Verhalen van klanten: Een jaar als geen ander door Steven Watts

Steven Watts was nooit van plan om een hit te worden op sociale media of een gepubliceerde fotograaf. Maar door een reeks gebeurtenissen die werden veroorzaakt door het begin van de lockdown nam hij deze rollen op zich.

Steve was al een ervaren fondsenwerver en werd een bron van inspiratie in het hele land door zijn passie voor zijn huis in Lakeland en zijn toewijding om fondsen te werven voor goede doelen, waaronder de Tony Hudgell Foundation. Solopress was er trots op een kleine rol te kunnen spelen bij de lancering van Steve's boek, Een jaar als geen ander.

 

Leven aan de meren

Als fervent hardloper had Steve besloten om van het nabijgelegen Troutbeck naar Grasmere in het Lake District te verhuizen, waar enkele van de meest dramatische landschappen van het Verenigd Koninkrijk vlak voor zijn deur zouden blijven. En toen, twee dagen na de verhuizing, werd de eerste landelijke lockdown afgekondigd.

Met grote opluchting en met volle waardering voor zijn prachtige omgeving begon Steve aan zijn nieuwe leven in Grasmere. Maar na een paar dagen 's ochtends vroeg hardlopen in het prachtige landschap van zijn nieuwe thuis, kreeg Steve het gevoel dat hij zijn ervaringen met anderen moest delen.

"Ik dacht gewoon hoeveel geluk we hadden en mijn gedachten gingen uit naar al die mensen die in flats of verzorgingstehuizen wonen - de zieken, de zwakken, alle alleenstaande ouders. Dus dacht ik eraan om de buitenwereld via de lens naar binnen te halen door foto's te maken en ze te uploaden naar sociale media."

Foto: Rydal Water - Windermere & Grasmere met Loughrigg in het middelpunt door Steve Watts

 

Het buitenleven online zetten

Steve raakte gewend aan een routine van dagelijks hardlopen, terwijl hij het Lake District fotografeerde en zijn foto's postte op Instagram, Facebook en Twitter. Het duurde niet lang voordat de reacties binnenstroomden, waaronder deze:

"Steve, jouw foto's zijn zo speciaal voor mij en zijn mijn dagelijkse tonicum omdat ik 2 jaar geleden mijn man verloor, een beroerte kreeg en nu rolstoelgebonden ben. We hebben veel gelukkige tijden gehad in de meren, blijf alsjeblieft posten!

Hoe kan hij nu stoppen met dit soort opmerkingen? Sterker nog, hij is nog niet gestopt! Op het moment van schrijven heeft Steve al 568 dagen achter elkaar foto's gepost.

 

Een oproep van de BBC

Steve's fotografie werd steeds populairder op sociale media en trok al snel de aandacht van het BBC Breakfast-team. Ze vonden zijn posts echt inspirerend en vroegen of Steve een live buitenuitzending kon doen vanaf de kust van Grasmere.

Het interview verliep goed en aan het eind zei Steve dat hij graag iets meer met zijn foto's zou willen doen. Hij liet weten dat als iemand contact met hem opnam om hem te helpen de foto's in boekvorm uit te geven, alle winst naar een goed doel zou gaan. Het resultaat was een toevloed van e-mails waarin hulp werd aangeboden.

 

Berichten van hoop

Na het doornemen van de vele berichten, sprong er eentje van schrijfster Sarah Armstrong echt uit. Sarah had onlangs een boek gepubliceerd met de titel Ga Tony Ga over Tony Hudgell, de jongen bij wie zijn benen werden geamputeerd nadat hij zwaar was mishandeld toen hij 41 dagen oud was.

Het verhaal van Tony kende Steve al. Hij had op tv gezien hoe Tony een 100 stappen uitdaging aanging die een eerbetoon was aan Sir Tom Moore's 100 ronden wandeling rond zijn tuin. Na zijn uitdaging van 100 stappen maakte Tony de serieuze stap om binnen een maand 10 km te lopen. Zijn doel was om £500 in te zamelen voor het Evelina Children's Hospital, waar hij als baby een levensreddende behandeling kreeg. Uiteindelijk haalde hij meer dan £1,33 miljoen op.

Hoewel Sarah's aanzienlijke schrijfvaardigheden overbodig waren voor dit door beelden geleide project, inspireerde haar band met Tony Steve om contact op te nemen. Hij bood aan om te helpen als Tony ooit een poging wilde wagen om een berg in het Lakeland te beklimmen (daarover later meer!) en besloot om de winst van het boek te verdelen tussen de Tony Hudgell Foundation en het Evelina Children's Hospital.

 

Een opkomst voor de boeken

Na de live-uitzending van BBC Breakfast vanaf de oevers van Grasmere nam Matt Lowe van Performance.io contact op en bood aan om de publicatie van het boek te financieren, waardoor het idee werkelijkheid kon worden. Het resultaat is Een jaar als geen ander - een prachtig boek met foto's van Steve's dagelijkse ritten rond Grasmere en het Lake District.

Elke omslag van de pagina neemt je mee op een visuele reis door alle vier de seizoenen en biedt een getrouwe weerspiegeling van Grasmere en omgeving, bij wind, regen of zonneschijn. Woorden kunnen geen recht doen aan deze epische landschappen, maar je kunt Steve's beelden zelf bekijken als je ze vooraf bestelt Een jaar als geen ander hier - plus £12,50 van de verkoop gaat rechtstreeks naar de goede doelen.

 

Een lancering in het Lakeland - en lovende kritieken

Toen het ging om de boekpresentatie voor Een jaar als geen anderde Wordsworth Trust Grasmere zorgde voor de locatie, en Rolbanners van Solopress zorgde voor de achtergrond.

"Werken met Solopress is van begin tot eind een absoluut plezier geweest," aldus Solopress. Steve gaf commentaar, "Vanaf het eerste contact tot aan de levering was het een eersteklas professionele service."

Het boek is positief ontvangen door zowel critici als het publiek en de reacties op sociale media waren verbazingwekkend, met reacties als deze die binnenstroomden:

"De schoonheid van je boek bracht tranen in mijn ogen"

"Je foto's zijn absoluut geweldig"

"Jouw foto's zijn mijn dagelijkse tonicum."

 

Ontmoeting met de Hudgells

Steve had onlangs het genoegen om de jonge Tony zelf te ontmoeten, evenals de rest van de verbazingwekkende Hudgell familie. Steve was overweldigd door de vooruitgang die werd geboekt door de pas opgerichte Tony Hudgell Foundation:

"Het is ongelooflijk dat andere kinderen hiervan kunnen profiteren, die zelf traumatische ervaringen en medische aandoeningen hebben meegemaakt die vergelijkbaar zijn met die van Tony! Hoop geven waar er soms geen was, dat is bijzonder."

 

 

Krijg een beeld

Als je op de hoogte wilt blijven van de activiteiten van de Tony Hudgell Foundation kun je terecht op https://www.tonyhudgellfoundation.org/en je kunt doneren wanneer je maar wilt op de website van de Stichting Gewoon Geven pagina. Je kunt ook meer te weten komen over het geweldige werk dat wordt gedaan door het Evelina Kinderziekenhuis hier.

En natuurlijk is Steve's boek Een jaar als geen ander is beschikbaar voor pre-order hier en zal beschikbaar zijn vanaf 6th November, waarbij £12,50 van elke verkoop naar de Tony Hudgell Foundation en het Evelina Kinderziekenhuis gaat.