Britse bedrijven optimistisch op weg naar 2022

Zoals veel bedrijven gaat Solopress voorzichtig optimistisch 2022 in. We hebben nu allemaal een paar jaar pandemische ervaring achter de rug en de grond waarop we staan begint wat steviger aan te voelen. Met bewezen plannen en een opwindend programma van nieuwe strategieën en producten in de planning, ziet de toekomst er een stuk zekerder uit.

Met dat in gedachten waren we nieuwsgierig naar hoe recente gebeurtenissen onze B2B-klanten en zakenpartners hebben beïnvloed en welke factoren hun plannen voor 2022 hebben beïnvloed. We besloten hen te benaderen met een enquête over aspecten als werving, werkpraktijken, marketing en hun groeiplannen. We bevredigden niet alleen onze eigen nieuwsgierigheid, maar wisten ook dat de gegevens interessante inzichten zouden opleveren voor onze zakelijke klanten.

De resultaten waren bemoedigend: bedrijven van alle groottes gaan met een optimistische veer 2022 in. Onze fascinerende bevindingen weerlegden ook enkele wijdverspreide opvattingen over onderdrukte werving, prestaties en marketingactiviteiten. Hier zijn enkele opmerkelijke hoogtepunten uit de gegevens.

Aanwerving en werkpraktijken

Het lijkt populair om te beweren dat werving op dit moment zo goed als onmogelijk is. Maar terwijl 40% van onze respondenten zijn vinden werving nu een grotere uitdaging dan voor de pandemie, een solide 60% vindt het makkelijker of hetzelfde.

Toen we vroegen naar de methoden die werkgevers gebruiken om nieuwe mensen aan te trekken, zagen we een opvallend sterke opkomst voor 'flexibel werken'. Wijdverspreide verschuivingen in werkpraktijken tijdens de pandemie hebben werkgevers geleerd dat het mogelijk is om veel meer flexibiliteit te bieden zonder dat dit ten koste gaat van de productiviteit. Een extra bonus is dat flexibel werken een geweldige manier is om sollicitanten aan te trekken.
Door werken op afstand aan te bieden, kunnen rekruteerders hun netten over een veel groter geografisch gebied uitstrekken. Maar liefst 90% van onze respondenten had tijdens de pandemie werken op afstand geïntroduceerd, waarvan 77% van mening was dat het hun bedrijf als geheel ten goede was gekomen.

Hoewel werken op afstand een verrassend succesverhaal is dankzij de voordelen op het gebied van flexibiliteit en werving, zijn de meeste bedrijven die we hebben gesproken blij om collega's weer op kantoor te verwelkomen.

Toen we vroegen naar het effect van de terugkeer naar het werk op het moreel en de creativiteit, kregen we positieve, zij het licht gemengde antwoorden. De volgende stap voor werkgevers zou kunnen zijn om te beoordelen waar werken op afstand succesvol was en waar voordelen werden behaald door terug te keren naar gedeelde werkplekken. Het goede nieuws is dat veel bedrijven nu in een goed geïnformeerde positie verkeren om de perfecte balans te vinden tussen thuiswerken en werken op locatie.

Vraag van de klant

Natuurlijk hebben de gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar een brede impact gehad op de prestaties van bedrijven in vele sectoren. We waren echter blij om te zien dat het leeuwendeel van de respondenten in ons onderzoek behoorlijk optimistisch was over de toekomst.

Het was geen verrassing om te horen dat de vraag tijdens de pandemie werd onderdrukt.

Gelukkig meldde meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven een herstel na het opheffen van de beperkingen.

Naast herstel zag 59% de mogelijkheid om hun bedrijf verder te laten groeien na de pandemie.

Kansen en innovatie

Het is een kwade wind die niet goed waait, en voor dynamische bedrijven hebben de uitdagingen als gevolg van de pandemie kansen gecreëerd om zich aan te passen en te diversifiëren. 81% van de ondervraagde bedrijven vond dat de pandemie hen ertoe had aangezet nieuwe kansen te grijpen.

69% had zelfs het gevoel dat recente gebeurtenissen hen hadden gestimuleerd om nog innovatiever te worden.
Marketing

Nu de vraag toeneemt en innovatie bloeit, moeten bedrijven de kanalen onderhouden via welke ze met hun publiek communiceren. In feite voorzag 74% van onze respondenten een toename in marketingactiviteiten in het komende jaar.

We vonden het bemoedigend om te zien dat 79% van de ondervraagden zei dat ze bij hun marketingactiviteiten wel degelijk rekening houden met duurzaamheid.

Wat nog meer bemoedigend is, is dat 87% van plan is om in de toekomst nog meer prioriteit te geven aan duurzaamheid.

 

Ambities voor de toekomst

Nu de wereldwijde recessie als gevolg van een pandemie nog steeds voortduurt, is het bedrijven vergeven als ze een defensieve houding aannemen. Het is dan ook bemoedigend dat 81% van de bedrijven in ons onderzoek ambities heeft om uit te breiden.

En op de vraag wat hun voornemens voor het nieuwe jaar waren, bewees ons cohort dat ze een vriendelijk en zorgzaam stel waren door het welzijn van het personeel bovenaan de agenda te zetten!

Genoeg redenen om blij te zijn dus om 2022 in te gaan. Het ziet eruit als een veelbelovend jaar voor werknemers die het hof worden gemaakt door recruiters, flexibele uren krijgen en gunstige arbeidsvoorwaarden genieten. En voor werkgevers ziet het eruit als een ambitieus jaar vol opleving van de vraag, nieuwe marketingactiviteiten en hernieuwde groeiambities.