Verhalen over een startende onderneming: Ancoats Guitars maakt zich op voor print

In onze eerste Blog 'Verhalen van startersWe hebben Dave Roberts en zijn gloednieuwe bedrijf Ancoats Guitars aan je voorgesteld. We zijn met Dave in zee gegaan om hem te kunnen volgen tijdens de uitdagingen en avonturen van zijn eerste jaar als bedrijf en om het bedrijf te ondersteunen met drukwerk van topkwaliteit.

In maand twee wordt het spannend. Er liggen afspraken met de media in het verschiet, nieuwe productontwikkeling, nieuw briefpapier, boekingen voor beurzen en nog veel meer. Maar voordat we ons lieten meeslepen, had Dave nog wat werk te doen om een merkidentiteit en huisstijl voor Ancoats Guitars vast te stellen.

Het logo verfijnen

Ancoats Guitars is een nieuw bedrijf, maar zoals de meeste ondernemers had Dave al vanaf het begin een goed idee van hoe zijn logo en branding eruit zouden kunnen zien. Zoals besproken aan het einde van onze laatste blogHet logo van Dave was sterk, maar moest nog verder ontwikkeld worden voordat het alle vereiste functies kon vervullen.

Door gesprekken met grafisch ontwerper Matt Bruty van Solopress konden Dave en Matt het logo verfijnen en aanpassen voor een reeks essentiële toepassingen. 

Deze toepassingen waren zo divers als het brandmerken van de website van het bedrijf op ancoatsguitars.co.uk, het vertegenwoordigen van het bedrijf als avatars op sociale media en het verschijnen als stickers op de gitaren zelf. En natuurlijk ook op klein- en grootformaat drukwerk.

Een betere site

Toen het werk aan de logo iteraties klaar was, lag er een sterke basis om een bredere merkidentiteit op te bouwen, te beginnen met de website. Dave kon het werk van Matt toepassen op elke webpagina. Het resultaat was een slimme, vernieuwde site met een consistente stijl.

Header afbeeldingen op ancoatsguitars.nl

De besluitvorming en ontwikkeling die gepaard gingen met het herontwerp van de webpagina's hielpen ook om Dave's gevoel voor wat hij wel en niet wil van de look en feel van het merk te kristalliseren. Laten we ons dus eens verdiepen in het belang van design voor dit bedrijf en de invloeden die de richting tot nu toe mede hebben bepaald.

Een stijl definiëren

Een uitstekend ontwerp is zo'n punt van verschil voor Ancoats Guitars dat het essentieel was dat het kleurenpalet, de grafische elementen en de stilistische details van de instrumenten ook in de huisstijl van het bedrijf zouden worden verweven. De focus van deze maand lag op het vaststellen van een visuele aanpak voor alle drukwerkprojecten die in het verschiet liggen.

Een grote invloed op de esthetiek van Ancoats Guitars is het Europese modernistische art house design. Het werk dat voortkwam uit de Art Deco en Bauhaus bewegingen is van invloed op veel van de kleuren, lijnen en vormen die op de gitaren zelf te zien zijn. Het was logisch om ook in het ontwerp van het merk naar deze stijlen te verwijzen.

Recht uit de blokken

Een terugkerend ontwerpmotief waar Dave en Solopress-ontwerper Matt op uitkwamen was een op Bauhaus geïnspireerde opstelling van rode, gele en blauwe semi-transparante blokken die konden dienen als houvast voor grafische elementen, zowel online als in druk. 

Het Bauhaus was een kunstschool in Weimar Duitsland, opgericht in 1919 door architect Walter Gropius. Het onderwijzend personeel bestond uit grootheden als de Russische schilder Wassily Kandinsky en de architect Ludwig Mies van der Rohe. 

De school combineerde kunst, design en architectuur en ontwikkelde een stijl van hoekig modernisme met strakke lijnen, eenvoudige vormen en vaak felle kleuren. Dat was tot 1933, toen een in Oostenrijk geboren ex-kunstenaar met een heel andere visie op Duitsland de macht overnam in Berlijn en de school voorgoed dwong te sluiten.

Van modernist tot modern

De geometrische vormen en primaire kleuren van het merk Ancoats Guitars zijn misschien geïnspireerd op de Bauhaus-beweging van de vorige eeuw, maar ze vinden ook een passende weerklank in de hedendaagse locatie van het bedrijf.

Dave werkt vanuit een omgebouwde scheepscontainer, met daarboven de monolithische molengebouwen waar de wijk Ancoats bekend om staat. De combinatie van deze brutale vormen met de levendige kleuren die geassocieerd worden met de muziekscene van de stad creëert een look die duidelijk Mancuniaans is.

Door deze krachtige combinatie van erfgoed, locatie, design en natuurlijk muziek op te roepen, hebben Matt en Dave een look en feel bedacht die zowel fris is als bewust van zijn wortels.

Het merk breidt uit

Dat is allemaal goed en wel, maar kun je dat allemaal op een Visitekaartje? In zekere zin denken we van wel...

Voor elk nieuw bedrijf dat serieus genomen wil worden, is een slimme set briefpapier een geweldige manier om professioneel en zakelijk over te komen.

Maar dat betekent niet dat deze elementen stoffig en formeel moeten zijn, vooral niet bij een product dat zo opwindend is als een elektrische gitaar. Als je een merk wilt uitstralen dat leuk of gewaagd is, maar ook je serieuze karakter als bedrijf wilt uitstralen, moet er een delicaat evenwicht worden gevonden.

Neem zeker de ontwerpaccenten op die je merk maken tot wat het is, maar probeer niet het wiel opnieuw uit te vinden. Tenslotte hebben zakenmensen bepaalde verwachtingen en eisen van het briefpapier dat je gebruikt.

In deze collectie elementen, ontworpen door Dave en Matt, zijn ze erin geslaagd om het kenmerkende Ancoats Guitars-merk in het middelpunt te plaatsen en tegelijkertijd een functionele en professionele set te creëren. Zakelijk briefpapier.

Flyers, posters en daarbuiten

Als het aankomt op echt promotiemateriaal, konden Matt en Dave echter de voet van de rem nemen en met een aantal gedurfdere ontwerpen komen die beter pasten bij dit soort drukwerk.

De ontwerpen waar ze op uitkwamen bevatten het nieuw ontworpen logo en woordmerk, de Bauhaus-kleurblokken, plus er is iets met het gebruik van kleur en herhaling dat heel goed past bij de muziekscene van Manchester.

Naar de printer

We zijn dan ook erg trots dat we, na deze eerste periode van ontwerpen en voorbereiden, onze eerste elementen naar de drukker sturen. Blijf op de hoogte voor onze volgende aflevering van 'Start-up Stories' wanneer we een kijkje nemen in hoe, waarom en waar Dave zijn gedrukte materialen gaat gebruiken om zijn bedrijf te promoten. Ancoats Gitaren