Lectură bionică: Realizarea de proiecte lizibile

Citirea bionică este o metodă de formatare a textului care face ca designul dvs. să fie mai ușor și mai accesibil pentru citire. 

Lizibilitatea și designul merg mână în mână, iar faptul că munca dvs. este cât mai ușor de asimilat poate face diferența între o vânzare sau un eșec. 

Această postare în care se discută despre o nouă metodă de lectură bionică ne-a atras atenția și Solopress a vrut să exploreze modul în care clienții noștri ar putea debloca această abilitate în beneficiul lor. 

 

 De ce grăbește acest lucru cititul?

Scrierea cu litere mari a literelor inițiale ale cuvintelor îmbunătățește lizibilitatea și accesibilitatea, atrăgând atenția asupra punctelor cheie sau a termenilor importanți. Această tehnică este cunoscută sub numele de boldarea literelor inițiale și este adesea utilizată în titluri, subtitluri sau alte elemente menite să iasă în evidență.

Prin evidențierea primei litere a unui cuvânt, se poate crea o ierarhie vizuală și se poate ghida privirea cititorului către cele mai importante informații.

Acest lucru poate fi deosebit de util atunci când aveți de-a face cu texte mai lungi sau cu un conținut complex, deoarece poate ajuta la fragmentarea informațiilor și la facilitarea navigării.

Este, de asemenea, în design, pentru a crea un aspect vizual mai atractiv și mai atrăgător. Acest lucru adaugă un sentiment de profunzime și textură la design și atrage atenția asupra părților importante.

Ce este lectura bionică? 

Metodele de citire bionică sunt un set de tehnici create pentru a îmbunătăți eficiența și înțelegerea lecturii, permițând oamenilor să proceseze și să interacționeze mai rapid cu textul.  

În acest sens, termenul "bionic" se referă la îmbinarea tehnologiei sau a tehnicilor moderne cu abilitățile umane pentru a îmbunătăți performanțele de lectură.  

Metodele de lectură bionică au scopul de a ajuta cititorii să proceseze informațiile mai eficient și mai rapid, îmbunătățind uneori chiar și înțelegerea cititorului cu privire la un anumit subiect. 

Design de copertă de carte

Ce alte tehnici de lectură bionică mai există?

Există mai multe abordări și instrumente care pot fi considerate metode de lectură bionică. 

Printre acestea se numără: 

 • Tehnici de citire rapidă 
 • Prezentare vizuală serială rapidă (RSVP) 
 • Suporturi vizuale și formatare 
 • Instrumente text-to-speech 

 

Tehnici de citire rapidă 

Citire rapidă

Tehnicile de citire rapidă au ca scop să-i facă pe cititori să proceseze mai repede informațiile, păstrând în același timp înțelegerea a ceea ce au în față.  

Aceste metode sunt concepute pentru a spori eficiența lecturii, astfel încât să puteți consuma mai multe informații în mai puțin timp. 

Unele tehnici populare de citire rapidă includ: 

 • Scurgerea 
 • Scanare 
 • Bolding 

Scurgerea este o tehnică de lectură prin care cineva poate parcurge rapid un text, identificând ideile principale, titlurile și cuvintele cheie importante. Acest lucru vă permite să obțineți o înțelegere generală a unui lucru înainte de a vă scufunda mai adânc în el. 

Scanare este o tehnică de citire prin care căutați anumite cuvinte-cheie sau informații într-un text fără a citi întregul conținut.  

Bolding este o tehnică de redactare care permite atât răsfoirea, cât și scanarea. Prin evidențierea cuvintelor-cheie sau a secțiunilor de informații, un cititor poate parcurge rapid și fără efort o secțiune de text. 

 

Prezentare vizuală serială rapidă 

Rapid Serial Visual Presentation (RSVP) este o tehnică de formatare a textului în care cuvintele sunt afișate unul câte unul într-o poziție fixă pe un ecran. Ideea principală din spatele RSVP este de a minimiza nevoia de mișcare a ochilor în timpul citirii, ceea ce poate contribui la creșterea vitezei de citire și la reducerea oboselii vizuale. 

În cazul cititului tradițional, ochii se deplasează pe o pagină sau pe un ecran, sărind de la un cuvânt la altul și de la un rând la altul. Aceste mișcări ale ochilor, numite saccade, pot ocupa o cantitate semnificativă de timp și pot încetini procesul de citire.  

