Locatie, locatie, locatie: De beste plek in het Verenigd Koninkrijk voor creatieve werknemers

Ondanks twee jaar van veeleisende omstandigheden door de pandemie, zijn veel creatieve bedrijven in het Verenigd Koninkrijk erin geslaagd om zich aan te passen en te bloeien. Omdat de sector een gewild gebied blijft voor creatieve werknemers, hebben we de beste plaatsen om te werken in het Verenigd Koninkrijk binnen de creatieve industrie onderzocht voor degenen die hun zinnen hebben gezet op hun volgende opwindende carrièrestap.

Waar gaat het heen met de creatieve industrie?

Hoewel de creatieve industrie in het Verenigd Koninkrijk tijdens de pandemie te maken kreeg met een groot aantal uitdagingen, blijven deskundigen optimistisch over de toekomst van creatieve werknemers en voorspellen ze dat de sector sneller herstellen van de pandemie dan de Britse economie als geheel tegen 2025. Bovendien zal de industrie tegen die tijd naar verwachting groeien met 26%, 132,1 miljard bijdragen aan de economie in bruto toegevoegde waarde en 300.000 nieuwe banen creëren volgens Oxford Economics. Recente bevindingen van het Britse parlement geven ook aan dat het nu de tijd zou kunnen zijn om een toekomst in de creatieve sector na te streven, aangezien het aantal banen verhoogd met een 34,5% sinds 2011.

Wat voor salaris kun je verwachten in een creatieve rol?

Gemiddeld salaris in het Verenigd Koninkrijk voor een creatieve rol naar ervaringsniveau

Senior £42,768
Intermediair £36,477
Junior £23,931

(Check-a-Salary)

Volgens GlassdoorHet nationale gemiddelde salaris voor een creatieve baan in het Verenigd Koninkrijk is £36.829, wat aangeeft dat de sector lucratief blijft en dat werknemers in deze sector dus een indrukwekkend salaris tegemoet kunnen zien. Huidige gegevens onthullen dat het gemiddelde salaris voor creatieve werknemers met een junior ervaringsniveau £23.931 is en begrijpelijkerwijs hoger ligt op £42.768 voor degenen met een meer senior ervaringsniveau.

Gemiddeld salaris in het Verenigd Koninkrijk per functie bij een creatief agentschap

Functie Gemiddelde salaris (agentschap) Salaris Min-Max (agentschap)
Junior Ontwerper £25k

 

£23-28k
Halfzware ontwerper £35k

 

£30-40k
Senior Ontwerper £55k

 

£45-55k
Junior creatief team £28k

 

£25-30k
Middengewicht creatief team £35k

 

£35-45k
Senior creatief team £55k

 

£50-65k
Ontwerpdirecteur/Hoofd Ontwerp £60k

 

£55-65k
Associate creatief directeur £75k

 

£60-85k
Creatief directeur £90k

 

£80-100k
Uitvoerend creatief directeur £130k

 

£110-145k
Junior tekstschrijver £26k

 

£25-30k
Middelbare tekstschrijver £37k

 

£35-45k
Senior Copywriter £55k

 

£50-65k
Hoofd kopij £70k £65-80k

(De belangrijkste spelers 2021 salarisonderzoek rapport)

Salarisgegevens van de Belangrijkste spelers 2021 salarisonderzoek rapport onthult dat zelfs junior functies binnen een bureau zoals Junior Designer en Junior Copywriter gemiddeld meer dan £24k per jaar verdienen. Zoals verwacht is de best verdienende rol in een creatief bureau Executive Creative Director, met een gemiddeld salaris in het Verenigd Koninkrijk van maar liefst £130k, gevolgd door respectievelijk Creative Director (£90k) en Associate Creative Director (75k).

Andere goed verdienende functies binnen de creatieve sector volgens het gemiddelde salaris zijn Design Director/Head of Design en Head of Copy met salarissen van respectievelijk £60k en £70k.

