Laten we glinsteren en schitteren - onze gids voor spot UV en foliën

Spot UV en foliën

Hier bij Solopress hebben we onlangs onze nieuwe Konica Minolta MGI JETvarnish 3DS machine aangesloten. Hoewel je ons enthousiasme voor gespecialiseerde printhardware misschien niet deelt, ben je misschien wel geïnteresseerd in de glanzende nieuwe opties die spot UV en foiling bieden.

Onze video geeft je een voorproefje van de verbluffende effecten die kunnen worden bereikt.

Dus hier is onze handige gids over wat deze processen precies zijn, hoe ze je ontwerpen kunnen verbeteren en wat je moet doen als je ze bij ons wilt bestellen:

Spot UV-lak

Gelamineerd papier is meestal mat, glanzend of iets daartussenin. Ze bieden een uniforme afwerking over het hele vel. Met spotvernis kunnen we lijnen, vormen, ontwerpen en belettering definiëren in een hoogglanzende UV-vernis die contrasteert met het onderliggende papier. Hierdoor kun je bepaalde details eruit pikken in een glanzende oppervlaktestructuur die zich onderscheidt van de rest van het ontwerp.

De details

Als je bij vernis denkt aan een dikke en kleverige substantie, dan is niets minder waar als het om dit proces gaat. Met de mogelijkheid om vernislijnen van slechts een halve millimeter aan te brengen, is onze JETvarnish printer in staat om ongelooflijk fijne details na te bootsen - maar ook uitgestrekte vaste gebieden.

De dikte van de afwerking kan slechts drie honderdste millimeter bedragen, vrijwel vlak op het oppervlak. We kunnen ook meerdere lagen aanbrengen om een reliëfstructuur te creëren. Delicaat of gedurfd, vlak of verhoogd, de veelzijdigheid van deze methode kan een enorme verscheidenheid aan ontwerpen verbeteren.

Achter de oppervlakte

Ontwerpers zullen de mogelijkheden van spot UV-lak waarderen. Je kunt je fantasie de vrije loop laten met de eindeloze mogelijkheden die deze techniek biedt. Hier zijn een paar ideeën om je op weg te helpen:

 • Laat je logo stralen
 • Bepaalde letters markeren
 • Creëer textuur in een afbeelding
 • Een hele fotografische afbeelding markeren
 • Maak een patroon binnen gebieden, vormen of zelfs letters

Dode hoek UV

De onverschrokken gebruikers van spot UV-afwerking willen misschien "blinde" spot UV onderzoeken. Dit is waar ontwerpen puur in de glanzende lak worden weergegeven, in plaats van een gedrukte vorm te volgen. Het is het contrast tussen glans en mat dat het ontwerp onderscheidt van de achtergrond. Wanneer de UV niet registreert met een onderliggende gedrukte afbeelding, noemen we spot UV 'blind'. Het ontwerp wordt onthuld als het licht over het oppervlak beweegt, wat een subtiel maar effectief resultaat oplevert.

Foliedruk

Onze gespecialiseerde folie- en UV-printer gebruikt drop-on-demand piëzo-elektrische printkoppen om metallic foliemateriaal op het oppervlak van het substraat aan te brengen en te versmelten. In het Engels betekent dit dat de folie met ongelooflijke precisie op elk deel van je ontwerp wordt geplakt.

Goud & zilver - ontwerpelementen

Net als bij spot UV kun je hiermee specifieke ontwerpelementen in opvallend goud of zilver uitvoeren. Dit zijn slechts een paar manieren waarop je metaal in je ontwerpen kunt injecteren:

 • Render scriptlettertype in goud- of zilverfolie voor super elegante belettering
 • Gebruik folies om metalen elementen in een foto uit te lichten, zoals een chromen bumper op een oldtimer.
 • Gebruik filigraan als ontwerpinspiratie en creëer delicate patronen in goud of zilver
 • Creëer het effect van goudkleurig gereedschap, zoals je dat aantreft op in leer gebonden boeken of paspoorten
 • Ga helemaal los met de bling!

Tactiel en veelzijdig

Om ervoor te zorgen dat de folie goed hecht aan het papier en zo helder mogelijk glanst, wordt het ook afgewerkt met een laag UV-vernis. Alles wat we met vernis kunnen doen - tot 0,5 mm lijntjes - kan ook met folie worden nagemaakt. Dat betekent dat je heel gedetailleerde ontwerpen en letters kunt maken.

Nog een laag creativiteit

Wanneer je ontwerp details in glans of folie bevat, is er behoefte aan gelaagde artworkbestanden die dit duidelijk weergeven. Bestanden die bedoeld zijn voor met spot UV of folie afgewerkte artikelen moeten worden aangeleverd volgens onze richtlijnen voor kunstwerken met een extra, aparte laag met het gebied dat in folie of spotvernis moet worden weergegeven.

Deze laag moet duidelijk gelabeld zijn, met het gefolieerde of spotverniste gedeelte in het zwart. Bekijk onze Spot UV-gids voor illustraties en Folie Artwork Gidsof bel ons ontwerpteam op 01702 460047.

Bestellingen voor starters

Verken onze onlangs uitgebreide reeks producten.

 • Selecteer het product dat je wilt verfraaien met spot UV en folie (bijv. Geniete brochures)
 • Identificeer het formaat (bijv. A4)
 • Voer je specificaties in wat betreft pagina's en papiersoorten, en zorg ervoor dat je een gelamineerde papiersoort van meer dan 200 gsm kiest voor je omslag.
 • Met de juiste papiersoort en lamineeropties kun je vervolgens "Ja graag" selecteren voor foliën.
 • Kies tussen goud- en zilverfolie
 • Kies een hoeveelheid en voeg toe aan je winkelmandje
 • Upload je gelaagde illustraties zoals hierboven besproken, en zorg ervoor dat je die extra gelabelde laag toevoegt waarop de afdrukgebieden voor folie staan.

Hoe kunnen we helpen?

Als je vragen hebt over het folie- of lakproces, hoe je bestelt of hoe je artwork aanlevert, staat ons serviceteam altijd voor je klaar. Je kunt ons bellen op 01702 460047, of gebruik de Live Chat link voor live, online advies.