Tips voor het ontwerpen van brochures

Brochure ontwerp

Brochure design is een krachtig marketingmiddel waarmee u het volgende kunt delen belangrijke informatie, vitrine uw producten of diensten, en laat een blijvende indruk op je klanten.

We spraken met onze interne expert, Tim Hann, die zijn meer dan 30 jaar ervaring heeft gebruikt om je enkele belangrijke tips te geven zodat je de best mogelijke brochure kunt maken.

Tim heeft een fantastische reeks tips samengesteld, gericht op deze belangrijke gebieden: 

 • Maat
 • Formaat
 • Beeld
 • Kopie
 • Afwerking
 • Technische tips

Let op: Het aantal pagina's en de hoeveelheid kunnen bepalen op welk apparaat je brochure wordt geproduceerd: lithografisch of digitaal.

 

Maat 

Kies het juiste formaat voor je Brochure. Houd je indien mogelijk aan de standaard A-formaten, waarvan A4 en A5 de meest voorkomende zijn. A-maten maximaliseer je afdrukformaat terwijl het een kosteneffectieve optie blijft. Houd er rekening mee dat formaten op maat beschikbaar zijn, maar dat deze meer kunnen kosten.

Tim's tip

"Vasthouden aan standaard 'A'-formaten helpt ook bij de portokosten, want 'C'-formaat enveloppen zijn speciaal ontworpen voor 'A'-formaat documentatie." 

 

Fofmatting 

Brochure stikken

In welk formaat moet mijn brochure zijn? 

Het kiezen van het juiste formaat is cruciaal voor zowel het uiterlijk als de functie van je brochure. Het is ook cruciaal om vroeg te beslissen over je formaat en dienovereenkomstig te ontwerpen. De populairste brochureformaten zijn Zadelsteek, Perfect gebonden en Wiro-gebonden. 

Tim's tip

"Het is essentieel om te weten in welk formaat je brochures worden geproduceerd voordat je ze gaat ontwerpen."

 

Saddle-Stitch is ideaal voor brochures met minder pagina's 

Zadelgenaaide brochures

Dit formaat wordt gemaakt door de pagina's dubbel te vouwen en langs de rug te nieten. Het is ideaal voor kleinere brochures met minder pagina's (tot 64 pagina's) en biedt een kosteneffectieve oplossing. Zadelgenaaide brochures liggen plat als ze geopend zijn, waardoor ze gebruiksvriendelijk zijn en geschikt voor mailers of displays.Brochures met meer dan 64 pagina's hebben de neiging om volumineus te zijn en niet plat te kunnen liggen. Ze kunnen ook scheuren bij de rug tijdens het bijsnijden. 

Let op: Het aantal pagina's in een Saddle-Stitch boek moet deelbaar zijn door vier.Eén vel of blad papier is twee gedrukte pagina's. Dat wil zeggen dat 32 vellen of blaadjes 64 gedrukte pagina's zijn. 

Tim's tip

"Denk eraan dat bij een zadelsteekontwerp de gevouwen delen in elkaar worden geplaatst. Dit betekent dat het middengedeelte verder van het omslaggedeelte wordt geduwd. Kopij of afbeeldingen dicht bij de voorste rand (tegenover de rug) lopen het risico te worden bijgesneden. Plaats folio's (paginanummers) nooit te dicht bij de afsnede om dit te voorkomen."

 

Perfect Bound is ideaal voor langere brochures met een eersteklas uitstraling.

Perfect gebonden brochure

Perfect Bound brochures worden gemaakt door gevouwen katernen, ook wel signatures genoemd, of losse blaadjes die op elkaar worden gelegd en in de omslag worden geplakt, aan elkaar te lijmen. Ze zien er gepolijster en professioneler uit en zijn perfect voor grotere brochures met meer pagina's (meer dan 64).

Ze zijn ideaal voor brochures met een ruggengraat capaciteit van 2 mm of meer en ook bieden grote duurzaamheid met een luxe uitstraling, geschikt om mee te pronken eersteklas producten of portfolio van een bedrijf.

Let op: Het aantal pagina's in een perfect gebonden boek moet deelbaar zijn door twee.