În plus, timpul de care are nevoie creierul pentru a se concentra din nou asupra fiecărui cuvânt nou după o sacadă se numește fixare, ceea ce contribuie, de asemenea, la un ritm de citire mai lent. 

RSVP elimină nevoia de sacadări și fixări prin prezentarea cuvintelor unul câte unul în aceeași locație pe ecran. Viteza de afișare a cuvintelor poate fi ajustată în funcție de confortul și nivelul de îndemânare al cititorului. Ca urmare, cititorul își poate concentra atenția asupra unui singur punct și poate procesa textul mai eficient. 

 

Suporturi vizuale și formatare 

Ajutoarele vizuale și formatarea implică mici modificări ale unei prezentări care pot avea un impact mare asupra cititorului. 

Printre tehnicile vizuale comune care facilitează lectura se numără: 

 • Mărimea și stilul fontului: Un font mai mare este, de obicei, mai ușor de citit, în timp ce un stil de font clar și simplu face ca textul să fie ușor de înțeles, dar să rămână totuși atractiv din punct de vedere vizual. 
 • Spațiere între linii: Modificarea spațiului dintre rânduri poate reduce aglomerația vizuală, ceea ce poate face ca un text să fie mai ușor și mai clar de citit. O spațiere mai mare a liniilor poate reduce șansele ca cineva să sară peste sau să recitească anumite secțiuni. 
 • Liste punctate sau numerotate: Prezentarea informațiilor sub formă de liste poate îmbunătăți înțelegerea informațiilor de către cititor prin fragmentarea unor blocuri mari de text și organizarea textului într-un mod clar și concis. Listele numerotate, în special, pot ajuta cititorul să clasifice importanța informațiilor pe care le are în față. 
 • Titluri și subtitluri: Titlurile clare și specifice pot despărți secțiunile lungi de text pentru a facilita cititorilor navigarea și înțelegerea conținutului. Acest lucru îi ajută pe cititori să localizeze rapid informațiile cheie relevante de care au nevoie. 
 • Contrastul culorilor: utilizarea unor culori adecvate pentru a crea un contrast între text și fundal poate îmbunătăți lizibilitatea, făcând ca textul să iasă clar în evidență. Culorile cu contrast ridicat, cum ar fi textul negru pe un fundal alb, sunt de obicei mai ușor de citit decât alternativele cu contrast redus. 

Deși ar putea fi exagerat să folosiți toate aceste metode de lectură bionică vizuală deodată, amestecarea mai multor metode pentru a se completa reciproc poate prezenta cititorului dvs. un conținut mult mai ușor de consumat.  

 

Instrumente text-to-speech 

Instrumentele Text-to-speech (TTS) sunt o metodă bionică de citire care transferă textul scris în cuvinte vorbite.  

Această tehnologie poate fi benefică pentru o gamă largă de persoane, în special pentru cele cu deficiențe de vedere sau de învățare.  

Principalele beneficii ale text-to-speech includ: 

 • Accesibilitate 
 • Multitasking 
 • O mai bună înțelegere 
 • Învățarea limbilor străine 

Această metodă de citire bionică este accesibilă, deoarece îi poate ajuta pe cei cu dizabilități de citire, cum ar fi dislexia, sau pe cei care au nevoie de ajutoare vizuale. 

Text to speech

Text-to-speech îi poate ajuta pe unii oameni să facă mai multe lucruri în același timp, deoarece ascultătorul poate îndeplini o altă sarcină în timp ce recepționează informațiile vorbite. Similar cu ascultarea unui podcast, text-to-speech poate fi consumat în timp ce se lucrează, se face exerciții fizice sau se desfășoară multe alte activități. 

Pentru unii, ascultarea textului în loc de citire îi va ajuta să rețină mai bine informațiile.  

În plus, ascultarea modului în care sunt rostite cuvintele este un instrument excelent pentru a vă ajuta în învățarea unei limbi noi. Să auziți cum un expert își pronunță cuvintele poate fi diferența dintre a părea ca un localnic și un moment jenant! 

 

Citire și imprimare bionică 

Utilizarea metodelor de citire bionică în designul dumneavoastră poate contribui la creșterea accesibilității și la facilitarea înțelegerii pentru multe persoane.  

Această tehnică combină tehnologia și instrumentele digitale pentru a îmbunătăți capacitățile umane de citire. 

Dacă sunteți în căutarea unui loc unde să vă tipăriți designul și lucrările de artă îmbunătățite prin metode de citire bionică, Postere, Broșuri și pliante de la Solopress oferă platforma perfectă pentru a pune la încercare aceste tehnici.