Povești ale clienților: Mini-ghidul jucăriilor Star Wars

Războiul Stelelor Jucării Mini-ghid blog header

Pentru a marca Ziua Războiului Stelelor și noul nostru Carte broșată Tipărire de carte am vorbit cu Gianni Venturini, co-autor al cărții "Star Wars Mini-Guide: Identificați reversul cărților Kenner". Această referință indispensabilă pentru colecționarii de figurine Star Wars a fost tipărită de Solopress anul trecut, ca parte a pregătirii pentru lansarea cărților în format paperback ca nou produs care poate fi comandat de pe solopress.com. Am vorbit cu Gianni despre cum a ajuns la pasiunea și cunoștințele sale despre Războiul Stelelor și cum a apărut noua carte.

Cu mult timp în urmă, în Shepherd's Bush....

În primul rând, l-am întrebat pe Gianni despre prima sa întâlnire cu universul Star Wars. Povestea sa este similară cu cea a multor persoane din generația sa:

Mama ne-a dus pe mine și pe fratele meu să vedem filmul în Shephard's Bush. Cred că a fost la jumătatea semestrului, în februarie 1978, așa că aveam doar patru ani la acea vreme. Cred că există o mulțime de oameni care sunt cu adevărat pasionați de acest film și care au o vârstă similară, pentru că a avut un mare impact.

Din această experiență formativă a izvorât dragostea sa din copilărie pentru figurinele de jucărie care înfățișau personaje din filme. Achiziționarea de noi figurine a devenit o fascinație pentru tânărul Gianni:

Crăciunurile mele de după aceea au constat în a primi aceste figurine Star Wars, asta e tot ce mi-am dorit cu adevărat.

Cursul se redeșteaptă 

La fel ca mulți tineri, interesul său pentru jucăriile din copilărie a început să se diminueze pe măsură ce Gianni a ajuns la vârsta adolescenței. Cu toate acestea, pasiunea lui Gianni pentru figurinele Star Wars a fost trezită din nou atunci când a participat la un curs la London College of Printing (în prezent London College of Communication):

Evident, te maturizezi, dar, mai târziu, am mers la London College of Printing (acum London College of Communication), în Elephant and Castle. Când am fost acolo, un prieten mi-a adus o carte de Steve Sansweet care este un cunoscut colecționar cu cea mai mare colecție privată de suveniruri Star Wars. 

Răsfoind cartea, Gianni a văzut o secțiune despre ultima ediție a figurinelor; ultimele șaptesprezece figurine pe care compania de jucării Kenner le-a produs vreodată. Erau figurine pe care nu le mai văzuse niciodată. În acest moment, GIanni și-a dat seama că fusese oarecum inconștient de întreaga gamă. Acest lucru i-a reaprins pasiunea pentru aceste figurine și l-a pus pe calea de a afla mai multe:

Asta este ceea ce m-a făcut să mă întorc la colecționare. Mă duceam să caut aceste figurine pe care nu le întâlnisem când eram copil. La acea vreme, nu era un lucru foarte simplu de făcut. Ebay nu era o afacere mare pe atunci. Totul era să mergi la târguri de jucării și alte lucruri de genul acesta și să iei tot ce îți pica în mână.

Ascensiunea colecționarului

În acel moment, ca student, Gianni nu a simțit că poate justifica cheltuielile necesare pentru a deveni un colecționar de exemplare în cutii imaculate, așa că a început să caute figurine libere ale personajelor pe care nu le întâlnise în copilărie. Chiar și așa, aceste exemplare s-au dovedit a fi o investiție bună pe termen lung: 

La vremea respectivă, cifrele libere mi se păreau încă scumpe, dar chiar și acestea s-au apreciat semnificativ în timp. În comparație cu prețurile din zilele noastre, erau o afacere, așa că a fost un moment bun pentru a le colecționa.

Îmi amintesc că am cumpărat o figurină foarte cunoscută, numită Yak Face, care era disponibilă doar în Europa și Canada, nu se putea obține în SUA. Costă 50 de lire sterline, ceea ce părea o adevărată avere la vremea respectivă, dar astăzi valorează în jur de 400 de lire sterline și peste!

Yak Face din ultimele 17 figuri originale
Yak Face

Citeste mai departe: S-a născut Five Designs

În anii următori, fascinația lui Gianni pentru toate aspectele legate de producția de figurine a crescut, la fel ca și colecția sa. Acest lucru l-a condus în cele din urmă la formarea Citește cinci modele împreună cu Gregory Armstrong, un alt entuziast. 

Compania a publicat postere cu desene originale fabuloase care celebrau universul Star Wars și, în unele cazuri, serveau drept listă de verificare pentru colecționarii de figurine. Trecerea la cărți a venit odată cu o carte cuprinzătoare, o carte A3 de masă de cafea, care documenta figurile Star Wars produse de Kenner. 

Nu toate cifrele sunt create la fel...

L-am întrebat pe Gianni despre rolul Kenner în fabricarea figurinelor:

Kenner a fost compania de jucării care a deținut drepturile, dar a externalizat producția către diferite companii. Existau trei producători, Unitoy, Smile și Kader, iar producția se desfășura în principal în Hong Kong, Taiwan și Macao. 