Tim's tip

"Als je besluit om een perfect gebonden brochure te maken, moet je rekening houden met de scharnierscore. Afbeeldingen en letters die over de pagina's lopen, vallen onder de scharnierscore. Vermijd afbeeldingen met diagonalen, cirkels en het splitsen van kopij door afzonderlijke woorden of tekens, omdat dit kan resulteren in ontbrekende afbeeldingen of letters.."

 

Wat is een scharnierscore? 

De scharnierinsnijding is een vouw die verticaal loopt op een vaste positie, tussen 4-7 mm, vanaf de rug op zowel de voor- als achterkant van de brochure. Het doel hiervan is om te voorkomen dat de Brochure helemaal opengaat en dat de rug splijt, zodat de pagina's er niet uit kunnen vallen. Met minder druk op de rug helpt de scharniersnede de brochure in goede staat te houden. 

 

Wiro-gebonden brochures zijn ideaal voor handleidingen en handboeken 

Wiro gebonden brochure

Wiro-gebonden: Brochures worden gemaakt door kleine gaatjes te perforeren langs de rug van een stapel pagina's en dan een draadspoel door de gaatjes te rijgen om ze samen te binden. Het resultaat is een duurzame en flexibele brochure die gemakkelijk kan worden geopend en plat neergelegd om te bekijken. Ideaal voor handleidingen en handboeken. 

Let op: Het aantal pagina's in een Wiro-gebonden boek moet deelbaar zijn door twee. Standaardformaten hebben een verhouding van 3:1, drie gaten per inch, terwijl grotere brochures een verhouding van 2:1 hebben. Hoe groter je rol, hoe groter het aantal pagina's dat je brochure kan hebben. Hierdoor worden de middelste pagina's verder van de omslag gedrukt.

Om dit te compenseren, moet je ervoor zorgen dat je omslag voldoende afloop heeft aan de voorkant. rand. Omslagen kunnen dan iets te groot worden bijgesneden om te voorkomen dat de tekst buiten de omslag uitsteekt. Dit geeft een professionelere uitstraling.

Tim's tip

"Zorg voor een marge van 10 mm tussen je ontwerp en de rug, zodat er geen gaten in je ontwerp worden gestanst." 

 

Beeld

Welke afbeeldingen zijn het beste voor mijn brochure?

Afbeeldingen van hoge kwaliteit zijn essentieel om de aandacht van je doelgroep te trekken en vast te houden. Visuele hulpmiddelen helpen je ook om je boodschap effectiever over te brengen.

Originele inhoud creëren zal je echt onderscheiden. Hoewel het gebruik van stockafbeeldingen geweldig is, is er een tijd en plaats voor. Door je eigen afbeeldingen van hoge kwaliteit te gebruiken die relevant zijn voor je inhoud, zal je materiaal opvallen.

Hier zijn enkele suggesties voor het selecteren van je afbeeldingen: 

 • Gebruik afbeeldingen met een hoge resolutie voor een duidelijke, heldere weergave op de pagina.
 • Kies relevante afbeeldingen die je inhoud en boodschap ondersteunen.
 • Gebruik waar nodig een mix van fotografie, illustraties en afbeeldingen om visuele interesse te creëren.
 • Zorg voor een goede balans tussen tekst en afbeeldingen voor een goede leesbaarheid.

Brochures met zadelsteek kunnen gaan schiften of kruipen.

Wat is kruipen?

Kruip is de geleidelijke verschuiving van afbeeldingen binnen de gevouwen deel van een Document met zadelsteek. Kruip wordt beïnvloed door de aantal pagina's, gevouwen delen en dikte van het papier. Het kan resulteren in een verkeerde uitlijning van afbeeldingen of kopie die overloopt twee pagina's. Creep kan een ernstig nadelig effect hebben op je geselecteerde afbeeldingen.

Onze software compenseert kruip, maar je kunt dit voorkomen en de productie van je brochures versnellen door de inhoud op ten minste 5 mm van de rand te houden.

Als je ontwerpt voor Perfect Bound of Wiro-Bound, hoef je geen rekening te houden met kruip.

Tim's tip

"Ik raad aan om afbeeldingen, tekst of folio's dicht bij de rand van de pagina te vermijden. Ik zou ook aanraden om effen kleurblokken of panelen weg te houden van de rand van de pagina.

