Verhalen van klanten: Star Wars Toys Minigids

Star Wars Speelgoed Minigids blog header

Ter gelegenheid van Star Wars en onze nieuwe Paperback Boekdruk service spraken we met Gianni Venturini, co-auteur van "Star Wars Mini-Guide: Identify Your Kenner Card Back Reverses". Deze onmisbare referentie voor verzamelaars van Star Wars figuren werd vorig jaar gedrukt door Solopress als onderdeel van de aanloop naar onze lancering van Paperback Books als een nieuw product om te bestellen via solopress.com. We spraken met Gianni over hoe hij aan zijn passie en kennis rond Star Wars kwam, en hoe het nieuwe boek tot stand kwam.

Lang geleden, in Shepherd's Bush....

Allereerst vroegen we Gianni naar zijn eerste kennismaking met het Star Wars-universum. Zijn verhaal is vergelijkbaar met dat van velen van zijn generatie:

Mijn moeder nam mij en mijn broer mee naar de film in Shephard's Bush. Ik denk dat het in de herfst was, rond februari 1978, dus ik was toen pas vier jaar oud. Ik denk dat er veel mensen zijn die er echt van houden en van dezelfde leeftijd zijn, omdat de film zo'n indruk heeft gemaakt.

Uit die vormende ervaring ontstond zijn jeugdliefde voor speelgoedfiguren met personages uit de films. Het verwerven van nieuwe figuren werd een fascinatie voor de jonge Gianni:

Mijn kerstmissen daarna draaiden allemaal om het krijgen van deze Star Wars actiefiguren, dat is alles waar ik echt om vroeg.

De Cursus Ontwaakt 

Zoals veel jonge mensen begon zijn interesse in het speelgoed uit zijn kindertijd af te nemen toen Gianni tiener werd. Gianni's passie voor Star Wars figuren werd echter weer gewekt toen hij een cursus volgde aan het London College of Printing (nu het London College of Communication):

Natuurlijk groei je over deze dingen heen, maar later ging ik naar het London College of Printing (nu het London College of Communication) in Elephant and Castle. Toen ik daar was, bracht een vriend van mij een boek van Steve Sansweet die een bekende verzamelaar is met de grootste privécollectie Star Wars memorabilia die er is. 

Toen Gianni door het boek bladerde, zag hij een hoofdstuk over de laatste uitgave van figuren; de laatste zeventien figuren die speelgoedfabrikant Kenner ooit had geproduceerd. Het waren figuren die hij nog nooit eerder had gezien. Op dat moment realiseerde Gianni zich dat hij zich niet bewust was geweest van de volledige omvang van het assortiment. Dit wakkerde zijn passie voor de figuren weer aan en zette hem op het spoor om meer te weten te komen:

Dat heeft me echt weer aan het verzamelen gezet. Ik ging op zoek naar figuren die ik als kind niet had gezien. In die tijd was dat niet zo eenvoudig. Ebay was toen nog niet echt iets. Je ging naar speelgoedbeurzen en dat soort dingen en je kocht gewoon wat je te pakken kon krijgen.

De opkomst van de verzamelaar

Op dat moment had Gianni als student niet het gevoel dat hij de kosten kon opbrengen om een verzamelaar te worden van ongerepte exemplaren in een doos, dus ging hij op zoek naar losse figuurtjes van de personages die hij als kind niet was tegengekomen. Toch bleken deze exemplaren op de lange termijn een goede investering: 

Losse figuren leken me toen nog duur, maar zelfs die zijn in de loop der tijd flink in waarde gestegen. Vergeleken met de huidige prijzen waren ze een koopje, dus het was een goed moment om ze te verzamelen.

Ik herinner me dat ik een bekend figuur op de kop tikte, Yak Face, dat alleen verkrijgbaar was in Europa en Canada, je kon het niet krijgen in de VS. Hij kostte £50, wat toen een absoluut fortuin leek, maar vandaag de dag is hij meer dan £400 waard!

Yak Face van de laatste 17 originele figuren
Yak Gezicht

Read Five Designs is geboren

In de daaropvolgende jaren groeide Gianni's fascinatie voor alle aspecten van de productieruns van de figuren, en daarmee ook zijn verzameling. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van Lees vijf ontwerpen samen met mede-enthousiasteling Gregory Armstrong. 

Het bedrijf publiceerde posters met prachtige originele ontwerpen die zowel het Star Wars universum vierden als in sommige gevallen dienden als checklist voor verzamelaars van de figuren. De stap naar boeken kwam met hun uitgebreide, A3 koffietafelboek over de Star Wars figuren die door Kenner werden geproduceerd. 

Niet alle figuren zijn gelijk...

We vroegen Gianni naar de rol van Kenner in de productie van de figuren:

Kenner was het speelgoedbedrijf dat de rechten bezat, maar ze besteedden de productie uit aan verschillende bedrijven. Er waren drie fabrikanten, Unitoy, Smile en Kader, en de productie vond voornamelijk plaats in Hong Kong, Taiwan en Macau. 

