Verhalen van klanten: Andy's Man Club

Solopress maakte voor het eerst kennis met Andy's Man Club door onze gezamenlijke betrokkenheid bij Southend United Football Club. Toen we de kans kregen om rechtstreeks samen te werken met Darren Smith van Andy's Man Club, wilden we graag meer te weten komen over deze snelgroeiende liefdadigheidsinstelling op het gebied van geestelijke gezondheid die mannen met elkaar in gesprek brengt op locaties in het hele land.

Het verhaal van de Andy's Man Club begint op een trieste plek, maar laat uiteindelijk de verbazingwekkende dingen zien die bereikt kunnen worden als mensen samenkomen om elkaar te helpen.

 

Wie is Andy?

Andy Roberts was een populaire jongeman uit Halifax, door degenen die hem kenden beschreven als een gezellige, sprankelende persoonlijkheid en een liefhebbende vader. In april 2016 pleegde Andy op 23-jarige leeftijd zelfmoord.

De impact van de tragedie was diep schokkend voor zijn familie en vrienden, met wie Andy tot de dag voor zijn dood toekomstplannen had besproken.

In hun pogingen om te achterhalen wat er was gebeurd, werden Andy's dierbaren getroffen door het gebrek aan waarschuwingssignalen. Het kwam voor hen als een donderslag bij heldere hemel, maar het was duidelijk dat Andy al enige tijd in stilte had geleden.

Ze konden zich niet aan de indruk onttrekken dat, als Andy zijn gevoelens had kunnen bespreken, zijn dood misschien voorkomen had kunnen worden.

 

Andy's Man Club is geboren

Onder de mensen die Andy achterliet waren zijn moeder, Elaine Roberts, en zijn zwager, Luke Ambler. Luke was een prominente professionele Rugby League speler wiens carrière onder andere bestond uit periodes bij Leeds Rhinos, Salford Reds, Harlequins RL en Halifax, maar ook als international voor Ierland.

Luke Ambler, medeoprichter en voorzitter van Andy's Man Club.

Elaine en Luke zagen in dat ze een kans hadden om iets goeds te laten voortkomen uit Andy's overlijden. Samen richtten ze Andy's Man Club op als een plek waar mannen konden komen om over hun gevoelens te praten.

Met Luke's profiel als sportman, Elaine's vastberadenheid en een groeiend aantal supporters groeide Andy's Man Club uit van een bijeenkomst van negen mannen in Halifax tot een landelijke beweging. Er zijn nu 76 actieve clubs en nog meer bijeenkomsten online.

 

"Het is OK om te praten"

Wat gebeurt er precies in een Andy's Man Club? We spraken met Darren Smith, de plaatselijke Facilitator van South Essex, die het ons kon uitleggen:

"De bijeenkomsten vinden plaats van 19.00 tot 21.00 uur op maandagavond en het is een veilige plek voor mannen om te praten en te luisteren.

Er zijn geen professionals of externe deskundigen aanwezig, alleen een groep mannen in hetzelfde schuitje.

Om de bijeenkomsten te helpen organiseren, nemen de leden de rollen van Facilitator, Co-facilitator en Sweeper op zich. De veger is er om leden te begroeten en nieuwkomers binnen te leiden, terwijl de facilitator en co-facilitator helpen structuur aan te brengen in de bijeenkomst."

De bijeenkomsten volgen elke keer een eenvoudig format, zoals Darren uitlegde:

"In elke bijeenkomst stellen we vijf vragen. Drie van die vragen blijven elke week hetzelfde. Dat zijn:

  1. Hoe gaat het?
  2. Geef ons één positief aspect van je week
  3. Moet je iets kwijt?

De overige twee vragen veranderen elke week. De ene kan erop gericht zijn om leden te helpen hun waarde in te schatten, zoals 'Hoe kun je deze week iemand anders positief beïnvloeden?

De laatste vraag zal vaak iets luchtigs zijn, zoals "Welk dier zou jij zijn?" of "Wat is je favoriete koekje?".

De facilitator en co-facilitator geven als eerste hun antwoorden, wat helpt om de vergadering op gang te brengen en de gesprekken op gang te brengen."

Het is een format dat mannen in staat stelt om vrijuit te spreken met hun leeftijdsgenoten in een veilige omgeving. Deze geest van openheid wordt samengevat door de slogan en hashtag van Andy's Man Club - #ITSOKTOTALK.

 

Voor wie is Andy's Man Club?

Simpel gezegd is Andy's Man Club voor iedere man boven de 18 die zin heeft om langs te komen en te praten.