"Vermijd waar mogelijk kleur dicht bij de rand van je pagina's, omdat kleurinconsistentie in dit geval een probleem kan worden." 

 

Kopie   

Welke tekst moet ik opnemen in mijn Brochure-ontwerp? 

De tekst in je brochure moet nauwkeurig, boeiend en informatief zijn. Het is belangrijk dat je de juiste balans vindt tussen de tekst en het beeldmateriaal, zodat ze goed op elkaar aansluiten.

Elk woord moet het recht verdienen om op je pagina te staan. Als iets geschrapt kan worden, doe het dan weg! Lezers hebben een verschillende aandachtsspanne en nemen inhoud heel verschillend op.

Sommigen zullen woord voor woord lezen, terwijl anderen skim-lezen. Zorg ervoor dat de inhoud boeiend is voor oplettende lezers, maar makkelijk te skimmen is voor degenen die specifieke informatie willen vinden.

Houd de volgende tips in gedachten bij het opstellen van de inhoud van je brochure: 

 • Gebruik duidelijke, beknopte taal die gemakkelijk te begrijpen is.
 • Richt je op de voordelen van je producten of diensten, in plaats van alleen de kenmerken op te sommen.
 • Organiseer je inhoud met koppen en subkoppen voor eenvoudige navigatie.
 • Neem een duidelijke call-to-action op om je klanten naar een gewenste volgende stap te leiden.

Hoe moet mijn brochure eruitzien? 

Het is belangrijk dat je een lettertype gebruikt dat past bij je merk en de boodschap die je wilt overbrengen. Het lettertype van je brochure moet passen bij het stijl en toon of je ontwerp kan onsamenhangend lijken.

Als je een luchtig onderwerp hebt, gebruik dan gerust een lettertype dat leuk, eigenzinnig en niet te stijf is. Als de toon van je brochure overwegend serieus is, is het misschien beter om een formeler lettertype te gebruiken dat bij die stemming past.

Lettertypen kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: Serif en Sans-Serif. Times New Roman is een voorbeeld van een Serif lettertype en Arial of Helvetica zijn voorbeelden van Sans-Serif lettertypes.  

Dit zijn de beste gratis lettertypen die je kunt gebruiken in je Brochure-ontwerp.

Tim's tip

"Probeer te voorkomen dat kopij of tekst meer dan twee pagina's beslaat. Als je dat toch doet, zorg er dan voor dat je woorden niet over het midden splitst. Met dit in gedachten raad ik je ook aan om tabellen die langer zijn dan twee pagina's te vermijden in perfect gebonden brochures." 

 

Afwerking   

Hoe kan ik een Brochure maken die uitblinkt? 

Je hebt het harde werk gedaan. Het ontwerp van je brochure is compleet en printklaar. Nu moet je de puntjes op de i zetten.

Visualiseer hoe je wilt dat je gedrukte Brochure eruit ziet en aanvoelt in je handen wanneer je beslist welke afwerking je wilt. Wil je dat je drukwerk glimt en glanst? Dan is folie of spot UV misschien het beste voor jou. Wil je een authentieke, natuurlijke uitstraling? Of wil je het zo milieubewust mogelijk?

Zorg ervoor dat je een papiersoort kiest die past bij je merkimago en het doel van je brochure. Extra behandelingen en ongestreken papiersoorten hebben vaak een langere levertijd nodig.

 

Wat is het verschil tussen gestreken en ongestreken papier? aandelen? 

Papieren zijn onderverdeeld in twee soorten: gestreken en ongestreken. Gestreken papier heeft voornamelijk een zijdeglans, glanzende of matte afwerking. Ongestreken papier heeft als enige afwerking bond. Alle papiersoorten worden aangeduid met het gewicht, waarbij het gewicht van een vel één vierkante meter (gsm) meet.

Afbeeldingen die worden afgedrukt op gecoat papier kunnen je afbeeldingen verbeteren, waardoor ze levendiger worden en in sommige gevallen van de pagina af springen. Deze papiersoort kan je Brochure een professioneel glanzend effect geven.Gestreken papiersoorten werken goed met extra verbeteringen of behandelingen zoals metallic inkten, laminering, spot-UV en foliën.

