. realiteit

Onze dromen volgen en onze financiële zekerheid behouden zijn allebei van vitaal belang, maar ze hoeven niet onverenigbaar met elkaar te zijn. Met een zorgvuldige planning en een realistische kijk is het mogelijk om de twee met elkaar te verzoenen, net als Dave.

Er zijn momenten waarop een element van risico onvermijdelijk is. Je waagt een gokje en hoopt dat het goed komt. Het kan maar al te gemakkelijk zijn om je middelen te overschrijden, of dat nu je tijd, je energie of je geld is. Maar door je een weg te banen naar fulltime ondernemerschap, kan het minder aanvoelen als een sprong en meer als het bouwen van een brug.

Met het oog op 2023 en verder bevindt Dave zich in een geweldige positie om zijn passie na te streven - en ook zijn hypotheek te betalen!