Verhalen van klanten: Uit de rook door Matthew Wainwright

In de aanloop naar Wereld Boeken Dag is het geweldig om een gloednieuwe Paperback Boek voor tieners dat Solopress heeft helpen promoten. Het boek heet Uit de rook en we spraken met auteur Matthew Wainwright over zijn ervaringen met het schrijven, publiceren en promoten van een nieuwe roman in de snelgroeiende Young Adult categorie. 

 

Oorsprong Verhaal

Matt was zelf nog maar een kind toen hij begon met schrijven en zijn ambitie was altijd om kinderboekenschrijver te worden. Zijn ambitie werd serieuzer toen hij begin 30 was en in die tijd voltooide hij drie romans. Een van deze titels, een sciencefictionroman voor jongvolwassenen, werd opgepikt door een onafhankelijke uitgever in de VS.

Op hetzelfde moment dat Matthew en zijn Amerikaanse uitgever zijn roman aan het ontwikkelen waren, begon Matt te werken met dove leerlingen op middelbare scholen. Omdat hij met tieners omging, raakte hij geïnteresseerd in het soort fictie dat hen zou kunnen aanspreken:

"Tiener zijn is een fascinerende tijd - er verandert praktisch elke dag zoveel en het is een periode in ons leven waarin we beslissen wat voor persoon we gaan worden."

Helaas ging Matthew's Amerikaanse uitgever failliet, waardoor zijn sciencefictionroman voor jonge volwassenen geen thuis meer vond. Na de beslissing om dat specifieke project in de ijskast te zetten, besloot Matt het dichter bij huis te zoeken - voor zowel het onderwerp als een uitgever.

 

Uit het niets - Uit de rook

Het idee voor 'Uit de rook' kwam door een suggestie van een vriend. Tot dan toe was Matt geïnteresseerd geweest in sciencefiction en fantasy, maar deze vriend stelde voor om historische fictie te gaan schrijven, misschien over minder bekende historische figuren.

Ze gaf hem de naam van Lord Shaftesbury, een Victoriaanse politicus en filantroop die campagne voerde voor de rechten van kinderarbeiders, en schoorsteenvegers in het bijzonder. Het is een naam die grotendeels vergeten is, behalve misschien in de namen van Shaftesbury Avenue en het Shaftesbury Memorial in Piccadilly Circus. Matt was eerst sceptisch:

"Aanvankelijk twijfelde ik - ik verzon liever elfentalen en schreef over veldslagen op de muren van oude steden! Na wat vaag onderzoek en een aarzelende poging tot een eerste opzet, stopte ik het hele project in een la en vergat het."

Maar tien jaar later, toen zijn uitgeefcontract niet doorging, herinnerde Matthew zich Lord Shaftesbury en besloot hij een pauze in te lassen om Victoriaans Londen te verkennen.

 

Het verhaal op een rijtje zetten

Met tien jaar schrijfervaring op de bank voelde Matthew zich beter in staat om recht te doen aan de filantropische staat van dienst van Lord Shaftesbury. Maar in plaats van zich te richten op de campagnes en speeches van de man zelf, kwam Matthew op het idee om de onderwerpen tot leven te brengen door middel van personages:

"Ik besloot me te richten op een kind dat zou kunnen profiteren van Shaftesbury's campagnes. Dit leidde me naar het personage van Billy, een schoorsteenveger (of 'klimjongen') die verstrikt raakt in de straatbendes van Victoriaans Londen. Gaandeweg kwamen andere personages in beeld: Billy's beste vriend, de roodharige, vrolijke Tosher; Clara, het pittige barmeisje in de Eagle & Child; Archie Miller, de baas van de bazen van de West End bendes; en nog veel meer."

Door de lotgevallen van deze bijzondere groep personages te volgen, kon Matthew het verhaal in elkaar weven dat Out of the Smoke zou worden. Met een krakend garen onder zijn arm was het tijd om een uitgever te vinden.

 

Een onwaarschijnlijke uitgever

Ondanks het feit dat The Wakeman Trust van oudsher een uitgever van non-fictie is, had Matthew een voorgevoel dat ze wel eens interesse zouden kunnen hebben in 'het Shaftesbury boek', om de werktitel van de roman te gebruiken.

Terwijl Wakeman's gebruikelijke inhoud bestond uit non-fictie christelijke boeken, vaak heruitgaven van oudere boeken die al lang niet meer gedrukt werden, voelde Matt dat er een gedeeld interessegebied was gezien Lord Shaftesbury's staat van dienst als een gepassioneerd evangelisch christen, en het feit dat zijn christelijke overtuigingen een groot deel van de motivatie vormden voor wat hij voor kinderen kon doen:

"Het was een ZEER kleine kans, want het boek was compleet anders dan alles wat ze eerder hadden gepubliceerd, met zijn pittige straatgevechten, explosies en middernachtelijke overvallen! Maar ik stuurde ze een vroeg ontwerp en ze toonden interesse om het hele boek te zien."