Aranjamentele complicate dintre deținătorii de licențe și producătorii din diferite teritorii din întreaga lume aveau să devină o altă sursă de fascinație pentru colecționari. Potrivit lui Gianni:

Acest lucru a dus la variații între cifre, ceea ce a dus la o altă gaură de iepure în care colecționarii se pot băga. Aceștia vor lua o versiune, iar apoi vor lua alta pentru că mulajul este ușor diferit sau pentru că este făcută dintr-un material diferit!

Nu se potrivește cu un blaster bun.

O altă zonă de interes pentru colecționari este reprezentată de accesoriile care însoțeau figurinele. Faptul că un personaj mai are sau nu blasterul, sabia laser, casca sau alte efecte personale poate avea o mare influență asupra valorii sale. După cum a comentat Gianni:

Atât de multe dintre accesorii erau aceste mici bucăți de plastic, încât este ușor de imaginat cum s-au pierdut în timp. Există o versiune specială a lui R2-D2 care venea cu un accesoriu de sabie laser care este rar întâlnit în zilele noastre. Sabia laser ar fi zburat din figurina R2-D2, așa cum s-a întâmplat în scena de pe barja cu pânze a lui Jabba din Return of the Jedi. După cum vă puteți imagina, este un lucru foarte ușor de pierdut pentru un copil!

Figurină R2-D2 cu accesoriu sabie laser
Figurină R2-D2 cu accesoriu sabie laser

Mă judeci după mărimea mea, nu-i așa?

Așadar, Read Five a început să finanțeze și să creeze "Ghidul jucăriilor Războiul Stelelor Volumul unu, Figurine de acțiune Kenner 1977-1985". Acesta s-a dovedit a fi un volum greu, dar a dat naștere și ideii de a produce mini-ghiduri mai ușoare, pe suport de hârtie, axate pe anumite informații cheie.

Am realizat această carte mare, de tip măsuță de cafea A3, care are peste 500 de pagini și care vă spune totul despre istoria figurinelor Kenner și despre toate variantele care au apărut vreodată. În timp ce produceam această carte, ne-am dat seama că am putea produce ghiduri de buzunar, prin extragerea anumitor informații din cartea principală, am putea produce aceste ghiduri de buzunar pe care oamenii le pot purta cu ei.

Greg și Gianni cu Ghidul de jucării A3 Star Wars Volumul 1
Greg și Gianni cu Ghidul de jucării A3 Star Wars Volumul 1

Pentru primul mini-ghid, Gianni a decis să se concentreze pe spatele cărților, adică pe bucata de carton care va avea atașată o bulă care va conține figurina și accesoriile acesteia:

Am avut ideea acestei cărți de buzunar, în care puteai să duci o carte necunoscută înapoi și, punând întrebări și navigând prin carte, să ajungi la o identificare pozitivă. Un pic ca una dintre acele cărți de tip "Alege-ți propria aventură". 

Navigare cu succes, indiferent de șanse

Aceasta este lovitura de maestru a "Star Wars Mini-Guide: Identificați reversul cărților Kenner". Ghidul vă pune o serie de întrebări despre cartea dvs. neidentificată, cum ar fi: ce logo are? Câte personaje ilustrate apar pe card? Are un autocolant? 

Pentru fiecare răspuns, există o instrucțiune pentru a trece la o anumită pagină și a răspunde la următoarea întrebare. După ce ați redus numărul de opțiuni și ați eliminat toate celelalte posibilități, ajungeți la pagina CARD IDENTIFICAT. Este o resursă de o valoare unică pentru colecționari.

Alegerea materialelor și finisajelor

Atunci când a fost vorba de alegerea hârtiei și a finisajelor pentru mini-ghidul pe suport de hârtie, experiența lui Gianni în materie de imprimare și design a ieșit în evidență.

Ghidul era urmașul cărții de cafea A3 de 500 de pagini, așa că trebuia să existe o anumită asemănare de familie. Pentru a reda senzația de calitate superioară a originalului supradimensionat, Gianni a optat pentru un carton laminat lucios cu litere de aur. Coperta laminată lucioasă, de 300 gsm, a contribuit la durabilitate, în timp ce literele din foiță de aur au conferit titlului forță și autoritate. 

Când a fost vorba de alegerea hârtiei pentru paginile interioare, considerentele legate de culoare au fost primordiale. Pe lângă nevoia de acuratețe în reproducerea culorilor de pe spatele cărților, sistemul unic de navigare al cărții se baza pe un cod de culori pentru ca cititorii să se poată deplasa rapid și ușor între secțiuni.

Importanța culorii

Culoarea a fost folosită ca o modalitate principală de clasificare a verso-urilor cărților: albastru reprezintă Războiul Stelelor, roșu reprezintă Imperiul contraatacă, verde reprezintă Întoarcerea lui Jedi și portocaliu reprezintă gama Puterea Forței. 

Diferitele nuanțe ale acestor culori reprezintă, de asemenea, variațiile de pe spatele cărților, astfel încât reproducerea exactă a culorilor a fost esențială pentru ca ghidul să funcționeze așa cum a fost prevăzut. Gianni a ales pagini interioare din mătase albă de 120 g/m² pentru a permite o reproducere vibrantă și precisă a ilustrațiilor frumos prezentate.

Dacă ești inspirat să atingi stelele și să-ți publici propria carte, fie că este vorba de un ghid de referință precum cel al lui Gianni, fie de un roman de debut, cartea noastră de Cărți de broșură serviciul de imprimare va asigura rezultate profesionale.