Povești ale clienților: Din cauza fumului, de Matthew Wainwright

În preajma Zilei Mondiale a Cărții, este minunat să putem discuta despre o nouă carte de Carte broșată pentru adolescenți pe care produsele Solopress au contribuit la promovarea. Cartea se numește Out of the Smoke, iar noi am stat de vorbă cu autorul Matthew Wainwright despre experiențele sale în ceea ce privește scrierea, publicarea și promovarea unui nou roman în categoria Young Adult, aflată în plină expansiune. 

 

Povestea originii

Matt însuși era doar un copil când a început să scrie, iar ambiția lui a fost întotdeauna să devină autor de cărți pentru copii. Ambiția sa a devenit mai serioasă, la începutul anilor 30, timp în care a finalizat trei romane. În mod interesant, unul dintre aceste titluri, un roman SF pentru tineri adulți, a fost preluat de o editură independentă din SUA.

În același timp în care Matthew și editorul său din SUA își dezvoltau romanul, Matt a început să lucreze cu elevii surzi din școlile secundare. Faptul că se afla în preajma adolescenților l-a determinat în mod natural să se intereseze de genul de ficțiune care ar putea să le placă:

"Adolescența este o perioadă fascinantă - se schimbă atât de multe, practic în fiecare zi, și este o perioadă din viața noastră în care decidem ce fel de persoană vom fi."

Din păcate, editorul lui Matthew, cu sediul în Statele Unite, s-a retras, lăsând romanul său SF pentru tineri adulți fără casă. După ce a luat decizia de a renunța la acest proiect, Matt a decis să caute mai aproape de casă - atât pentru subiect, cât și pentru un editor.

 

Din senin - Out of the blue - Din fum

Ideea pentru "Out of the Smoke" a venit la sugestia unui prieten. Până atunci, Matt fusese interesat de science-fiction și fantasy, dar acest prieten i-a sugerat să încerce să se apuce de ficțiune istorică, poate scriind despre personaje istorice mai puțin cunoscute.

Ea i-a dat numele Lordului Shaftesbury, un politician și filantrop victorian care a militat pentru drepturile copiilor care muncesc, în special pentru coșarii de fum. Este un nume în mare parte uitat, cu excepția, poate, a numelui de pe Shaftesbury Avenue și a Memorialului Shaftesbury din Piccadilly Circus. Matt a fost sceptic la început:

"Inițial, am avut îndoieli - preferam să inventez limbi elfice și să scriu despre bătălii la zidurile unor orașe antice! După câteva cercetări vagi și o încercare ezitantă de a face o primă schiță, am pus întregul proiect într-un sertar și am uitat de el."

Dar zece ani mai târziu, când contractul său de publicare a eșuat, Matthew și-a amintit de Lord Shaftesbury și a decis să ia o pauză de la SF pentru a explora Londra victoriană.

 

Să ne lămurim cu povestea

Acum, cu un deceniu de experiență în scris în plus, Matthew se simțea mai bine plasat pentru a face dreptate în ceea ce privește dosarul filantropic al Lordului Shaftesbury. Dar, în loc să se concentreze pe campaniile și discursurile omului în sine, Matthew a avut ideea de a da viață problemelor prin intermediul personajelor:

"Am decis să mă concentrez asupra unui copil care ar putea beneficia de campaniile Shaftesbury. Acest lucru m-a condus la personajul lui Billy, un coșar (sau "băiat cățărător") care se amestecă în bandele de stradă din Londra victoriană. Treptat, au apărut și alte personaje: Cel mai bun prieten al lui Billy, Tosher, roșcovanul și veselul Tosher; Clara, barmanița plină de viață de la Eagle & Child; Archie Miller, șeful șefilor bandelor din West End; și multe altele."

Urmărind destinele acestei distincte distribuții de personaje, Matthew a reușit să țese împreună narațiunea care avea să devină Out of the Smoke. Cu un fir de povestire de excepție sub braț, era timpul să găsească un editor.

 

Un editor improbabil

În ciuda faptului că The Wakeman Trust a fost în mod tradițional o editură de non-ficțiune, Matthew a avut o bănuială că ar putea fi interesată de "cartea Shaftesbury", pentru a folosi titlul de lucru al romanului de la acea vreme.

În timp ce conținutul obișnuit al lui Wakeman era reprezentat de cărți de non-ficțiune de interes creștin, adesea reeditând cărți mai vechi care au ieșit de mult timp de sub tipar, Matt a simțit că există o zonă de interes comun, având în vedere că Lordul Shaftesbury a fost un creștin evanghelic pasionat și că convingerile sale creștine au reprezentat o mare parte din motivația pentru ceea ce a fost capabil să facă pentru copii:

"A fost o șansă foarte mare, deoarece cartea era complet diferită de tot ceea ce publicaseră până atunci, cu bătălii de stradă, explozii și jafuri la miezul nopții! Dar le-am trimis un prim draft, iar ei s-au arătat interesați să o vadă în întregime."

