Andy Warhol - înainte de banană

Probabil cel mai celebru nume din lumea Pop Art, Andy Warhol. Să aruncăm o privire asupra modului în care a trecut de la proscris social la icoana pop a anilor 1960.

Născut în Pennsylvania în 1928, Andy Warhol și-a petrecut o mare parte din copilărie imobilizat la pat din cauza suferinței de Coreea lui Sydenham. Deși timpul petrecut la pat a dus la ipohondrie și la marginalizarea sa la școală, a fost descris mai târziu de Warhol ca fiind un punct crucial în dezvoltarea abilităților și a personalității sale. Pe lângă faptul că a petrecut mult timp alături de mama sa, își petrecea timpul ascultând radioul și colecționând fotografii ale vedetelor de film.

Andy Warhol Primele lucrări
© Fundația Andy Warhol pentru Arte Vizuale, Inc.

După absolvirea liceului, intenționa să devină profesor de artă și să se înscrie la Universitatea din Pittsburgh. Aceste planuri s-au schimbat însă și a optat să studieze arta comercială la Carnegie Institute of Technology, ceea ce l-a determinat să se implice în reviste artistice studențești și să ilustreze primele sale coperte și ilustrații pe întreaga pagină. După ce a absolvit cu o diplomă de licență în arte plastice, s-a mutat la New York pentru a începe o carieră în domeniul ilustrațiilor pentru reviste și reclame.

Andy Warhol primele coperte de album
De la stânga la dreapta: Carlos Chávez - Un program de muzică mexicană (1949), Gioachino Rossini - Uvertura William Tell (1953)

Primele lucrări ale lui Warhol implicau un stil lejer cu cerneală pătată, a câștigat rapid popularitate datorită stilului său ciudat pentru reclamele la pantofi și a fost prezentat într-o expoziție care l-a adus în atenția casei de discuri RCA Records. În această perioadă interesantă, în timpul expansiunii industriei, a fost pus la lucru pentru a concepe coperte de album și materiale promoționale. Discul acceptat pe scară largă ca fiind prima sa copertă a fost Carlos Chávez - A Program of Mexican Music, lansat în 1949, coperta prezintă ilustrații modeste și se bazează predominant pe caractere.

Marilyn Diptych 1962 Andy Warhol
© 2015 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / Artists Right Society (ARS), New York și DACS, Londra

În timp ce lucra la nenumărate coperte de discuri pentru artiști precum Count Basie, Aretha Franklin și Thelonious Monk, Warhol a petrecut timp stăpânind arta serigrafiei; trecutul său în domeniul artei comerciale a fost o bază excelentă pentru acest lucru și a adus o abordare mai dezinvoltă a artei sale plastice, stilul cu pete continuând să se regăsească în lucrările sale personale, precum și în cele pentru RCA și Prestige. În 1962 a marcat debutul său în arta pop pe Coasta de Vest, care a cuprins popularul său "Marilyn Diptych", precum și "100 Soup Cans" și "100 Coke Bottles".

Andy Warhol Velvet Underground

Warhol a creat ilustrația instantaneu recognoscibilă a bananei în 1966 pentru albumul omonim "The Velvet Underground and Nico". Deși se presupune că albumul s-a vândut în doar 30.000 de exemplare în primii 5 ani, de atunci a fost reeditat de aproape 200 de ori și a devenit un disc multi-platină în multe țări, asigurându-se că opera lui Warhol continuă să umple rafturile magazinelor de discuri din întreaga lume.

S-ar putea să nu știți

  1. Banana de pe coperta originală a albumului Velvet Underground și Nico era un autocolant pe care ascultătorul îl putea desprinde, dezvăluind o banană "goală" dedesubt.
  2. Se sugerează că faimoasa piesă a lui Bob Dylan "Like a Rolling Stone" este scrisă despre Warhol.
  3. Rădăcinile modeste ale familiei lui Warhol i-au influențat munca: se crede că alegerea mamei sale pentru masa de prânz a fost cea care a determinat seria de fotografii Campbell Soup.
  4. În liceu, clubul de artă l-a exclus pe Warhol pentru că era mai bun decât ceilalți membri.
  5. Primul său film se numea "Sleep" și era o capodoperă de 6 ore, care nu se termina niciodată, în care prietenul său dormea. Nouă persoane au participat la premieră. Șapte dintre ei au rămas pentru întreaga durată.