Andy Warhol - før bananen

Andy Warhol er muligvis det mest berømte navn i popkunstens verden. Lad os se på, hvordan han gik fra at være socialt udstødt til at blive et popikon i 1960'erne.

Andy Warhol blev født i Pennsylvania i 1928 og tilbragte en stor del af sin barndom i sengen, fordi han led af Sydenhams chorea. Selv om tiden i sengen førte til hypokondri og til, at han blev udstødt i skolen, beskrev Warhol det senere som et afgørende punkt i udviklingen af sine færdigheder og sin personlighed. Ud over at bruge meget tid på at knytte bånd til sin mor, brugte han tiden på at lytte til radio og samle billeder af filmstjerner.

Andy Warhols tidlige værker
©The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.

Efter sin studentereksamen havde han tænkt sig at blive kunstlærer og indskrive sig på University of Pittsburgh. Disse planer ændrede sig dog, og han valgte at studere kommerciel kunst på Carnegie Institute of Technology, hvilket førte til, at han blev involveret i kunstmagasiner for studerende og illustrerede sine første forsider og helsidesillustrationer. Efter at have fået en bachelor i kunst flyttede han til New York for at starte en karriere med illustrationer til magasiner og reklamer.

Andy Warhols tidlige albumcovers
L-R: Carlos Chávez - Et program med mexicansk musik (1949), Gioachino Rossini - Wilhelm Tell Overture (1953)

Warhols tidlige arbejde involverede en løs stil med blæk, og han blev hurtigt populær for sin skæve stil til sko-reklamer og var med i et show, der gjorde RCA Records opmærksom på ham. I denne spændende tid, hvor branchen ekspanderede, blev han sat til at designe albumcovers og reklamemateriale. Den plade, der blev accepteret som hans første omslag, var Carlos Chávez - A Program of Mexican Music, der blev udgivet i 1949, og som havde beskedne illustrationer og overvejende var baseret på typografi.

Marilyn Diptych 1962 Andy Warhol
© 2015 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / Artists Right Society (ARS), New York og DACS, London

Mens han arbejdede på utallige pladeomslag for kunstnere som Count Basie, Aretha Franklin og Thelonious Monk, brugte Warhol også tid på at mestre kunsten at lave silketryk; hans kommercielle baggrund var et godt grundlag for dette og bragte en mere afslappet tilgang til hans kunst med den blottede stil, der fortsatte i hans personlige arbejde såvel som i hans værker for RCA og Prestige. I 1962 debuterede han med West Coast Pop Art, som indeholdt hans populære 'Marilyn Diptych' samt '100 Soup Cans' og '100 Coke Bottles'.

Andy Warhol Velvet Underground

Warhol skabte det øjeblikkeligt genkendelige banankunstværk i 1966 til det eponyme album "The Velvet Underground and Nico". Selvom albummet angiveligt kun solgte 30.000 eksemplarer i de første 5 år, er det siden blevet genudgivet næsten 200 gange og er blevet en multiplatinplade i mange lande, hvilket sikrer, at Warhols arbejde fortsat fylder hylderne i pladebutikker over hele verden.

Det ved du måske ikke

  1. Bananen på det oprindelige Velvet Underground- og Nico-cover var et klistermærke, som lytteren kunne pille af og afsløre en 'nøgen' banan nedenunder.
  2. Det antydes, at Bob Dylans berømte 'Like a Rolling Stone' er skrevet om Warhol.
  3. Warhols beskedne familierødder påvirkede hans arbejde: Man mener, at hans mors valg af frokostmad førte til hans Campbell Soup-serie.
  4. I gymnasiet udelukkede kunstklubben Warhol, fordi han var bedre end de andre medlemmer.
  5. Hans allerførste film hed 'Sleep', og det var et 6 timer langt, uendeligt mesterværk om hans ven, der sover. Ni personer deltog i premieren. Syv af dem blev hele vejen igennem.