După câteva întâlniri și câteva modificări ale pasajelor mai picante, Matthew și echipa Wakeman au ales titlul Out of the Smoke și au decis să meargă mai departe cu proiectul.

 

Încredere bine plasată

Matt a considerat că lucrul cu echipa mică și unită de la The Wakeman Trust a fost o experiență productivă și încurajatoare. Relația de colaborare pe care Matt a avut-o cu editorul Jaime i-a permis să urmărească îndeaproape procesul de editare, revizuire și publicare. Un beneficiu neașteptat al colaborării lor a reieșit din talentul de artist al lui Jaime, care a reușit să deseneze ilustrații ale capitolelor fantastic de sugestive, care adaugă o dimensiune suplimentară cărții.

Coperta în sine a fost concepută de fapt de Matthew. După ce echipa de la Wakeman a văzut macheta pe care a realizat-o, le-a plăcut atât de mult, încât l-au îndemnat să o dezvolte mai departe. Rezultatul este ilustrația impresionantă care apare acum pe coperta cărții Out of the Smoke.

Așadar, deși relația dintre Matthew Wainwright și The Wakeman Trust a reprezentat un act de credință pentru ambele părți, șansa a fost răsplătită în cele din urmă de ambele părți.

 

Răspândirea cuvântului

Cu un roman nou, original, scris, editat, proiectat și tipărit, a venit timpul să promovăm cartea. Matt a căutat să tipărească niște materiale care să-l ajute să aibă un impact la aparițiile publice. Pentru vizitele la școli pe care le avea programate, el a decis Bannere cu role, Cărți poștale, Autocolante, Semne de carte ar da aparițiilor sale impulsul de care avea nevoie:

"O căutare rapidă pe Google m-a dus la Solopress, care avea prețuri bune și recomandări excelente din partea clienților. Am decis să le dau o șansă."

Ne bucurăm că Matt a făcut-o, deoarece a fost o experiență minunată să lucrăm cu el și să aflăm despre experiențele sale ca autor. După cum atestă abilitățile sale de copertă, Matt, care are multe talente, este și un designer grafic destul de bun! El a decis să se ocupe de ilustrațiile pentru materialele sale de marketing, cu ajutorul resurselor disponibile la solopress.com: 

"Am vrut să-mi produc propriile modele, dar nu sunt deloc un profesionist - din fericire, Solopress a făcut totul incredibil de simplu, cu șabloane Photoshop ușor de utilizat și un instrument de probă online."

Câteva clicuri mai târziu, comanda Banner a lui Matthew a fost plasată, pentru mai puțin de jumătate din ceea ce credea că ar putea costa:

"Au livrat la timp, iar când am desfășurat bannerul pentru prima dată am fost încântat de calitatea imprimării și a materialelor."

 

Apăsând pe

De atunci, Matt a comandat câteva bookplates (autocolante pe care le va semna și le va trimite cititorilor, pentru a le pune în propriul lor exemplar al cărții mele) și intenționează să completeze marcaje, cărți poștale și alte materiale promoționale în lunile următoare:

"Materialele tipărite sunt o necesitate pentru autorii care fac vizite de promovare și ateliere; le oferă copiilor ceva de luat după un eveniment și asigură marketingul din gură în gură, care este atât de vital pentru succesul unei cărți. A fost o ușurare să găsesc o companie de încredere, cu reputație, cu care pot lucra. În cinstea unei relații lungi și fructuoase!"

Amin, Matthew Wainwright, nici noi nu am fi putut să o scriem mai bine!

Din fum și în viitor...

În ceea ce privește următorii pași, Matt lucrează în prezent la o a doua carte care se petrece în Anglia lui Tudor, când Biblia în limba engleză era o carte interzisă, iar posesia sau chiar citirea ei era împotriva legii. 

Matthew lucrează, de asemenea, în parteneriat cu Greenwich Libraries pentru a organiza un curs lunar gratuit de scriere creativă pentru adolescenți:

"Scopul meu principal este să dau cât mai mult înapoi societății - și dacă reușesc să vând câteva cărți în același timp, consider că este un bonus!"

Dacă nu puteți aștepta următoarea carte a lui Matei, puteți afla cum au petrecut Crăciunul personajele din "Din fum" într-o casă de vacanță. nuvelă în două părți pe care le puteți citi online gratuit! De asemenea, puteți fi la curent cu activitățile lui Matthew la adresa matthewwainwright.co.uk.