Gemiddeld salaris in het Verenigd Koninkrijk per creatieve functie in huis

Functie Gemiddelde salaris (agentschap) Salaris Min-Max (agentschap)
Junior Ontwerper £25k £23-25k
Halfzware ontwerper £32k £28-35k
Senior Ontwerper £45k £40-50k
Design Directeur £55k £50-60k
Creatief directeur £80k £70-85k

(Het MajorPlayers 2021 salarisonderzoek rapport)

Interessant genoeg zijn de cijfers voor interne creatieve functies heel anders. Creatieve directeuren verdienen bijvoorbeeld gemiddeld 80.000 pond in vergelijking met 90.000 pond bij bureaus en Senior ontwerpers verdienen ook 10.000 pond minder bij interne organisaties, met een gemiddeld salaris van 45.000 pond.

De bestbetaalde gebieden in het Verenigd Koninkrijk onthuld

De top 8 bestbetaalde steden voor creatieve functies in het Verenigd Koninkrijk

Locatie Salaris
1. Londen £43,472
2. Manchester £37,499
3. Edinburgh £35,889
4. Glasgow £33,912
5. Liverpool £33,903
6. Birmingham £33,197
7. Newcastle in Tyne £32,732

(Check-a-Salary, Winkelkeuze)

Na analyse van de huidige salarisgegevens heeft Solopress de 7 bestbetaalde steden gerangschikt als het gaat om werken in de creatieve industrie binnen het Verenigd Koninkrijk.

Het zal niemand verbazen dat Londen op de eerste plaats staat met een gemiddeld salaris van 43.472 pond, gevolgd door het Northern Powerhouse Manchester met een concurrerende 37.499 pond per jaar. Hoewel Newcastle upon Tyne aan de onderkant van de lijst staat met een gemiddeld jaarsalaris van £32.732, biedt het toch een Meer dan £2 miljard industrie biedt werk aan meer dan 40.000 mensen in 3.000 creatieve en digitale bedrijven - zeker een plek om in de gaten te houden als het gaat om vacatures in de creatieve sector.

  1. Londen

Ondergedompeld in architectonische schoonheid, een wereldberoemde kunst- en muziekscene, een groot aantal nieuwe en innovatieve bedrijven, creatieve opleidingsinitiatieven en werkgelegenheidskansen, maakt Londen haar reputatie als toonaangevende creatieve hoofdstad zeker waar.

De kunstindustrie van de stad genereerde £58 miljard voor de nationale economie in 2019, wat eens te meer de kracht van de creatieve sector in Londen aantoont. Vóór de pandemie ondersteunde de creatieve sector een op de zes banen in de stad en is vandaag de dag nog steeds een van de snelst groeiende sectoren in Londen.

Soho is een van de creatieve centra van Londen.

Bovendien heeft de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, onlangs aangekondigd dat de regering £1,3 miljoen aan nieuwe investeringen in programma's ter ondersteuning van creatieve banen en opleidingen via zijn Creative Enterprise Zones (CEZs) in Croydon, Lambeth en Lewisham.

  1. Manchester

Een bloeiende creatieve gemeenschap met Media City en 9.000 creatieve en technologische bedrijven, die jaarlijks een bruto toegevoegde waarde van £3,8 miljard genererenManchester heeft naam gemaakt als een van de meest opwindende hoeken van het Verenigd Koninkrijk voor creatieven die hun volgende hoofdstuk willen beginnen.

De stad is booming met innovatieve start-ups en kleine bureaus, die een toestroom van gloednieuwe creatieve functies genereren, naast het feit dat het de thuisbasis is van enkele van de grootste namen in het bedrijfsleven, van Missguided tot Google en de BBC.

Pre-pandemische gegevens onthulde dat de creatieve sector in Manchester, die gebieden omvat van uitgeverijen tot film, tv, design en meer, sneller groeit dan elke andere regio in het Verenigd Koninkrijk, met uitzondering van Londen. Echter, zelfs na de negatieve gevolgen van de pandemie en het leven met beperkingen, is MediaCityUK in Salford geïdentificeerd als het potentieel om het herstel van de regio versnellen terwijl de BBC plannen maakt om het personeelsbestand uit te breiden tot meer dan 3.500.

  1. Edinburgh

De creatieve industrie van Edinburgh is al een aantal jaren een kracht om rekening mee te houden. In 2019 zal de werkgelegenheid in de Creatieve industrie groeisector was het hoogst in Glasgow City (22.140) en City of Edinburgh (19.075), met respectievelijk 24,6% en 21,2% werkgelegenheid in deze sector.