De ingewikkelde afspraken tussen licentiehouders en fabrikanten in verschillende gebieden over de hele wereld zouden een andere bron van fascinatie voor verzamelaars worden. Volgens Gianni:

Dit leidde tot variaties tussen de figuren, waardoor verzamelaars weer in een ander konijnenhol terechtkomen. Ze kopen de ene versie en krijgen dan een andere omdat de mal iets anders is of omdat het van een ander materiaal is gemaakt!

Geen partij voor een goede blaster

Een ander aandachtspunt voor verzamelaars zijn de accessoires die bij de figuren horen. Of een personage zijn of haar blaster, lichtzwaard, helm of andere persoonlijke bezittingen nog heeft, kan van grote invloed zijn op de waarde ervan. Zoals Gianni opmerkte:

Zoveel van de accessoires waren van die kleine stukjes plastic, dat het makkelijk voor te stellen is hoe ze in de loop der tijd verloren zijn gegaan. Er is een bepaalde versie van R2-D2 die werd geleverd met een lichtzwaard-accessoire dat tegenwoordig nog maar zelden te vinden is. Het lichtzwaard vloog uit de R2-D2 figuur zoals in de scène op Jabba's zeilschip in Return of the Jedi. Zoals je je kunt voorstellen, is het heel gemakkelijk voor een kind om het te verliezen!

R2-D2 figuur met lichtzwaard accessoire
R2-D2 figuur met lichtzwaard accessoire

Beoordeel je me op mijn grootte?

Dus Read Five begon met het financieren en creëren van "Star Wars Speelgoedgids Deel Een, Kenner Actiefiguren 1977-1985". Het bleek een lijvig boekwerk te zijn, maar het gaf ook aanleiding tot het idee om lichtere minigidsen in paperback te produceren, gericht op specifieke belangrijke informatie.

We hebben dit grote A3 koffietafelboek gemaakt dat meer dan 500 pagina's telt en je alles vertelt over de geschiedenis van de Kenner-figuren en alle variaties die ooit zijn uitgekomen. Tijdens de productie realiseerden we ons dat we pocketgidsen konden maken, door bepaalde informatie uit het hoofdboek te halen konden we deze pocketgidsen maken die mensen bij zich konden dragen.

Greg en Gianni met de A3 Star Wars Speelgoedgids Deel Een
Greg en Gianni met de A3 Star Wars Speelgoedgids Deel Een

Voor de eerste minigids besloot Gianni zich te richten op de achterkant van de kaarten, het stuk kaart waarop de luchtbel is bevestigd die het actiefiguur en zijn accessoires bevat:

We hadden het idee voor dit zakboekje waarin je een onbekende kaart mee terug kon nemen en door vragen te stellen en je een weg te banen door het boek, tot een positieve identificatie kon komen. Een beetje zoals die "Kies je eigen avontuur" boeken. 

Succesvolle navigatie, ongeacht de kansen

Dit is de meesterzet van de "Star Wars Mini-Guide: Identify Your Kenner Card Back Reverses". De gids stelt je een aantal vragen over je niet-geïdentificeerde kaart, zoals: welk logo staat erop? Hoeveel geïllustreerde karakters staan er op de kaart? Heeft het een sticker? 

Voor elk antwoord is er een instructie om naar een bepaalde pagina te springen en de volgende vraag te beantwoorden. Als je de opties hebt beperkt en alle andere mogelijkheden hebt geëlimineerd, kom je op de CARD IDENTIFIED pagina. Het is een unieke waardevolle bron voor verzamelaars.

Materialen en afwerkingen kiezen

Bij het kiezen van de papiersoorten en afwerkingen voor de paperback-minigids kwam Gianni's ervaring met drukwerk en design naar voren.

De gids was de nakomeling van het 500 pagina's tellende A3 koffietafelboek, dus er moest een zekere familiegelijkenis zijn. Om de premium uitstraling van het oversized origineel te evenaren, koos Gianni voor een glanzend gelamineerd karton met goudfolie belettering. De glanzend gelamineerde kaft van 300 gsm hielp bij de duurzaamheid, terwijl de goudfolie letters de titel kracht en autoriteit gaven. 

Bij de keuze van het papier voor de binnenpagina's stonden kleuroverwegingen voorop. Naast de noodzaak om de kleuren op de achterkant van de kaarten zelf nauwkeurig te reproduceren, was het unieke navigatiesysteem van het boek gebaseerd op een kleurcode waarmee lezers snel en gemakkelijk van het ene hoofdstuk naar het andere konden gaan.

Belang van kleur

Kleur werd gebruikt als een primaire manier om de achterkant van de kaarten te categoriseren: blauw staat voor Star Wars, rood voor Empire Strikes Back, groen voor Return of the Jedi en oranje voor de Power of the Force-reeks. 

Verschillende tinten van deze kleuren vertegenwoordigen ook variaties in de achterkant van de kaarten, dus een nauwkeurige kleurweergave was essentieel om de gids te laten functioneren zoals bedoeld. Gianni koos voor binnenpagina's van 120gsm witte zijde voor een levendige en nauwkeurige reproductie van het prachtig gepresenteerde artwork.

Als je geïnspireerd bent om naar de sterren te reiken en je eigen boek te publiceren, of dat nu een naslagwerk is zoals dat van Gianni, of een debuutroman, onze Paperback Boeken printservice zorgt voor professionele resultaten.