Ongestreken papier bieden Ze zien er natuurlijker uit en voelen natuurlijker aan. Door de samenstelling droogt inkt op niet-gecoate materialen als volgt op het kan geven kleuren en texturen een meer organische uitstraling. Het is ook een gemakkelijker oppervlak om op te schrijven als een vereiste van uw brochure.Voorraden zonder coating lenen zich niet voor de extra behandelingen en verbeteringen die gecoate voorraden wel kunnen. 

Let op: Dezelfde kleur kan er heel anders uitzien afhankelijk van of deze is afgedrukt op gestreken of ongestreken papier. 

Gefolieerd om te kiezen! 

Het toevoegen van een unieke afwerking creëert die wow-factor. Folie en spot-UV voegen textuur toe, benadrukken tekst en voegen een vleugje luxe toe aan het ontwerp van je brochure. Je klant kan het contrasterende oppervlak zien en voelen, waardoor het een centraal punt wordt dat je brochure een verfijnde, professionele uitstraling geeft.

Foiling en Spot UV-afwerkingen worden pas na het lamineren op gecoate materialen aangebracht. Dit is verkrijgbaar in drie afwerkingen: mat, glanzend of fluweel. Lamineren kan een extreem tastbaar product opleveren dat je Brochure naar een ander niveau tilt. Onze enorm scala van foliekleuren betekent je bent zeker verijdeld voor de keuze! 

Tim's tip

"Inkt ziet er op verschillende materialen anders uit. Dat heeft te maken met de manier waarop inkt op je materiaal droogt. Gecoate kleuren zien er pittig uit omdat inkt droogt door oxidatie.

"Uncoated Voorraden drogen door oxidatie en penetratie, wat betekent dat ze langzamer drogen en dus 24 uur moeten liggen voordat ze kunnen worden verzonden. Dit is om slijtage te voorkomenblauwe plekken of verrekeningwaarbij de inkt in het oppervlak dringt en de afbeeldingen vlak en minder krachtig lijken in vergelijking met gecoate materialen.". 

 

Technische tips   

Hoe maak je een Brochure drukklaar? 

Om je ontwerp van concept naar fysieke brochure te krijgen, zijn er een paar technische punten die je moet weten om je kunstwerk drukklaar te maken. Voordat je je brochure laat drukken, moet je deze technische aspecten in overweging nemen: 

 • Ontlucht: Zorg voor een afloopgebied rond de randen van je ontwerp om ongewenste witte randen of fouten bij het bijsnijden te voorkomen. Lees voor meer richtlijnen hierover onze geleider voor ontluchtingssteun.
 • Kleurmodus: Gebruik de CMYK-kleurmodus voor een nauwkeurige kleurweergave bij het afdrukken. Lees voor meer hulp over CMYK onze handleiding voor kleurondersteuning.
 • Proeflezen: Controleer je inhoud dubbel op spel- en grammaticafouten en op correcte plaatsing en resolutie van afbeeldingen. Lees onze proeflezen blog voor deskundige tips om vol vertrouwen alle fouten uit je werk te verwijderen.
 • Bestandsformaat: Sla je brochureontwerp op in een drukklaar bestandsformaat van hoge kwaliteit, zoals PDF.Als leveren van artwork een worsteling is, lees dan onze ondersteuningsgids voor meer hulp.

Tim's tip

"Laat iemand je werk nakijken op spelfouten. We zijn snel om spellingscontrole en Grammarly te vertrouwen, maar ze kunnen fouten maken, vooral Amerikaans Engels schrijfwijzen zoals 'kleur'. 

"Lever je bestand altijd aflopend aan. Als je een afloop in je ontwerp opneemt, bespaar je tijd bij het verwerken van je bestelling doordat je je illustraties niet opnieuw hoeft aan te passen, of erger nog, er een compromis over hoeft te sluiten.Waar mogelijk lever je je bestanden aan als losse pagina's om printerparen of het aanleveren van je pagina's als spreads te voorkomen."

 

Waar kan ik het ontwerp van mijn brochure laten drukken? 

Door aandacht te besteden aan formaat, beeldmateriaal, tekst, afwerking en technische aspecten kun je een brochure maken die je boodschap effectief overbrengt en een blijvende indruk achterlaat bij je klanten. 

Als je een helpende hand nodig hebt tijdens het ontwerpproces, helpen we je graag om je visie tot leven te brengen.