Met spannende creatieve programma's die zijn ontworpen om toekomstig creatief talent te koesteren en de creatieve en technologische sectoren van wereldklasse van de stad samen te brengen, zoals Creatieve informaticaEdinburgh is de ideale locatie voor mensen die in de creatieve sector werken. De stad biedt talloze carrièremogelijkheden in kunst, cultuur, media en design en is een hotspot voor creatieve werknemers met een gemiddeld salaris van £35.889.

  1. Glasgow

Glasgow is nog zo'n Schotse stad die een wereld aan opwinding biedt aan mensen die willen uitblinken in een creatieve carrière en is tot de nok toe gevuld met creatieve en innovatieve geesten. Vóór de pandemie werd de stad zelfs uitgeroepen tot de top cultureel en creatief centrum van het Verenigd Koninkrijk in een rapport van de Europese Commissie vanwege de culturele participatie en tolerantie van de stad.

Ashton Lane in het populaire West End van Glasgow.

De banenmarkt in Glasgow is nog steeds booming als het gaat om creatieve functies en de stad is de thuisbasis van 149 creatieve bureaus voor wie zijn carrière een kickstart wil geven.

  1. Liverpool

Liverpool, de thuisbasis van The Beatles, is ongetwijfeld een van de belangrijkste culturele steden van het Verenigd Koninkrijk, omgeven door levendigheid, warmte en creativiteit. De economie van Liverpool is ook een van de grootste in het Verenigd Koninkrijk.

Liverpool speelt een sleutelrol in de groei van de creatieve en digitale industrieën in het Verenigd Koninkrijk. De stad is de thuisbasis van het op één na snelst groeiende digitale cluster van het land. De stad biedt creatieven natuurlijk volop mogelijkheden om hun droombaan te vinden, met Inderdaad momenteel 509 vacatures in deze sector. Daarnaast werken er in de Liverpool City Region ongeveer 19.000 mensen in 3500 bedrijven, waarvan er veel gevestigd zijn in de Baltic Triangle, het creatieve centrum van de stad met meerdere start-ups en studies.

  1. Birmingham

Greater Birmingham is nog een sterke kanshebber voor de beste stad in het Verenigd Koninkrijk om als creatief te werken. De stad heeft een enorme, groeiende creatieve economiedie bijna 50.000 mensen in dienst heeft en jaarlijks 4,1 miljard pond aan bruto toegevoegde waarde genereert, bijna 9% van de totale bruto toegevoegde waarde van 46,8 miljard pond. Thuisbasis van een enorme reclame-, marketing- en ontwerpsector Deze stad, die web-, product-, modeontwerp, PR en gegevensanalyse omvat, is een stad om in de gaten te houden als je op zoek bent naar een langdurige carrière in de creatieve ruimte.

  1. Newcastle op Tyne

Newcastle upon Tyne is een bruisende stad in het noordoosten die een wereld aan mogelijkheden biedt voor mensen die in de creatieve sector werken. Volgens recente gegevens heeft de stad ook een van de snelst groeiende technologiesectorenmet meer dan 1.300 vacatures.

Naast de rangschikking als de 7th Newcastle upon Tyne, de best betalende stad voor creatieve functies, staat bekend als een hotspot voor digitale bureaus, wat goed nieuws is voor iedereen die op zoek is naar een baan in webontwikkeling, digitale marketing of design!


Zet jezelf op de kaart

Hoewel het voorspelbaar is dat Londen de toppositie inneemt voor de beste plek om te werken in het Verenigd Koninkrijk binnen de creatieve industrie op basis van salaris, is het duidelijk dat andere steden zoals Manchester en Edinburgh snel aan het inlopen zijn, met veel steden in het Verenigd Koninkrijk die veel te bieden hebben aan mensen die werken in de creatieve industrie op het gebied van stadscultuur en doorgroeimogelijkheden. Het is bemoedigend om te zien dat de creatieve industrieën de uitdagingen van de pandemie hebben overwonnen en zich hebben aangepast - waar je ook kiest om als creatief te werken, het is een spannende tijd voor een industrie die vol mogelijkheden zit.