Messi, Maradona en de duurste voetbalstickers ter wereld

De duurste voetbalkaarten ter wereld halen nu prijzen tot ver in de zes cijfers, omdat verzamelaars op zoek gaan naar zeldzame exemplaren. De recente verkoop van een one-of-a-kind Lionel Messi sticker laat zien dat de vraag 62 jaar na de geboorte van Panini groot is.

Hoe stickers begonnen

In 1960 kwamen een paar voetbalfanatieke broers genaamd Giuseppi en Benito Panini op het idee om verzamelalbums te maken om hun geliefde sport te vieren. Het jaar daarop richtten ze hun gelijknamige bedrijf op en verkochten ze 15 miljoen pakjes in de eerste 12 maanden. Tegen 1970 had het duo een overeenkomst getekend met de FIFA en het eerste Panini WK-album werd op tijd voor het toernooi in Mexico geproduceerd.

Sindsdien zijn de stickeralbums een groot succes bij zowel kinderen als verzamelaars. Zozeer zelfs dat bepaalde zeldzame stickers erg waardevol zijn geworden. En dan hebben we het niet alleen over een 'shiny' die twee obscure teamleden waard is...

Unieke Messi-sticker verkoopt voor £115.000

Deze week heeft een voetbalfan de jackpot gewonnen door een unieke sticker van Lionel Messi uit Argentinië te verkopen voor maar liefst £115.000. Hoewel de aanvaller in december in het nieuws kwam omdat hij zijn nationale ploeg naar de overwinning leidde op het WK 2022 in Qatar, maakte de sticker in kwestie deel uit van de WK-collectie 2014 van Panini.

In een berekende poging om zeldzaamheid te creëren en een rage aan te wakkeren, produceerde Panini eenmalige versies van de stickers van elke speler. Het was de eerste keer dat het bedrijf eenmalige variaties produceerde, met verschillende gekleurde randen rond de standaardontwerpen. De sticker in kwestie is de zwarte randvariant van Messi's mok. 

De verkoper, Henry Barrios uit Virginia, USA, had 300 pakjes van de stickers gekocht in een poging om zijn verzameling compleet te maken, maar sloeg een dubbele slag met deze sticker, aangezien zwart de meest gezochte gekleurde rand is en Messi de meest gezochte speler. De sticker werd verkocht voor $140,000, ongeveer £115,000, op Goldin Auctions, New Jersey.

Onze selectie van de duurste voetbalstickers

Het is echter bij lange na niet de meest waardevolle sticker die verkocht is. Van mede-Argentijn Diego Maradona wordt gedacht dat hij op de duurste aller tijden staat. Hier is ons overzicht van de duurste Panini voetbalstickers die er zijn.

1. Diego Maradona, 1980 Argentinos Juniors Panini Sticker - 470.000 pond

Deze sticker werd geproduceerd toen Maradona nog maar 19 jaar oud was en speelde voor Argentinos Juniors in Argentinië. De sticker wordt zeer gewaardeerd door verzamelaars vanwege de zeldzaamheid en het historische belang in dit vroege stadium van Maradona's legendarische carrière. In januari 2021 werd de sticker op een veiling verkocht voor maar liefst 470.000 pond.

Hoeveel?

2. Lionel Messi, Argentinië, Wereldkampioenschap 2014 Panini Sticker - £115.000

De duurste Panini voetbalsticker ooit verkocht is de Lionel Messi 2014 World Cup Panini sticker. Deze sticker is uniek omdat Messi erop staat met een zwarte rand en hij werd verkocht voor maar liefst 115.000 pond. De gelukkige verzamelaar die deze zeldzame sticker vond is nu de afgunst van vele voetbalfans over de hele wereld.

3. Cristiano Ronaldo 2002 - 2003, Sporting Lissabon, Panini Sticker - £ 60.000

De allereerste Panini-sticker met de Portugese legende Cristiano Ronaldo is zijn meest waardevolle geworden. Hoewel hij naam maakte bij Manchester United en Real Madrid, is het deze kaart uit zijn beginperiode bij Sporting die de aandacht van verzamelaars trok.

4. Ronaldo - 1994 PSV Eindhoven, Panini Sticker - £34,000

Deze toont de Braziliaanse legende Ronaldo Luís Nazário de Lima, of kortweg R9, tijdens zijn tijd bij PSV Eindhoven, waar hij werd gemanaged door voormalig Engeland-manager Sir Bobby Robson. Hij won twee keer de wereldbeker met Brazilië.

5. Zinedine Zidane 1992 Cannes, Panini Foot 92 - £ 33.000

Vroege uitgaven van spelers die later groot werden, leveren vaak enorme prijzen op. Misschien komt dat omdat ze op het moment van uitgifte nog niet zo waardevol waren. Deze sticker met de Franse wereldbekerwinnaar Zinedine Zidane zou meer dan £30.000 waard zijn.

6. Kylian Mbappe, Frankrijk, 2018 Wereldkampioenschap Panini Sticker - £17.000

Mbappe had een doorbraakprestatie op het WK 2018 en deze sticker is erg gewild onder verzamelaars. Hij werd verkocht voor 17.000 pond en is daarmee een van de duurste Panini-stickers ooit.

7. Neymar Jr. Brazilië, Wereldkampioenschap 2014 Panini Sticker - £12.000

De Neymar Jr. 2014 World Cup Panini sticker is een andere zeer gewilde sticker onder verzamelaars. Neymar is een van de grootste sterren in het wereldvoetbal en deze sticker, waarop hij te zien is in actie voor Brazilië, werd verkocht voor £12.000.

8. Cristiano Ronaldo 2003-2004 Panini Mega Craques Sticker - €10.000

De Cristiano Ronaldo 2003-2004 Panini Mega Craques sticker is een van de meest waardevolle Ronaldo stickers op de markt. Deze sticker werd geproduceerd toen Ronaldo net 18 jaar oud was en toont hem in zijn begindagen als profvoetballer. Hij werd verkocht voor 10.000 pond.

9. Erling Haaland, Red Bull Saltzburg, 2019 Panini Fussball Bundesliga - £8.557

Hij zet momenteel de Engelse Premier League in vuur en vlam met zijn schijnbaar bodemloze vaardigheden, maar het vroege stickeroptreden van de Manchester City-spits voor Saltzburg is interessanter voor de verzamelaars.

10. Pelé 1958 Alifabolaget Panini Sticker - £7,300

De Pelé 1958 Alifabolaget Panini sticker is een zeldzame vintage sticker die erg gewild is bij verzamelaars. Deze sticker werd geproduceerd toen Pelé net 17 jaar oud was en toont hem in actie voor Brazilië. Hij werd verkocht voor £7.300.

Een ander honkbalveld

Hoewel deze bedragen behoorlijk hoog lijken voor een bescheiden sticker, is dat niets vergeleken met de wereld van zeldzame honkbalkaarten. Het duurste exemplaar zou Johannes "Honus" Wagner, korte stop voor de Pittsburgh Pirates, uit zijn recordbrekende seizoen 1911 hebben. Een anonieme koper kocht de kaart in 2021 voor maar liefst $6,6 miljoen, zo'n 5,4 miljoen pond!

Voor alles wat redelijker geprijsd is Bedrukte StickersHet assortiment van Solopress omvat aangepaste vormen en veganistische opties waarmee je je eigen ontwerpen kunt maken zonder dat het veel geld kost.