Dat geldt voor alle mannen, ongeacht hun achtergrond of ervaringen. In principe is iedereen die problemen heeft in zijn leven welkom om deel te nemen aan een groep en te bespreken wat hem of haar dwarszit. Zoals voorzitter en medeoprichter Luke Ambler zegt,

"Je hoeft geen zelfmoordgedachten te hebben gehad, je hoeft geen psychische aandoening te hebben gehad. Misschien wil je gewoon ergens heen waar je het gevoel hebt ergens bij te horen."

Andy's Man Club positioneert zichzelf niet als een alternatief of vervanging voor professionele geestelijke gezondheidszorg. Het is een gastvrije plek zonder wachtlijsten en zonder formulieren om in te vullen - gewoon een plek om vrienden te ontmoeten die soortgelijke problemen ervaren.

 

Darrens ervaring

In Andy's Man Club praten leden over het doorstaan van 'stormen' en het was op zo'n moment dat Darren Smith besloot om hulp te vragen.

Zijn ervaring was typerend voor veel mannen in zijn situatie. Hij kwam lange wachtlijsten tegen voor professionele geestelijke gezondheidszorg. Hij ontdekte ook dat lokale zelfhulpgroepen zich vooral richtten op specifieke kwesties, zoals oudere mannen die verdriet hadden. Hij had moeite om hulp te vinden die zowel beschikbaar als geschikt voor hem was.

Het goede nieuws voor Darren was dat hij Andy's Man Club online had ontdekt. Maar het slechte nieuws was dat zijn dichtstbijzijnde club bijna 100 mijl verderop in Peterborough was!

 

Andy's Man Club komt naar Essex

Darren liet zich niet ontmoedigen en nam contact op met het beheerdersteam van andysmanclub.nl en begon zijn eigen club. Kort daarna richtte hij de bijeenkomst op in het Roots Hall Stadium van Southend United. Nadat hij in de eerste paar weken begon met vier of vijf jongens, trekt de bijeenkomst in Southend nu meer dan 20 leden per week.

De bijeenkomst in Southend is een enorme hulp geworden, zowel voor de leden als voor Darren zelf, maar hij bleef bezorgd dat de rest van Essex nog steeds een groot gebrek had aan een plek waar mannen naartoe konden gaan om hun gevoelens te delen. Daarom besloot Darren een tweede bijeenkomst op te richten.

Andy's Man Club Chelmsford ging van start op 29 november 2021, met bijeenkomsten die elke maandag om 19.00 uur plaatsvinden in het Writtle University Centre for Health & Sport.

In lijn met de ambitie van Andy's Man Club om een bijeenkomst te organiseren binnen 30 minuten van elke man in het Verenigd Koninkrijk, hoopt Darren nu te helpen bij het opzetten van clubs in Billericay, Basildon en Harlow.

 

Het woord verspreiden

Als actieve begeleider van Andy's Man Club in het zuidoosten is Darren in de uitzending van BBC Essex Radio en op de pagina's van de krant Southend Echo verschenen. Hij is ook actief op sociale media, als beheerder van Facebookpagina's voor de Southend-on-Sea en Chelmsford groepen en Twitter-accounts voor AMC Southend en AMC Chelmsford.

Darren probeerde ook de bijeenkomst in Southend te promoten met een Bedrukte banierZo kon Solopress erbij betrokken raken. Als sponsor van de North Bank en printpartner voor Southend United FCWe zijn vaak te vinden in het Roots Hall Stadium, waar de Southend-on-Sea AMC-bijeenkomst plaatsvindt.

Het was dan ook heel logisch dat we samen met Darren de reclameborden. Als supporters nu het stadion binnenlopen om thuis naar de Shrimpers te kijken, zullen ze zich ervan bewust worden dat Andy's Man Club er voor ze is als ze het nodig hebben. En als er maar één iemand is die het ziet en de hulp krijgt die hij nodig heeft, dan vinden wij dat al de moeite waard.

 

Word lid van de club

Als jij of iemand die je kent geïnteresseerd zou kunnen zijn in Andy's Man Club, dan zijn er genoeg manieren om meer te weten te komen.

Voor meer informatie over de liefdadigheidsinstelling kun je terecht op andysmanclub.nl. Het is ook een geweldige plek om vind uw dichtstbijzijnde bijeenkomst.

Iedereen die in de buurt van Southend of Chelmsford woont, kan de Facebook-pagina's voor de Southend-on-Sea of Chelmsford bijeenkomsten of volg ze op Twitter op AMC Southend of AMC Chelmsford.

Voor vragen over de vergadering of persvragen kan Darren zelf contact opnemen met [email protected].