Na een aantal vergaderingen en het aanpassen van de meer lugubere passages, kwamen Matthew en het Wakeman team tot de titel Out of the Smoke en besloten verder te gaan met het project.

 

Goedgeplaatst vertrouwen

Matt vond het werken met het kleine, hechte team van The Wakeman Trust een stimulerende en productieve ervaring. De samenwerkingsrelatie tussen Matt en redacteur Jaime stelde hem in staat om het redactie-, revisie- en publicatieproces op de voet te volgen. Een onverwacht voordeel van hun samenwerking was Jaime's talent als kunstenares, want zij was in staat om fantastische hoofdstukillustraties te tekenen, die een extra dimensie aan het boek toevoegen.

De cover zelf is eigenlijk ontworpen door Matthew. Nadat het team van Wakeman de mock-up had gezien die hij had gemaakt, vonden ze die zo mooi dat ze hem aanspoorden om hem verder te ontwikkelen. Het resultaat is het opvallende artwork dat nu op de cover van Out of the Smoke staat.

Dus hoewel de relatie tussen Matthew Wainwright en The Wakeman Trust voor beide partijen een sprong in het diepe betekende, loonde de kans uiteindelijk voor beide partijen.

 

Het woord verspreiden

Met een gloednieuwe, originele roman geschreven, geredigeerd, ontworpen en gedrukt, kwam de tijd om het boek te promoten. Matt wilde wat materiaal laten drukken om hem te helpen indruk te maken bij publieke optredens. Voor de schoolbezoeken die hij had gepland, besloot hij Rolbanners, Ansichtkaarten, Stickers, Bladwijzers zijn optredens de boost zou geven die hij nodig had:

"Een snelle Google-zoekopdracht bracht me bij Solopress, die goede prijzen had en uitstekende aanbevelingen van hun klanten. Ik besloot het met hen te proberen."

We zijn blij dat Matt dat heeft gedaan, want het was een geweldige ervaring om met hem te werken en te leren over zijn ervaringen als auteur. Zoals zijn cover-artwork bewijst, is het multitalent Matt ook een behoorlijk goede grafisch ontwerper! Hij besloot het artwork voor zijn marketingmateriaal op zich te nemen, met hulp van de middelen die beschikbaar zijn op solopress.com: 

"Ik wilde mijn eigen ontwerpen maken, maar ik ben absoluut geen professional - gelukkig maakte Solopress alles ongelooflijk eenvoudig, met eenvoudig te gebruiken Photoshop-sjablonen en een online proefdrukhulpmiddel."

Een paar klikken later was Matthew's Banner-bestelling geplaatst, voor minder dan de helft van wat hij dacht dat het zou kosten:

"Ze leverden precies op tijd en toen ik het spandoek voor de eerste keer uitvouwde, was ik erg blij met de kwaliteit van het drukwerk en de materialen."

 

Druk op

Matt heeft inmiddels een aantal bookplates besteld (stickers die hij kan ondertekenen en naar lezers kan sturen om in hun eigen exemplaar van mijn boek te plakken) en is van plan om de komende maanden Bookmarks, Ansichtkaarten en ander promotiemateriaal aan te vullen:

"Gedrukt materiaal is een must voor auteurs die promotiebezoeken en workshops doen; het geeft kinderen iets om mee te nemen na een evenement en zorgt voor de mond-tot-mondreclame die zo belangrijk is voor het succes van een boek. Het was een opluchting om een betrouwbaar, gerenommeerd bedrijf te vinden waarmee ik kan samenwerken. Op een lange en vruchtbare relatie!"

Amen, Matthew Wainwright, we hadden het zelf niet beter kunnen schrijven!

Uit de rook en naar de toekomst...

Wat zijn volgende stappen betreft: Matt werkt momenteel aan een tweede boek dat zich afspeelt in Tudor Engeland, toen de Bijbel in het Engels een verboden boek was en het bezitten of zelfs lezen ervan tegen de wet was. 

Matthew werkt ook samen met Greenwich Libraries aan een gratis maandelijkse creatieve schrijfcursus voor tieners:

"Mijn belangrijkste doel is om zoveel mogelijk terug te geven aan de maatschappij als ik kan - en als het me lukt om tegelijkertijd wat boeken te verkopen, zie ik dat als een bonus!"

Als je niet kunt wachten op Matthew's volgende boek, kun je ontdekken hoe de personages uit Out of the Smoke Kerstmis doorbrachten in een kort verhaal in twee delen die je gratis online kunt lezen! Je kunt ook op de hoogte blijven van Matthew's activiteiten op matthewwainwright.nl.